Zoeken in de muziekgeschiedenis

12 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 12 September

Death_magneticVanaf 12 September 2008 ligt het album Death Magnetic van Metallica in de platenwinkel. Death Magnetic is in Nederland direct al goud. In de voorverkoop zijn er al meer dan 30.000 exemplaren van verkocht. Death Magnetic, het negende studio album van de Amerikaanse metalband en opvolger van St. Anger uit 2003, is geproduceerd door Rick Rubin en markeert de terugkeer naar het progressieve thrash metal geluid van de eerste vier albums van de band. Ter ere van de release van het album geeft Metallica op 12 September 2008 een show in O2 World in Berlijn. Op 15 September 2009 wordt ook nog een show gegeven in de O2 in Londen. Beide shows zijn alleen toegankelijk voor leden van de fanclub en/of de Mission Metallica website. Death Magnetic is het eerste album waarop alle leden van de band aan alle nummers hebben meegewerkt. Op het album staan de volgende nummers: That Was Just Your Life, The End Of The Line, Broken Beat & Scarred, The Day That Never Comes, All Nightmare Long, Cyanide, The Unforgiven III, The Judas Kiss, Suicide & Redemption en My Apocalypse. Op 20 September 2008 komt Death Magnetic op de eerste plaats binnen van de Nederlandse Albumlijst. Het album staat in totaal 33 weken genoteerd. Op 30 Maart 2009 staat Metallica in het kader van de World Magnetic Tour in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam.

EdsullivanbeatlesThe Beatles treden op 12 September 1965 voor de laatste keer in hun carriere op in in The Ed Sullivan Show. De opnamen zijn op zaterdag 14 Augustus 1965 in Studio 50 van CBS in New York gemaakt. The Beatles spelen`de volgende nummers: I Feel Fine, I'm Down, Act Naturally, Ticket To Ride, Yesterday en Help. Ook Cilla Black treedt op in het programma met September In The Rain en Goin' Out Of My Head. Begin 2004 verschijnen alle vier de optredens van The Beatles in The Ed Sullivan Show onder de naam The Four Complete Historic Ed Sullivan Shows (Feat. The Beatles) op DVD. De Liverpoolse groep is naast 12 September 1965 eerder ook op 9 Februari 1964, 16 Februari 1964 en 29 Februari 1964 op de Amerikaanse televisie te zien geweest.

Stevie_nicks_en_christine_mcvieIn 1987 verschijnt het geheel door Lindsay Buckingham geschreven en geproduceerde album Tango In The Night van Fleetwood Mac, dat dank zij diens originele en vernieuwende ideeen lovend ontvangen wordt door pers en publiek. Met maar liefst zes singles blijkt Tango In The Night een van Fleetwood Macs meest succesvolle producties. In Juni 1988 verlaat Buckingham Fleetwood Mac, omdat de groep niet verder willen op de weg  die zij onder leiding van Buckingham zijn ingeslagen. Buckinghams plaats wordt ingenomen door twee gitaristen, Billy Burnette (eerder lid van Mick Fleetwoods Zoo) en Rick Vito (voorheen bij o.a. Bob Seger). Van het 'nieuwe' Fleetwood Mac verschijnt het album Behind The Mask, wat een slap aftreksel is van Tango In The Night en ook de verkoopcijfers blijven ver achter. Het langdurige en intensieve leven 'on the road' wordt Stevie Nicks en Christine McVie (foto) teveel. Op 12 September 1990 laten zij weten niet langer met Fleetwood Mac te willen optreden. In 1997 belandt het album Rumours (1977) als gevolg van het door de documentaireserie Classic Albums gegenereerde enthousiasme weer hoog in de albumlijsten. Ondertussen worden, twintig jaar na de release van Rumours, Lindsay Buckingham, Christine McVie en Stevie Nicks uitgenodigd voor een reunie-optreden voor de camera's van MTV. Deze hereniging bevalt zo goed dat Buckingham en Nicks de plannen voor hun solo-CD's opschorten en met de rest van Fleetwood Mac de MTV-opnames bewerken tot het album The Dance. Dit album is het laatste wat Fleetwood Mac maakt in de meest succesvolle samenstelling: Lindsay Buckingham, Stevie Nicks, John McVie, Christine McVie en Mick Fleetwood.

De eerste solo tour van Michael Jackson gaat op 12 September 1987 met een concert in het Korakuen-stadion in Yokohama, Japan van start. Op 5, 6 en 7 Juni 1988 staat Michael Jackson drie keer in een uitverkochte Kuip in Rotterdam. Op 24 Januari 1989 is het laatste concert van de Bad Tour in Los Angeles. In 16 maanden heeft Michael Jackson in 15 landen 123 concerten gegeven voor in totaal 4,4 miljoen mensen. De Bad Tour levert Michael Jackson een slordige 125 miljoen dollar op.

Stig_andersonStig Anderson overlijdt op 12 September 1997 in Stockholm aan de gevolgen van een hartaanval. Stig "Stikkan" Anderson wordt op 25 Januari 1931 in Hova, Zweden geboren, en is het meest bekend als manager van de succesvolle Zweedse popgroep ABBA. Anderson is echter ook componist. Zo schrijft hij in 1959 het nummer Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?" van Lill Babs. Dit nummer is in December 1960 in Nederland een hit voor Ria Valk als Hou Je Echt Nog Van Mij Rocking Billy. Willy Rex heeft "Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?" vertaald. De vele nummers die Anderson schrijft worden zo succesvol dat hij Sweden Music opricht. Hij ziet al snel in dat als hij liedjes wil blijven schrijven, hij ook een platenfirma moet oprichten. Daarom richt Stig Anderson in 1963 samen met Bengt Bernhag het bedrijf Polar Music op. Polar wordt een succesvolle platenfirma en Stig Anderson krijgt al snel de naam 'The Business'. In de beginperiode van Polar neemt hij de dan onbekende Benny Andersson en Bjorn Ulvaeus aan als huiscomponisten. De twee laatsten vormen met hun verloofden de groep Benny & Bjorn, Agnetha & Frida. Later wordt de naam door Stig omgedoopt tot ABBA. In 1974 winnen ze het Songfestival. In de beginperiode van ABBA schrijft Anderson nog mee aan diverse songteksten, en is vooral goed in het verzinnen van pakkende titels zoals Dancing Queen. Later wordt ABBA zo groot dat Stig zich enkel nog kan bezighouden met het management van de groep. Doordat hij zoveel energie steekt in de groep wordt Stig Anderson ook wel eens het vijfde lid van ABBA genoemd. In 1978 richt hij samen met Benny en Bjorn de Polar Studio's op. In 1990 verkoopt hij zijn belangen in Polar Music International en Sweden Music aan het toenmalige Polygram. Met de opbrengst richt hij de Polar Music Prize op. Stig Anderson is 66 jaar geworden.

Op 12 September 1998 wordt een concert van de country zangeres Shania Twain live op Direc-TV uitgezonden. Het is voor de allereerste keer dat een concert van een country-artiest rechtstreeks op de Amerikaanse televisie wordt uitgezonden.

Doris_day_en_andere_stukkenTijdens de presentatie van de Platen Tiendaagse, op 12 September 1982 in Amersfoort, krijgt Doe Maar een gouden LP en een platina exemplaar voor het album Doris Day En Andere Stukken. Doris Day En Andere Stukken is het eerste album met drummer Renxc3xa9 van Collem. In November 1981 heeft Carel Copier besloten er een punt achter te zetten. Zijn vrouw is zwanger, en als hij een spier scheurt waardoor hij niet meer kan drummen besluit hij de groep voorgoed te verlaten. Op zeer korte termijn wordt dan de 19-jarige Rene van Collem, zoon van wijlen filmrecensent Simon van Collem, gevraagd om te komen drummen. De grote doorbraak volgt met de singles Doris Day (Nr 9 in de Top 40) en Is Dit Alles? (Nr 9 in de Top 40) beide van het album Doris Day En Andere Stukken. Doe Maar ontketent een rage die slechts vergelijkbaar is met The Beatles in hun hoogtijdagen, compleet met flauwvallende meisjes, platina albums en een gigantische verkoop van allerlei prullaria.  De single De Bom schiet binnen de kortste keren naar de eerste plaats van de hitparade. Rene van Collum past niet zo goed bij de andere, veel oudere bandleden en wordt op zijn beurt vervangen door Jan Pijnenburg. Als die kort na zijn toetreden tot de band een auto-ongeluk krijgt neemt Van Collum nog een half jaar lang voor hem waar. Doris Day En Andere Stukken staat vanaf 8 Mei 1982 drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse albumlijst op.

Door de familie van Jimi Hendrix wordt op 12 September 2000, onder de naam The Jimi Hendrix Experience, een box met vier CD's met 56 unieke opnamen van de gitarist uitgebracht. Op The Jimi Hendrix Experience staan ondermeer niet eerder uitgebrachte opnamen van Purple Haze, Hey Joe, Foxy Lady, Gypsy Eyes, Stone Free, Message To Love en Little Wing. De box is samengesteld door Janie Hendrix, de halfzus van JImi Hendrix.

MorrisseyOp 12 September 1987 verlaat Morrissey de groep The Smiths. Hij begint een solo-carriere die hij inluidt met de ijzersterke single Suedehead, afkomstig van zijn eerste solo album Viva Hate (1988), waarop hij samenwerkt met componist/producer Stephen Street, en dat op nogal gemengde recensies wordt onthaald. Zijn tweede solo-album Kill Uncle, waarop hij samen werkt Mark Nevin (ex-Fairground Attraction), verschijnt in 1991. In datzelfde jaar gaat Morrissey voor het eerst op tournee, begeleid door een groep waarin twee voormalige leden van de rockabilly-groep The Polecats te vinden zijn. Ondanks Morrissey's weigering om Smiths-successen te zingen worden die concerten goed ontvangen. Ondertussen beginnen de incidenten elkaar op te volgen. Zo sleept Morrissey in 1992 zijn oude platenmaatschappij Rough Trade voor de rechter, en als biograaf Johnny Rogan zijn boek Morrissey & Marr: The Severed Alliance het licht doet zien roept Morrissey dat het boek voor driekwart uit leugens bestaat en uit hij allerlei bedreigingen aan het adres van de auteur. Door tijdens optredens al te nadrukkelijk de Britse driekleur in beeld te brengen, gecombineerd met chauvinistische, nationalistische uitspraken en songteksten roept hij de verdenking op zich met het extreem-rechtse National Front te sympathiseren, wat in de muziekpers tot een kleine hetze tegen hem leidt. His Mozness houdt echter ervan te provoceren. In de nazomer van 1995 verschijnt bij een nieuwe platenmaatschappij het album Southpaw Grammer. Het door Steve Lillywhite geproduceerde album is zowel een artistieke als commerciele flop. Niet alleen zijn publiek, ook de zanger zelf lijkt Morrissey-moe geworden. Begin 1996 trekt hij zich wegens ziekte terug uit het voorprogramma van David Bowie. Hij verliest een proces tegen zijn voormalige Smith-companen Joyce en Rourke over achterstallige royalties, waarbij de rechter hem zelfs kenschetst als een 'onbetrouwbare getuige, die de neiging heeft zijn eigen draai aan de waarheid te geven'. In 2006 verschijnt zijn tot nu toe laatste album, Ringleader Of The Tormentors. De producitie van het volledig in Rome opgenomen album is in handen van Tony Visconti. Voor de arrangementen van enkele nummers werd de hulp ingeroepen van de legendarische Ennio Morricone. In 2006 treedt Morrissey ook voor de eerste keer in zijn solo carrixc3xa8re op in Amsterdam en op Pinkpop.

De Britse commerciele omroep Granada TV begint op 12 September 1959 met het uitzenden van Boy Meets Girl. Vaste gasten in dit popprogramma zijn Marty Wilde en Joe Brown.

De Engelse zanger Mark Wynter presenteert op 12 September 1964 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. In dit televisieprogramma van de Britse commerciele omroep ABC ontvangt Wynter ondermeer Max Bygraves, Billie Davis, Peter & Gordon, Herman's Hermits, Me & Them en Leslie Gore.

Op 12 September 1966 wordt in Engeland het nummer Light van The Finders Keepers uitgebracht. Deze single is geproduceerd door Scott Engel van The Walker Brothers. The Finders Keepers laten weten dat zij deze naam niet hebben van de gelijknamige bioscoopfilm met Cliff Richard in de hoofdrol.

Johnny_en_june_cashJohnny Cash overlijdt op 12 September 2003 aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Johnny Cash wordt op 26 Februari 1932 in Kingsland, Arkansas geboren en beleeft als kind in een zeer arme boerenfamilie een moeilijke jeugd, die onder meer getekend wordt door het verlies van twee broers. Nadat hij in de luchtmacht heeft gediend en een cursus voor discjockey heeft gevolgd, ontmoet hij halverwege de jaren vijftig in Memphis gitarist Luther Perkins en bassist Marshall Grant. Het drietal vormt een groep en doet na herhaalde pogingen een geslaagde auditie voor het Sun-label. Eind 1956 volgt de eerste echte grote hit, het door Cash zelf geschreven I Walk The Line. In zijn Sun-periode, die loopt tot medio 1958, zet hij een groot aantal historische rockabilly-nummers op de plaat. Het commerciele succes noopt hem samen met The Tennessee Two, die later met Bill Holland tot The Tennessee Three wordt uitgebreid, tot onafgebroken optreden in stad en land. Als gevolg van dit vele toeren zoekt Cash zijn toevlucht tot alcohol en pepmiddelen. Zijn ontmoeting met countryzangeres June Carter betekent een ommekeer in zijn leven en carriere. Zij helpt hem er weer bovenop, ook commercieel gezien, want zijn hit Ring Of Fire uit 1963 helpt ze mee schrijven en als duo hebben ze in 1967, het jaar van hun trouwen, succes met de single Jackson. In 1969 doet The Man In Black danig van zich spreken: hij scoort een wereldhit met A Boy Named Sue, dat afkomstig is van het album At San Quentin, dat gehee in de San Quentin-gevangenis is opgenomen. Verder is hij te gast op Bob Dylans Nashville Skyline, om maar te zwijgen van het feit dat hij in de Verenigde Staten zijn eigen tv-show krijgt. Tien jaar later piekt hij opnieuw met het uitstekende jubileum-album Silver. In 1980 wordt hij gexc3xaberd met een plaats in de Country Music Hall Of Fame. In 1986 laat zijn platenmaatschappij Cash na bijna dertig jaar plotseling vallen, hetgeen onder collega's de nodige verontwaardiging oproept. Na enkele jaren met zijn gezondheid te hebben gesukkeld, ondergaat Cash eind 1988 een open-hartoperatie waarvan hij voorspoedig hersteld. Met het album The Mystery Of Life maakt hij een verrassend stevige comeback, maar echt sensationeel is het feit dat hij in 1993 onder contract wordt genomen door platenbaas annex producer Rick Rubin. Het album American Recordings (1994) bevat enkel het peilloos diepe stemgeluid en het rudimentaire akoestische gitaarspel van Cash, die naast composities van eigen hand nummers van ondermeer Leonard Cohen, Nick Lowe en Glenn Danzig vertolkt. Voor de opvolger van American Recordings kiezen Rubin en Cash wijselijk een andere aanpak door Tom Petty & The Heartbreakers als begeleidingsgroep in te schakelen, terwijl het geheel varieert van opzwepende rockabilly via louterende gospel tot ijzingwekkende ballades. Vervolgens speelt zijn zwakke gezondheid hem steeds meer parten, reden waarom hij almaar vaker en langer uit de running is. Op tournee waagt hij zich uit lijfsbehoud niet meer, maar wel vindt hij voldoende kracht voor het opnemen van het album American III (Solitary Man) uit 2000. Dankzij Rubin's inbreng gaat het opnieuw om een onwaarschijnlijke verzameling covers van ondermeer Nick Cave, Will Oldham, U2, Neil Diamond en Tom Petty, ditmaal aangevuld met nogal wat nummers van eigen hand. Het album is vooral aangrijpend doordat Cash op onverschrokken wijze de dood in de ogen durft te kijken. Met covers van The Beatles, Simon & Garfunkel, de Eagles en Roberta Flack is de repertoirekeuze voor American III (Solitary Man) nogal ongelukkig, al vertolkt hij daarnaast op voortreffelijke wijze Nine Inch Nails en Depeche Mode, terwijl de Hank Williams-klassieker I'm So Lonesome I Could Cry een droomduet is met Nick Cave. Zijn grote liefde June Carter overlijdt op 15 Mei 2003. Johnny Cash volgt nog geen 6 maander later. The Man In Black is 71 jaar geworden. In 2006 verschijnt de film Walk The Line. Deze film vertelt het bewogen leven van Johnny Cash achter de zogenaamde glitter en glamour. De film is genoemd naar Cash' eerste grote hit. De film is geregisseerd door James Mangold. Joaquin Phoenix vervult de rol van Cash, terwijl Reese Witherspoon de rol van June Carter voor haar rekening neemt, waarvoor zij  later een Oscar ontvangt.

Op 12 September 1970 begint de Amerikaanse omroep CBS met het uitzenden van een nieuwe tekenfilmserie over een meidengroep. Josie & The Pussycats is zo'n twee jaar op de televisie te zien. Janet Waldo, Jackie Joseph, Barbara Pariot, Jerry Dexter, Don Messick en Casey Kasem leveren de stemmen voor Josie & The Pussycats. Cathy Dougher, Cheryl Ladd en Patricia Holloway zorgen voor de zangstemmen van Josie & The Pussycats. Josie & The Pussycats is een productie van Hanna-Barbera.

Hey_hey_were_the_monkeesDoor NBC wordt op 12 September 1966 de eerste aflevering van The Monkees uitgezonden. Het thema nummer voor de televisie serie, Hey, Hey We're The Monkees, is al op 19 Juli 1966 opgenomen. Hey, Hey We're The Monkees is geschreven door Tommy Boyce en Bobby Hart. Volgens de overlevering is Michael Nesmith het enige Monkees-lid dat een instrument kan bespelen. Voor de plaatopnamen wordt veel gebruik gemaakt van studiomuzikanten zoals pianist Leon Russell, gitarist Glen Campbell en drummer Hal Blaine. In totaal zijn er 58 afleveringen van de tv-serie gemaakt. Op 25 Maart 1968 wordt de laatste aflevering uitgezonden.

Tijdens een optreden op 12 September 1986 in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen wordt John McGeogh, de gitarist van P.I.L. door een uit het publiek gegooide wijnfles geraakt. In het ziekenhuis krijgt hij zo'n veertig hechtingen in zijn gezicht. P.I.L. is de groep rond Johnny Rotten, de ex-zanger van The Sex Pistols.

Goats_head_soup_usaOp 12 September 1973 brengen The Rolling Stones het album Goat's Head Soup in Amerika uit. Het is het achttiende officiele album van The Rolling Stones in Amerika. De tien nummers zijn tussen November 1972 en Juli 1973 opgenomen in studio's in Londen, New York en Jamaica. Jimmy Miller is producer van Goat's Head Soup, dat moeiteloos de eerste plaats in de albumlijst van Billboard haalt. Op Goat's Head Soup worden The Rolling Stones bijgestaan door de volgende muzikanten:Chuck Finley (trompet), Nicky Harrison (strings), Nicky Hopkins (piano), Jim Horn (saxoffons), Bobby Keys (saxofoons), Jimmy Miller (percussie), Pascal (percussie), Billy Preston (piano, keyboard), Jim Price (piano), Rebop (percussie) en Ian Stewart (piano, keyboards). Het laatste nummer op het album Star Star heeft als oorspronkelijke titel Starfucker. Wanneer de Stones het origineel aan platenbaas Ahmet Artegun van Atlantic laten horen vindt hij dit niet echt leuk. Zeker niet als Ertegun er nog eens goed over nadenkt. Star Star gaat over een zeer actieve groupie en bevat het soort taal dat mensen zou kunnen shockeren, zeker in 1973. De tekst is voer voor advocaten, en wanneer de titel gehandhaafd zou worden zou het album zeker in Amerika geboycot worden. Starfucker wordt dan ook verandert in Star Star, al is Mick Jagger het daar niet helemaal mee eens. In 1978 zegt hij daarover: "Ik denk dat we erom vragen, als we dat soort dingen opnemen. Christus, ik doe die dingen niet met opzet. Ik heb het gewoon geschreven... Het gaat gewwon zo, en als meisjes dat doen, dan mag ik daarover toch wel schrijven, want dat is wat ik zie." In Engeland wordt Star Star (of Starfucker) in welke vorm dan ook niet gedraaid door de BBC.

Op 12 September 2002 wordt het huis waar Kurt Cobain van zijn elfde tot zijn vijftiende in Seattle in de Amerikaanse staat Washington heeft gewoond op de veiling-site eBay voor $210.000 verkocht. In 2000 is het huis van de Nirvana zanger/gitarist nog geen $53.000 dollar waard.

Seal_heidi_klum_baby_1Henry Guenther Ademola Dashtu Samuel wordt op 12 September 2005 geboren als zoon van Seal en Heidi Klum. Voor de Britse zanger (Crazy, Kiss From A Rose) is het zijn eerste kind, en eerste zoon. Voor Heidi Klum is het haar tweede kind, zij heeft uit een eerdere relatie met Flavio Briatore, de baas van de Formule-1-renstal van Renault, een dochter Leni. Seal maakt het nieuw via zijn website officieel wereldkundig: "Heidi and I are proud to announce the arrival of our second child together. Henry Gunther Ademola Dashtu Samuel, arrived on Monday September 12th 2005 at 7:20PM. Weight on arrival was 8.9 lbs. He measures 21 inches long. Our most treasured moment so far was watching big sister Leni kissing Henry repeatedly on the head. She had been preparing for his arrival for quite some time, pointing to Heidi's stomach every morning, saying the words 'Baby, baby."

Cliff Richard & The Shadows staan van 12 tot 16 September 1966 in de EMI-studio's aan Abbey Road in Londen. Onder productionele leiding van Norrie Paramor worden enkele nieuwe nummers opgenomen. Eén van deze nummers, Time Drags By, wordt op 7 Oktober 1966 als de 35ste single van Cliff Richard & The Shadows uitgebracht. Het later voor de film Finders Keepers gebruikte Time Drags By bereikt in ENgeland een tiende plaats als hoogste notering.

Chaos_and_creation_in_the_backyardVanaf 12 September 2005 ligt het album Chaos And Creation In The Backyard van Paul McCartney in de platenwinkel. Chaos And Creation In The Backyard is geproduceerd door Nigel Godrich, ondermeer bekend van zijn werk voor Radiohead, Travis, REM, Natalie Imbruglia, Neil Finn en Beck. Godrich is door George Martin aan Paul McCartney gesuggereerd. De hoesfoto van Chaos And Creation In The Backyard is van Mike McCartney. De jongere broer van Paul heeft de foto in de achtertuin van het huis van de familie McCartney in Liverpool in 1962 genomen. De titel van het album heeft Paul McCartney afgeleidt uit twee nummers: Chaos And Creation komt uit Fine Line en In The Back Yard zingt hij in Promise To You Girl. Chaos And Creation In The Backyard komt op 17 September 2005 op een 8ste plaats binnen in de Mega Album Top 100, wat tevens de hoogste notering is. In Amerika komt Chaos And Creation In The Backyard op een 6e plaats de albumlijst van Billboard binnen (ook de hoogste notering). In Engeland komt het album op 11 September 2005 op tien binnen (ook hoogste notering). Op Chaos And Creation In The Backyard staan de volgende nummers: Fine Line, How Kind Of You, Jenny Wren, At The Mercy, Friends To Go, English Tea, Too Much Rain, A Certain Softness, Riding To Vanity Fair, Follow Me, Promise To You Girl, This Never Happened Before en Anyway.

Op 12 September 2006 bevalt Britney Spears,  in een ziekenhuis in Los Angeles, van haar tweede zoon. Jayden James Federline wordt met een keizersnee geboren. Kevin Federline, de echtgenoot van Britney Spears, heeft nog twee kinderen bij zijn ex-vriendin Shar Jackson.

Op 12 September 1972 geven The Faces een uitverkocht concert in de Madison Square Garden in New York. De groep bestaat dan uit zanger Rod Stewart, bassist Ronnie Lane, drummer Kenney Jones, toetsenist Ian McLagan en gitarist Ron Wood.

Kenny_buttreyKenny Buttrey overlijdt op 12 September 2004, thuis in Nashville, aan de gevolgen van kanker. Kenneth A. Buttrey wordt in 1945 geboren in Nashville, Tennessee en wordt op 14-jarige leeftijd al professioneel muzikant. Buttrey drumt dan ondermeer bij Charlie McCoy & The Escorts (foto, met links-achter Kenny Buttrey). Later is hij mede oprichter van groepen als Area Code 615 en Barefoot Jerry. Area Code 615 is ondermeer bekend van het nummer Stone Fox Chase dat in de jaren 70 gebruikt wordt als thema van het BBC televisie programma The Old Grey Whistle Test. Maar het meest bekend is Kenny Buttrey toch wel als sessie muzikant. Zo is hij ondermeer te horen op Dylan's Blonde On Blonde, Nashville Skyline en John Wesley Harding albums. Neil Young's albums Tonight's The Night, Harvest en After the Goldrush. Verder werkt hij met Bob Seger, Jimmy Buffett, Chuck Berry, Elvis Presley, Donovan, George Harrison, Joan Baez, Dan Fogelberg en Kris Kristofferson. Kenny Buttrey is 59 jaar geworden.

Andre_hazeshet_complete_hitoverzichTer nagedachtenis aan Andre Hazes wordt op 12 September 2005 de dubbel-CD Andre Hazes -  Het Complete Hitoverzicht uitgebracht. Hierop staan 33 songs uit de carriere van de Amsterdamse zanger, aangevuld met drie nieuwe liedjes. Dit zijn Vaag En Stil, Toe Laat Me en Sterk Wil Ik Zijn. Deze tracks heeft Andre Hazes enkele maanden voor zijn dood opgenomen. Andre Hazes - Het Complete Hitoverzicht komt op 17 september 2005 binnen op twee in de Mega Album Top 100. In de week van 1 oktober 2005 staat deze verzamelaar aan de top. Andre Hazes is op 23 september 2004 op 53-jarige leeftijd overleden.

Cliff_richardmove_itOp 12 September 1958 komt Move It, de debuutsingle van Cliff Richard & The Drifters, de Engelse hitparade binnen. Het door Ian Samwell geschreven nummer bereikt de tweede plaats. Zeventien dagen voordat hij zijn platencontract bij Columbia Records tekent, staat Cliff Richard op 24 Juli 1958 in een studio in Londen om onder productionele leiding van Norrie Paramor het nummer Move It en de B-kant High Class Baby op te nemen. De opnamen vinden tussen zeven uur 's morgens en half elf 's avonds plaats in Abbey Road-studio 2 in Londen. Van zijn begeleidingsband The Drifters speelt alleen drummer Terry Smart mee. De bassist en de sologitarist zijn studio-muzikanten.

Op 12 September 1969 verschijnt Through The Past Darkly (Big Hits Volume 2) van The Rolling Stones. Op het album staan twaalf tracks die tussen 1966 en 1969 in de hitparade hebben gestaan. Zowel in Amerika als in Engeland bereikt de LP de tweede plaats.

Shane MacGowan wordt op 12 September 1988 in een ziekenhuis in Dublin opgenomen na een zenuwinstorting. Na behandeling mag de zanger van de Ierse groep The Pogues weer naar huis.

Larry_williams_bony_moronieOp 12 September 1957 neemt Larry Williams het door hemzelf geschreven nummer Bony Moronie op. Bonie Moronie komt op 11 November 1957 de Billboard Top 100 binnen, en bereikt de veertiende plaats. Ook de B-kant, You Bug Me baby, komt ook op 11 November 1957 de Amerikaanse hitparade binnen. You Bug Me Baby, mede geschreven door Sonny Bono, komt niet hoger dan 45 steken. Larry Williams wordt op 7 Januari 1980 met een schotwond aan zijn hoofd, dood aangetroffen in zijn huis in Los Angeles. De zanger/componist begint zijn loopbaan als pianist in de begeleidingsgroep van Lloyd Price. In 1957 heeft hij zijn eerste hit met Short Fat Fannie. John Lennon is een groot fan van Larry Williams. Met The Beatles heeft hij in 1964 en 1965 de nummers Bad Boy, Slow Down en Dizzy Miss Lizzy opgenomen. In de jaren zestig is Larry Williams voornamelijk actief als dealer in drugs. Hiervoor zit hij een paar jaar in de gevangenis. Het is dan ook nog altijd een raadsel of hij zelfmoord heeft gepleegd of dat zijn dood een afrekening is geweest in het criminele circuit. Larry Williams is 44 jaar geworden.

Het Amerikaanse televisieprogramma 20/20 trekt in de uitzending van 12 September 1980 de officieel vastgestelde doodsoorzaak van Elvis Presley in twijfel. Het programma zet zoveel vraagtekens bij de officiele lezing dat het onderzoek door de autoriteiten wordt heropend. De uitkomst is opmerkelijk maar er komt geen andere verklaring naar buiten.

Op 12 September 1964 presenteert discjockey Murray The K de eerste teenagershow in het Brooklyn Fox Theater in New York. Optredende artiesten zijn ondermeer Jay & The Americans, Marvin Gaye, The Temptations, The Ronettes, The Miracles, The Searchers en The Newbeats. Murray The K (Murray Kaufman) is vooral bekend als één van de eerste Amerikaanse discjockeys die in 1963 een plaat van The Beatles draaien.

Yellow_submarine_usaYellow Submarine van The Beatles bereikt op 12 September 1966 de gouden status in Amerika. De single is op 20 Augustus 1966 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en bereikt uiteindelijk de tweede plaats. De B-kant, Eleanor Rigby, blijft op elf steken. In Nederland is Eleanor Rigby de A-kant en Yellow Submarine de B-kant. Eleanor Rigby staat op 27 Augustus 1966 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 en blijft daar zes weken staan. De single is op 5 Augustus 1966 uitgebracht. Eleanor Rigby overlijdt op 10 Oktober 1939. De echtgenote van Thomas Woods is 44 jaar geworden. Eleanor Rigby wordt begraven in het familiegraf op het kerkhof van de St. Peter's Paris-kerk in Woolton, een wijk in Liverpool. Haar naam inspireert Paul McCartney tot het schrijven van Eleanor Rigby. Het nummer wordt op 28 April 1966 in Abbey Road-studio 2 in Londen opgenomen. Paul McCartney wordt begeleid door een dubbelstrijkkwartet dat bestaat uit Tony Gilbert, Sidney Sax, John Sharpe, Jurgen Hess, Stephen Shingles, John Underwood, Derek Simpson en Norman Jones. Op 22 Juni 1966 wordt de laatste hand aan de mixage van Eleanor Rigby gelegd. Zowel Eleanor Rigby als Yellow Submarine zijn te vinden op het album Revolver.

Op 12 September 2002 begint het entertainment-bedrijf van John Houston een rechtszaak tegen Whitney Houston wegens contractbreuk. De vader van de zangeres eist een schadevergoeding van honderd miljoen dollar. John Houston overlijdt op 2 februari 2003 op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in New York.

Oh_mercy_van_bob_dylanVanaf 12 September 1989 ligt het album Oh Mercy van Bob Dylan in de platenwinkel. Oh Mercy is geproduceerd door Daniel Lanois, die ook als muzikant op Oh Mercy te horen is. Verder wordt Bob Dylan op Oh Mercy begeleid door de gitaristen Mason Ruffner, Brian Stoltz, bassist Tony Hall, percussionisten Daryl Johnson en Cyril Neville en drummer Willie Green. Op Oh Mercy staan Political World, Where Teardrops Fall, Everything Is Broken, Ring Them Bells, Man In The Long Black Coat, Most Of The Time, What Good Am I?, Disease Of Conceit, What Was It You Wanted? en Shooting Star. Het album komt op 7 Oktober 1989 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de 30ste plaats.  In Engeland is het album goed voor een zesde plaats. In Nederland komt Oh Mercy niet hoger dan 28.

Op 12 September 1995 vindt er in het Parco Novi Sad in het Italiaanse Modena een liefdadigheidsconcert van Pavarotti & Friends plaats. De opbrengst is bestemd voor de kinderen van Bosnie. Luciano Pavarotti's Friends zijn ondermeer: Zucchero, U2, Jovanotti, Michael Bolton en Simon Le Bon. Een live-registratie wordt in Maart 1996 op CD uitgebracht. Together For The Children Of Bosnia komt op 16 Maart de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt de derde plaats.

The Ramones worden op 12 September 2004 herdacht met een jubileumconcert in Hollywood in Californie. Aan de happening, om het feit te vieren dat The Ramones dertig jaar geleden zijn opgericht, wordt ondermeer meegewerkt door: Pearl Jam-zanger Eddie Vedder, Flea en John Frusciante van The Red Hot Chili Peppers, Steve Jones van The Sex Pistols, Tim Armstrong van The Rancid en Henry Rollins.

Sausolito_summernight_van_dieselSausolito Summernight van de Nederlandse groep Diesel komt op 12 September 1981 de Amerikaanse hitparade binnen. De single (Regency 7339) bereikt op 21 november 1981 de 25ste plaats. Het is de enige hit in Amerika voor drummer Pim Koopman, zanger/gitarist Rob Vunderink, bassist Frank Papendrecht en gitarist Mark Boon. Het album Watts In A Tank, waarvan Sausolito Summernight van afkomstig is, is op 8 Augustus 1981 de Billboard-albumlijst binnen gekomen. Op Watts In A Tank staan ondermeer de nummers Alibi, All Because Of You, Bite Back, Down In The Silvermine, Goin' Back To China, My Kind Of Woman, Remember The Romans en Sausalito Summernight. Watts In A Tank staat 24 weken in de Billboard-albumlijst en komt niet hoger dan 68.

30_jaarOp 12 September 1992 komt het album 30 Jaar xe2x80x93 Vallen En Opstaan van Rob de Nijs binnen in de Nederlandse Album Top 100. Dit dubbelalbum is door EMI uitgebracht in verband met het dertigjarig artiestenjubileum van Rob de Nijs. Enkele nummers zijn: Ritme Van De Regen, Dag Zuster Ursula, Bier Is Bitter, Zondag, De Pieper, Open Einde, Bo en Alles Wat Ademt. Zijn duet met Patricia Paay, De Wereld, wordt op single uitgebracht. Deze compositie van Rob en Ferdi Bolland op tekst van Belinda Meuldijk blijft in de Tipparade steken. 30 Jaar - Vallen En Opstaan bereikt uiteindelijk een vijfde plaats. In de Benelux worden meer dan 150.000 exemplaren van deze dubbelaar verkocht.

Peter_gabriel_bikoSteve Biko overlijdt op 12 September 1977, zes dagen nadat hij in een politiecel in het Zuid-Afrikaanse Pretoria is mishandeld, aan de gevolgen van zijn verwondingen. Steve Biko is dertig jaar geworden. Op 27 Januari 1997 bekennen vijf voormalige politieagenten tegenover de Waarheidscommissie van bisschop Desmond Tutu dat zij de strijder tegen de apartheid hebben mishandeld en gemarteld. De autobiografie van Donald Woods over Steve Biko is door Sir Richard Attenborough in 1987 verfilmd als Cry Freedom. Steve Biko wordt gespeeld door Denzel Washington. Steve Biko wordt in 1980 bezongen door Peter Gabriel in het aangrijpende Biko dat te vinden is op zijn derde solo-album.

Elvis Presley begint op 12 September 1967 aan de laatste dag van een drie dagen durende opname sessie in de RCA Studios in Nashville. Onder de productionele leiding van Felton Jarvis wordt het nummer Singing Tree opnieuw opgenomen. Jarvis is niet tevreden over de opname die een dag eerder is gemaakt. Elvis Presley wordt tijdens deze opname begeleid door de gitaristen Scotty Moore, Harold Brandley, Chip Young en Jerry Reed, bassist Bob Moore, drummers D.J. Fontana en Buddy Harman, pianist Floyd Cramer, organist Hoyt Hawkins, saxofonist Boots Randolph, steel-gitarist Pete Drake en mondharmonicaspeler Charlie McCoy. The Jordanaires en Millie Kirkham verzorgen de achtergrondvocalen. 

Fire And Rain van James Taylor komt op 12 September 1970 binnen in de Billboard Hot 100. De single, met op de B-kant Anywhere Like Heaven, bereikt de derde plaats. Fire And Rain is de eerste hit voor deze zanger uit Boston in Massachusetts.


Muziek Jarige Op 12 September

1931: George Jones - Country Zanger USA
1933: Jewel Akens - Zanger Amerika
1940: Tony Bellemy - Redbone Gitaar
1943: Maria Muldaur - Zangeres USA
1944: Barry White - Soul Zanger USA († 4 Juli 2003)
1944: Colin Young - The Foundations Zanger
1945: Bert Berger - Cindy & Bert Zanger
1946: David Garrick (Philip Darryl Core) - Zanger Engeland
1949: Jean Bonaventure - Kaoma Zanger/Toetsen
1949: Johnny Manahutu - Massada Zanger
1952: Gerry Beckley - America Zanger
1952: Neil Peart - Rush Drums
1956: Brian Robertson - Thin Lizzy Gitaar
1956: Barry Andrews - XTC Toetsen
1957: Pat Dinizio - The Smithereens Gitaar
1957: Julya Loko - Zangeres Nederland
1961: Mylene Farmer - Zangeres Frankrijk
1966: Ben Folds - Ben Folds Five Zanger/Toetsen
1967: Jon Stewart - Sleeper Gitaar
1972: Stephen Haestregt - Within Temptation Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten