Zoeken in de muziekgeschiedenis

14 feb. 2013

Muziekgeschiedenis van 15 Februari

Ian Astbury stopt op 15 Februari 2007 als zanger bij Riders On The Storm, de groep van de voormalige Doors-leden Ray Manzarek en Robby Krieger. Samen met gitarist Billy Duffy wil Astbury hun oude groep The Cult opnieuw oprichten. "I have decided to move on and focus on my own music and legacy. I have enjoyed performing and sharing the stage with Ray Manzarek and Robby Krieger immensely. I have learned a great deal from the both of them, and it certainly has expanded my abilities as a performer. This has been a difficult decision to make, but I feel I would be holding them back, as well as myself, if I did not depart at this time. Great love and respect to all the fans. Thank you for everything you have shared with me," aldus Ian Astbury. Astbury heeft vijf jaar bij Riders On The Storm gezongen. Hij wordt daar opgevolgd door Brett Scallions, voormalig zanger bij Fuel.

U2 speelt op 15 Februari 1981 voor de eerste keer in het bestaan van de groep in Duitsland. Het optreden heeft plaats in Onkel's Po Carnegie Hall in Hamburg. De set bestaat uit de volgende nummers: The Ocean, 11 O'Clock Tick Tock, Touch, An Cat Dubh, Into The Heart, Another Time Another Place, Electric Co., Things To Make And Do, Stories For Boys, Twilight en I Will Follow. Toegiften zijn Out Of Control, 11 O'Clock Tick Tock, The Ocean. U2 heeft net een mini tour door Nederland achter de rug, waar het op 12 Februari in Het Paard Van Troje in Den Haag speelde, 13 Februari in De Lantaarn in Rotterdam en op 14 Februari in de Stadsschouwburg in Sittard stond.

De Amerikaanse muzikant Joe Cuba overlijdt op 15 Februari 2009 in New York aan de gevolgen van een bacteriële infectie. Joe Cuba wordt als Gilberto Calderon in 1931 in Harlem, New York geboren. In 1950 speelt Cuba als 19-jarige met J. Panama en de groep La Alfarona X. Intussen studeert hij rechten. Wanneer Cuba op een concert Tito Puente het nummer Abaniquito hoort spelen, maakt hij kennis met Puente en wordt bevriend met hem. Cuba richt vervolgens zelf een groep op, het Jose Calderon Sextet. In 1954 raadt zijn agent hem aan de naam te veranderen in Joe Cuba Sextet. De groep speelt o.m. op timbales, vibrafoon en piano. In 1962 neemt de groep To Be With You op, een nummer van Cheo Feliciano en Jimmy Sabater. In 1967 wordt hun Bang Bang een grote hit in de Verenigde Staten. Deze hit lanceert tegelijk de boogaloo. Cuba wordt dan ook beschouwd als de vader van de boogaloo , ook wel Latin Soul genoemd, een mengeling van soul en latinomuziek. Het genre wordt later overschaduwd door de salsa. Cuba scoort ook nummer één met Sock It To Me Baby. Zijn grootste succes wordt echter El Pito (I Never Go Back To Georgia) over het fluitconcert van het racistische publiek van Georgia. Het Joe Cuba Sextet speelt onder meer met Harry Belafonte, Pearl Bailey, James Brown en Judy Garland. In April 1999 wordt Joe Cuba lid van de International Latin Music Hall Of Fame. In 2004 wordt hij benoemd tot grootmaarschalk op de parade van de dag van Puerto Rico in New York. Cuba is tot aan zijn dood directeur van het Salsamuseum in East Harlem in Manhattan (New York). Joe Cuba is 77 jaar geworden.

Op 15 Februari 1964 is The Dave Clark Five te zien in een aflevering van het Engelse televisie programma Thank Your Lucky Stars. The Dave Clark Five speelt ondermeer hun hit Bits And Pieces. Andere gasten in deze aflevering zijn The Crystals, Cilla Black, Vince Eager, The Avons, Vince Hill, Robb Storme & The Whispers, Gerry Lavine & The Avengers en Janice Nicholls. Thank Your Lucky Stars wordt gepresenteerd door Brian Matthew. Muriel Young is in deze aflevering de gast-discjockey.

Jackie Wilson wordt op 15 Februari 1961, voor de deur van zijn appartement in Manhattan, neergeschoten door Juanita Jones. Gewond door twee kogels, slaagt hij er in om de hulp in te roepen van een politie agent, die hem met spoed naar het ziekenhuis vervoert. Wilson overleeft de aanslag, maar heeft voor de rest van zijn leven een kogel in zijn lichaam, omdat die niet zonder gevaar verwijderd kon worden. Het management van de zanger beweert later dat Jones zelfmoord had willen plegen en dat de zanger per ongeluk gewond zou zijn geraakt toen hij probeerde dat te voorkomen. Het verhaal, waardoor Jones overigens een strafrechtelijke vervolging ontliep, werd verzonnen om het imago van de overspelige zanger te beschermen. In werkelijkheid had Wilson namelijk een buitenechtelijke relatie met Jones gehad, en was de aanslag de daad van een jaloerse ex-minnares.

The Kaiser Chiefs gaan op 15 Februari 2006 bij de jaarlijkse uitreiking van de Brit Awards met drie prijzen naar huis. De band uit Leeds in Engeland wint in de categoriexc3xabn Beste Groep, Beste Rock Act en Beste Live Act. James Blunt en Coldplay winnen ieder twee Brit Awards. Robbie Williams, die al vijftien Brit Awards thuis heeft staan, gaat vanavond met lege handen naar huis. Paul Weller wordt onderscheiden met een oeuvre-award.

Op 15 Februari 1986 komt Female Intuition van Mai Tai binnen in de Engelse hitlijst. De single van het Nederlandse trio komt niet hoger dan de 54ste plaats. History, de eerste single van Mai Tai heeft eerder in 1985 in Engeland de achtste plaats gehaald, terwijl opvolger Body And Soul tot nummer 9 komt. Mai Tai ontstaat wanneer de Surinaamse zangeres Jetty Weels door producer Jochem Fluitsma gevraagd wordt om het nummer Keep On Dancin' in te zingen. Omdat het geluid op de plaat met één zangeres wat iel klinkt, zoekt de in Utrecht wonende Weels versterking bij haar twee Antilliaanse vriendinnen Mildred Douglas en Carolien de Windt. Alledrie hebben ze dan inmiddels een carriere als achtergrondzangeres achter de rug. Jetty Weels achteréénvolgens in de Rotterdamse soulformatie The Free, Rockaway Boulevard, American Gypsy, Streetlight en in het Utrechtse sociaal-geengageerde Braak. Carolien de Windt ondermeer bij Fruitcake en Precious Wilson, en Mildred Douglas heeft ervaring opgedaan bij Hans Dulfer, Fruitcake, Rockaway Boulevard en Daniel Sahuleka.

Everyday People van Sly & The Family Stone komt op 15 Februari 1969 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Het is de eerste Nr. 1 hit voor Sly & The Family Stone. Everyday People blijft 4 weken de nummer 1 in Amerika

Nat King Cole overlijdt op 15 Februari 1965, in het St. John's Hospital in Santa Monica, Californie, aan de gevolgen van longkanker. Nathaniel Adams Coles wordt geboren op 17 Maart 1919 in Montgomery Alabama, als zoon van dominee James Coles en Perlina Adams Coles. Op zijn 16de jaar formeert Cole zijn eerste band, Nat Coles & His Rogues Of Rythme. Nat King Cole heeft zijn eerste hit in 1944 met Straighten Up And Fly Right. Met maar liefst 57 hits in de Billboard Hot 100, die sinds 1955 wordt gepubliceerd, behoort hij tot de succesvolste artiesten allertijden. In de jaren veertig is Cole de eerste Afro-Amerikaan met een eigen radioprogramma. Aan het eind van de jaren vijftig is hij ook de eerste Afro-Amerikaan met een hoofdrol in een nationale TV show in Amerika. Wanneer Cole in 1948 een huis koopt in de blanke buurt Hancock Park in Los Angeles vertelen de eigenaren hem dat ze geen ongewensten in de buurt wilden. Cole antwoord: "Ik ook niet, als ik een ongewenst iemand zie komen, ben ik de eerste die klaagt." In de zomer van 1991, 26 jaar na zijn dood, komt Nat King Cole voor de 58ste (!) keer in de hitparade, wanneer zijn dochter, Nathalie, van zijn klassieker Unforgettable een vader-dochter duet maakt. Nat King Cole is 47 jaar geworden.

Een concert van Def Leppard op 15 Februari 1988 in El Paso, Mexico wordt door de groep afgelast. Def Leppard wordt hierdoor gedwongen omdat de groep bedreigingen krijgt dat het concert verstoord gaat worden en dat er rekening gehouden moet worden dat er ernstige ongeregelheden kunnen uitbreken. Dit na uitlatingen in de pers van zanger Joe Elliot, die El Paso beschrijft als "The place with all those greasy Mexicans".

Op 15 Februari 1997 wordt Victor Willis, in Reno, Nevada gearresteerd op verdenking van diefstal en drugsbezit. Willis wordt echter drie weken later weer vrijgelaten, omdat de politie de vrouw niet meer kan vinden die aangifte tegen hem heeft gedaan. Victor Willis is aan het eind van de jaren zeventig, verkleed als politieman, de oorspronkelijke leadzanger van The Village People.

Het samenwerkings album van Diana Ross & The Supremes met The Temptations komt op 15 Februari 1969 op Nr 1. binnen in de Engelse albumlijst. Van Diana Ross & The Supremes Join The Temptations zoals het album voluit heet worden drie singles uitgebracht: I'm Gonna Make You Love Me, I'll Try Something New en I Second That Emotion. I Second That Emotion wordt exclusief alleen in Engeland uitgebracht. Diana Ross & The Supremes Join The Temptations is het eerste album waar de nieuwe Temptations leadzanger Dennis Edwards op is te horen. Edwards is de vervanger van David Ruffin die de groep in Juli 1968 heeft verlaten. Op het album staan voornamenlijk covers van bekende (Motown) nummers. Zo zijn I Second That Emotion en I'll Try Something New eerder al opgenomen door Smokey Robinson & The Miracles. I'm Gonna Make You Love Me is een hit geweest voor Dee Dee Warwick, This Guy's in Love With You een hit voor Herb Alpert & The Tijuana Brass en is Funky Broadway eerder al opgenomen door Wilson Pickett. Diana Ross & The Supremes Join The Temptations staat uiteindelijk vier weken op de eerste plaats in Engeland. In Amerika wordt in de R&B albumlijst van BIllboard ook de eerste plaats gehaald, terwijl in de 'normale' albumlijst van Billboard de tweede plaats wordt bereikt.

Op 15 Februari 1969 treedt Aretha Franklin op in Fort Myers, Florida. Althans dat denken de mensen die op het concert zijn afgekomen. Op het podium staat echter de kapster Vickie Jones, die Aretha dermate goed imiteerd dat niemand uit het publiek geld terug vraagt als zij na afloop van het optreden wordt gearresteerd voor het gebruiken van Franklin's naam.

Ray Evans overlijdt op 15 Februari 2007 in het UCLA Medical Center in Los Angeles, nadat hij eerder in zijn huis in Bel-Air een hartaanval heeft gekregen. Raymond Bernard Evans wordt op 4 Februari 1915 geboren in Salamanca, New York, en groeit uit tot een bekend Amerikaanse tekstschrijver. Samen met de componist Jay Livingston heeft Evans evergreens geschreven waaronders Mona Lisa, Tammy en Que Sera Sera (Whatever Will Be Will Be). Het duo heeft tussen 1948 en 1956 drie Oscars gewonnen voor hun filmmuziek. Ray Evans is 92 jaar geworden.

De nieuwe rock-opera Lifehouse van Pete Townshend wordt op 15 Februari 1971 in het Young Vic Theatre in Londen voor het eerst door The Who opgevoerd. Na het immense succes van de rockopera Tommy, staat Pete Townshend voor de uitdaging voor een succesvol vervolg te zorgen. Townshend heeft een zeer experimenteel idee voor een concert waarin de interactie met het publiek centraal staat. Al in 1970 is Pete Townshend begonnen met het schrijven van materiaal hiervoor. Townshends ideexc3xabn voor Lifehouse vinden echter geen begrip. Hoe harder hij probeerd dit uit te leggen, hoe meer onbegrip hij tegenkomt. Het muziekstuk wordt dan ook geen succes. Veel nummers worden later gebruikt voor het album Who's Next, dat door velen wordt beschouwd als het beste album dat The Who ooit heeft gemaakt.

In het door Don Cornelius gepresenteerde Amerikaanse televisieprogramma Soul Train treedt op 15 Februari 1975 de Canadese zanger Gino Vanelli op. Vanelli is hiermee de eerste blanke zanger die optreedt in het populaire muziekprogramma. Van zijn dan succesvolle album Powerful People zingt Gino Vannelli het titelnummer en People Gotta Move. Andere artiesten die tijdens deze uitzending optreden zijn ondermeer: Rufus en Chaka Khan met Once You Get Started en Hamilton Bohannon met South African Man.

Op 15 Februari 1991 begint Kelly Emberg, in Los Angeles, een rechtszaak tegen zanger Rod Stewart. Emberg en Stewart hebben van 1985 tot 1990 samengewoond en samen hebben zij een dochter, Ruby. Hoewel ze nooit getrouwd zijn geweest, eist het voormalige model een alimentatie (palimony) van $25 miljoen van Stewart. In Juni 1992 wijst de rechtbank haar vordering af.

Blues gitarist Mike Bloomfield wordt op 15 Februari 1981 dood aangetroffen in zijn auto, de vermoedelijke oorzaak is een overdosis heroine. Mike Bloomfield wordt op 28 Juli 1943 in Chicago geboren, en begint zijn muzikale carriere rond 1965, in de groep van Paul Butterfield, waardoor hij enige bekendheid krijgt. Ook is Bloomfield te horen op Dylan's Highway 61 Revisited'. In 1967 verlaat hij de groep om Electric Flag te beginnen, die slechts kort bestaat. Het volgende project waarbij Bloomfield is betrokken, is het album Supersession, waaraan ook Stephen Stills en Al Kooper (voorheen in Blood, Sweat & Tears en Blues Project) meewerken. De activiteiten die Bloomfield vervolgens aan de dag legt zijn weinig opzienbarend. Zijn solo-album Analine stelt teleur. De gitarist laat steeds minder vaak van zich horen. Met Nick Gravenites werkt Bloomfield aan de soundtrack van de film Steelyard Blues en met Dr. John en John Paul Hammond aan het nogal matige Triumvirate. In 1976 maakt Bloomfield samen met Ray Kennedy, Barry Goldberg, Rick Grech en Carmine Appice, deel uit van KGB, die echter totaal niet van de grond komt. In 1980 doet Bloomfield enkele concerten met Bob Dylan, die hij ook al subliem ondersteunt op het album Blonde On Blonde. De platen die de enigszins aan lager wal geraakte Bloomfield de laatste jaren voor zijn dood op relatief onbekende labels maakt, zijn zeer matig en geven geen goed beeld van de man die ooit als beste bluesrockgitarist van de Verenigde Staten werd beschouwd. Mike Bloomfield is 37 jaar geworden.

Op 15 Februari 2007 stapt zanger Chris Cornell uit de band Audioslave. Onoverkomelijke persoonlijke en muzikale meningsverschillen zijn voor hem de aanleiding uit de band te stappen. In een verklaring zegt Cornell: "Due to irresolvable personality conflicts as well as musical differences, I am permanently leaving the band Audioslave. I wish the other three members (gitarist Tom Morello, bassist Tim Commerford en drummer Brad Wilk) nothing but the best in all of their future endeavors." Audioslave is in 2001 opgericht door Tim Commerford, Tom Morello Brad Wilk van Rage Against The Machine en Chris Cornell, de zanger van Soundgarden. De drie overgebleven muzikanten richten met Zack De La Rocha (voormalig RATM zanger) hun oude band Rage Against The Machine opnieuw op.

Bassist Glen Matlock (foto) wordt op 15 Februari 1977 door zanger Johnny Rotten uit The Sex Pistols uitgezet. Matlock, die verder gaat in de groep The Rich Kids, wordt vervangen door John Simon Ritchie, een vriend van Johnny Rotten. Ritchie wordt later berucht onder de naam Sid Vicious. John Simon Ritchie is vooral door manager Malcolm McLaren gekozen voor zijn uiterlijk en punkhouding, Zijn muzikale prestaties zijn te verwaarlozen. De meeste baspartijen op de platen waarop Vicious meedoet worden ingespeeld door gitarist Steve Jones. Slechts 17 maanden later, op 22 Augustus 1978 staat Sid Vicious voor het laatst op het podium. In de Electric Ballroom in Londen speelt hij die avond met Rat Scabies, Glen Matlock (!) en Nancy Spungen. In het publiek zitten ondermeer: Elvis Costello, Blondie, Joan Jett,The Slits and Captain Sensible. Op 2 Februari 1979 overlijdt Sid Vicious, in het Chelsea Hotel in New York, aan een overdosis. In ditzelfde hotel heeft hij vier maanden eerder zijn vriendin Nancy Spungen vermoord. Hun levens zijn in 1986 verfilmd door Alex Cox in Sid And Nancy: Love Kills! met Gary Oldham en Chloe Webb in de hoofdrollen. Sid Vicious is 21 jaar geworden.


De leden van BZN maken tijdens een persconferentie in Hotel Spaander in Volendam op 15 Februari 2006 bekend dat zij zullen stoppen. "Het valt niet mee om te stoppen met iets dat al veertig jaar deel uitmaakt van je dagelijks leven en daarmee zo vergroeid is. Ik loop al wat langer rond met het idee dat ik wil stoppen. Ik heb dat op een avond de band verteld", aldus hun zanger Jan Keizer. Vanaf Oktober 2006 is BZN op afscheidstournee. Op 16 Juni 2007 valt het doek voor BZN. Hun allerlaatste live-optreden wordt door de TROS rechtstreeks op Nederland 1 uitgezonden. Het programma trekt ruim 1,6 miljoen mensen.

Op 15 Februari 1964 komen The Beatles met de LP Meet The Beatles op Nr. 1 in Amerika. De LP Meet The Beatles stijgt in de tweede week van 92 naar 3 en de volgende week stijgt het album naar de 1e plaats om daar 11 weken te blijven staan. Het album Meet The Beatles! is speciaal voor de Amerikaanse markt uitgebracht en bestaat voor een groot deel uit nummers van het album With The Beatles (het tweede album van de groep in Europa). Dit album is twee maanden eerder al in Europa uitgebracht op 22 November 1963, de dag dat John F. Kennedy is vermoord. Op Meet The Beatles! staan 12 nummers, waarvan er 9 ook op With The Beatles staan. De opnamen vinden plaats tussen 18 Juli en 17 Oktober in de Abbey Road Studio in Londen met George Martin als producer en Norman Smith als technicus. Met Meet The Beatles begint Beatlemania in de VS. Alleen al in 1964 zouden nog 9 Beatle-albums in de Amerikaanse albumlijst komen, waaronder een album, dat alleen bestaat uit interviews met The Beatles.

De AVRO zendt op 15 Februari 1974 het Grand Gala Du Disque op de televisie uit. De show, vanuit het RAI Congrescentrum in Amsterdam, wordt door een lichtelijk aangeschoten Willemvan Kooten gepresenteerd. Artiesten die tijdens het gala optreden zijn ondermeer: The Carpenters, The Three Degrees, Jurgen Marcus, Julien Clerc, Kiki Dee, Don McLean, Cornelis Vreeswijk en Jan Akkerman. Jan Akkerman loopt na een half nummer te hebben gespeeld kwaad weg van het podium. Hij irriteert zich aan leden van het orkest die achter hem aan elkaar moppen zitten te vertellen.

Op 15 Februari 1961 wordt door The Marcels uit Pittsburgh, Pennsylvania het nummer Blue Moon opgenomen. Blue Moon is geschreven door Richard Rodgers en Lorenz Hart. In 1934 wordt het door Frankie Trumbauer & His Band voor het eerst op de plaat gezet. De versie van The Marcels komt op 6 Maart 1961 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 3 April 1961 drie weken op de eerste plaats.

Na een vechtpartij op straat overlijdt op 15 Februari 1968 harmonica-speler Little Walter in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Little Walter wordt op 1 Mei 1930 in Marksville, Louisiana geboren als Marion Walter Jacobs, en leert op jeugdige leeftijd al mondharmonika spelen. Als 12-jarige treedt Little Walter reeds op in New Orleans-clubs en trekt daarna jarenlang langs zuidelijke steden voor hij in 1947 Chicago bereikt. Daar werkt hij ondermeer bij Big Bill Broonzy, Memphis Slim en Tampa Red, alvorens de aandacht te trekken van Muddy Waters, die hem opneemt in zijn begeleidingsband. Als zodanig maakt Walter in 1950-1952 een serie klassieke opnamen voor Chess, maar zijn eerste solo-opnamen maakt hij al in 1947 voor een klein plaatselijk label. Zijn solocarriere gaat echter pas goed van start met het instrumentale Juke, in 1952 goed voor een eerste plaats in de R&B charts van Billboard. Een tiental hits volgt, waarvan My Babe in 1955 wederom de hoogste notering haalt. Vanaf 1956 gaat het bergafwaarts. In 1958 heeft hij zijn laatste hit. Walters elektrisch versterkte mondharmonikaspel is zonder meer revolutionair te noemen en is van grote invloed, via zijn volgeling Cyril Davies met name op de ontwikkeling van de Britse Blues Boom van de jaren zestig. Een aanzienlijk deel van de gedenkwaardige muziek die Walter tijdens zijn succestijd opneemt, komt voor rekening van zijn band The Jukes, met Louis Myers, Robert Jr Lockwood, David Meyers en Fred Below. Little Walter is 37 jaar geworden.

Op 15 Februari 1954 staat Big Joe Turner in de Atlantic Studio in New York om het nummer Shake Rattle & Roll op te nemen. De 78 toerenplaat komt op 4 Augustus 1954 de Amerikaanse hiparade binnen, en bereikt de 22ste plaats. Shake Rattle & Roll in de versie van Bill Haley & His Comets wordt later een top 10 hit.

Bob Dylan begint op 15 Februari 1980 in de Muscle Shoals Sound Studio in Sheffield, Alabama aan de opnamen van Saved, zijn tweede gospelrock album. Dylan wordt op het album ondermeer bijgestaan door Tim Drummond (bas), Jim Keltner (drums), Fred Tackett (gitaar) en Spponer Oldham en Terry Young (toetsen). Barry Beckett, Clyde King en Mona Lisa Young zijn te horen als achtergrondzangers. Saved wordt op 19 Juni 1980 uitgebracht, en komt op 28 Juni 1980 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Het album bereikt uiteindelijk de 28ste plaats als hoogste notering.

Kenny Lynch is op 15 februari 1963 de eerste zanger die een compositie van John Lennon en Paul McCartney opneemt. Misery wordt door His Masters Voice op single uitgebracht. Misery wordt geen hit voor Kenny Lynch. Kenny Lynch (18 Maart 1939) is een in de jaren 60 bekende Engelse zanger, songwriter, entertainer en acteur uit Londen. Begin jaren 60 heeft Lynch een aantal hitsingles in Engeland waaronder twee top-10 singles: Up On The Roof en You Can Never Stop Me Loving You. Ook is Lynch verantwoordelijk voor The Small Faces hit Sha-La-La-La-Lee (#3 in Engeland) die hij samen met Mort Shuman geschreven heeft.

Vanaf 15 Februari 1965 ligt de single Do You Wanna Dance van The Beach Boys in de platenwinkel. Op de B-kant staat Please Let Me Wonder. Onafhankelijk van elkaar komen beide nummers binnen in de Billboard Hot 100. Do You Wanna Dance op 27 Februari 1965, en haalt de twaalfde plaats. Please Let Me Wonder komt op 6 Maart 1965 de lijst binnen, en komt slechts tot de 52ste plaats

Gouverneur Jesse Ventura van de Amerikaanse staat Minnesota roept op 15 Februari 1999 deze dag uit tot Rolling Stones Day. Jesse Ventura is een groot fan van de Britse rock-groep, en heeft in de jaren zestig ooit als bewaker bij een concert van The Rolling Stones dienst gedaan.

Op 15 Februari 1977 wordt het verzamelalbum The Best Of George Harrison goud in Amerika. The Best Of George Harrison is op 27 November 1976 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de 31ste plaats als hoogste notering. Naast eigen hits als My Sweet Lord, Give Me Love (Give Me Peace On Earth), Bangladesh, Dark Horse en What Is Life staan er ook zeven nummers op die George Harrison met The Beatles heeft opgenomen. Dit zijn achtereenvolgens: For You Blue, Here Comes The Sun, If I Needed Someone, Something, Taxman, Think For Yourself en While My Guitar Gently Weeps.

Op 15 Februari 1976 worden zeven leden van de begeleidingsband van Bette Midler gearresteerd, omdat zij cocaxc3xafne en marihuana in hun bezit hebben. Nadat de Divine Miss M zelf de borgsom heeft betaald, worden zij op vrije voeten gesteld.

Zanger Jimmy Holiday overlijdt op 15 februari 1987 in Iowa City in de Amerikaanse staat Iowa aan de gevolgen van hartproblemen. Jimmy Holiday wordt op 24 Juli 1934 in Sallis, Mississippi geboren, en vooral bekend als de componist van het nummer All I Ever Need Is You, dat in de versie van Sonny & Cher een top-10 hit is in Amerika. In 1963 heeft Holiday zelf een kleine hit met How Can I Forget. Samen met Jackie DeShannon schrijft Jimmy Holiday het nummer Put A Little Love In Your Heart. Voor Ray Charles heeft hij Hey Mister gecomponeerd. Jimmy Holiday is 52 jaar geworden.

Jet van Paul McCartney & Wings wordt op 15 februari 1974 in Europa uitgebracht. De single komt op 23 maart 1974 binnen in de Nederlandse Top 40. Paul McCartney is door zijn zwarte labrador geinspireerd tot het schrijven van het nummer. Jet bereikt een elfde plaats.

Op 15 Februari 1958 wordt door de Amerikaanse omroep ABC voor de eerste keer The Dick Clark Show op televisie uitgezonden. In deze eerste uitzending ontvangt de 26-jarige presentator Pat Boone, Connie Francis, Chuck Willes en Jerry Lee Lewis. Voor Dick Clark is dit zijn tweede programma bij ABC. Eerder heeft Clark al veel succes als presentator van American Bandstand dat sinds Augustus 1957 wordt uitgezonden.

Wanneer The Missing Links, de groep van drummer Daniel Seraphine, saxofonist Walter Parazaider en gitarist Terry Kath, versterking krijgt van de blazers Lee Loughnane en James Pankow wordt op 15 Februari 1967 de naam gewijzigd in The Big Thing. Niet lang daarna voegen zanger/bassist Peter Cetera en toetsenist Robert Lamm zich bij het gezelschap. In 1968 verhuizen de leden naar Los Angeles en wordt de naam veranderd in Chicago Transit Authority. In Los Angeles wordt met stijgend succes opgetreden in de verschillende clubs. Toch mag de groep pas eind 1968 haar eerste elpee voor CBS opnemen, omdat men daar aanvankelijk gelooft dat één popblaasgroep (Blood Sweat & Tears) op het label voldoende is. Producer James William Guercio produceert eerst nog de tweede elpee van Blood Sweat & Tears alvorens hij van CBS het groene licht krijgt voor het eerste album van zijn 'eigen' groep. Chicago Transit Authority is meteen een dubbelelpee, en bevat de eerste grote hitsingle van de band, een spetterende cover van The Spencer Davis Groups I'm A Man, en wordt door pers en publiek zeer goed ontvangen. Na het tweede en derde album, Chicago II en Cicago III is de naam inmiddels ingekort tot Chicago. Met Make Me Smile heeft Chicago in 1970 hun eerste Top 10-hit in Amerika.

Op 15 Februari 1968 komen George Harrison, zijn vriendin Patti Boyd en John en Cynthia Lennon aan in Rishikesh in India om een cursus meditatie te gaan volgen bij de Maharishi Mahesh Yogi. Onder de overige cursisten bevinden zich ondermeer ook Mia Farrow en haar zusje Prudence, Donovan en Mike Love van The Beach Boys. Paul McCartney en zijn vriendin arriveren samen met Rino Starr en zijn vriendin Maureen Cox vier dagen later. Tijdens dit verblijf in India schrijft John Lennon het nummer Dear Prudence, dat eind Augustus 1968 wordt opgenomen voor het White Album van The Beatles.

Op 15 Februari 2002 gaat in Amerika de film Crossroads met Britney Spears draaien. De Amerikaanse zangeres speelt in deze film de rol van Lucy Wagner. Het scenario van Crossroads is van Shonda Rimes. De film is geregisseerd door Tamra Davis. Crossroads is een grote flop.

In Belgie organiseert het NIR (Nationaal Instituut voor de Radio-omroep) op 1 en 8 Februari 1959 twee voorronden voor het komende Eurovisie Songfestival met in totaal achttien kandidaten. Het is voor het eerst dat er in Belgixc3xab voorronden worden gehouden voor het internationale liedjesfestijn. Uiteindelijk gaan Jo Leemans met Levenssymfonie en Bob Benny met Hou Toch Van Mij door naar de nationale finale die op 15 Februari 1959 rechtstreeks op de Vlaamse televisie wordt uitgezonden vanuit het Cultureel Centrum in Ukkel. Bob Benny wordt de winnaar en afgevaardigd naar de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. In het Zuid-Franse Cannes eindigt hij op 11 Maart 1959 met Hou Toch Van Mij op de zesde plaats. Teddy Scholten wint dit Eurovisie Songfestival voor Nederland met Een Beetje.

Op 15 Februari 1964 maakt Sam Cooke bekend dat hij minder gaat optreden. Cooke wil zijn aandacht meer richten op het componeren. Daarnaast wil hij zijn eigen platenmaatschappij oprichten (SAR/Derby) ook richt hij zijn eigen muziek-uitgevers bedrijf op (Kags Music).

BZN komt op 15 Februari 1968 op een 38ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met het nummer Every Day I Have To Cry. Every Day I Have To Cry is geschreven door Arthur Alexander en is in 1963 door Steve Alaimo voor het eerst op de plaat gezet. Op de B-kant staat Coming To My Dreams, een compositie van de beide gitaristen van BZN Cees Tol en Evert Woestenburg en hun bassist Jan Tuyp. Drummer Jaap Sombroek en zanger Jan Veerman maken BZN compleet. Every Day I Have To Cry is geproduceerd door Radio Veronica-technicus Ad Bouman. Every Day I Have To Cry is in 1967 ook opgenomen door The Valentines. Zanger van deze Australische groep is Bon Scott, de latere zanger van AC/DC. De versie van BZN bereikt de zeventiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Vanuit het Shrine Auditorium in Los Angeles, Californie wordt op 15 Februari 1979 de 21ste uitreiking van de Grammy Awards live op de Amerikaanse televisie uitgezonden. Winnaars zijn Billy Joel, Donna Summer, Dolly Parton, Anne Murray en A Taste Of Honey. The Bee Gees vallen drie keer in de prijzen - voor de soundtrack bij Saturday Night Fever, voor het arrangement van Stayin' Alive en als beste popgroep.

Gemma van Eck treedt op 15 Februari 1990 in het huwelijk met Erik Vlasblom. De voormalige zangeres van het trio Babe en de pianist en arrangeur hebben elkaar leren kennen wanneer zij beiden meewerken aan de One Man Show van Toon Hermans. Gemma van Eck: "Door mijn samenwerking met Toon Hermans leerde ik mijn man Erik Vlasblom, die pianist en arrangeur is, kennen. Toon werd uiteindelijk zo'n goede vriend dat hij getuige was op ons huwelijk, nu zeventien jaar geleden." Eric en Gemma Vlasblom zijn nog steeds getrouwd.

Muziek Jarige Op 15 Februari

1941: Brian Holland - Songwriter Motown
1942: Glyn Johns - Producer Engeland
1944: Denny Zager - Zager & Evans Zanger
1944: Mick Avory - Kinks Drums
1945: John Helliwell - Supertramp Bas
1947: David Brown - Santana Bas
1951: Melissa Manchester - Zangeres USA
1957: Jake E. Lee - Badlands Gitaar
1959: Ali Campbell - UB40 Zanger/Gitaar
1960: Mikey Craig - Culture Club Bas
1962: Mike Miliner - The Pasadenas Zanger
1962: David Miliner - The Pasadenas Zanger
1976: Brandon Boyd - Incubus Zanger
1976: Ronnie Vannucci Jr - The Killers Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten