Zoeken in de muziekgeschiedenis

9 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 10 December


Led_zeppelin_o2_londen_1Led Zeppelin staat op 10 December 2007 op het podium van de O2 in Londen. Het is dan 19 jaar geleden dat de band voor het laatst op het podium heeft gestaan. De belangstelling voor kaartjes is zo overweldigend dat de website waarop je je moet aanmelden meerdere keren crasht. Naar verluidt omdat er op dat moment 20 miljoen mensen tegelijk proberen verbinding te krijgen. 20.000 gelukkige fans (waaronder genodigden als Steve Winwood, David Gilmour, Marilyn Manson, Dave Grohl, Priscilla en Lisa Marie Presley en leden van Oasis en Genesis) zijn getuige van een ruim twee uur durende Greatest Hits show, waarbij 16 van Led Zeppelins klassiekers de revue passeren. Het optreden begint met beelden van de eerste Amerikaanse tournee van Led Zeppelin. Gitarist Jimmy Page, bassist John Paul Jones en zanger Robert Plant worden bijgestaan door Jason Bonham, de zoon van de op 24 September 1980 op zo tragische wijze om het leven gekomen drummer John Bonham. Het concert is een eerbetoon aan de op 14 December 2006 overleden Atlantic baas Ahmet Ertegun. Na Stairway To Heaven zegt Robert Plant: "Ahmet, we did it". Led Zeppelin speelt de volgende nummers: Good Times Bad Times, Ramble On, Black Dog, In My Time Of Dying, For Your Life, Trampled Under Foot, Nobody's Fault But Mine, No Quarter, Since I've Been Loving You, Dazed And Confused, Stairway To Heaven, The Song Remains The Same, Misty Mountain Hop, Kashmir, Whole Lotta Love en Rock And Roll. Pas vijf jarr later, op 19 November 2012, verschijnt het concert onder denaam Celebration Day op CD, Vinyl, DVD en Bluray. In Amerika komt Celebration Day op een 9e plaats binnen in de Billboard Hot 200 Album Chart.

Frank_zappa_1Tijdens het eerste van twee concerten, op 10 December 1971, die Frank Zappa in het Rainbow Theatre in Finsbury Park in Londen geeft wordt hij door een jaloerse man van het podium geslagen. De dader, Trevor Howel, is jaloers omdat zijn vriendin Frank Zappa zo'n aardige man vindt. Frank Zappa breekt een been en wordt met een schedelbasisfractuur in het ziekenhuis opgenomen. In het boek The Real Frank Zappa zegt de zanger het volgende over het incident: "The band thought I was dead. I had fallen fifteen feet down into a concrete-floored orchestra pit, my head was over on my shoulder and my neck was bent like it was broken. I had a gash in my chin, a hole in the back of my head, a broken rib and a fractured leg. One arm was paralyzed." Trevor Howell probeert na zijn daad weg te komen, maar wordt door leden van de roadcrew tegengehouden en mee backstage genomen, om daar de komst van de politie af te wachten. De rest van de Europese tour wordt afgezegd.

Op 10 December 1969 wordt Jimi Hendrix in Toronto in Canada vrijgesproken. De gitarist is op 8 December 1969 voor de rechter verschenen in verband met een zaak uit 1968 toen hij voor het bezit van drugs is gearresteerd.

Rick_dankoRick Danko overlijdt op 10 December 1999, in zijn woonplaats Marbletown, New York. De bassist van The Band overlijdt tijdens zijn slaap aan een hartaanval. Richard Clare Danko wordt geboren op 9 December 1943 in Green's Corner in Ontario, Canada. Op 14 jarige leeftijd stopt Rick Danko met school om zich full-time met muziek te gaan bezighouden, Niet veel later sluit hij zich aan bij The Hawks als vervanger voor ritme gitarist Rebel Paine. Met behulp van Hawks pianist Stan Szelest schakelt Danko over van ritme gitaar naar basgitaar. Rick Danko is 56 jaar geworden.

Op 10 December 2003 wordt Bobby Brown formeel in staat van beschuldiging gesteld. Brown wordt aanranding van Whitney Houston, zijn vrouw, ten laste gelegd. Volgens een politiewoordvoerder heeft Bobby Brown zichzelf aangegeven. De 34-jarige zanger verlaat, gearmd met Whitney Houston, het gerechtsgebouw van Fulton County in de Amerikaanse staat Georgia. Bobby Brown moet zich op 7 Januari 2004 tijdens een hoorzitting verantwoorden voor de rechter. Indien schuldig bevonden kan hij worden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete van duizend dollar. Bobby Brown en Whitney Houston proberen, aldus zijn advocaat, als man en vrouw een oplossing te vinden voor dit incident. De advocaat van Whitney Houston beaamt dit.

Alan_freedAlan Freed wordt op 10 December 1991 postuum gehuldigd met een ster op de Hollywood Walk Of Fame. Little Richard, Phil Everly en Wolfman Jack zijn bij de ceremonie aanwezig. Alan Freed uitvinder van het woord "Rock 'n Roll" raakt in 1959 in opspraak nadat bekend wordt dat hij steekpenningen heeft aangenomen van managers en artiesten om hun plaatjes te draaien in zijn radioprogramma's. Deze 'payola' zaak brengt de eens zo populaire deejay aan de rand van afgrond. Op 10 December 1962 begint de rechtszaak waarbij Alan Freed inderdaad wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen voor het op de radio draaien van bepaalde grammofoonplaten. De Amerikaanse discjockey wordt veroordeeld tot een boete van 300 dollar en een voorwaardelijke straf, nadat hij op twee punten heeft toegegeven schuldig te zijn aan omkoping. Het gevolg is dat Alan Freed geen werk meer kan krijgen. Alan Freed overlijdt op 20 januari 1965 in zijn huis in Palm Springs, Californixc3xab aan de gevolgen van een ernstige nierziekte. Alan Freed is 42 jaar geworden.

Op 10 December 1949 neemr de dan 21-jarige Fats Domino zijn eerste grammofoonplaat op. Het is het nummer The Fat Man, geschreven door Fats Domino zelf samen met zijn ontdekker Dave Bartholomew. Op de B-kant staat Detroit City Blues. De 78 toerenplaat wordt geen hit.

The_beatles_i_feel_fineThe Beatles komen op 10 December 1964 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met I Feel Fine. Het is de zesde nummer 1 voor de Liverpoolse groep. In de voorverkoop zijn er ruim 750.000 exemplaren besteld, en vijf dagen na de release wordt het miljoen overschreden. Nog nooit zijn er in Engeland zo snel, zo veel singles verkocht. I Feel Fine blijft zes weken op de eerste plaats staan in Engeland. Op 5 December 1964 komt I Feel Fine de Nederlandse hitparade binnen van het blad Hitwezen. In de allereerste Top 40, die op 2 Januari 1965, wordt gepubliceerd staat de single op nummer 1 en blijft daar vijf weken staan. "I actually wrote the number around the guitar-riff which i wanted to have as a background. In fact i wanted to work this effect into each song of the album, but the rest of the band did not agree with this. I told them that i wanted to write a song for this riff and they replied with the observation: Sure, you go away for a moment and then you come back with this song whilst you know that the recordings for the album are nearly finished. I told Ringo that i had written the song but that it sounded a bit too simple. We tried to record it complete with the guitar intro. It sounded like an A-side for a single and that is how we released it". aldus John Lennon.

Op 10 December 1966 komt My Mind's Eye van The Small Faces op een 36ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat I Can't Dance With You. My Mind's Eye is een bewerking van het Kerstliedje Gloria In Exelsis Deo (Ere Zij God In De Hoge), gedaan door zanger Steve Marriott en bassist Ronnie Lane. My Mind's Eye van The Small Faces bereikt een vijftiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Meisjes_met_rode_harenArne_jansenOp 10 December 2007 overlijdt in zijn woonplaats Silvolde de zanger Arne Jansen. Dit wordt door zijn manager Menno Muis bekend gemaakt. Over de doodsoorzaak zegt Muis: "hij heeft het eeuwige verkozen boven het heden''. Arne Jansen wordt op 26 April 1951 als Alwies Jansen geboren in buurtschap Wieken bij het Achterhoekse dorp Gendringen. Op zijn zesde besluit hij dat hij zanger wilde worden, nadat hij op de plaatselijke kermis heeft gezongen en daar nog applaus voor krijgt ook. Muziekuitgever Jaap de Kruyff ontdekt hem op 9-jarige leeftijd en maakt een paar Duitstalige plaatjes met hem. Aloys Jansen wordt kinderster en zelfs tot Aloys Johnson gedoopt, afgestemd op de internationale markt. In het begin van de jaren '70 gaat Arne Jansen optreden met zijn begeleidingsband Les Cigales. Dit leidt in 1972 meteen tot de grootste hit uit zijn carierre. Meisjes Met Rode Haren staat 17 weken in de Nederlandse Top 40 en bereikt op tot een derde plaats. Het nummer is ondermeer te horen in de film Turks Fruit. Het succes van Meisjes Met Rode Haren weet Jansen nooit meer te evenaren. Wel heeft hij gedurende de late jaren '70 en '80 een handjevol kleinere hits, waaronder het door Frans Bauer en Marianne Weber gecoverde Zeven brieven, dat op zijn beurt een coverversie is van Seven Tears van de Goombay Dance Band. Het laatste hitje van Jansen dateert uit 1992, wanneer Zeg Eens Meisje tot de 34e plaats komt in de Nederlandse Top 40. Jansen blijft echter singles en albums maken en is veelvuldig actief op feesten waarbij het Nederlandstalig lied/levenslied centraal staat, zoals de populaire Mega Piratenfestijnen. In 2000 krijgt hij met terugwerkende kracht een gouden plaat voor Meisjes Met Rode Haren, nadat uit een hertelling blijkt dat er 150.000 exemplaren van zijn verkocht. Naast muziek steekt Arne Jansen veel tijd in het fokken van mini-paarden op zijn stoeterij De Weideblick en het opleiden van honden tot politiehond. Vier dagen voor zijn overlijden is Jansen nog te zien in een televisieprogramma op RTV Oost, waarin hij wordt gexc3xafnterviewd. Een optreden in Millingen aan de Rijn op 8 December 2007 wordt afgezegd omdat Arne Jansen zich ziek zou voelen. Volgens manager Menno Muis is de zanger overspannen en neerslachtig, onder meer door de recente dood van een broer en een zus. Later blijkt de keus die Arne Jansen moet maken tussen zijn vrouw Mieke en een vrouw (zijn chauffeuse) met wie hij al twee jaar een buitenechtelijke relatie zou hebben, hem te machtig is geworden. De zanger heeft op 8 December 2007 zijn verhouding aan zijn vrouw opgebiecht. Arne Jansen is 56 jaar geworden.

First Time van Robin Beck komt op 10 December 1988 op nummer 21 binnen in de Nederlandse Top 40. First Time is geschreven door Gavin Spencer, Tom Anthony en Terry Boyle voor een nieuwe reclamespot van Coca Cola. De 28-jarige Robin Beck is een in de Verenigde Staten werkende Canadese studiozangeres die First Time voor deze reclamespot inzingt. Er komen zoveel reacties op deze jingle dat haar platenmaatschappij Mercury het nummer op single uitbrengt. In de week van 7 Januari 1989 staat First Time op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

CbgbDe legendarische New Yorkse rocktempel CBGB (Country, Blue Grass & Blues) opent op 10 December 1973 voor het eerst haar deuren. Al sinds het eerste optreden van Tom Verlaine met zijn band Television in CBGB, wordt CBGB gezien als de plek in New York om nieuwe muziek te ontdekken voordat de grota massa dit doet. De CBGB (wat staat voor Country Blue Grass Blues) werd vooral ten tijde van de Punk en de New Wave bekend, doordat bands als the Ramones, The Talking Heads, AC/DC, Richard Hell, The Police en Blondie optraden. Ook in de jaren negentig vervult CBGB een pioniersfunctie, doordat bands als Nirvana, Pearl Jam, Lemonheads, White Zombie en Sonic Youth al ver voordat ze bekend worden in de CBGB spelen. In begin September 2005 sluit de CBGB haar deuren. Baas en oprichter van CBGB, Hilly Kristal, heeft het aan de stok met de eigenaar, het Bowery Residents Committee. Oorzaak van de twist zijn achterstallige betalingen en een verdubbeling van de maandelijkse huur, die zowat 19.000 dollar bedraagt.

Op 10 December 2003 wordt een 23-jarige fan van Robbie Williams in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in Melbourne in Australixc3xab. Volgens een woordvoerder ligt de man op intensive care. De aard van zijn verwondingen is niet vrijgegeven. De man is tijdens een concert van Robbie Williams in Melbourne aan zijn hoofd gewond geraakt. Vanachter een reling is hij een paar meter naar beneden gevallen. In de menigte komt hij op een meisje terecht, die met de schrik vrijkomt. Dit concert van Robbie Williams is met 58.000 bezoekers, de grootste overdekte show ooit in Melbourne gehouden.

Op 10 December 2008 maakt het Amerikaanse muziekblad Billboard de lijst bekend van meest lucratieve tournees van 2008. Met een opbrengst van bijna 160 miljoen euro staat de Lost Highway tournee van Bon Jovi op de eerste plaats. Na Bon Jovi heeft Bruce Springsteen in de meetperiode tussen 14 November 2007 en 11 November 2008 het meeste financiele succes. Met de Magic tournee van Springsteen en zijn E Street Band wordt ruim 155 miljoen euro verdiend. De Sticky & Sweet tournee van Madonna staat met bijna 123 miljoen euro op de derde plaats. Andere artiesten in de top tien van meest succesvolle tournees over 2008 zijn Celine Dion op de vijfde plaats, met een opbrengst van ruim 69 miljoen euro, en de Spice Girls op de achtste plaats, met een omzet van ruim 53 miljoen euro. In de lijst over 2007 staat de reunietournee van The Police, die dan bijna 170 miljoen euro opbrengt op de eerste plaats. De tweede helft van deze toer bezet in 2008 de vierde plaats met een omzet van bijna 114 miljoen euro.

De net zes jaar geworden Donny Osmond maakt op 10 December 1963 zijn televisiedebuut in de Andy Williams Show tijdens een optreden van The Osmond Brothers. Tot 1972 zijn de broers geregeld in deze show te zien. In Nederland is de Andy Williams Show enige jaren door de KRO uitgezonden.

The_who_in_de_long_beach_arena_in_long_bOp 10 December 1971 staat The Who in de Long Beach Arena in Long Beach, Californie voor 13.000 uitzinnige fans. Het levert de groep een recette op van $78.000. The Who speelt de volgende nummers: I Can't Explain, Substitute, Summertime Blues, My Wife, Baba O'Riley, Bargain, Behind Blue Eyes, Won't Get Fooled Again, Baby Don't You Do It, Magic Bus, Overture, Amazing Journey, Sparks, Pinball Wizard, See Me Feel Me, My Generation, Naked Eye. Geergerd door het rumourige publiek, dat veel staat te praten tijdens het concert pakt Pete Townshend na het nummer Summertime Blues de microfoon, en heeft voor het publiek de volgende mededeling: "This one is My Wife, i'll tell you fuckers someting, all right, now listen. Just fucking listen and shut up! Right? Either sit down or stand up or lay down or do something but shut up! Allright? This is a fucking rock'n'roll concert, not a fucking tea party! Dig it? You at the back don't like it, do what these motherfuckers did...come down here and kill one another!" Van het concert verschijnt er onder de naam Closer To Queen Mary een meer dan uitstekende bootleg opname van het hele concert.

In Bombay, India worden op 10 December 2004 de Immies uitgereikt. De Immies zijn de Indian Music Excellence Awards van MTV.Tijdens de show rond de uitreiking van de Immies is er ook een optreden van Alanis Morissette. De Canadese zangeres zal ongeveer twee weken in Bombay blijven. Vlak voor Kerstmis 2004 vertrekt Alanis Morrisette naar Bali in Indonesie. Voor de jaarwisseling keert zij terug in de Verenigde Staten. Op Oudejaarsavond 2004 treedt zij op in The House Of Blues in Las Vegas.

Op 10 December 1970 geven The Beach Boys een concert in Ahoy in Rotterdam. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Flame. Dit is het eerste van vier concerten van The Beach Boys in Nederland tijdens hun Europese tournee die op 19 November 1970 in het Engelse Oxford van start is gegaan. Op 18 en 20 December 1970 spelen The Beach Boys in het Concertgebouw in Amsterdam. Op 19 December 1970 staan zij in De Doelen in Rotterdam.

De vier mannelijke leden van The Platters worden op 10 December 1959 vrijgesproken van ontucht. Op 10 Augustus 1959 zijn Tony Williams, David Lynch, Alex Hodge en Paul Robbi in Cincinnati in Ohio gearresteerd nadat zij vier prostituees hebben ontboden op hun hotelkamer. Ondanks deze vrijspraak, richt de affaire grote schade aan voor de verdere carriere van The Platters. Collega's vinden het schandalig dat zij zo hard door justitie zijn aangepakt. Volgens hun speelt racisme een belangrijke rol in deze zaak.

Hits_liveVanaf 10 December 1966 ligt album Hits Live van The Rolling Stones in de Amerikaanse platenwinkels. De opnamen zijn gemaakt tussen 23 September tot 9 Oktober 1966 tijdens een tournee door Engeland. Het eerste optreden is in de Royal Albert Hall in Londen, het laatste in het Gaumount Theater in Southampton. Althans dat is het verhaal, in werkelijkheid is een groot deel van het album helemaal niet live opgenomen. I've Been Loving You Too Long is opgenomen op 12 Mei 1965 bij RCA Hollywood met Dave Hassinger. Fortune Teller is opgenomen op 9 Juli 1963 in de Decca Studios in West Hampstead. Bij deze nummers is publieksgeluid er achter gezet. De nummers Lady Jane, I'm Alright, Have You Seen Your Mother en Satisfaction zijn allemaal in Oktober 1966 door Mick Jagger, Keith Richards en Stu (Ian Stewart). Hits Live bereikt de zesde plaats in de Amerikaanse albumlijst.

Op 10 December 1990 worden voor de eerste keer The Billboard Music Awards uitgereikt. The Billboard Music Awards groeit al snel, naast The American Music Awards, The Grammy Awards en The Rock And Roll Hall Of Fame Induction Ceremony, uit tot een van de vier grootste en belangrijkste prijzen in de Amerikaanse muziekindustrie. Grote winnaar bij de eerste uitreiking van The Billboard Music Awards is Janet Jackson. Zij wint in acht categorieen. Andere winnaars zijn New Kids On The Block, Randy Travis, Clint Black en Phil Collins.

Elvis Presley is van 10 t/m 16 December 1973 in de Stax Studios in Memphis voor plaatopnamen. In totaal worden er negentien nummers opgenomen, waaronder My Boy, Loving Arms, Promised Land, If That Isn't Love, Spanish Eyes en She Wears My Ring. Elvis Presley wordt begeleid door o.a. James Burton, Norbert Putnam, David Briggs, J.D. Sumner en Susan Pilkinton. De opnamen worden geproduceerd door Felton Jarvis.

Otis_reddingOp weg naar een optreden in Cleveland komt Otis Redding op 10 December 1967 bij een vliegtuig-ongeluk om het leven. Het vliegtuig stort neer in Lake Monona bij Madison in Wisconsin. Het lichaam van de soul-zanger wordt een dag later geborgen. Bij het ongeluk komen ook Jimmy King, Ronnie Caldwell, Phalon Jones en Carl Cunningham van zijn begeleidingsband The Bar-Kays om het leven. Ben Cauley van The Bar-Kays overleefd als enige de crash. De begrafenis van Otis Redding wordt bijgewoond door 4500 mensen, waaronder zijn collega's James Brown, Aretha Franklin, Stevie Wonder en alle muzikanten van platenmaatschappij Stax. De kist met het stoffelijk overschot van Otis Redding wordt gedragen door Joe Simon, Johnnie Taylor, Joe Tex, Arthur Conley en enkele jeugdvrienden uit Macon in Georgia. Otis Redding ligt begraven op The Big O Ranch, Round Oak in Jones County, Georgia. Otis Redding wordt geboren op 9 September 1941 in Dawson, Georgia, en groeit uit tot een van de meest invloedrijke soulzangers van de jaren zestig. In 1959 zingt Otis Redding bij Johnny Jenkins & The Pinetoppers, die een lokale hit hebben met Love Twist. Redding is duidelijk beinvloed door stadgenoot Little Richard en door Sam Cooke. In 1960 neemt hij een eerste single op, Shout Bamalama, gebaseerd op het werk van Little Richard. In 1961 vertrekt Redding naar Los Angeles, maar de twee singles die hij daar maakt (Tuff Enough/She's Allright en Gettin'Hip/Gamma Lama) floppen. In 1962, weer terug in Macon, voegt hij zich weer bij de Pinetoppers, waarmee hij enkele nieuwe, weinig succesvolle nummers maakt. Tijdens een sessie neemt hij, begeleid door de Stax-huisband, ook enkele solonummers op, waaronder het zelfgeschreven These Arms Of Mine. Deze emotionele ballad is Otis Reddings eerste hit. Tussen 1962 en 1964 volgt een serie vergelijkbare ballads met emotionele zang en sentimentele teksten, die het goed doen en Reddings naam vestigen als de beste soulballad-zanger van zijn tijd. The Rolling Stones nemen een aantal nummers van Redding op (That's How Strong My Love Is en Pain In My Heart) en zorgen zo dat Otis Redding ook in Engeland bekend wordt. In 1965 neemt hij het in veel hoger tempo liggende Respect op, waarmee hij voor het eerst doorbreekt naar de blanke markt. Een cover van het Rolling Stones-nummer Satisfaction doet het ook goed, maar is kwalitatief minder. Redding blijkt in de Verenigde Staten toch een randfiguur en zijn uitverkiezing in 1967 tot zanger van het jaar door de lezers van het Engelse Melody Maker verbaast in de Verenigde Staten zeer. Een geslaagd optreden op het Monterey Pop-festival levert een vergrote populariteit onder blanken op. Na zijn tragische dood wordt postuum (Sittin' On) The Dock Of The Bay uitgebracht, wat begin 1968 zijn eerste nummer 1-hit is en een millionseller wordt. Redding is een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de zuidelijke soul en zijn reputatie wordt na zijn dood alleen maar groter. Otis Redding is 26 jaar geworden.

Chuck Negron, de zanger bij Three Dog Night met het karakteristieke stemgeluid, wordt op 10 December 1985 ontslagen door zijn collega's Danny Hutton en Cory Wells. Three Dog Night is in Februari 1977 gestopt, maar heeft in 1981 de draad van live-optredens weer opgepakt.

Op 10 December 1967 tekent The Steve Miller Blues Band een contract bij Capitol Records. Al snel is Blues uit de naam verdwenen. In 1968 heeft de groep zijn eerste hitje met Living In The USA. De single komt niet verder dan de 94-ste plaats in de Billboard Hot 100.

The_rocknroll_circus_van_the_rolling_stoNadat Mick Jagger op 13 November 1968 in The Daily Mail zijn idee om een eigen TV-show te maken, wereldkundig heeft gemaakt, worden op 10 en 11 December 1968 in de Internel Studio in Londen opnamen gemaakt van The Rock'n'Roll Circus van The Rolling Stones. De opnamen voor deze show bedragen zo'n 20.000 pond. Mick Jagger hoopt dat The Rock'n'Roll Circus 250.000 pond zal opbrengen als het aan diverse tv-zenders wordt verkocht. The Rolling Stones hebben hun favoriete collega's uitgenodigd voor een optreden in het circus, zoals John Lennon, Eric Clapton, Jethro Tull, The Who, Mitch Mitchell en Taj Mahal. Nadat Mick Jagger de rushes ziet, staat hij erop dat een gedeelte van de show wordt overgedaan. Helaas is het er nooit van gekomen. De opnamen verdwijnen tot 1996 in de kast. Op 12 Oktober 1996 wordt The Rolling Stones Circus alsnog op video en cd uitgebracht. In 2004 verschijnt de tv-show ook op dvd verschenen.

De leden van Left Side geven op 10 December 1976 hun afscheidsconcert in het gebouw van de St. Jozefschool in Volendam. Left Side is hier begin jaren zestig begonnen als The Beat Boys. Iedereen die ooit in Left Side heeft gespeeld staat nog één keer op het podium. Zij hebben in 1968 hun eerste hit met Confusion In My Mind. Hierna volgen Welcome To My House (1969), Feeling Allright (1971), (Like A) Locomotion (1973), I Want Ye And I Get Ye (1974) en Tessie I Love You (1975). Hun zanger Harmen Veerman heeft tegenwoordig een CD-winkel in Volendam.

Vanaf 10 December 1976 ligt het album Wings Over America in de platenwinkel. Deze drie live-LP's van Paul McCartney & Wings zijn opgenomen tijdens de Wings Over America-tournee die op 3 Mei 1976 in Fort Worth in Texas van start is gegaan. Het laatste concert is op 23 Juni 1976 in Los Angeles in Californie. Wings Over America staat in de week van 22 Januari 1977 op de eerste plaats in de albumlijst van Billboard.

Darren_robinsonTijdens een feestje in zijn huis in New York wordt Darren Robinson (Human Beatbox van The Fat Boys) op 10 December 1995 getroffen door een hartaanval. Reanimatie mag niet meer baten. Darren Robinson wordt op 10 Juni 1967 geboren en is als lid van The Fat Boys, samen met ondermeer Doug E. Fresh een van de pioniers van het Beatboxing. Darren Robinson is naast Buffy, The Human Beat Box ook bekend als DJ Doctor Nice em Comrade Box. De 204 kilo wegende Darren Robinson is 28 jaar geworden.

Pianist Floyd Cramer neemt op 10 December 1960 in een platenstudion in Nashville het instrumentale On The Rebound op. Op 6 Maart 1961 komt deze single de Amerikaanse hitparade binnen. On The Rebound haalt de vierde plaats.

The Grateful Dead treedt op 10 December 1965 voor het eerst op. Dit live-debuut is in het Fillmore Auditorium in San Francisco. De groep is begin 1965 door zanger/gitarist Jerry Garcia opgericht als The Warlocks.

Garth Brooks en Trisha Yearwood geven elkaar op 10 December 2005, op hun landgoed in Oklahoma, het ja-woord. Voor een publiek van zevenduizend fans heeft de country-zanger op 25 Mei 2005 country zangeres Trisha Yearwood in het Buck Owens Crystal Palace in Bakersfield in Californie ten huwelijk gevraagd. Dit is het tweede huwelijk van Garth Brooks, die eerder van Mei 1986 tot December 2001 getrouwd is geweest met Sarah Mahl. Zij hebben samen drie dochters: Mayne Pearl (1992), August Anna (1994) en Allie Colleen (1996). Voor Trisha Yearwood is het haar derde huwelijk. Yearwood is vanaf 1987 enkele jaren getrouwd met Christopher Latham. Op 21 Mei 1994 trouwt Trisha Yearwood met Robert Reynolds, de bassist van The Mavericks, van wie zij 1999 gaat scheiden.

Mistletoe_and_wine_cliff_richardOp 10 December 1988 is Mistletoe And Wine de 12e nummer 1-hit voor Cliff Richard in de Engelse hitparade. Het is tevens zijn 99ste single. Mistletoe And Wine is in Groot-Brittannie de bestverkochte plaat van 1988. De eerste elf nummer 1 hits voor Cliff Richard in Engeland zijn achtereenvolgens: Living Doll (Juli 1959), Travellin' Light (Oktober 1959), Please Don't Tease (Juni 1960), I Love You (December 1960), The Young Ones (Januari 1962), The Next Time / Bachelor Boy (Dec 1962), Summer Holiday (Februari 1963), The Minute You're Gone (Maart 1965), Congratulations (Maart 1968), We Don't Talk Anymore (Juli 1979) en opnieuw Living Doll (Maart 1986).

Ad Visser reikt op 10 December 1977, tijdens een groot feest in Amsterdam, een platina plaat uit aan Vader Abraham voor de LP Vader Abraham In Smurfenland en voor de single 't Smurfenlied. Van de single van Vader Abraham(Pierre Kartner) zijn in Nederland 250.000 exemplaren verkocht. Van het album meer dan 100.000 exemplaren.

Op 10 December 1983 komt 2000 Miles van The Pretenders op negentien binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze Kerstsingle de Alarmschijf van de Veronica Omroep Organisatie. 2000 Miles, geschreven door Chrissie Hynde, de zangeres van The Pretenders, bereikt een achtste plaats.

Ladysmith_black_mambazoLangs een weg bij Durban in Zuid-Afrika wordt Headman Tshabalala van Ladysmith Black Mambazo op 10 December 1991 doodgeschoten bij een ruzie. Headman Tshabalala is één van de vier broers die in Ladysmith Black Mambazo zingen. Ladysmith Black Mambazo is een Zuidafrikaans a capella-koor dat voortborduurt op een van de belangrijkste tradities binnen de Zoeloemuziek, de meerstemmige zang. Binnen deze zang komen Zoeloe-strijdliederen, christelijke hymne-invloeden en Amerikaanse gospel samen en vormen een haarzuivere, magistrale en trotse zangstijl. Leider Joseph Shabalala komt in 1959 in contact met The Highlanders, een koor uit Durban. Hij besluit vervolgens terug te keren naar zijn familie in het stadsdeel Ladysmith en formeert in 1961 in navolging van The Highlanders en mede geinspireerd door Aaron Lerole's legendarische Alexandra Black Mambazo samen met een aantal jonge familieleden Ladysmith Black Mambazo. Aanvankelijk zingt men uitsluitend tijdens de grote feestdagen, maar in 1965, als de jonge groepsleden oud genoeg zijn, verhuist het koor naar Durban en perfectioneert de muziek verder. Er worden vijf elpees gemaakt die alle succesvol zijn, maar de echte doorbraak bij de zwarte bevolking komt in 1975 als Shabalala een visioen krijgt en zich tot het christendom bekeert. Ugusindiso, 'Heil' in het Zoeloe, haalt binnen drie weken dubbel goud en volgende elpees hebben een soortgelijk succes. Internationale faam volgt als Paul Simon enkele songs met de groep opneemt en op zijn Graceland-album zet. Het door Paul Simon geproduceerde Shaka Zulu wordt wereldwijd gedistribueerd en maakt Shabalala van een simpele, gelovige man uit Ladysmith met een groot talent voor vocale arrangementen tot een mondiale pop-ster. Headman Tshabalala is 44 jaar geworden.

Op 10 December 1966 wordt in Engeland het album A Collection Of Beatles Oldies (But Goldies) uitgebracht. Op deze LP staan ondermeer She Loves You, We Can Work It Out, Bad Boy, Yellow Submarine, Ticket To Ride en I Want To Hold Your Hand. Het is voor het eerst sinds 1963 dat The Beatles geen nieuw album rond de Kerstdagen uitbrengen. In December 1966 is de groep druk bezig met de opnamen van Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band.

In een interview op 10 December 1999 laat George Michael weten het nummer The Millennium Prayer van Cliff Richard een "verachtelijke" single te vinden. George Michael noemt de opname  "één van de ergste uit de popgeschiedenis". Op deze single brengt Cliff Richard het Onze Vader ten gehore. Vanaf 4 December 1999 staat The Millennium Prayer drie weken op de eerste plaats in de Engelse hitparade. Het is voor Cliff Richard zijn veertiende nummer 1 in Engeland. George Michael heeft, inclusief zijn Wham tijd, 'slechts' tien keer de eerste plaats bereikt.

Mirror_mirror_pinkertons_assorted_colour_1Vanaf 10 December 1965 ligt de single Mirror Mirror van Pinkerton's Assorted Colours in de platenwinkel. Deze debuutsingle van Pinkerton's Assorted Colours is op 22 November 1965 opgenomen. Pinkerton's Assorted Colours is afkomstig uit Rugby in het Engelse graafschap Warwickshire. De groep bestaat uit Samuel Pinkerton Kempe, Barrie Bernard, Tom Long, Dave Holland en Tony Newman. Tony Newman is de componist van Mirror Mirror. Mirror Mirror, met op de B-kant She Don't Care, komt op 13 Januari 1966 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de negende plaats.

In het Engelse weekblad New Musical Express van 10 December 1965 wordt de jaarlijkse populariteitspoll gepubliceerd. Elvis Presley is verkozen tot als de beste zanger van de wereld. Hij wordt gevolgd door Cliff Richard en Gene Pitney. Cliff Richard is de beste zanger van Engeland. Paul McCartney, de bassist/zanger van The Beatles, is tweede en Mick Jagger, de zanger van The Rolling Stones, bezet de derde plaats. De Top 5 van de beste singles van 1965 ziet er als volgt uit: (I Can't Get No) Satisfaction van The Rolling Stones, Help! van The Beatles, Get Off Of My Cloud van The Rolling Stones, Yesterday van The Beatles en The Minute You're Gone van Cliff Richard.

Er_was_eensherman_van_veenOp 10 December 1999 worden in de Sint Walburgiskerk in Arnhem en op 20 en 21 December 1999 in het Brucknerhaus in Linz in Duitsland opnamen gemaakt van een Kerstvoorstelling van Herman van Veen. Deze opnamen worden in December 2001 op CD uitgebracht onder de titel Er Was Eens... Herman Van Veen Zingt En Vertelt Een Kerstverhaal. Herman van Veen wordt op het podium bijgestaan door Edith Leerkes (gitaar en zang), Erik van der Wurff (piano), Nard Reijnders (saxofoon en accordeon), Jann (viool en zang), Maria-Paula Majoor (viool en zang), Thomas Dirks (contrabas), Stochelo Rosenberg (sologitaar), Marijke Bosma (blokfluit) en het Matangi Strijkkwartet (strijkers). Het album is geen succes. Er Was Eensxe2x80xa6.Herman Van Veen Zingt En Vertelt Een Kerstverhaal komt op 5 Januari 2002 op een 66ste plaats de Nderlandse Album Top 100 binnen, en is een week later alweer uit de lijst verdwenen.

Roberta Flack en twee leden van haar begeleidingsgroep raken op 10 December 1972 gewond bij een verkeersongeluk in Manhattan, New York. De zangeres rijdt samen met haar bassist Jerry Jemmott (die aan het stuur zit) en haar gitarist Cornell Dupree in haar net nieuw gekochte auto wanneer zij worden aangereden. Jemmott en Dupree lopen enkele gekneusde ribben op. Roberta Flack wordt in het ziekenhuis geholpen een een scheurtje in haar lip.

Generation_xGeneration X maakt op 10 December 1976 haar podiumdebuut in The Central College Of Art in Londen. De groep, bestaande uit Billy Idol (zang), Bob Andrews (gitaar), Tony James (bas) en John Towe (drums) begint in de zomer van 1976 te spelen onder de naam Chelsea, dan ook nog met zanger Gene October. Gene October en Billy Idol, de twee nadrukkelijke persoonlijkheden in Chelsea, kunnen het niet samen uithouden op één podium, en terwijl October met de oude naam verder gaat, neemt Billy Idol de band mee, die vanaf dat moment Generation X heet (overtuigd als Idol ervan is, dat de post-hippiegeneratie een naamloze en nihilistische generatie is. Bassist Tony James speelde ooit samen met Mick Jones (Clash) en Brian James (Damned) in London SS. In Juni 1977 wordt drummer John Towe vervangen door Mark Laff (ex-Subway Sect). Na het verschijnen van het derde album Kiss Me Deadly (1981) wordt bekendgemaakt dat de groep uit elkaar is, en dat Billy Idol heeft besloten een solocarriere te starten.

Op 10 December 1961 is Cliff Richard te gast in Sunday Night At The London Palladium. Dit programma wordt door de Britse commerciele omroep ATV rechtstreeks uitgezonden vanuit het Palladium Theatre in Londen. Bruce Forsyth is de presentator van deze populaire televisieshow.


Muziek Jarige Op 10 December

1941: Ralph Tavares - Tavares
1946: Chris 'Ace' Kefford - The Move Bas
1946: Walter Orange - The Commodores Drums
1947: Chris & Gerard Koerts - Earth & Fire Tweeling
1948: Jessica Cleaves - Friends Of Distinction
1951: Frank Beard - ZZ Top Drums
1954: Geoff Deane - Modern Romance
1957: Paul Hardcastle - Producer Engeland
1958: Pepsi Demarque - Pepsi & Shirley
1965: Christian Riley - Tony Toni Tone
1965: Joseph Mascis - Dinosaur Jr
1968: Harold Mingels - Volumia Saxofoon
1972: Brian Molko - Placebo Gitaar/Zanger
1974: Meg White - The White Stripes Drums
1975: Kristel Verbeke - K3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten