Zoeken in de muziekgeschiedenis

8 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 9 Augustus

Pink_floyd_1969_2Pink Floyd geeft op 9 Augustus 1969 een concert in Paradiso in Amsterdam. De Britse groep speelt de volgende nummers: Interstellar Overdrive, Set The Controls For The Heart Of The Sun, Careful With That Axe Eugene en A Saucerful Of Secrets. Het slechts 46 minuten durende concert wordt opgenomen door de VPRO voor Radio Hilversum 3. De opnamen worden echter nooit uitgezonden omdat het optreden niet geheel vlekkeloos verloopt. Aan het begin van het optreden zijn er problemen met de microfoons. De show verloopt hierdoor nogal stroef, wat vooral te horen is aan de opmerkingen van de muzikanten die wel goed terechtkomen op de banden van de VPRO. Pink Floyd is gedwongen om de set vrijwel instrumentaal te spelen en de uitzending gaat niet door. Het optreden krijgt begin 1998 een vreemd onverwacht vervolg wanneer Oscar Smit (muziekarchievaris bij de VPRO) onverwachts een brief ontvangt van de advocaten van Pink Floyd. Hierin wordt gezegd dat hem het recht wordt ontzegd de banden ooit te gebruiken voor uitzending. Oscar Smit hierover in een interview in het NRC Handelsblad: "Het is een merkwaardige geschiedenis want ik heb nooit op de radio gezegd dat ik van plan was het concert uit te zenden. Ik heb het me alleen een keer tegenover enkele Pink Floyd fans laten ontvallen met wie ik email contact heb". Uit het interview blijkt dat de advocaten hebben gereageerd op een brief van Oscar Smit zelf, waarin hij gevraagd zou hebben om toestemming om het concert uit te zenden. Later blijkt dat iemand zich voor Smit heeft uitgegeven en in die hoedanigheid contact heeft opgenomen met Pink Floyd. "Waarschijnlijk zit er een fan achter. Als je hiermee bezig bent merk je hoe fanatiek veel fans nog zijn". aldus Oscar Smit die gevolg geeft aan de sommatie van de advocaten van Pink Floyd. Hoewel de VPRO in de loop der jaren een groot deel van haar archieven opent en prijsgeeft voor uitzending, liggen de vier nummers van 9 Augustus 1969 in Paradiso nog altijd op de plank.

De_19jarige_cathy_mcgowan_1De Engelse commerciele tv-zender ITV zendt op 9 Augustus 1963 de allereerste aflevering van Ready Steady Go! uit. Ready Steady Go! wordt gepresenteerd door de 35-jarige Keith Fordyce en de 19-jarige Cathy McGowan. Iedere aflevering beginnen zij met de kreet: "The Weekend Starts Here!". Billy Fury, The Searchers, Pat Boone, Jet Harris en Brain Poole & The Tremeloes zijn de eerste artiesten die in Ready Steady Go! optreden. De tune van het programma is Wipe Out van The Surfaris. Begin 1964 wordt de tune 5-4-3-2-1 van Manfred Mann. Op 23 December 1966 wordt de laatste aflevering (nummer 175) uitgezonden door ITV. Mick Jagger en Chris Farlowe zijn de laatste gasten. Zij zingen Out Of Time en Satisfaction.

Vlak voor hun vertrek naar Lagos in Nigeria besluiten drummer Denny Seiwell en sologitarist Henry McCullough op 9 Augustus 1973 om Paul McCartney & Wings te verlaten. Paul en Linda McCartney en Denny Laine vertrekken daarop met z'n drieen naar Nigeria waar zij van 1 tot 11 September 1973 het nieuwe album Band On The Run opnemen. De mix wordt naderhand door Paul McCartney in de Abbey Road-studio in Londen gedaan. Band On The Run ligt op 5 December 1973 in de platenwinkels.

JerrygarciaOp 9 Augustus 1995 overlijdt Jerry Garcia, de leider, zanger en gitarist van The Grateful Dead, in Forest Knolls in Californie aan de gevolgen van een hartaanval. Zijn lichaam wordt door een personeelslid gevonden in zijn kamer in de Serenity Knolls drugskliniek, waar hij een paar weken eerder is opgenomen om van zijn drugsverslaving af te komen. Jerome John Garcia is op 1 Augustus 1942 in San Francisco geboren. Op 17-jarige leeftijd verlaat hij de middelbare school en heeft allerlei baantjes. Van verkoper tot leraar. Op 20-jarige leeftijd gaat Jerry banjo spelen in Mother McCree's Uptown Jug Champions. Een bluegrass-groep die in 1965 de rock'n'roll kant op gaat en de naam verandert in The Warlocks. Vanaf begin 1966 noemen zij zich The Grateful Dead. De onverwachte dood van Jerry Garcia veroorzaakt een soort van nationale rouw in Amerika. Vier dagen na zijn overlijden komen, naar schatting zo'n 25.000 Deadheads, een groep zeer trouwe fans die de Grateful Dead bijna overal volgt, bij elkaar in Golden Gate Park in San Francisco om hem te herdenken. De herinnering aan Jerry Garcia wordt in de jaren die volgen op verschillende manieren levend gehouden. Zo beslist de International Astronomical Union, in November 1995, om een ster die in een baan tussen Mars en Jupiter draait te vernoemen naar Garcia. In 1998 verschijnen er in Amerika speciale Grateful Dead postzegels. In 2000 neemt Madame Tussaud in New York een wassen beeld van Jerry op in haar collectie. Jerry Garcia is 53 jaar geworden.

Volgens de meeste bronnen verandert Robert Zimmerman, op 9 Augustus 1962, bij een rechtbank in Manhattan, officieel zijn naam in Bob Dylan. Sommige bronnen geven echter ook 2 Augustus 1962 als de juiste datum.

Harry_webbOp 9 Augustus 1958 begint Harry Webb aan zijn eerste contractuele optreden. Samen met zijn begeleidingsgroep, bestaande uit Ian Samwell en Terry Smart, treedt hij als Cliff Richard & The Drifters, vier weken lang op in het Butlins Holiday Camp in Clacton-On-Sea in het graafschap Essex. Kort daarvoor heeft Cliff in eigen beheer een demo opgenomen van het nummer Move It. Platenmaatschappij Columbia brengt de plaat aan het einde van de maand uit. Move It komt op 12 September binnen in de Engelse hitparade. Pas na de optredens in het vakantiekamp, nemen Hank Marvin en Bruce Welch, als The Shadows, de plaatsen in van Ian Samwell en Terry Smart.

Jethro Tull komt op 9 Augustus 1969 op de eerste plaats in de Engelse albumlijst met hun tweede LP Stand Up. Het is het enige Nr. 1 album wat Jethro Tull in hun lange carriere, tot nu toe, scoort. Stand Up staat drie weken op de eerste plaats.

Sharon_tateOp 9 Augustus 1969 worden vijf mensen, waaronder de dan 26-jarige actrice Sharon Tate, in Beverly Hills op gruwelijke wijze vermoord door Charles Manson en zijn Manson Family. De stoffelijke overschotten van de hoogzwangere Tate en drie vrienden, Jay Sebring, Abigail Folger en Voyteck Frykowski, worden gevonden in het huis waar platenproducer Terry Melcher (de zoon van Doris Day) heeft gewoond. De daders schrijven de woorden Pig en Political Pig met bloed op de muren van de plaats delict. Omdat die woorden te vinden zijn in de tekst van het nummer Piggies op hun White Album, onderzoekt de politie aanvankelijk of er mogelijk een verbinding bestaat tussen de moorden en de muziek van The Beatles. Charles Manson zou ook door het nummer Helter Skelter van het White Album, wat volgens hem geheime boodschappen bevat, tot zijn daden gekomen zijn.

Jive_talkinThe Bee Gees komen op 9 Augustus 1975 op de eerste plaats van The Billboard Hot 100 met Jive Talkin'. Het is de eerste van 7 disco hits die The Bee Gees in de jaren 70 scoren. Na hit na hit gescoord te hebben in de jaren 60 en begin jaren 70, zijn de laatste twee albums van The Bee Gees geflopt. Jive Talkin' kan dan ook gezien worden als een geslaagde come-back. Jive Talkin'is afkomstig van het album Main Course, het 13e studio album van The Bee Gees. Main Course bereikt de 14e plaats in de Billboard albumlijst als hoogste notering. Naast Jive Talkin' worden van het album nog twee singles uitgebracht: Fanny (Be Tender With My Love) (#12) en Nights On Broadway (#7).

Op 9 Augustus 1967 wordt een optreden van Jerry Lee Lewis, op het Sunberry Jazz and Blues Festival in Engeland, voortijdig afgebroken nadat hij het publiek helemaal wild heeft gemaakt. Te wild volgens de organisatie die The Killer, onder luide protesten, van het podium haalt.

Brian_johnsonAC-DC komt op 9 Augustus 1980 voor de eerste keer in hun carriere op de nummer 1 van de Britse albumlijst met Back In Black. Het is het eerste album zonder de op 19 Februari 1980 overleden zanger Bon Scott. AC-DC, die na het succevolle Highway To Hell al aan de opname's voor het nieuwe album begonnen is, moet weer helemaal opnieuw beginnen. De groep trekt zich enige tijd terug, maar besluit verder te gaan met de Engelsman Brian Johnson (foto). Hoewel Johnson bij lange na niet de uitstraling heeft van Bon Scott, wordt Back In Black binnen afzienbare tijd de meest succesvolle AC/DC-plaat tot dan. Vooral in de Verenigde Staten breekt de groep gigantisch door. In 2005 wordt Back in Black onderscheiden met de Double Diamond Award van de RIAA. Back In Black is het vijf na bestverkochte album aller tijden, goed voor een verkoop van 21 miljoen exemplaren.

The Cats zijn vanaf 9 augustus 1974 in Zuid- en Midden-Amerika om met regisseur Rene Stokvis en cameraman Lajos Kalanos opnamen te maken voor een televisie-special rondom hun album 10 Jaar The Cats. De opnamen beginnen in een Mexicaanse Hacixc3xabnda even buiten Mexico-Stad. Op 14 augustus 1974 wordt bij een temperatuur van 43 graden in de Nevada-woestijn gefilmd.

Nicky_byrne_en_georgina_ahernOp 9 Augustus 2003 trouwen, in een kerk van St Pierre en St Paul in Gallardon in Frankrijk, zanger Nicky Byrne van de Ierse boyband Westlife en Georgina Ahern met elkaar. Georgina Ahern is de dochter van de Ierse Prime Minister, Bertie Ahern. Nicky Byrne en Georgina Ahern ontmoetten elkaar voor het eerst wanneer ze beide 12 jaar oud zijn. Nicky verteld zijn moeder dat hij het meisje heeft gevonden met wie hij wil trouwen. Kertmis 2002 vraagt Nicky haar dan ook daadwerkelijk ten huwelijk. Tijdens het feest zijn al hun vrienden en familie aanwezig, de in totaal 430 gasten verblijven in Chateau d'Esclimont. Eten en drinken wordt vanuit Ierland overgevlogen, waaronder ook het traditionele Ierse bier.

In de Hitkrant van 9 Augustus 1984 staat in een artikel over The Rolling Stones dat bassist Bill Wyman het zat is om nog langer naar de orders van Mick Jagger te luisteren. "Ik heb me net zo hard ingespannen om van The Stones de band te maken die het vandaag is. Ik verschuil me vaak achter de boxen op het grote podium maar dat wil niet zeggen dat er in de achterlinies niet wordt gewerkt. Samen met drummer Charlie Watts moet ik de boel bij elkaar houden. Wanneer wij de fout in gaan, kunnen Mick, Keith en Ron een geslaagd optreden wel vergeten", aldus Bill Wyman. Zes jaar later verlaat hij The Rolling Stones.

Good_vibrationsBrian Wilson begint op 9 Augustus 1966 in de Western Recorders Studio, Hollywood met het opnemen van de basistrack van Good Vibrations. Good Vibrations is één
van de nummers voor het album Smile van The Beach Boys waarmee hij op 3 Augustus 1966 is begonnen. Na drie dagen opnemen is Brian Wilson pas tevreden met het geluid van de basistrack van Good Vibrations. Op 24 Augustus 1966 zijn Brian, Dennis en Carl Wilson, Mike Love en Al Jardine in de Sunset Sound Studio in Los Angelss om de vocalen op te nemen. Na zo'n tweeentwintig verschillende mixen is Brian Wilson op 21 September 1966 tevreden over het resultaat van Good Vibrations. Good Vibrations wordt op 10 Oktober 1966 op single uitgebracht, met op de B-kant het instrumentale Let's Go Away For Awhile. Good Vibrations komt op 22 Oktober 1966 binnen in de Billboard Hot 100, en staat in de week van 10 December 1966 op de eerste plaats. In Europa wordt Good Vibrations op 28 Oktober 1966 uitgebracht. De single komt op 5 November 1966 binnen in de Nederlandse Top 40, en komt tot een vierde plaats.


Op 9 Augustus 1997 komt Zomer van Wow op een 35ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Zomer bereikt een 28e plaats als hoogste notering. Wow bestaat uit Mandy Gruijters, Jenske Moermond, Denise Koopal, Naomi Louwerens en Joelle van Noppen. Mandy Gruijters doet in 2004 mee aan de voorronde van het Nationaal Songfestival. Ondanks een wildcard bereikt zij niet de finale. Sinds Oktober 2005 is zij de zangeres van de coverband Broadway.

Thats_the_way_god_planned_it_billy_prest_1Billy Preston komt op 9 Augustus 1969 op nummer 38 de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single That's The Way God Planned It. Op de B-kant staat What About You. Deze single is geproduceerd door George Harrison. Organist/zanger Billy Preston tekent op 3 April 1969 een solo-contract bij Apple Records. That's The Way God Planned It is de twaalfde single voor de platenmaatschappij van The Beatles, en bereikt de zeventiende plaats. Billy Preston overlijdt op 6 Juni 2006. Preston had ernstige nierproblemen en lag al sinds November 2005 in coma in een verzorgingstehuis. Nadat zijn situatie verslechterd wordt hij naar het ziekenhuis in de Amerikaanse plaats Scottsdale gebracht, waar hij uiteindelijk overlijdt. Billy Preston is 59 jaar geworden.

Op 9 Augustus 1975 komt The Horse van Cliff Nobles & Co op een 24ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staan 21 door Ad Bouman geselecteerde jingles van Radio Veronica. The Horse van Cliff Nobles & Co is sinds 1968 de tune van de Radio Veronica Drive In Show. The Horse bereikt de twaalfde plaats. In 1968 is The Horse, met toen op de B-kant het nummer Love Is All Right, een door Cliff Nobles gezongen versie van The Horse, nog in de Tipparade blijven steken.

Tijdens een interview op Virgin Radio op 9 Augustus 2006 verteld Mick Jagger dat hij stemoefeningen gaat doen. De zanger van The Rolling Stones heeft dit 35 jaar niet gedaan. De 63 zanger wil zijn stem in optimale conditie houden. "Better late than never. I did a bit of voice coaching a couple of years ago, after 35 years with no voice coaching. A bit of voice coaching and warm-ups ...really helps. I always tell these younger singers 'I never used to do it either but you should'. A lot of people have voice problems, not just older people, younger people too. I was speaking to Joss Stone and I mean you sing a lot, every night you are singing for hours and hours and your voice gets tired, like anything, like running every night, that's why you have to warm up properly. I just learnt that so that's probably helped me." aldus Mick Jagger.

MassachusettsIn de IBC-studio in Londen zijn The Bee Gees in Augustus 1967 begonnen aan de opnamen van hun album Horizontal. Op 9 Augustus 1967 worden de nummers Massachusetts (The Lights Went Out) en Sir Geoffrey 's Saved The World opgenomen. Robin Gibb neemt op Massachusetts (The Lights Went Out) de vocalen voor zijn rekening. Samen met zijn broer Barry zingt hij Sir Geoffrey's Saved The World. Massachusetts (The Lights Went Out), met op de B-kant Barker Of The U.F.O., komt op 7 Oktober 1967 binnen in de Nederlandse Top 40. Vanaf 21 oktober 1967 staat deze single drie weken op de eerste plaats. Sir Geoffrey's Saved The World wordt eind 1967 uitgebracht op de B-kant van de single World. De LP Horizontal ligt in Februari 1968 in de winkel.

The Police is op 9 Augustus 1980, na een maand hard werken in de Wisseloord Studio in Hilversum, klaar met de opnamen van de LP Zenyatta Mondatta. Nigel Gray is de prioducerer van Zenyatta Mondatt. Diezelfde avond staat The Police in Belgixc3xab op het Torhout-Werchter Festival. Zenyatta Mondatta komt op 11 Oktober 1980 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Op het album staan de volgende nummers: Don't Stand So Close To Me, Driven To Tears, When The World Is Running Down You Make The Best Of What Is Still Around, Canary In A Coalmine, Voices Inside My Head, Bombs Away, De Do Do Do De Da Da Da, Behind My Camel, Man In A Suitcase, Shadows In The Rain en The Other Way Of Stopping. Zenyatta Mondatta bereikt opderde plaats.

Helmut_lotti_goes_classic_iiiOp 9 Augustus 1997 wordt het album Helmut Lotti Goes Classic III opgenomen. De opnamen hebbe plaats op het landgoed van Kasteel Cleydael in Aartselaar in Belgixc3xab, en is een betrekkelijke gewaagde onderneming Een orkest met violen, cello's, pauken en een harp verdraagt absoluut geen vochtigheid, en de weersvoorspelling belooft niet veel goeds. De week voor de opnamen gaan podium- en tribunebouwers aan het werk in de regen. Iedereen houdt zijn hart vast, maar twee dagen voor de geplande opnamedatum begint de mooiste en warmste week van het jaar! Eind oktober 1997 wordt het album uitgebracht. Helmut Lotti Goes Classic III komt op 8 November 1997 de Album Top 100 binnen, en bereikt de zesde plaats.

Prince staat op 9 en 10 Augustus 1993, met de New Power Generation, twee maal in een uitverkochte Brabanthallen in Den Bosch. In de Hitkrant van 21 Augustus 1993 staat te lezen dat deze tour naar alle waarschijnlijkheid de laatste keer is  met de NPG, na deze tournee gaat Prince zijn band opheffen. Prince houdt in 1993 een grote muzikale schoonmaak. Hij brengt maar liefst drie CD's uit. Bovendien wil hij nieuwe platen produceren van Kate Bush, Nona Gaye, Chynna Phillips, Bette Midler en James Ingram. Tot op de dag van vandaag heeft hij deze belofte (nog) niet waargemaakt.

Knebworth_festivalQueen geeft op 9 Augustus 1986 voor meer dan 150.000 een concert op het Knebworth Festival. De setlist is als volgt: One Vision, Tie Your Mother Down, In The Lap Of The Gods rev, Seven Seas Of Rhye, Tear It Up, A Kind Of Magic, Vocal Improvisation, Under Pressure, Another One Bites The Dust, Who Wants To Live Forever, I Want To Break Free, Band Jam, Brighton Rock Solo, Now I'm Here, Love Of My Life, Is This The World We Created?, (You're So Square) Baby, Hello Mary Lou, Tutti Frutti, Bohemian Rhapsody, Hammer To Fall, Crazy Little Thing Called Love, Radio Ga Ga, We Will Rock You, Friends Will Be Friends, We Are The Champions, God Save The Queen. Freddie Mercury tijdens het optreden: "This is an enormous place, even by our standards, I'll tell you! It looks beautiful from up here; let me tell you! It's frightening, I'll tell you. It looks beautiful!". Het Knebworth optreden zou het laatste concert zijn wat Queen met Freddie Mercury zou geven. Op 24 Nov 1991 overlijdt de zanger aan de gevolgen van AIDS.

Op 9 Augustus 1974 komen de trompetspeler Bill Chase, en de drie leden, John Emma, Wallace Yohn en Walter Clark, van de naar hem vernoemde formatie Chase, om het leven tijdens een vliegtuigongeluk. Het chartertoestel stort in slecht weer neer in de buurt van het vliegveld van Jackson in Minnesota, waar de groep die avond zou optreden. Het wrak wordt pas de volgende dag gevonden. Bill Chase begint zijn  carriere in de jaren vijftig als trompettist in het orkest van Stan Kenton. In 1964 is hij de opvolger van Larry Ford bij het orkest van Woody Herman. Met zijn groep Chase heeft Bill Chase in 1971 drie hits in Amerika - Get It On, Handbags And Gladrags en So Many People. Bill Chase is 39 jaar geworden.

De echtscheiding van Lionel Richie en Brenda Harvey wordt op 9 Augustus 1993 officieel door de rechter bekrachtigd. Lionel Ritchie is op 28 Oktober 1975 met Brenda Harvey in het huwelijk getreden. Samen adopteren de op 21 September 1981 geboren Nicole Camille Escovedo. Haar biologische vader is de broer van Sheila E. Slagwerker Peter Michael Escovedo is bij de geboorte van zijn dochter net 21 jaar en niet in staat haar op te voeden. Haar peetvader is Michael Jackson. Nicole Richie wordt in 2003 wereldberoemd dankzij de reallife-soap The Simple Life waarin zij samen met Paris Hilton op avontuur gaat.

Op 9 Augustus 1999 komt, tijdens een hevige regenbui, Bob Herbert bij een auto ongeluk, in Windsor, om het leven. Bob Herbert is bekend als de man die The Spice Girls bij elkaar heeft gebracht. Ook is hij betrokken bij de oprichting van de populaire boyband 5ive. In de jaren 80 is Bob Herbert de manager van Bros, de boyband die bestaat uit de tweeling Matt en Luke Goss en Craig Logan. Bob Herbert is 57 jaar geworden.

Scott_mckenzie Zanger Scott McKenzie (foto) komt op 9 Augustus 1967 op nummer 1 in de Engelse hitlijst met San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair). Het nummer is geschreven door Mama & Papa's voorman John Philips, die op het nummer ook meespeelt, en het ook produceert. San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair) is het onofficiele lied van het Monterey Pop Festival in San Francisco in 1967. Het is ook de langste titel ooit, die een nummer 1 positie haalt in Engeland. Scott McKenzie is geen onbekende voor John Philips, samen zitten ze in The Journeyman, de voorloper van The Mama's & The Papa's. Na San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair) heeft Scott McKenzie nog een klein hitje met de opvolger van San Francisco, Like An Old Time Movie. Daarna trekt de zanger zich terug uit de muziek wereld. Eind jaren 80 is Scott McKenzie één
van de schrijvers van Kokomo, een nummer 1 hit in Amerika voor The Beach Boys.


Bloem komt op 9 Augustus 1980 binnen op nummer 27 in de Nederlandse Top 40 met hun single Even Aan Mijn Moeder Vragen. Deze single bereikt de veertiende plaats. Bloem bestaat uit zanger Joost Timp, drummer Juus Piek, bassist Cor Claessen en gitarist Tom Sijmons. Joost Timp is de 23-jarige zoon van presentatrice Mies Bouwman en televisieregisseur Leen Timp. Juus Piek heeft tegenwoordig een eigen studio, Tom Sijmons maakt radio- en televisiecommercials, Cor Claessen werkt op een reclamebureau en Joost Timp is programmamanager bij Endemol.

Bachman_turner_overdriveOp 9 Augustus 1977 houdt de Canadese groep Bachman Turner Overdrive het voor gezien, en besluit uit elkaar te gaan. Leider Randy Bachman begint zijn illustere loopbaan als popmuzikant in 1960 met de oprichting van The Guess Who met welke groep hij een groot aantal hits scoort. Na een geval van ziekte en/of ruzie verlaat hij die groep in 1970. Samen met Chad Allan (eveneens ex-Guess Who) komt hij hetzelfde jaar tot de oprichting van Brave Belt, de groep die met C.F. (Fred) Turner en Randy's broertje Rob Bachman een jaar later haar naam verandert in Bachman Turner Overdrive. Chad Allan heeft dan al plaats moeten maken voor een ander Bachman-broertje, gitarist Tim. Een platencontract met Mercury leidt in 1973 tot het album Bachman Turner Overdrive, dat door het feit dat de groep vrijwel continu op tournee is, ten slotte de Billboard-hitlijst weet te halen. In 1974 komt Blair Thornton Tim Bachman vervangen en wordt met het album Not Fragile en de hitsingle You Ain't Seen Nothing Yet de top bereikt. In 1977 is het over, Randy Bachman richt zich op een solocarriere, maar Fred Turner komt in 1984 terug met een gereviseerde BTO (de afkorting is nu de officiele groepsnaam) en probeert met Street Action weer wat van de oude opwinding terug te halen. Randy Bachman heeft in 1979 met een nieuwe groep, Ironhorse, een verrassende hit: Lui-Louise.

Cliff_richard_the_young_ones_1Cliff Richard & The Shadows staan op 9 en 10 Augustus 1961 in de Abbey Road-studio in Londen om enkele nummers op te nemen voor de soundtrack van The Young Ones. Deze derde film van Cliff Richard gaat Op 13 december 1961 in het Warner Theatre in Londen in premiere. In The Young Ones is de zanger te zien als Nicky, de leider van een jeugdbende. In hun clubhuis vermaken zij zich met muziek maken. Het gebouw is eigendom van de miljonair Hamilton Black, gespeeld door Robert Morley. Die wil het afbreken en er een groot kantoorgebouw neerzetten. Toevallig is zijn dochter Toni (Carole Gray) een vriendin van Nicky, en probeert zij haar vader over te halen van de afbraak af te zien. The Young Ones is in Engeland één
van de bestbezochte films van 1962. De titelsong van de flim The Young Ones verkoopt door de vertoning van de film in de voorverkoop al 534.000 exemplaren. The Young Ones staat vanaf 13 Januari 1962 zes weken op de eerste plaats van de Engelse hitlijst.


Op 9 Augustus 1977 neemt pl atenmaatschappij EMI de new-wave groep The Tom Robinson Band onder contract. EMI is nogal terughoudend bij het contracteren van new wave-groepen na de slechte ervaringen met The Sex Pistols. De eerste single van The Tom Robinson Band voor EMI, 2-4-6-8 Motorway, bereikt in Engeland in Oktober 1977 de vijfde plaats.

5th_dimensionOp 9 Augustus 1991 mogen de leden van The Fifth Dimension hun eigen ster op The Walk Of Fame aan Hollywood Boulevard in Los Angeles onthullen.
The Fifth Dimension onstaat in 1965 in Los Angeles. De groep bestaat dan uit zangeressen Florence LaRue en Marilyn McCoo die samen zijn opgegroeit in Los Angeles en de zangers Ron Townsend, Lamont McLemore en Billy Davis die elkaar ontmoet hebben in Louisiana en gezamenlijk zingen in The Versatiles en The Hi-Fi's. Als de groep, die bekendstaat om haar fabuleuze close harmony-zang, een tournee maakt met de Ray Charles Revue, ontmoet ze Marc Gordon, tot dan toe A&R-man van Tamla Motown, die zich opwerpt als manager van Fifth Dimension. Hij introduceert de groep aan Johnny Rivers, die haar voor Soul City Records contracteert. De eerste single van The Dimension is Go Where You Wanna Go. Haar grootste hit beleeft de groep met het door Jim Webb gecomponeerde Up Up And Away. Vele hits volgen, waaronder de ook in Nederland succesvolle en door de musical Hair bekendgeworden single Let The Sunshine In/Aquarius, Wedding Bell Blues ( beide 1970) en One Less Bell To Answer (1971). Marc Gordon trouwt met Florence LaRue; ook Billy Davis en Marilyn McCoo treden in het huwelijk.


Vanuit de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam, wordt op zaterdag 9 Augustus 2003, om acht uur 's avonds via 3FM, de alleraatste aflevering van het radioprogramma Leidsekade Live uitgezonden. Optredende bands zijn Bettie Serveert, Herb Spectacles en Trackaddicts. Presentator Marc Stakenburg wordt bijgestaan door diverse oud-medewerkers van het programma. Vanwege bezuinigingen heeft de KRO besloten dat Leidsekade Live na dertien jaar van de Nederlandse radio moet verdwijnen.

Op 9 Augustus 1996 gaat er voor het eerst in de Nederlandse radiogeschiedenis een single op dertig radiozenders tegelijertijd in premiere. Alle regionale omroepen, Radio 2, Radio 3 en enkele commercixc3xable radiostations draaien precies om kwart over tien xe2x80x99s morgens de nieuwe single van Clouseau met de toepasselijke titel Samen. Alleen Radio Noord-Holland doet als regionale omroep niet mee. De zender laat de single al vlak na tien uur horen. "Dan heeft u 'm alvast gehoord" is het commentaar van de omroeper.

RickjamesRick James en zijn 21-jarige vriendin Tanya Hijazi worden op 9 Augustus 1991 in Los Angeles, een week nadat zij gearresteerd zijn, al voorgeleid. Tegenover de rechter ontkennen James en Hijazi dat zij een 24-jarige prostituee zouden hebben mishandeld terwijl zij, onder invloed van cocaxc3xafne, drie dagen lang in het huis van Rick James in Hollywood heftige seks met haar hebben. Volgens de vrouw heeft Rick James het gloeiendhete uiteinde van een crack-pijp op haar lichaam uitgedrukt. Hij wordt veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Rick James is eerder in aanraking met justitie geweest. Op 7 Januari 1984 is hij in Los Angeles veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden. Bij deze gelegenheid is hij beschuldigd van het aanranden van twee vrouwen. Twee weken later treft zijn advocaat een schikking. Rick James verdwijnt niet achter de tralies, maar hij begint een kuur in een ontwenningskliniek. Hij is op 6 Augustus 2004 in zijn slaap aan een hartaanval overleden. Rick James is 56 jaar geworden.

Op 9 Augustus 1973 overlijdt Steve Perron in San Antonio, Texas, aan de gevolgen van een overdosis. De zanger van The Children stikt in zijn eigen braaksel. Steve Perron was juist gestart met de opnamen voor zijn nieuw te verschijnen album. Perron schrijft gediurende zijn carierre meer dan 100 nummers, waaronder Francene, de eerste hit van ZZ Top uit 1972 geschreven. Steve Perron is 28 jaar geworden.

Amy_winehouseAmy Winehouse wordt op 9 Augustus 2006 voor de tweede keer in een week opgenomen in een ziekenhuis. Is "uitputting" de eerste keer de reden, deze keer wordt gevreesd voor een overdosis. De Britse zangeres zakt in de nacht van woensdag 8  op donderdag 9 Augustus 2006 in elkaar. Haar echtgenoot Blake Fielder-Civil en een vriend brenegen de zangeres in half bewusteloze toestand naar het London University College. Daar wordt volgens de berichten haar maag leeggepompt en krijgt ze een adrenaline-injectie toegediend om haar lichaam weer op gang te krijgen. Amy's platenmaatschappij houdt zich op het standpunt dat het hier om een geval van ernstige uitputting betreft. Britse kranten spreken echter van een overdosis. Na een dag in observatie te zijn gebleven, mag Amy Winehouse het ziekenhuis al weer verlaten. Deze gebeurtenis volgt op een hele serie geannuleerde concerten. Amy komt daarover met een statement naar buiten waarin ze zegt zo'n perfectionist te zijn dat ze haar fans niet met een tweederangs schow af wil schepen, als ze niet honderd procent lekker in haar vel zit. Voor de plaatverkoop heeft het weinig negatieve gevolgen. Haar CD Back To Black die net in Amerika is uitgebracht komt in de Billboard albumlijsten binnen op nummer zeven. UIteindelijk loopt het toch verkeerd af met de zangeres. Op zaterdag 23 Juli 2011 word Winehouse op 27-jarige leeftijd door haar lijfwacht dood aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen. De autopsie die op 25 juli 2011 op haar lichaam word verricht, wijst op dat moment geen duidelijke doodsoorzaak aan. Aanvullend toxicologisch onderzoek neemt nog enkele weken in beslag, maar leverd evenmin een duidelijke doodsoorzaak op. Uiteindelijk, op 26 Oktober 2011, wordt officieel bekendgemaakt dat Winehouse is overleden aan een alcoholvergiftiging.


Muziek Jarige Op 9 Augustus

1939: Billy Henderson - The Detroit Spinners Zanger (xe2x80xa0 2 Feb. 2007)
1944: Vic Prince - The Pretty Things Drummer
1946: John Parry - Bonzo Dog Doo Dah Band Zanger
1946: Rinus Gerritsen - Golden Earring Bas
1947: Barbara Mason - Zangeres USA
1952: Willy Sommers - Zanger Belgixc3xab 
1955: Benjamin Orr - The Cars Bas/Zang (xe2x80xa0 3 Oktober 2000)
1959: Kurtis Blow (Kurtis Walker Combs) - Rapper USA
1963: Whitney Houston - Zangeres USA
1965: Selena - Zangeres Nederland
1980: Rachel (Kramer) - K-Otic Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten