Zoeken in de muziekgeschiedenis

16 feb. 2013

Muziekgeschiedenis van 17 Februari

In Londen loopt een rechtszaak over plagiaat op 17 Februari 1987 goed af voor de Griekse componist Evangelos Odyssey Papathanassiou beter bekend onder zijn artiestennaam Vangelis. Hij wordt er door Stavros Logarides, volgens de rechter ten onrechte van beschuldigd, dat hij zijn compositie Chariots Of Fire zonder toestemming heeft afgekeken van City Of Violets, een door Logarides geschreven tune voor een Griekse televisie show uit 1976. Door de rechtszaak komt er overigens een abrupt einde aan de jarenlange vriendschap tussen de twee Griekse componisten.

Pink Floyd geeft op 17 Februari 1972 het eerste van vier concerten in het Rainbow Theatre in Londen, waarin het nieuwe werk Eclipse wordt gespeeld. Kaartjes kosten aan de kassa £1. Het nieuwe stuk dat officieel Eclipse: A Piece for Assorted Lunatics heet wordt later de basis voor het album Dark Side Of The Moon. Opmerkelijk is dat in het programmaboekje alle teksten voor Eclipse: A Piece for Assorted Lunatics (= Dark Side Of The Moon) al staan afgedrukt. Pink Floyd begint pas in Juni 1972 met de opnames voor Dark Side Of The Moon. De setlist van het concert is: Eclipse: A Piece for Assorted Lunatics, One Of These Days, Careful With That Axe Eugene, Set The Controls For The Heart Of The Sun en Echoes.

Op 17 Februari 1982 overlijdt de Jazz pianist Thelonious Monk in het Englewood Hospital ziekenhuis in Weehawken, New Jersey aan de gevolgen van een beroerte die hij twaalf dagen eerder, op 5 Februari 1982, heeft gehad. Thelonious Monk wordt op 10 Oktober 1917 in Rocky Mount, Noord Carolina geboren. Wanneer Monk tien jaar is, krijgt zijn familie van een goede vriend een piano kado. Op zijn elfde jaar krijgt Thelnonious Monk zijn eerste pianolesse, en begint zich ook direct voor Jazz te interesseren. In 1947 krijgt Monk zijn eerste platencontract bij Blue Note Records. De twee joodse immigranten en jazzliefhebbers Alfred Lion en Frank Wolff hebben het label in 1939 opgericht. Het eerste album van Monk voor Blue Note Records is Genius of Modern Music. Het jaar 1951 wordt het absolute dieptepunt in de carrixc3xa8re van Monk. Tijdens een autoritje met junkie Bud Powell, komt Monk terecht in een voertuigencontrole. Powell geeft Monk snel een klein pakje heroine. Monk verbergt het, maar wordt door de politie toch gevonden. Monk moet 60 dagen zitten, en verliest hierdoor ook zijn Cabaret Card. Het verlies van zijn kaart betekent dat Monk in geen enkele club nog mag spelen waar alcohol geschonken wordt. In 1952 bied de jonge platenfirma Prestige, Monk een contract aan. Dat hij met Blue Note niet verder kon was duidelijk. En dat Lion en Wolff hem zonder problemen lieten gaan, nam hij dankend aan. Later moet Monk wel vaststellen dat zijn nieuwe firma zich wezenlijk minder voor hem inzet, dan de werkelijke jazzliefhebbers bij Blue Note Records. Zo ziet hij in een periode van 2 jaar, slechts 7 dagen een opnamestudio aan de binnenkant. Ondanks deze ongunstige situatie, ontstaan nochtans zeer goede opnamen met onder andere Jonny Rollins en met de Miles Davis. In de herfst van 1971 ontstaan in Londen de laatste opnames van Thelonious Monk als bandleider. Solo en in trio met Al McKibbon en Art Blakey bewijst Monk hier nogmaals aan het einde van zijn carrixc3xa8re zijn onvergelijkbare klasse. Tussen 1973 en 1976 treedt Monk nog uiterst zelden op en geeft zijn laatste concert op 30 juni 1976 tijdens het Newport Jazz Festival. Daarna trekt hij zich volledig terug uit de muziekwereld. Thelonious Monk is 64 jaar geworden.

Vanaf 17 Februari 1967 ligt de single Penny Lane/Strawberry Fields Forever van The Beatles in de platenwinkel.gebracht. De single met de dubbele A-kant komt op 25 Februari 1967 binnen in de Nederlandse Top 40, en staat vanaf 4 Maart 1967 vier weken op de eerste plaats. In Engeland blijft Penny Lane/Strawberry Fields Forever op de tweede plaats steken. Het is de eerste Beatles single sinds Please Please Me, die geen nummer 1 wordt. Release Me van Engelbert Humperdinck houdt The Beatles van de eerste plaats.

Op 17 Februari 2004 worden in het Earl's Court in Londen de jaarlijkse Brit Awards uitgereikt. Winnaars zijn ondermeer Daniel Bedingfield, Dido, The Darkness, Lemar, Basement Jaxx, Busted, Justin Timberlake, Beyonce, The White Stripes en 50 Cent. Voor hun Outstanding Contribution To Music krijgt Duran Duran een speciale Brit Award. Dido krijgt nog een prijs voor haar single White Flag en The Darkness als de beste Britse Rock-act. Hun derde Brit Award krijgt The Darkness voor hun album Permission To Land. Het album Justifed levert Justin Timberlake nog een extra prijs op voor Beste Internationale Album.

The Honeys staan op 17 Februari 1964 in de Gold Star Studio in Hollywood om het nummer He's A Doll op te nemen. He's A Doll is de vierde single van The Honeys die wordt geproduceerd door Brian Wilson van The Beach Boys. Wilson is ook de componist van He's A Doll. The Honeys worden begeleid door bekende studiomuzikanten waaronder Hal Blaine, Steve Douglas, Gary Coleman, Bill Pitman en Larry Knechtel. He's A Doll, met op de B-kant het nummer The Love Of A Girl And A Boy, wordt op 3 April 1964 uitgebracht, maar wordt geen hit.

ZZ & De Maskers nemen op 17 Februari 1964 in het Bavohuis in Amsterdam de nummers Sloppin' In Las Vegas en She's Got My Heart op. De productie is in handen van Lion Swaab. De single wordt geen hit. Eén jaar later nemen ZZ & De Maskers Sloppin' in Las Vegas, samen met Baby Baby Balla Balla opnieuw op met Chubby Checker als Stoppin' in Las Vegas. Deze versie bereikt de 28-ste plaats in de Nederlandse Top 40. ZZ & De Maskers is eind 1962 opgericht door ZZ alias Bob Bouber (pseudoniem van Boris Blom) "Hij koos uit een aantal orkesten de beste mannen" zo staat te lezen in het officiele promotiemateriaal uit 1964. Jan (Gitaar) en Hans (bas) De Hont komen uit The Apron Strings (met Rob de Nijs als zanger), Jaap De Groot (gitaar) speelt in Los Sylvains en Ador Otting in The Heralds. Bouber, kleinzoon van volkstoneelspelers Herman en Aaf Bouber, is wat je noemt een duizendpoot. Voordat hij de band opricht is hij toneelkapper, keeper bij het A-elftal van DWS, toneelspeler en tegen wil en dank is hij een tijdje directeur van de eerste Nederlandse cabaretopleiding. Op 4 augustus 1963 vindt het eerste officiele optreden plaats in het Scheveningse Kurhaus, als voorprogramma in de Chubby Checker-show, waaruit later hun samenwerking ontstaat.

Op 17 Februari 1971 maakt James Taylor zijn Amerikaanse televisiedebuut tijdens een optreden in de Johnny Carson Show, waarin hij het nummer Fire And Rain zingt. Fire And Rain is op 12 September 1970 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en haalt uiteindelijk de derde plaats. Het is de eerste grote hit voor James Taylor. Andere gasten tijdens deze show zijn: Neil Young, Linda Ronstadt en Tony Joe White.

Blondie heeft op 17 Februari 1979 haar eerste Nr. 1 album in Engeland met Parallel Lines. Het album bevat onder meer de hitsingles Heart Of Glass, Hanging On The Telephone en Sunday Girl. Parallel Lines blijft 4 weken op de eerste plaats staan. Na Parallel Lines haalt alleen het volgende album Eat To The Beat nog de eerste plaats in Engeland. Eat To The Beat staat vanaf 13 Oktober 1979 één week op Nr. 1.

In de krant The Times Of India van 17 Februari 2004 zegt Tina Turner dat zij de hoofdrol gaat spelen in The Goddess, een nieuwe Indiase bioscoopfilm. In deze film zingt zij ondermeer klassieke Indiase liedjes. De 65-jarige zangeres heeft twee weken in India doorgebracht om lessen te volgen bij Zakir Hussain, een bekende Indiase tablaspeler. "Tina Turner zal in de film te horen zijn in het Latijn en in het Sanskriet", aldus producent Ismail Merchant (links op foto) van The Goddess. Tina Turner heeft vier jaar geleden een afscheidstournee gegeven, en zegt er trots op te zijn dat zij stadions kan vullen, maar nu de tijd rijp te vinden voor een ander soort optreden. "Ik ben bijzonder omdat ik zo lang meedraai. Ik denk dat ik voor deze rol ben gevraagd om mijn shakti (innerlijke kracht). Ik verheug mij op de rol van godin. Die staat voor echte kracht en echte liefde", aldus Tina Turner. Tina Turner onderstreept dat zij niet onderdoet voor de huidige generatie popzangeressen. "Op toneel sta ik nog altijd mijn mannetje. Ik speel nog steeds mee", aldus Tina Turner. Zij heeft eerder geacteerd in de film Mad Max Beyond Thunderdome uit 1985, met Mel Gibson in de mannelijke hoofdrol. Met Great Spirits, een song van Phil Collins, is zij te horen op de soundtrack van de Walt Disney-film Brother Bear uit 2003.

Op 17 Februari 1966 heeft Nancy Sinatra haar eerste Nr. 1 hit in Engeland, met These Boots Are Made For Walking. Nancy is de dochter van Frank Sinatra en zit op het zelfde platenlabel als haar beroemde vader. Na een paar flops wil het label haar ontslaan, en in een laatste poging wordt producer Lee Hazlewood haar toegewezen. Lee schrijft These Boots Are Made For Walking en bezorgt Nancy haar eerste hit. Minder blij zijn de soldaten in Vietnam met het nummer. Tijdens een optreden in Vietnam bij een USO show trekken verscheidene soldaten hun Boots uit en gooien ze naar Nancy op het podium. De soldaten willen niet geassocieerd worden met het feit dat hun Boots alléén gemaakt zijn om me te wandelen. Na These Boots Are Made For Walking heeft Nancy Sinatra nog een nummer 1 in Engeland met Somethin' Stupid. Dit duet met haar vader, Frank Sinatra, staat vanaf 15 April 1967 twee weken op de eerste plaats. Somethin' Stupid is de enige nummer 1 in Engeland van een vader met zijn dochter. In 1972 staan wel een moeder en haar zoon op nummer 1 in Engeland. Hilda en Rob Woodward staan dan als lid van de groep Lieutenant Pigeon vanaf 14 Oktober 1972 vier weken op Nr. 1 met de single Mouldy Old Dough.

Tijdens een optreden van The New Kids On The Block op 17 Februari 1992 in de Olympic Gymnastic Hall in Seoul, Zuid-Korea raken meer dan vijftig fans gewond en wordt een fan doodgedrukt. Tijdens het concert raken 200 fans in de verdrukking wanneer de show begint. De 17 jarige Park Jung Yun raakt daarbij zo ernstig gewond dat zij twee dagen later overlijdt. De organisator van het concert, Hong Hyon-Pyo wordt ernstige nalatigheid verweten, wat hem op twee jaar gevangenisstraf kan komen te staan. Hong die ook President is van Sorabul Records, het label dat NKOTB vertegenwoordigd in Zuid-Korea wordt ook door de politie ondervraagd over het feit dat er 4000 kaartjes meer verkocht zijn dan het toegestane aantal.

Omdat Shocking Blue op 7 Februari 1970 als eerste Nederlandse groep de eerste plaats in de Billboard Hot 100 heeft gehaald, worden zangeres Mariska Veres, gitarist Robbie van Leeuwen, bassist Klaasje van der Wal en drummer Cor van Beek op 17 Februari 1970 benoemd tot ereburgers van hun woonplaats Den Haag. Op het gemeentehuis in Den Haag krijgen zij van het Haagse gemeentebestuur de Haagse zilveren penning voor bijzondere verdiensten uitgereikt. Venus is in Amerika door het Colossus label uitgebracht, en komt op 13 December 1969 de Amerikaanse hitlijst binnen. Naar aanleiding van het succes in Amerika wordt Venus in Nederland opnieuw uitgebracht. Op 24 Januari 1970 is de single de Nederlandse Top 40 binnengekomen, en haalt net als in de zomer van 1969 weer een derde plaats. Door het succes van Venus van Shocking Blue besluit het Amerikaanse label Colossus meer Nederlandse producties uit te brengen. Ma Belle Amie van de Delftse groep The Tee Set komt op 24 Januari 1970 de Billboard Hot 100 binnen. De single bereikt op 14 Maart 1970 de vijfde plaats.

Op 17 Februari 1996 wordt de platinum American Express kaart van Bruce Springsteen, op een New York Memorablia verkoop, verkocht voor $4500. De zanger heeft zijn kaart, die verlopen bleek te zijn toen hij wilde afrekenen in een restaurant in Los Angeles, afgegeven aan een serveerster die hem mocht houden als een souvenier.

In een poging de videoclip van Motley Crue van het nummer Live Wire na te doen, steekt een 12 jarige fan op 17 Februari 1988 per ongeluk zijn beide benen in brand. Met ernstige brandwonden wordt hij in een ziekenhuis opgenomen.

Op 17 Februari 1969 zijn Johnny Cash en Bob Dylan in de Columbia Studio in Nashville waar zij samen enkele numers opnemen, waaronder; One Too Many Mornings, Girl Of The North Country , Careless Love en Wanted Man. Girl From The North Country is het enige nummer dat officieel wordt uitgebracht. Girl From The North Country is te vinden op het album Nashville Skyline van Bob Dylan dat op 9 April 1969 in Amerika wordt uitgebracht. "We did 16 or 17 songs, but we were just in there having fun. It was like what they call the Million Dollar Quartet, when I was singing with Elvis and Carl (Perkins) and Jerry Lee (Lewis). The songs had no starting place and no stopping; we'd get into them and everyone would join in. Bob and I did Careless Love, whatever we might know the words to.... There's a song or two that's good enough to put out, but there's not an album there.", aldus Johnny Cash in een interview met The Telegraph in 1988.

Na mislukte avonturen bij RCA Records en Peacock Records stuurt Little Richard op 17 Februari 1955 een eigengemaakte bandopname naar Specialty Records in de hoop daar een platencontract te krijgen. Tutti Frutti is de eerste single die dit label van Little Richard uitbrengt. Tutti Frutti komt op 14 Januari 1956 binnen in de Amerikaanse hitparade, en bereikt de zeventiende plaats. Daarna volgen ondermeer Long Tall Sally, Rip It Up, Lucille, Jenny Jenny, Keep A-Knockin' en Good Golly Miss Molly.

Op 17 Februari 1987 wordt Sylvester Stewart, de voormalige leider van Sly & The Family Stone, in Los Angeles gearresteerd nadat hij niet is komen opdagen bij twee drugs gerelateerde rechtszaken tegen hem in California en Florida.

Don en Phil Everly tekenen op 17 Februari 1960 een platencontract bij platenmaatschappij Warner Brothers dat hen de komende tien jaar een gegarandeerd inkomen van één miljoen dollar per jaar opleverd. De eerste single op dit label is Always It's You. De single komt in juli 1960 niet verder dan de 56ste plaats in de Amerikaanse hitparade. Daarna gaat het beter en volgen hits als Cathy's Clown, Walk Right Back, Ebony Eyes, Temptation en Cryin' In The Rain.

The Beach Boys beginnen op 17 Februari 1966 in de Western Recorders Studio in Los Angeles aan de opname van het nummer Good Vibrations. Deze opname wordt later in de Gold Star Studio in Los Angeles afgemaakt. The Beach Boys worden tijdens de opname sessie bijgestaan door studiomuzikanten als drummer Hal Blaine, gitarist Al Casey, saxofonist Steve Douglas, toetsenist Larry Knechtel en bassist Billy Strange. Het door Brian Wilson en Mike Love geschreven Good Vibrations wordt op 10 Oktober 1966 in de Verenigde Staten uitgebracht. Op de B-kant staat het instrumentale Let's Go Away For Awhile. Good Vibrations komt op 22 Oktober 1966 binnen in de Billboard Hot 100. In de week van 10 December 1966 staat de single één week op de eerste plaats. In Nederland bereikt Good Vibrations op 3 December 1966 een vierde plaats als hoogste notering.

Op 17 Februari 1960 krijgt Elvis Presley voor het eerst in zijn carrixc3xa8re een gouden plaat voor een langspeelplaat. Op het album ELVIS staan ondermeer de nummers Rip It Up, Old Shep en Ready Teddy. Op ELVIS wordt Elvis Presley bijgestaan door Scotty Moore (gitaar); Bill Black (bas) en DJ Fontana (drums).

Herb Alpert & The Tijuana Brass geven op 17 Februari 1964 hun allereerste concert wanneer zij optreden in Los Angeles, Californixc3xab. Hoewel Herb Alpert (31 Maart 1935) reeds op achtjarige leeftijd verdienstelijk trompet speelt, begint hij zijn carriere als componist. In samenwerking met Lou Adler schrijft hij voor Keen Records aanvankelijk hits (waaronder Wonderful World van Sam Cooke). Later produceert het duo Alpert/Adler platen van ondermeer. Jan & Dean. In de persoon van promoter en co-producer Jerry Moss vindt Alpert een nieuwe partner, met wie hij Carnival Records (later A&M (Alpert & Moss) opricht. Hun derde project samen is het Mexicaans klinkende The Lonely Bull van Herb Alpert & The Tijuana Brass. Deze wereldhit uit 1962 markeert de start van Alperts carriere als trompettist en (mede) directeur van het middle of the road-label (dat A&M aanvankelijk is). The Tijuana Brass op het album The Lonely Bull zijn anonieme studio muzikanten. Wanneer de roep om te gaan touren te groot wordt stelt Herb Albert een groep samen die met hem als Herb Alpert & The Tijuana Brass op tournee kan. Deze band bestaat nasst Alpert uit: John Pisano (gitaar), Lou Pagani (piano), Nick Ceroli (drums), Pat Senatore (bas), Tonni Kalash (trompet) en Bob Edmondson (trombone). Via talloze hits, concerten en tv-specials groeit Herb Alpert & The Tijuana Brass snel uit tot een formatie van wereldformaat, die tussen 1965 en 1970 miljoenen elpees verkoopt, goed voor driekwart van A&M's totale inkomsten.

Op 17 Februari 1968 wordt door de BBC bekendgemaakt dat Cliff Richard op 6 April 1968, tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival de eer van Engeland gaat verdedigen. Cliff Richard gaat op 12 Maart 1968 in The Cilla Black Show zes nummers zingen, waaruit de inzending naar de internationale finale wordt gekozen. De zes nummers zijn: Wonderful World van Guy Fletcher en Doug Flett, Congratulations van Bill Martin en Phil Coulter, High And Dry van Roger Cook en Roger Greenaway, Do You Remember van Tommy Scott, Sound Of The Candyman's Trumpet van Tony Hazzard en Little Rag Doll van Mike Leander. Uiteindelijk wint Congratulations met 171.000 van de 250.000 stemmen. Met dit nummer eindigt Cliff Richard op 6 April 1968 in Londen op de tweede plaats achter de Spaanse Massiel met La La La. Een week later, vanaf 13 April 1968 staat Congratulations twee weken op de eerste plaast in de Engelse hitlijst.

Vanaf 17 Februari 1975 ligt het album Rock 'N' Roll van John Lennon in de platenwinkels. Op het album staan opnamen die John Lennon al in 1973 met producer Phil Spector heeft gemaakt. Lennon wordt op het album bijgestaan door Jesse Ed Davis (gitaar), Jose Feliciano (acoustisch gitaar), Nino Tempo (saxofoon), Bobby Keys (hoorn), Leon Russell (toetsen), Klaus Voormann (bas) en Jim Keltner. Het album is ondermeer opgenomen in de The Record Plant in Los Angeles, The Record Plant in New York en de A&M Studios, in Los Angeles. Op Rock 'N' Roll staan klassiekers als Be Bop A Lula, Stand By Me, Sweet Little Sixteen en Peggy Sue. Het album komt op 8 Maart 1975 binnen in de Nederlandse LP Top 50, en bereikt eem 19e plaats als hoogste notering.

Met een optreden in The Palladium in New York begint The Clash op 17 Februari 1979 aan hun eerste tournee door Amerika. The Clash is in Juni 1976 in Londen opgericht door bassist Paul Simonon en zanger/gitarist Mick Jones, die eerder met London SS een pioniersfunctie in de punkbeweging vervullen. Ze vinden gelijkgestemden in drummer Terry Chimes (alias Tory Crimes) en zanger/gitarist Joe Strummer, geboren in Ankara als Joseph Mellors en voormalig leider van de pubrock-groep The 101-ers. The Clash stelt zich op als een band die probeert de punks te activeren, aanvankelijk in nogal ophitsende bewoordingen, hetgeen de groep al snel het stempel Rock-Radikalinski's' oplevert. Met het dubbelalbum London Calling breekt The Clash, mede door toedoen van producer Guy Stevens, definitief uit het benauwde punkkader. De muziek steunt op een veel grotere varixc3xabteit aan invloeden, zoals rockabilly, jazz, honky tonk, soul, reggae en dub en groeit uit tot een regelrechte klassieker.

Op 17 Februari 2002 wordt door de commerciele televisiezender Yorin de eerste uitzending van Star Academy uitgezonden te zien. In het door Danny Rook gepresenteerde Star Academy worden amateurs opgeleid tot professionele acteurs. Deelnemers zijn Sharon, Karin, Joop, Kimm, Jan Dick, Klaartje, Jeroen, Tessa, Allan, Etienne Poeder, Curt Fortin en Angela Esajas. Tegenvallende kijkcijfers zorgen echter ervoor dat dit programma binnen een maand al weer van de buis is verdwenen. Programmadirecteur Kees Gerritsen: "Onze kijkers hebben ons duidelijk laten merken dat Star Academy niet het programma is dat ze verwachtten na het succesvolle Starmaker. Wij hebben de indruk dat het programma niet in de smaak valt bij ons publiek omdat in de uitvoering het accent teveel op kleinkunst is terechtgekomen." Alle kandidaten worden op 15 Maart 2002 naar huis gestuurd. Toch komen een aantal delnemers nog goed terecht. Etienne Poeder wordt in 2003 door Joop van den Ende gevraagd auditie te doen voor de musical Lion King. Op 4 April 2004 gaat deze musical in premixc3xa8re in het Circustheater in Scheveningen. Curt Fortin wordt in juni 2005 presentator van het BNN-televisieprogramma Top Of The Pops. Angela Esajas tekent op 3 Februari 2006 een contract bij de TROS, nadat zij de winnares is geworden van Superster. In dit door Reinout Oerlemans gepresenteerde programma is de TROS op zoek naar nieuw presentatietalent. Angela Esajas verslaat in de finale Erik Peekel.

Op 17 Februari 1959 wordt vanuit de AVRO-studio aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum het Nationaal Songfestival op de televisie uitgezonden. Net als een jaar eerder is Karin Kraaykamp de presentatrice. De kandidaten zijn Bruce Low, Greetje Kauffeld, John de Mol, Dick Doorn, Tonny van Hulst en Teddy Scholten. Corry Brokken trekt zich vlak voor de finale terug, omdat zij in verwachting is van haar dochter Nancy. De nummers worden in twee uitvoeringen door verschillende deelnemers gezongen. Eén keer met groot orkets en één keer met een klein combo. John de Mol en Greetje Kauffeld zingen daarnaast het duet Mijn Hart En Ik. Teddy Scholten wint met het nummer Een Beetje dat 235 punten krijgt. De jury is unaniem in haar oordeel dat Teddy Scholten dit nummer op 11 Maart 1959 in Cannes in Zuid-Frankrijk gaat zingen tijdens de internationale finale. Net als in 1957 wint Nederland ook in 1958 het Eurovisie Songfestival.

Nadat hij op 30 Januari 2006 is opgenomen voor een hartoperatie, overlijdt Ray Barretto op 17 Februari 2006 in een ziekenhuis in Hackensack in de Amerikaanse staat New Jersey aan de complicaties hiervan. De Amerikaanse percussionist/ orkestleider kampt al enige tijd met een zwakke gezondheid. Ray Barretto wordt op 29 April 1929 in Brooklyn, New York uit Puertoricaanse ouders geboren. Hij groeit op in de getto's van East Harlem en de Bronx waar hij kennis maakt met zowel de muziek uit Puerto Rico als de muziek van bands Duke Ellington en Dizzy Gillespie. Op 17-jarige leeftijd ontsnapt Barretto aan de getto's door in militaire dienst te gaan. Na terugkomst uit militaire dienst in 1949 leert hij, beinvloed door congaspeler Chano Pozo op de plaat Manteca, de conga te bespelen. Barretto begint in Eddie Bonnemere's Latin Jazz Combo. Daarna speelt hij vier jaar bij de Cubaanse band leider en pianist Jose Curbelo. In 1957 vervangt hij Mongo Santamaria in de band van Tito Puente. Zijn eerste plaat, Dance Mania, maakt hij met hem. Na vier jaar met Puente is Barretto een van de meest gevraagde percussionisten, en doet ondermeer jamsessies met beroemdheden als Max Roach, Charlie Parker en Art Blakey. Ook neemt hij platen op met Sonny Stitt, Lou Donaldson, Red Garland, Gene Ammons, Eddie "Lockjaw" Davis, Julian Cannonball Adderley, Freddie Hubbard, Cal Tjader, Dizzy Gillespie, en vele anderen. In 1961 wordt Barretto bandleider als Riverside Records hem vraagt een charanga te formeren voor een opname. Uit deze samenwerking komen platen voort als Pachanga With Barretto, Latin jam Latino en Charanga Moderna (1962). Het nummer El Watusi van deze laatste plaat bereikte de amerikaanse Top-20 en wordt een gouden plaat. De volgende albums in de periode 1963-1966 zijn geen van alle een commercieel succes. In 1967 tekent Barretto een contract met Fania Records, ruilt de violen in voor koperblazers en wordt populair met Acid. In 1969 bereikt Ray Barretto met The Soul Drummers de 31ste plaats in de Nederlandse Top 40. Tussen 1968 en 1975 neemt hij negen succesvolle platen op, waaronder de bekende Que Viva La Musica, Carnaval (beide 1972), Indestructible (1973) met nummers van Cubaanse componisten, en de bestseller Barretto (1975) met de hit Guarare. Deze laatste plaat levert hem in 1976 een Grammy Award nominatie op. In 1975 en 1976 wordt Barretto uitgeroepen tot Best Conga Player Of The Year. Eind 1975 stopt Barretto met het vermoeiende werk in nachtclubs. Hij gaat verder met zijn band onder de naam Guarare. Daarnaast blijft Barretto bezig met het organiseren van een fusion-band, maar commercieel wordt dat een flop. In 1977 wordt hij opnieuw Best Conga Player Of The Year. Barretto maakt alles bij elkaar meer dan vijftig albums, waarin hij geregeld jazz, salsa, soul en andere stijlen met elkaar in contact brengt. In 1989 krijgt hij een Grammy Award. Ray Barretto is 76 jaar geworden.

Bob Merrill pleegt op 17 Februari 1998 zelfmoord, door zich in Hollywood, Californie door het hoofd te schieten. Bob Merill wordt op 17 Mei 1921 geboren in Atlantic City, New Jersey als Henry Lavan. In de jaren 40 en 50 schrijft Merill ondermeer de nummers Pittsburgh, Pennsylvania, Love Makes The World Go 'Round, Sparrow In The Tree Top en Mambo Italiano. Veel van zijn nummers zijn opgenomen door Guy Mitchell. Zijn bekendste nummers zijn echter How Much Is That Doggie In The Window en People wat hij voor de musical Funny Girl schrijft, en in de uitvoering van Barbra Streisand een hit word. Bob Merill is 77 jaar geworden.


Muziek Jarige Op 17 Februari

1922: Tommy Edwards - Zanger USA († 22 Okt 1968)
1933: Bobby Lewis - Zanger USA
1935: Johnny Bush - Zanger USA
1939: John Leyton - Zanger Engeland
1941: Gene Pitney - Zanger USA († 5 April 2006)
1947: Ben Cramer - Zanger Nederland
1952: Jaap Stombroek - BZN Drums
1955: Hans Visser - Flairck Gitaar
1966: Melissa Brooke-Bellard - Voice Of The Beehive Zangeres
1972: Billie Joe Armstrong - Green Day Zanger/Gitaar
1977: Chris Gentry - Menswear Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten