Zoeken in de muziekgeschiedenis

4 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 5 Mei

Tampa_73_kaartjeLed_zeppelin_1973_tampa_flyerLed Zeppelin geeft op 5 Mei 1973 een concert in het Tampa Bay Stadium in Florida. Er zijn 56.800 betalende bezoekers, wat een recette van $309.000 oplevert. Dit is een nieuw Amerikaans record, wat de groep een vermelding oplevert in het Guinness Book Of World Records. Het oude record staat op naam van The Beatles. Zij hebben in Augustus 1965 in het Shea Stadium in New York voor 55.000 fans gespeeld, voor een bedrag van $301,000. Tijdens het concert worden er 700 duiven losgelaten, waarop het publiek reageert met het ontsteken van duizenden aanstekers. Voor het concert maakt Led Zeppelin gebruik van 4 PA systemen van 3000 Watt elk. Zanger Robert Plant over het concert: "I think it was the biggest thrill I've had. I pretend - I kid myself  I'm not very nervous in a situation like that. I try to bounce around just like normal. But, if you do a proportionate thing, it would be like halt of England's population. It was a real surprise. Tampa is the last place I would expect to see 60,000 people. It's not the country's biggest city. It was fantastic. One would think it would be very hard to communicate; with 60,000 people some have got to be quite a distance off. There were no movie screens showing us, like in Atlanta. The only thing they could pick on was the complete vibe of what music was being done." Robert Plant, gitarist Jimmy Page, bassist John Paul Jones en drummer John 'Bonzo' Bonham spelen de volgende nummers: Rock And Roll, Celebration Day, (Bring It On Home intro) Black Dog, Over The Hills And Far Away, Misty Mountain Hop, Since I've Been Loving You, No Quarter, The Song Remains The Same, Rain Song, Dazed And Confused (incl. San Francisco), Stairway To Heaven, Moby Dick, Heartbreaker, Whole Lotta Love (incl. Let That Boy Boogie), The Ocean en Communication Breakdown.

Kylieminogue_chevalier_dans_lordre_Kylie Minogue wordt op 5 Mei 2008 in Parijs geridderd in de orde van kunst en letteren. De Australische zangeres ontvangt de onderscheiding voor haar bijdrage aan de verrijking van de Franse cultuur. "I am deeply honoured to be recognised in this way. French culture has influenced me greatly and I have always had colossal respect for the arts and people of France", aldus Minogue. De prijs wordt uitgereikt door de Franse minister voor cultuur en communicatie, Christine Albanel. Met de onderscheiding treedt Minogue in de voetsporen van Bob Dylan, Meryl Streep en Uma Thurman die eerder benoemd zijn tot "Chevalier Dans l'ordre Des Arts Et Lettres".

Buffalo_springfieldBuffalo Springfield geeft op 5 Mei 1968, in Long Beach, California, het laatste optreden van hun achttien maanden durende bestaan. Sinds de arrestatie van 3 bandleden, in Maart 1968 wegens vermeend marihuana gebruik, is de sfeer binnen de groep steeds slechter geworden, Stephen Stills, Jim Messina, Dewey Martin, Richie Furay en Neil Young kunnen steeds slechter met elkaar overweg, met de definitieve breuk als eindresultaat. Richie Fury richt de groep Poco op, en Stephen Stills begint samen met David Crosby en Graham Nash de groep Crosby Stills & Nash, waar enige tijd later ook Neil Young zich bijvoegt.

Op 5 Mei 1969 bezoekt Stevie Wonder het Witte Huis in Washington, om van President Richard Nixon een Distinguished Service onderscheiding in ontvangst te nemen. De presidentiele toekenning van de hoge onderscheiding, weerhoud Stevie er enkele jaren later niet van om stevige kritiek te uiten op Nixon in zijn hit You Haven't Done Nothing.

Toto_cutugno_insieme_1992Vanuit de Vatroslav Lisinski Concert Hall in Zagreb, Joegoslavie wordt op 5 Mei 1990 het door Helga Vlahovic en Olivar Mlakar gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. De Italiaanse zanger Toto Cutugno wint met Insieme 1992, een nummer over de eenwording van Europa. Nederland wordt vertegenwoordigd door Maywood. De uit de zusjes Alice May en Caren Wood (pseudoniemen van respectievelijk Alie (Aaltje) en Doetie (Doetje) de Vries) uit Harlingen bestaande Maywood eindigt mer Ik Wil Alles Met Je Delen op een 15de plaats met slechts vijfentwintig punten. Macedomienne gezongen door de Belgische Philippe Lafontaine doet het beter en wordt twaalfde.

Op 5 Mei 1984 treden Chrissie Hynde en Jim Kerr in het huwelijk. De plechtigheid heeft plaats in een koets in het Central Park, New York. De zangeres van The Pretenders heeft dan al een dochter uit haar eerdere relatie met Kinks voorman Ray Davies. Op 25 Maart 1985 krijgen Chrissie Hynde en Jim Kerr een dochter, die zij Yasmin noemen. Hynde en Kerr, de zanger van The Simple Minds blijkt echter niet bestand tegen de druk van twee succesvolle loopbanen, en na vijf jaar komt het tot een scheiding.

In Milaan komt het op 5 Mei 1987 tot ernstige rellen, waarbij twintig gewonden vallen en zes mensen worden gearresteerd. De Italiaanse politie moet traangas gebruiken om de orde te herstellen. Een groep jongeren is met stenen gaan gooien, wanneer blijkt dat ze geen kaarten meer kunnen krijgen voor het uitverkochte concert van Neil Young, en niet meer naar binnen mogen.

Bright_eyesNegen jaar na het uit elkaar gaan van Simon & Garfunkel heeft Art Garfunkel eindelijk een solohit, als hij op 5 Mei 1979 de Top 40 binnenkomt met Bright Eyes. In 1978 wordt Art Garfunkel gevraagd om het nummer op te nemen dat speciaal geschreven is voor de Britse tekenfilm Watership Down. Het was niet de bedoeling om Bright Eyes uit te brengen op single, maar door het succes van de film brengt CBS het nummer alsnog uit. Bright Eyes bereikt op 2 Juni 1979 de eerste plaats in de Nederlandse Top 40.

Het management van Oasis de Ignition Company verzendt op 5 Mei 1997 meer dan 100 email berichten naar onofficiele websites over de band. Er wordt gedreigd met gerechtelijke stappen als de sites niet ophouden met het verspreiden van de muziek van Oasis en het schenden van het copyright.

De Zweedse koning Carl Gustav reikt op 5 Mei 1997 de Polar Music Prize uit aan Bruce Springsteen. Naast een aandenken krijgt The Boss een bedrag van 133.000 dollar. Hij wordt geroemd als Bewaker Van De Essensieable Kenmerken Van Rock-Muziek, en omdat hij weigert om compromissen aan te gaan.

Roger_waters_arnhem_2007Roger_waters_gelredome_2007Roger Waters staat op 5 Mei 2007 in een uitverkocht Gelredome in Arnhem. Tijdens het drie uur durende live-optreden speelt de voormalige bassist van Pink Floyd voor de pauze zowel nummers van Pink Floyd als van zijn solo-albums. Na de pauze brengt Roger Waters een integrale live uitvoering van Dark Side Of The Moon, de LP van Pink Floyd uit 1973, ten gehore. Dark Side Of The Moon is één van de bestverkochte albums van de twintigste eeuw. Roger Waters wordt op het podium bijgestaan door Andy Fairweather-Low (gitaar), Snowy White (gitaar), Dave Kilminster (gitaar/zang), Jon Carin (synthesizer/gitaar), Harry Waters (Roger Waters' zoon op orgel), Ian Ritchie (saxofoon), Graham Broad (drums) en Katie Kissoon, P. P. Arnold en Carol Kenyon (achtergrondzang). De volledige setlist is: Voor de pauze In The Flesh, Mother, Set The Controls For The Heart Of The Sun, Shine On You Crazy Diamond (Parts II - V), Have A Cigar, Wish You Were Here, Southampton Dock, The Fletcher Memorial Home, Perfect Sense (Parts I - II), Leaving Beirut en Sheep. Na de pauze: Speak to Me / Breathe, On The Run, Time / Breathe (Reprise), The Great Gig In The Sky, Money, Us And Them, Any Colour You Like, Brain Damage en Eclipse. Toegiften zijn The Happiest Days Of Our Lives, Another Brick In The Wall (Part II), Vera, Bring the Boys Back Home en Comfortably Numb. Jean-Paul Heck schrijft op 7 Mei 2007 in de Telegraaf dat Roger Waters Pink Floyd niet meer nodig heeft: "In de zomer van 2005 stonden de vier heren van Pink Floyd tijdens Live8 in Londen eindelijk weer eens samen op een podium. Voor geestelijk leider Roger Waters blijft het daarbij. 'We zouden na twee concerten elkaars hersenen toch weer inslaan', liet hij achteraf weten. Zaterdagavond liet het eigenwijze 63-jarige oorlogskind in het Arnhemse Gelredome zien en horen dat hij zijn oude Pink Floyd makkers niet meer nodig heeft om spektakel te creeren." 

Op 5 Mei 2009 maakt Menno Timmerman, de zakelijk manager van Ramses Shaffy, bekend dat de zanger slokdarmkanker heeft. De 75-jarige Shaffy verblijft dan al enige tijd in een verzorgingstehuis. Timmerman laat weten dat de toestand van Shaffy niet zo slecht is dat hij aan zijn bed is gekluisterd. "Maar het is ook geen verkoudheidje. Dat is wel duidelijk." Op 1 December 2009 overlijdt Ramses Shaffy aan zijn ziekte. 

John_lennon_tribute_concertOp 5 Mei 1990 wordt in The Pier Head Arena in Merseyside, Liverpool het John Lennon Tribute Concert gehouden. Het door Yoko Ono georganiseerde herdenkingsconcert ter ere van haar vermoorde echtgenoot John Lennon wordt slechts bezocht door eenderde van de verwachte 45.000 fans. Optredende artiesten zijn ondermeer: Lenny Kravitz, The Moody Blues, Al Green, Joe Cocker, The Christians, Kylie Minogue, Ringo Starr, Jeff Lynne, Tom Petty, Deacon Blue, Lou Reed, Joe Walsh en Wet Wet Wet.

Diggiloo_diggileyVanuit het Theatre Municipal in Luxemburg wordt op 5 Mei 1984 het door Désirée Nosbush gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. Winnaars worden The Herreys uit Zweden. De uit de broers Per, Richard en Louis Herrey bestaande groep zingen op gouden schoenen het nummer Diggi-Loo Diggi-Ley. Ierland wordt tweede met Terminal Three door Linda Martin. Voor Linda Martin is het haar eerste deelname, maar het hadden er meer kunnen zijn. Linda Martin heeft dan al vier keer meegedaan aan de nationale preselectie van Ierland en zou in 1992 het festival zelfs nog winnen met het nummer Why Me. Belgie en Italie delen de vijfde plaats. Voor Belgie doet Jacques Zegers mee met Avanti La Vie. Italie wordt vertegenwoordigd door Alice & Battiato, met I Treni Di Tozeur. De Nederlandse Maribelle eindigt met Ik Hou Van Jou op een gedeelde dertiende plaats. Zij krijgt evenveel punten als de West-Duitse zangeres Mary Roos voor Aufrecht Geh'n. De Israxc3xablische zangeres Ilanit die in 1973 en 1977 al eens haar land vertegenwoordigde, was door de Israel Broadcasting Authority  (De Israxc3xablische radio- en televisieomroep) aangewezen om met het nummer Balalaika mee te doen. De IBA trekt haar inzending echter terug wanneer blijkt dat de datum van het festival op een nationale Israelische herdenkingsdag valt.

Het Amerikaanse muziekmagazine Billboard Magazine verschijnt vanaf 5 Mei 1900 voor het eerst als weekblad. Billlboard is de eerste zes jaar als een maandblad uitgegeven.

Begin Januari 2007 worden Racoon, Krezip en Opgezwolle door het Comite 4 en 5 Mei benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid. Op 5 Mei 2007 treden de drie bands op tijdens dertien verschillende bevrijdingsfestivals. De bands worden per helikopter naar de diverse festivals gevlogen. Het thema van de bevrijdingsfestivals 2007 is Vrijheid, Grondrechten en Veiligheid. Elke groep neemt vier tot vijf lokaties voor zijn rekening. Racoon begint bij de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding in Utrecht en daarna in Almere, Zwolle en Wageningen. Krezip speelt op de Bevrijdingsfestivals in Vlissingen, Rotterdam, Den Bosch en Roermond. Opgezwolle te zien in Assen, Groningen, Leeuwarden, Amsterdam en Haarlem.

DartellsOp 5 Mei 1995 overlijdt Doug Philips (rechts op foto). Philips is in de jaren 60 de zanger/bassist van The Dartells (foto 1963). Deze groep uit Californie die behalve Philips bestaat uit Dick Burns (gitaar), Gary Peeler (drums), Randy Ray (toetsen), en de twee saxofonisten Rich Peil en Corky Wilkie heeft in 1963 een grote hit in Amerika met Hot Pastrami, een bewerking van Mashed Potatoes van Nat Kendricks & The Swans. Hot Patrami komt tot een 11de plaats in de Billboard Hot 100. De opvolger Dance Everybody Dance weet slechts een 99ste plaats te halen. Kort daarop wordt The Dartelss opgeheven. Eind jaren 60 richt Doug Philips de groep New Concepts op, maar zonder enig succes. Ook de door hem in 1971 begonnen band Cottonwood, die slecht een album opnemen (Camaraderie) haalt het niet. Doug Phillips is 50 jaar geworden.

Garth Brooks wordt tijdens de 34ste uitreiking van de Country Music Awards, op 5 Mei 1999, uitgeroepen tot de grootste country-ster van de jaren negentig.

Op 5 Mei 2000 gaat Rod Stewart in het Cedar-Sinai Medical Center in Los Angeles onder het mes. Tijdens een een uur durende operatie wordt hij aan zijn keel geopereerd om een mogelijk kwaadaardig gezwel te verwijderen. Rod doorstaat de operatie zonder nadelige gevolgen voor zijn stembanden. Uit nader onderzoek blijkt later dat het gezwel niet kwaadaardig was.

The_silver_beatlesPaul McCartney, John Lennon, George Harrison, Stu Sutcliffe en drummer Johnny Hutchinson doen op 5 Mei 1960 auditie voor tourpromotor Larry Parnes in Liverpool. Ze worden afgewezen als begeleidingsgroep van Billy Fury, maar aangenomen om Johnny Gentle te begeleiden. Met hem maken een tournee door Schotland van een paar weken. Drummer Johnny Hutchinson is echter vervangen door Thomas Moore. Allan Williams, de eigenaar van de clubs Jacaranda en The Blue Angel in Liverpool verzorgt het management van de groep. Later schrijft hij het boek The Man Who Gave The Beatles Away.

Bickershaw_festivalOp 5 Mei 1972 begint het 3-daagse Bickershaw Festival in Wigan in het Engelse graafschap Lancashire. Het is voor de eerste keer dat het Bickershaw Festival wordt gehouden. Het Bickershaw Festival wordt  georganiseerd door Jeremy Beadle, die later in ENgeland bekend wordt als televisie presentator. Optredens zijn er ondermeer van: America, Brinsley Schwarz, Brotherhood Of Breath, Captain Beefheart, Captain Beyond, Cheech & Chong, Country Joe, Donovan, Dr John, Family, Flaming Groovies, Grateful Dead, Hawkwind, Jonathon Kelly, Linda Lewis, Incredible String Band, Neophonic Orchestra, New Riders, Pacific Gas & Electric, Al Stewart, Sam Apple Pie, Stackridge, The Kinks, Joe's Lights en Mike Westbrook. Na het drie daagse festival is er nooit meer iets dergelijks in Wigan georganiseerd. Plannen voor een festival in 2007 zijn uiteindelijl niet doorgegaan.

Tijdens een optreden van Curiosity Killed The Cat op 5 Mei 1987 in Liverpool, herleven de tijden van The Beatles, als gedurende het concert er meer dan 130 vrouwelijke fans flauw vallen.

Op 5 Mei 2006 wordt de 27-jarige Damien Patrick Holland door een rechtbank in Los Angeles vrijgesproken van moord. De zoon van de Amerikaanse zangeres Chaka Khan wordt beschuldigd van de moord op de 17-jarige Christopher Bailey. Het staat volgens de rechtbank vast dat Damien Patrick Holland de jongen in September 2004 heeft doodgeschoten, maar dit zou per ongeluk zijn gebeurd wanneer hij Christopher Bailey tijdens een woordewisseling een por met een geweer geeft. Eerder heeft ook Chaka Khan voor de rechtbank verklaart dat het schietincident een ongeluk zou zijn. De jury is het hiermee eens.

Beatles_the_end_letter_2Op 5 Mei 2004 wordt een bruinleren halsband, in de jaren zestig gedragen door John Lennon, te koop aangeboden op een popveiling in South Kensington in Londen. John Lennon heeft de halsband gedragen in 1967 en in 1968. Hij is met dit leren bandje onder meer te zien op foto's, genomen tijdens de pers-presentatie van de Beatles-LP Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band in 1967. Ook staat John Lennon ermee op de hoes van Unfinished Music - Two Virgins, zijn eerste LP met Yoko Ono uit 1968. John Lennon heeft het sieraad indertijd afgestaan aan Alexis Mardas. Onder de bijnaam Magic Alex is hij één
van de medewerkers van Apple, het productiebedrijf van The Beatles. Hij is ook getuige bij het huwelijk van John Lennon en Yoko Ono op 20 maart 1969 in Gibraltar. Volgens het veilinghuis is er in meer dan tien jaar niet zo'n belangwekkende verzameling spullen van The Beatles ter veiling aangeboden. Er komen ruim tweehonderdvijftig attributen onder de hamer. Vijftien stukken komen uit de prive-collectie van Alexis Mardas. Christie's schat de totaalopbrengst van de popveiling op 750.000 euro. Precies een jaar later, op 5 Mei 2005 brengt Christie's een brief onder de hamer die het begin markeert van het einde van The Beatles. De brief, die ondertekend is door John Lennon, George Harrison en Richard Starkey (Ringo Starr) moet 75.000 euro opbrengen. De drie ex-Beatles hebben de brief op 18 April 1969 gericht aan Lee Eastman, de schoonvader en tevens de zaakwaarnemer van Paul McCartney. Die wil graag dat Lee Eastman de zakelijke belangen van The Beatles behartigt. Lennon, Harrison en Starr zijn het hier niet mee eens. In de brief melden zij formeel aan Lee Eastman dat hij zich geen vertegenwoordiger van The Beatles mag noemen, en dat hij al het materiaal van The Beatles dat hij in zijn bezit heeft moet afstaan aan Allen Klein. Vooral John Lennon vindt Allen Klein een betere kandidaat. Tijdens de veiling in Londen komen meer dan 300 pop-memorabilia onder de hamer. De brief van The Beatles wordt als duurste kavel ingeschat. Op de tweede plaats staat een gitaar van Pete Townshend van The Who. Zijn Gibson Les Paul Deluxe uit 1972 moet naar schatting 37.000 euro opbrengen.

Bruce Springsteen brengt op 5 Mei 1988 het mini-album Chimes Of Freedom uit. Op dit mini-album staan live-registraties van Tougher Than The Rest, Be True, Chimes Of Freedom en Born To Run. De nummers zijn in de lente van 1988 opgenomen tijdens de Tunnel Of Love-tournee van Bruce Springsteen.

Chris_montez_lets_danceOp 5 Mei 1962 neemt de dan negentienjarige Chris Montez het nummer Let's Dance op. Let's Dance is door geschreven door Jimmy Lee. Let's Dance komt op 4 Augustus 1962 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de vierde plaats. In Nederland komt Let's Dance op 3 Februari 1963 tot een derde plaats.

Jeanclaude_pascalDe Franse zanger Jean-Claude Pascal overlijdt op 5 Mei 1992. Jean-Claude Pascal wordt als Jean-Claude Villeminot in Parijs geboren op 24 Oktober 1927. Als zoon in een textielfamilie werkt hij in zijn jonge jaren als stylist bij een couturier. Zo komt Pascal in aanraking met het theater en raakt geinteresseerd in komedie. In 1949 maakt hij zijn theaterdebuut. Jean-Claude Pascal wordt als een van de grondleggers van de Franse cinema gezien. In de jaren '50 speelt hij in tientallen films. In 1961 wint Pascal voor Luxemburg het Eurovisiesongfestival met het nummer Nous Les Amoureux. Het is de eerste van vijf overwinningen voor Luxemburg. Ondertussen blijft hij succesvol in diverse films. In de jaren 70 gaat hij ook televisieseries produceren, en neemt verschillende albums op. In 1981 waagt Jean Claude Pascal opnieuw een poging op het Eurovisie Songfestival, maar weet zijn succes niet te evenaren en 'C'est peut-etre pas l'Amerique behaalt voor Luxemburg slechts de 11e plaats. Een paar jaar later, in 1986, verschijnt zijn autobiografie Le Beau Masque uit. Jean-Claude Pascal is 58 jaar geworden.

Met een uitvoering van La Marche Solennelle, van de Franse componist Henri Constant Gabriel Pierne (1863 - 1937) wordt in New York op 5 Mei 1891 de Carnegie Hall geopend. Het orkest staat onder leiding van de componist Peter Ilyich Tchaikovsky. De concertzaal is vernoemd naar de Amerikaanse industrieel en weldoener Andrew Carnegie.

Langefrans_baasbOp 5 Mei 2006 zijn Lange Frans, Baas B, zanger Brace en The Sheer de ambassadeurs van de vrijheid. Zij treden op tijdens diverse bevrijdingsfestivals om het thema Vrijheid Maak Je Met Elkaar onder de aandacht te brengen. De muzikanten worden op Bevrijdingsdag met een helikopter naar verschillende locaties in Nederland gevlogen. Lange Frans en Baas B bezoeken Amsterdam, Utrecht en Almere om het onderwerp mensenrechten aan te kaarten. Het was ook de bedoeling dat Lange Frans en Baas B Haarlem zouden bezoeken, maar de organisatie in Haarlem heeft laten weten dat de twee rappers niet welkom zijn vanwege het ijsblokjesincident van Maart 2005. Lange Frans en Baas B zijn zich bewust van de voorbeeldfunctie die zij bekleden, maar proberen zich daar zo min mogelijk van aan te trekken bij wat ze doen. "We zijn ons wel bewust van het feit dat we veel mensen kunnen bereiken. Maar we zijn gewoon wie we zijn. We doen gewoon ons eigen ding," aldus Lange Frans. Uit protest weigert Giel Beelen daarom dit jaar Bevrijdingspop in zijn woonplaats Haarlem te presenteren.

Paint_it_black_tour_of_duty_versionPaint It Black van The Rolling Stones komt op 5 Mei 1990 na 24 jaar weer binnen in de Top 40. Aanleiding is de uitzending op Veronica van de Serie Tour Of Duty, waarin het Stones nummer als openingstune wordt gebruikt. De vraag naar het nummer wordt daardoor zo groot dat de single opnieuw wordt uitgebracht. Bovendien geven The Rolling Stones op 18, 19 en 21 Mei een drietal concerten in de Rotterdamse Kuip. Op 26 Mei 1990 bereikt Paint It Black voor de tweede keer de Nr 1 positie. Met deze prestatie schrijven The Rolling Stones hitparade-geschiedenis. Na A Whiter Shade of Pale van Procol Harum, in 1967 en 1972, is Paint It Back de tweede single die 2 keer op nummer 1 in de Top 40 komt.

Op 5 Mei 1997 zijn Crosby, Stills & Nash aanwezig tijdens de zevenentwintigste herdenking van de schietpartij van 4 Mei 1970 op de campus van de Kent State University in Ohio. Hierbij zijn vier studenten door de Nationale Garde doodgeschoten. De studenten hebben gedemonstreerd tegen de Amerikaanse invasie in Cambodja. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers hebben Crosby, Stills, Nash & Young in 1970 de door Neil Young geschreven single Ohio uitgebracht. Aan het eind van de herdinking treden Crosby Stills & Nash ook nog op.

Sonny_boy_williamsonSonny Boy Williamson staat op 5 Mei 1937 in de Aurora Studios in Illinois voor het opnemen van enkele grammofoonplaten op. Eén van de nummers is zijn eerste grote succes Good Morning Little Schoolgirl. Good Morning Little Schoolgirl is door blues zanger/harmonicaspeler zelf geschreven. Hij heeft echter wel goed geluisterd naar het in 1934 geschreven nummer Back And Side Blues van Son Bonds en naar Airplane Blues van Sleepy John Estes uit 1937. Zowel Sonny Boy Williamson als Son Bonds en Sleepy John Estes waren streekgenoren van elkaar. Good Morning Little Schoolgirl groeit uit tot een klassieker en wordt later ondermeer gecoverd door The Yardbirds (met Eric Clapton) (1964), Ten Years After (1969), Johnny Winter (1971) en Van Morrison (1993).

Op advies van George Harrison gaat Dick Rowe, Hoofd A&R van Decca Records, op 5 Mei 1966 naar de Crawdaddy Club in Londen om naar The Rolling Stones te gaan kijken. Binnen een week is alles geregeld en tekenen The Rolling Stones bij Decca Records. Dick Rowe is ook bekend als de man die in een eerder stadium The Beatles afwijst.

Beatles_get_backVanaf 5 Mei 1969 ligt in Amerika de nieuwe single van The Beatles, Get Back in de platenwinkels. Op de B-kant staat het nummer Don't Let Me Down. Get Back is een maand eerder al in Europa uitgebracht. De single komt op 10 Mei 1969 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 24 Mei 1969 vijf weken op de eerste plaats. Get Back is de zeventiende nummer 1-hit voor The Beatles in de Amerikaanse hitlijst.

Op 5 Mei 1983 wordt in Engeland door de BBC de 1000ste aflevering van het populaire popprogramma Top Of The Pops uitgezonden. Top Of The Pops is sinds 1 Januari 1964 wekelijks op de Britse televisie te zien.

Reverend_gary_davisDe blinde bluesgitarist Reverend Gary Davis overlijdt op 5 Mei 1972. Op weg naar een optreden in Newtonville in New Jersey krijgt Davis een hartaanval, en overlijdt enkele uren later in het William Kessler Memorial Hospital in Hammonton, New Jersey. Gary Davis wordt bijna blind geboren op 30 April 1896 in Laurens County, South Carolina en doet zijn eerste muzikale ervaringen op in de Center Raven Baptist Church in Gray Court, South Carolina. Daar leren zij hem ook omgaan met zijn blindheid. Op zes jarige leeftijd begint Gary Davis met gitaarspelen, wat hij zichzelf leert en nog voor zijn 20ste heeft Davis een onnavolgbare techniek ontwikkelt, en is hij ook zijn totale gezichtsvermogen kwijt. Gary Davis heeft met zijn finger-style techniek veel gitaristen beinvloedt, waaronder: Jerry Garcia (Grateful Dead), Dave Van Ronk, Jorma Kaukonen, Stefan Grossman en Ry Cooder. Zijn nummers worden later gecoverd door ondermeer Bob Dylan, Jackson Browne, Peter Paul & Mary en The Grateful Dead. Reverend Gary Davis is 76 jaar geworden, en ligt begraven op het Rockville Cemetery in Lynbrook, New York.

Op 5 Mei 2007 wordt Guillermo Iglesias in een ziekenhuis in Miami Beach, Florida geboren als vijfde kind van de Spaanse zanger Julio Iglesias en zijn Nederlandse vriendin Miranda Rijnsburger.

De musical Saturday Night Fever gaat op 5 Mei 1998 in het Palladium Theater in Londen in premiere. De hoofdrol van Tony Manero wordt gespeeld door Adam Garcia. De laatste voorstelling van Saturday Night Fever is op 26 Februari 2000.

Op 5 Mei 1986 wordt bekendgemaakt de Rock And Roll Hall Of Fame zal worden gebouwd in Cleveland, Ohio. Naast de Hall Of Fame komt er een ook een Rock And Roll Museum in het gebouw. Cleveland is de geboorteplaats van Alan Freed. De discjockey wordt gezien als de bedenker van het begrip rock'n'roll.

De_havenzangersHet Elmondo Combo noemt zich vanaf 5 Mei 1977 voortaan De Havenzangers. Hun eerste single onder deze naam, Aan Het Strand Stil En Verlaten, komt op 21 Mei 1977 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de 7de plaats als hoogste notering. De Havenzangers bestaan dan uit: Henk Pleket, Willem Mulder, Harry Nijkamp, Eric Nijsssen en Theo van London. Vanaf 1991 bestaan De Havenzangers alleen nog uit zanger Henk Pleket en zanger/accordeonist Willem Mulder. In April 2003 worden zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Focus_rainbowOp 5 Mei 1973 wordt het concert van Focus in het Rainbow Theatre in Londen, onder productionele leiding van Mike Vernon, opgenomen. Phil Dunne is de technicus. Focus bestaat dan uit Thijs van Leer (toetsen), Jan Akkerman (gitaar), Bert Ruiter (basgitaar) en Pierre van der Linden (drums) en zijn op dat moment erg populair in Engeland dankzij de hits Hocus Pocus en Sylvia. Sylvia haalt zelfs de vierde plaats in de Engelse hitparade.Hoogtepunten van het concert worden onder de naam Focus At The Rainbow uitgebracht. Focus At The Rainbow haalt in Oktober 1973 een 23ste plaats in de Engelse albumlijst. In Nederland komt het album op 20 Oktober 1973 binnen in de Nederlandse LP Top 20, en bereikt een elfde plaats als hoogste notering. Op Focus At The Rainbow staan de volgende nummers: Focus III, Answers? Questions! Questions? Answers!, Focus II, Excerpts From Eruption, Hocus Pocus, Sylvia en Hocus Pocus (reprise).

Door de Britse commerciele omroep ABC wordt op 5 Mei 1962 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars op televisie uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt Cliff Richard & The Shadows, Eden Kane, Joe Brown, The Vernons Girls en de veertienjarige Candy Sparling. Uit handen van gastpresentator Pete Murray krijgt Cliff Richard een gouden plaat voor zijn single The Young Ones. The Shadows krijgen goud voor hun single Apache.

Vanaf 5 Mei 1997 is deze dag in de Amerikaanse staat Texas de ZZ Top Day. Dit besluit is genomen door de gouverneur van Texas, George W. Bush. De uit Billy Gibbons (zang en gitaar), Dusty Hill (basgitaar) en Frank Beard (drums) bestaande groep is afkomstig uit Houston, Texas.


Muziek Jarige Op 5 Mei

1937: Johnnie Taylor - Soul Zanger USA († 31 Mei 2000)
1942: Tammy Wynette (Virginia Wynette Pugh) - Country Zangeres USA († 6 April 1998)
1948: Bill Ward - Black Sabbath Drums
1950: Eddy Amoo - The Real Thing Zanger
1950: Maggie MacNeal (Sjoukje Lucie van 't Spijker) - Zangeres Nederland
1951: Rex Goh - Air Supply Gitaar
1954: Pete Erskine - Weather Report Percussie
1954: Tineke Schoemaker - Barrelhouse Zangeres
1957: Thereza Bazar - Dollar Zangeres
1959: Ian McCulloch - Echo & The Bunnymen Zanger
1961: Sean McLuskey - Jo Boxers Zanger / Gitaar
1962: Gary Daly - China Crisis Zanger
1962: Kevin Paul Mooney - Adam & The Ants Bas
1964: Lorraine McIntosh - Deacon Blue Zangeres
1964: Kevin Saunderson - Inner City DJ / Producer
1969: Peter Slager - Blof Bas
1981: Zosja (Zofia Miriam Franciska El Rhazi) - Zangeres Nederland
1981: Craig David - Zanger Engeland

1 opmerking: