Zoeken in de muziekgeschiedenis

14 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 15 Mei

Alice_cooper_en_de_goude_sleutelOp 15 Mei 2006 ontvangt Alice Cooper, uit handen van burgemeester Dan Lund, de gouden stadssleutel van het stadje Alice in Noord-Dakota. Ook onthult Cooper een marmeren plaquette om zijn bezoek aan Alice te gedenken. "There's not a whole lot of buildings to unlock with that key. But Alice is a cool guy and Alice is a cool city, so it's a fun thing to do." aldus Dan Lund. Alice is een dorp met zestig inwoners, met een kleine supermarkt, een brandweerkazerne en een bar. De komst van Alice Cooper zorgt voor veel opwinding in Alice, waar zo'n 1000 mensen op het spektakel zijn afgekomen. Raadslid Ron Mulder van Alice verklaart: "This is bigger than if the governor was coming out here." Het bezoek van Alice Cooper is een initiatief van Ron Mulder en zijn vrouw Jill. Mulder heeft begin April 2006 contact opgenomen met de manager van Alice Cooper over een bezoek aan het stadje. "He shook hands and signed autographs. He was here 30 minutes tops but it was well worth it. He was grateful." aldus Jill Mulder.


Patti_george_harrisonGeorge Harrison is op 15 Mei 1968, samen met zijn vrouw Patti, in Cannes, Frankrijk waar zij twee dagen later de premixc3xa8re bijwonen van de film Wonderwall tijdens het Filmfestival. Ook Ringo Starr is samen met zijn vriendin Maureen Cox aanwezig op deze premiere. Voor Wonderwall, die is geregiseerd door Joe Massot, heeft George Harrison samen met Tony Ashton de muziek geschreven. De hoofdrollen in deze film worden gespeeld door Jack MacGowran (Professor Oscar Collins) en Jane Birkin (Penny Lane). Anita Pallenberg is als figurante in de film te zien. Op de aftiteling staat de vriendin van Keith Richards van The Rolling Stones vermeld als Girl At Party.


Op 15 Mei 1916 wordt Jaap Verwey geboren. In de jaren zestig van de vorige eeuw vormt Jaap Verwey, samen met zijn broers Dirk en Bull het driemanschap dat leiding geeft aan Radio Veronica. Op 28 Januari 2001, op 84-jarige leeftijd, overlijst Jaap Verweij in zijn geboorteplaats Hilversum.


Pinkpop_1989Jan Douwe Kroeske presenteert op een zonnige 15e Mei 1989 op de Draf- en Renbaan in Landgraaf, het 20ste Pinkpopfestival. Er zijn optredens van Rory Block, Fishbone, Pixies, Nits, Tanita Tikaram, The Jeff Healey Band, John Hiatt, Marc Almond, Elvis Costello (150ste artiest) en R.E.M. Er zijn 40.000 bezoekers, kaartjes kosten f 50,00 en in de voorverkoop f 40.00. Tgv het 20 jarig bestaan krijgt organisator Jan Smeets van het Provinciaal Bestuur van Limburg een éénmalige waarderingssubusidie van f 25.000, - Tot nu toe de enige bijdrage van welke overheid dan ook. De Nieuwe Revu zorgt voor het eerst voor een programmablad. Dat Pinkpop haar vierde lustrum viert is voor de Culturele Raad Limburg aanleiding een expositie in te richten in het Gouvernementsgebouw in Maastricht met als titel Pinkpop 20. De expositie behandelt twintig festivals in historisch perspectief, de nevenactiviteiten van Pinkpop, zusterfestivals, curiosa en Kunstpop.


Rock_and_roll_music_chuck_berryChuck Berry staat op 15 Mei 1957 in de Chess Studio op 2120 Street Michigan Avenue in Chicago om het nummer Rock And Roll Music op te nenem. Op 11 November 1957 komt deze door Berry zelf geschreven single binnen in de Billboard Top 100, en bereikt de achtste plaats. Rock And Roll Music groeit uit tot een klassieker en wordt later ondermeer gecovered door The Beatles, The Beach Boys, Humble Pie, Manic Street Preachers, Bill Haley & His Comets en REO Speedwagon. De originele versie van Chuck Berry staat op een 128ste plaats in The 500 Greatest Songs Of All Time van het Amerikaanse muziekmagazine Rolling Stone.


In Los Angeles wordt op 15 Mei 1998 door Cher, op The Hollywood Walk Of Fame, een ster voor het duo Sonny & Cher onthult. Sonny Bono is hier niet bij aanwezig. Hij is op 5 januari 1998 bij een ski-ongeluk om het leven gekomen.


Gladyspips_1961Op 15 Mei 1961 komt Every Beat Of My Heart, de debuut single van Gladys Knight & The Pips, gelijktijdig in twee uitvoeringen binnen in de Billboard Hot 100. De oorspronkelijke uitvoering van het door Johnny Otis geschreven nummer wordt opgenomen voor Huntom Records, een net opgericht label van nachtclub eigenaar Clifford Hunter in Atlanta, en wordt onder licentie landelijk uitgebracht op Vee-Jay Records onder de naam The Pips. Omdat Hunter echter was vergeten om de groep onder contract te nemen, kan het gebeuren dat Fury Records met de groep aan de haal gaat. Na de ondertekening van het contract wordt in de Beltone Studios in New York de tweede versie van Every Beat Of My Heart opgenomen, die vervolgens door Fury wortd uitgebracht onder de naamvan Gladys Knight & The Pips. Vee-Jay Records wint vervolgens het pleit: de oorspronkelijk versie komt tot nummer 6 in de Billboard hitparade, terwijl de Fury versie blijft steken op plaats 45.


Nils Lofgren wordt op 15 Mei 1984 gitarist van Bruce Springsteen's E Street Band, als vervanger van de inmiddels vertrokken Little Steven (Steve Van Zandt). Vier dagen later speelt Nils Lofgren voor het eerst mee tijdens een optreden van Bruce Springsteen in de Stone Pony Club in Asbury Park in New Jersey. Na dit opwarmertje gaat Nils Lofgren mee op de 157 optredens durende Born In The USA tour.


Tijdens het filmfestival van Cannes in Zuid-Frankrijk beleven Apotheosis en Fly hun wereldpremiere. Apotheosis en Fly zijn twee films die gemaakt zijn door John Lennon en Yoko Ono.


Ter promotie van zijn nieuwe single You're In My System geeft Robert Palmer op 15 Mei 1983 een concert in het Koninklijk Circus in Brussel, Belgie.


ClintClint Warwick overlijdt op 15 Mei 2004 aan de gevolgen van een leveraandoening. Clint Warwick (op de foto in het midden) wordt geboren als Albert Clinton Eccles op 25 Juni 1940 in Birmingham, Engeland en begint zijn muzikale carriere eind jaren vijftig als bassist bij Danny King & he Dukes. Na zijn vertrek gaat deze groep verder als Gerry Day & The Dukes. In Mei 1964 is Warwick één van de oprichters van The Moody Blues. Hij is onder meer te horen op hun nummer 1-hit Go Now. In 1966 stapt Clint Warwick uit The Moody Blues, en wordt in eerste instantie opgevolgd door Rod Clarke. Als Clarke overstapt naar The Rockin' Berries wordt John Lodge de nieuwe bassist van The Moody Blues. The Moody Blues bestaan anno 2006 nog steeds als trio met drummer Graeme Edge (als het enige lid uit de originele bezetting uit 1964), bassist John Lodge en zanger/gitarist Justin Hayward. Clint Warwick is 63 jaar geworden.


Op 15 Mei 1945 wordt er door Billboard Magazine voor de allereerste keer een LP Hitparade gepubliceert. De lijst bestaat slechts uit 10 albums.


Johnny Lydon, ex-zanger van The Sex Pistols, geeft met zijn nieuwe band Public Image Ltd op 15 Mei 1981 een optreden in The Ritz Club in New York. Zij doen dit op een ongebruikelijke manier, poserend achter een groot videoscherm, terwijl de muziek van tapes afkomt. Het publiek gooit met flessen naar de groep en uiteindelijk onder luid boe geroep verlaat PiL het podium. Het optreden voor 16 Mei wordt na dit debacle afgelast.


Paul_mccartney_linda_eastmanPaul McCartney ontmoet op 15 Mei 1967 zijn toekomstige echtgenote, de Amerikaanse fotografe Linda Eastman voor de eerste keer. Linda Eastman is, samen met de leden van The Animals, aanwezig bij een optreden van Georgie Fame in de Bag O' Nails Club in Londen. Paul McCartney is daar ook aanwezig. Hij is na een feestje in het huis van Brian Epstein, ter gelegenheid van de komende release van Sgt. Pepper Loney Hearts Club Band nog even in de club gaan kijken. Paul McCartney en Linda Eastman trouwen op 12 Maart 1969 in het Marylebone Registry Office in Londen. Zij krijgen drie kinderen: Mary Louise McCartney op 29 Augustus 1969, Stella Nina McCartney op 13 September 1971 en James Louis McCartney op 12 September 1977. Linda McCartney overlijdt op 17 April 1998 aan de gevolgen van borstkanker op de Eastman Ranch in Tucson in Arizona.


LavermanNynke Laverman krijgt op 15 Mei 2006, tijdens de presentatie van haar tweede CD De Maisfrou, in De Harmonie in Leeuwarden de Piter Jelles-Priis 2005 uitgereikt. De Piter Jelles-Priis, die wordt uitgereikt door de plaatselijke wethouder van cultuur in Leeuwarden, bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.250 euro, en wordt iedere vier jaar uitgereikt aan een persoon of een organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de literatuur in Leeuwarden. Nynke Laverman ontvangt de prijs voor haar 1e programma Sielesâlt, waarvoor ze gedichten van J. J. Slauerhoff in het Fries heeft vertaald. Op haar nieuwe album De Maisfrou vertolkt Laverman gedichten van de Friese dichteres Albertina Soepboer. Nynke Laverman en Albertina Soepboer zijn samen enige maanden in Mexico geweest om inspiratie op te doen.


Brand_op_mebo_iiOp de avond van Zaterdag 15 Mei 1971 wordt er een bomaanslag gepleegd op de Mebo II, het schip van de zeezender Radio Noordzee. Om tien over acht 's zaterdag avond vertrekken drie mannen in een rubberboot naar de Mebo 2 van Radio Noordzee Internationaal die voor de kust van Scheveningen in internationale wateren voor anker ligt. Drie uur later arriveren zij bij het zendschip. Twee van hen klimmen aan boord en plaatsen een bom in de machinekamer. De discjockeys en de bemanning, die naar een voetbalwedstrijd op televisie kijken hebben niets in de gaten. Na het vertrek van de rubberboot merkt men aan boord dat de machinekamer in brand staat. Discjockey Alan West vraagt in de uitzending op 220 meter in de middengolf om assistentie voor het blussen van de brand. De schade is ruim 90.000 gulden. Achteraf blijkt het te gaan om een uit de hand gelopen poging om het schip binnen de Nederlandse territoriale wateren te brengen, in opdracht van Veronica directeur Bull Verwey. Die heeft een zakelijk geschil met de Noordzee directie en wil door beslaglegging de zender het zwijgen opleggen. Het plan mislukt en Radio Noordzee is een dag later weer terug in de ether. Het schip wordt vervolgens op open zee gerepareerd. Het incident markeert echter wel het begin van het einde van de Nederlandse zeezenders. Op 17 mei 1971 wordt Norbert Jurgens, een reclame-medewerker van Radio Veronica, gearresteerd. Hij zou opdracht hebben gegeven voor deze aanslag op de Mebo 2. Een dag later wordt ook Veronica-directeur Bull Verwey gearresteerd. Hij wordt veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf.


They_long_to_be_close_to_youThe Carpenters brengen op 15 Mei 1970 hun nieuwe single, (They Long To Be) Close To You uit. Het nummer is geschreven door Hal David en Burt Bacharach. (They Long To Be) Close To You is in 1963 voor het eerst opgenomen door Richard Chamberlain voor de B-kant van zijn single Blue Guitar. Ook is het nummer in de uitvoering van Chamberlain te horen in de film Twilight Of Honor. De single van The Carpenters komt op 20 Juni 1970 de Billboard Hot 100 binnen. (They Long To Be) Close To You staat vanaf 25 Juli 1970 vier weken op de eerste plaats.


Sting en Nancy Wilson krijgen op 15 Mei 1994 een eredoctoraat uitgereikt van The Berklee College Of Music in Boston. Nancy Wilson is in dit geval de in 1937 geboren Jazz zangeres, en niet de Nancy Wilson die samen met haar zus Ann de Canadese band Heart heeft opgericht.


ScottweilandOp 15 Mei 1995 wordt Scott Weiland, de zanger van The Stone Temple Pilots, gearresteerd terwijl hij probeert om drugs te kopen. Het kost hem later zijn plaats binnen de groep. Als namelijk blijkt dat Scott het bij de behandeling van zijn verslaving steeds laat afweten, zetten de overige leden hem uit de groep en gaan ze verder onder de naam Talk Show. Voor Scott is deze arrestatie de eerste in een lange rij. Hij is nu nog steeds een regelmatige bezoeker van rechtbanken als gevolg van een hele serie arrestaties voor drugs bezit en huiselijk geweld.


I_left_my_heart_in_san_franciscoTijdens de 5de uitreiking van The Grammy Awards op 15 Maart 1963 in Los Angeles wordt de zanger Tony Bennett onderscheiden in de categorie Record Of The Year voor het nummer I Left My Heart in San Francisco. Andere winnaars van een Grammy Award zijn ondermeer Ella Fitzgerald (Best Solo Vocal Performance, Female voor Ella Swings Brightly With Nelson Riddle), Peter Paul & Mary (Best Pop Performance By A Duo Or Group With Vocal voor If I Had A Hammer ), Ray Charles (Best Rhythm & Blues Recording voor I Can't Stop Loving You ), Stan Getz (Best Jazz Performance voor Desafinado), Henry Mancini (Best Instrumental Arrangement voor Baby Elephant Walk) en Mahalia Jackson (Best Gospel Or Other Religious Recording voor Great Songs Of Love And Faith). Bing Crosby krijgt een ere-Grammy voor zijn hele oeuvre.


Op 15 Mei 1991 wordt Richey Edwards, de gitarist van The Manic Street Preachers, geinterviewd door het muziekmagazine New Musical Express. Tijdens het interview pakt Richie plots een scheermes uit zijn zak en kerft de woorden 4 Real in zijn arm. Vier jaar later, op 1 Februari 1995 verdwijnt Richey, en is tot op heden niet meer gesignaleerd.


Geoffrey_goddardGeoff Goddard overlijdt op 15 Mei 2000. Geoff Goddard wordt op 19 November 1937 in Reading, Berkshire geboren en maakt onder productionele leiding van Joe Meek eind jaren vijftig platen onder de naam Anton Hollywood. Meek wil van hem de Engelse Liberace maken. Als die plaatopnamen geen succes worden, neemt Geoff Goddard onder zijn eigen naam de nummers Girl Bride, My Little Girl's Coming Home, Saturday Dance en Sky Men op. Ook deze singles zijn niet hitgevoelig. Hits heeft Geoff Goddard wel met zijn composities voor anderen, zoals Wild Wind, Johnny Remember Me, Tribute To Buddy Holly en Just Like Eddie. Artiesten voor wie schrijft zijn ondermeer Heinz, Mike Berry, Gerry Temple, The Tornados, Kenny Hollywood, The Outlaws, Freddie Starr, Screaming Lord Sutch, Gunilla Thorne, The Ramblers, Carter-Lewis & The Southerners en John Leyton. Geoff Goddard is ook de man die veel Meek-producties schrijft; hij heeft een opleiding tot concertpianist gevolgd, maar vind popmuziek veel leuker, en deelt bovendien Joe Meek's interesse voor de Andere Wereld, met geesten en seances. Vandaar dat opvallend veel Meek-producties niet toevallig over de dood gaan. Geoff Goddard is 62 jaar geworden.


R.E.M. hervat op 15 Mei 1995, met een concert in San Francisco, de wereldtournee die de groep noodgedwongen heeft moeten afbreken. Tijdens het optreden op 1 Maart 1995 in Lausanne, Zwitserland wordt drummer Bill Berry onwel. In allerijl wordt hij in een ziekenhuis opgenomen, waar hij twee dagen later een hersenoperatie ondergaat. Bill Berry is inmiddels volledig hersteld.


Cry_of_loveOp 15 Mei 1970 neemt Jimi Hendrix, in zijn Electric Lady Studio in New York City het nummer Freedom op. Het is én van de eerste nummers die Jimi met zijn nieuwe Cry Of Love Band, die bestaat uit Mitch Mitchell, Billy Cox en hijzelf opneemt. Op 18 en 25 Juni 1970 wordt Freedom afgemaakt, en na de dood van Hendrix (18 September 1970) als openingsnummer van het album The Cry Of Love, uitgebracht. The Cry Of Love komt op 3 Maart 1971 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt de derde plaats. In Nederland komt The Cry Of Love op 3 April 1971 binnen in de LP Top 50, en behaalt uiteindelijk de 10e plaats.


Rob_grettonRob Gretton overlijdt op 15 Mei 1999 in Manchester aan de gevolgen van een hartstilstand. Rob Gretton wordt op 15 Januari 1953 geboren. Wanneer Gretton DJ is in de Rafters Club in Manchester ontmoet hij voor de eerste keer de groep Joy Division. Nadat hij Joy Division in April 1978 live heeft zien optreden wordt hij manager van de groep. Na de zelfmoord van zanger Ian Curtis in Mei 1980 gaan de leden verder als New Order. Rob Gretton blijft als manager aan New Order verbonden. Naast Joy Division/New Order is Gretton ook de manager van plaatselijk bandje als Slaughter & The Dogs en Panik. In een verklaring op de dood van Gretton laten de leden van New Order weten: "We were shocked and saddened to learn of the death of Robert Leo Gretton. We are sure that all who have dealt with him as a colleague share with us our feelings that we have lost a unique and genuine friend. His loyalty, generosity and the strength of his principles combined with his love of life will remain an inspiration to us all. Our thoughts are with his partner Lesley and children ... at this time. He was a part of us, without him we would be like a piece of banoffee pie with a slice missing." Rob Gretton is 45 jaar geworden.


Op 15 Mei 2007 worden The Bee Gees onderscheiden met een ereprijs. Barry en Robin Gibb worden tijdens de uitreiking van The BMI Music Awards in Beverly Hills, Californie bekroond voor hun unieke en onuitwisbare invloed op generaties en muziekmakers. The Bee Gees hebben wereldwijd meer dan 110 miljoen albums verkocht.


Pinkpop_1978Het negende Pinkpop Festival in Geleen wordt op 15 Mei 1978 gepresenteerd door John Peel . 42.000 bezoekers kijken achtereenvolgens naar optredens van Partner, Mothers Finest, Robert Gordon & Link Wray, Jonathan Richman & The Modern Lovers, Graham Parker & The Rumour, Journey en Thin Lizzy. De Limburger schrijft op 16 Mei 1978 het volgende over het festival: "De Geleense politie heeft handenvol werk gehad aan de tientallen Pinkpop-perikelen. Opvallend deze keer is het aantal vernielingen aan parkeermeters, brievenbussen, tuinhekken en bomen. Dat heeft volgens een woordvoerder van de gemeente politie te maken met het slechte weer van zondag op maandag. 'Onze ervaring in de afgelopen jaren, is dat de Pinkpopgangers bij warm weer minder vernielen omdat ze dan kennelijk lomer zijn' aldus de politie." Volgens organisator Jan Smeets is alles prima verlopen: "Alles is gladjes verlopen. Alleen heb ik op een gegeven ogenblik moeten omroepen dat er hasj vermengd met heroine in omloop was op het terrein." Net als bij voorgaande edities van Pinkpop besteedt de KRO ook dit jaar de nodige aandacht aan het festival. De opnamen van alle optredende groepen worden in een vier uur durende radio-uitzending op woensdag 17 Mei uitgezonden. Dat niet iedereen blij is met de opnamen blijkt uit het feit dat de manager van Journey, Herbie Herbert, van mening is dat de geluidskwaliteit op het podium niet genoeg is. Wanneer de KRO de volgespeelde banden toch mee wil nemen, rent Herbert naar de geluidswagen, smijt de deur open en ruk zonder pardon de banden van de recorder. Een woedende KRO-man vind de banden later als een verfrommelde hoop terug in een vuilnisbak. De manager van Thin Lizzy wil van radio-opnamen helemaal niets weten. Tijdens het concert verdenkt hij een NOS-repportagewagen ervan "draaiende banden" in de cabine te hebben. Hij grijpt een moker, stormt op het voertuig af maar kan net op tijd worden tegengehouden. Wanneer de manager overtuigd is dat de bestelauto alleen kabels en stekkers in de klep heeft, bedaard hij.


Monkey_grip_van_bill_wymanVanaf 15 Mei 1974 ligt het album Monkey Grip van Bill Wyman in de platenwinkel. Monkey Grip is het eerste solo album ooit van één van de leden van The Rolling Stones. Op Monkey Grip wordt de bassist van The Rolling Stones bijgestaan door ondermeer Dr. John, Lowell George en Leon Russell. Monkey Grip komt op 15 Juni 1974 de Billboard-albumlijst binnen, en komt niet verder dan de 99ste plaats.


JunecarterDoor complicaties bij een hartoperatie overlijdt country zangeres June Carter op 15 Mei 2003 in een ziekenhuis in Nashville. June Carter Cash werd als Valerie June Carter wordt geboren op 23 Juni 1929 in Maces Springs, Virginia, als de middelste dochter van Ezra "Eck" Carter en Maybelle Carter (Mother Maybelle). In de winter van 1937-1938 trekt de familie Carter met June's jongere zusje Anita en oudere zus Helen naar Texas waar de familie tweemaal per dag optreedt voor de radiozender XERA (later XERF) in Villa Acuña(nu bekend als Ciudad Acuña, Mexico). Omdat June nog naar school gaat doet zij niet mee aan deze eerste optredens. Vanaf 1940 vergezeld June de Carters bij hun optredens. Junes eerste bijdragen aan de optredens bestaat uit het bespelen van de autoharp. In Maart 1943 stopt de Carter Family met optreden en opnemen. Maybelle, Junes oeder, besloot Mother Maybelle & The Carter Sisters op te richten, bestaande uit Maybelle zelf, en haar drie dochters Anita, Helen en June. Dit nieuwe gezelschap komt voor het eerst op de radio op 1 Juni 1943. Eind 1945 worden de dames vergezeld door Doc Allington (Maybelles broer) en Carl McConnell, een neef van de familie Carter. De dan 16-jarige June werkt inmiddels ook als 'stem' voor het inspreken van reclamespotjes. Gedurende 1946 treedt de groep veel op. June is minder getalenteerd dan haar zussen en moet dus harder werken dan de anderen, maar ze weet dat te compenseren door haar eigen bijzondere komische talent. Via allerlei omzwervingen (Virginia, Knoxville, Springfield) komt de Carter familie uiteindelijk in 1950 in Nashville terecht. Hier raakt het gezin bevriend met Hank Williams en Elvis Presley, en leert June uiteindelijk Johnny Cash kennen. In het midden van de jaren '50 verhuist June naar New York, waar zij studeert aan de Actors Studio. Elia Kazan heeft haar tijdens een optreden in Tennessee gezien en is behoorlijk onder de indruk van haar talent. In deze periode leert June ondermeer Robert Duvall en James Dean kennen. Junes eerste echtgenoot is de zanger Carl Smith. Hun huwelijk wordt gesloten in 1952, ze scheidden in 1957. Hun dochter Rebecca Carlene Smith (Carlene Carter) wordt geboren in 1955. In 1957 trouwd June met Edwin Nix, een politie-agent. Uit dit huwelijk wordt in 1958 weer een dochter geboren: Rozanna Lea (Rosie). Rozanna komt in 2003 om door een koolmonoxidevergiftiging. In 1967 wint June samen met haar toekomstige echtgenoot Johnny Cash een Grammy Award in de categorie Best Country & Western Performance, Duet, Trio Or Group voor het nummer Jackson. In 1968 trouwt June voor de derde maal, dit keer met Johnny Cash. Het huwelijk houdt uiteindelijk 35 jaar stand. Johnny Cash overlijdt slechts drie maanden na haar dood. June Carter is 73 jaar geworden.


PointersistersThe Pointer Sisters geven in The Troubadour Club in Los Angeles op 15 Mei 1973 voor het eerst als groep een concert. The Pointer Sisters bestaan dan uit uit Ruth, June, Anita en Bonnie Pointer, zijn vier dochters van een dominee uit Oakland die in 1971 met zingen zijn begonnen. Het eerste titelloze album van The Pointer Sisters komt op 23 juni 1973 de Billboard-albumlijst binnen en haalt de dertiende plaats. Bonnie Pointer gaat in 1978 solo verder. In 1979 hebben The Pointer Sisters hun grootste hit met het, door Bruce Springsteen geschreven, nummer Fire die vanaf 10 Maart 1979 vier weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 staat. June Pointer overlijdt op 11 April 2006 op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.


Bianca_perez_morena_de_maciasBianca Perez Morena de Macias vraagt op 15 Mei 1978 echtscheiding aan van Mick Jagger. De zanger van The Rolling Stones heeft sinds December 1977 een verhouding met Jerry Hall. Mick Jagger en Bianca Perez Morena de Macias zijn op 12 Mei 1971 in de Franse badplaats Saint Tropez met elkaar getrouwd. Vijf maanden later, op 21 Oktober 1971, wordt hun dochter Jade geboren in Parijs.


Frankie_laine_high_noonFrankie Laine neemt op 15 Mei 1952, in New York, een cover op van het nummer High Noon. Het origineel van dit door Ned Washington en Dimitri Tiomkin geschreven nummer is van Tex Ritter die het enkele maanden eerder op plaat zet. Het nummer is het thema van de gelijknamige film van Stanley Kramer, met Gary Cooper en Grace Kelly in de hoofdrollen. High Noon in de versie van Frankie Laine wordt op 20 Juni 1952 in Amerika uitgebracht, en doet het beter dan het origineel van Tex Ritter. De versie van Ritter blijft op de twaalfde plaats in de Billboard-hitparade steken. Frankie Laine's versie bereikt de vijfde plaats. Mede componist Dimitri Tiomkin is van origine een Russisch klassiek componist, maar verliest eenmaal in Amerika zijn hart aan Hollywood Westerns en Nashville Country.


He_touched_meElvis Presley staat vanaf 15 Mei 1971 tot 21 Mei 1971 in de RCA Studio in Nashville voor opnamen. In deze week worden een kleine dertig nummers op de band gezet. De nummers die op de eerste twee dagen worden opgenomen zijn bestemd voor het Kerst-album Elvis Sings The Wonderful World Of Christmas. De opname van de laatste vijf dagen komen terecht op het album He Touched Me.


Buddy_montgomeryDe Amerikaanse jazzvibrafonist en pianist Buddy Montgomery overlijdt op 15 Mei 2009 in zijn woning in Palmdale in Californie aan de gevolgen van een hartstilstand. Buddy Montgomery wordt op 30 Januari 1930 in Indianapolis geboren als Charles Montgomery. Buddy Montgomery is de jongste broer van Wes en Monk Montgomery. In 1948 begint Buddy met professioneel te spelen. Een jaar later speelt hij bij Big Joe Turner en kort daarna bij Slide Hampton. Na een kort verblijf in het Amerikaans leger gaat Buddy samen met zijn broer Monk als vibrafonist spelen bij de Mastersounds. Buddy Montgomery is van 1955 tot 1957 leider van het Montgomery-Johnson Quintet. In 1960 speelt hij korte tijd bij Miles Davis. In 1969 verhuist Buddy naar Milwaukee en wordt daar leraar jazz. In het begin van de jaren 1980 verhuist hij naar Oakland. Daar richt Buddy de Oakland Jazz Alliance op. Doel is om locale talenten te laten samenspelen met de reeds gevestigde muzikanten. Daarnaast maakt hij er een aantal soloplaten en treed op met o.m. The Riverside Reunion Band, Charlie Rouse, David Fathead Newman, George Shearing en Bobby Hutcherson. Samen met zijn broers brengt hij onder de naam Montgomery Brothers ook een aantal platen uit, zoals Groove Yard, The Mastersounds en The Montgomery Brothers In Canada. Buddy Montgomery is 79 jaar geworden


Voor een bedrag van $3 miljoen koopt een gezin uit Seattle op 15 Mei 1997 het huis waarin Courtney Love en Kurt Cobain hebben samengewoond. De weduwe van Kurt Cobain heeft het huis in Seattle te koop gezet omdat zij er na de dood van haar man niet meer wil wonen.


De_kermisklantenHenny van Voskuylen treedt op 15 Mei 1964 op het stadhuis van Amersfoort in het huwelijk met Coby Mol. Henny en Coby hebben zij elkaar een paar jaar eerder leren kennen bij het cabaret van van Voskuylen. Sindsdien treden zij samen op als het accordeonduo Las Estrellas. Eind jaren zestig wordt Las Estrellas ontdekt door Annie de Reuver van platenmaatschappij Dureco. De naam wordt veranderd in de De Kermisklanten en hun albums gaan in de jaren zeventig als warme broodjes over de toonbank. In de jaren negentig krijgt Henny van Voskuylen de spierziekte PMSA waardoor hij in een rolstoel belandt. Op 15 Mei 2000 hernieuwen zij hun trouwgeloften op hetzelfde tijdstip als op 15 Mei 1964, opnieuw in het stadhuis van Amersfoort.


Bob Dylan ontvangt op 15 Mei 2000 uit handen van de Zweedse koning Carl Gustav de Polar-muziekprijs. Naast Dylan wordt ook violist Isaac Stern de Polar-muziekprijs toegekent die naast een onderscheiding ook uit een bedrag van één miljoen Zweedse kronen bestaat.


Terika_robertsBrad Arnold treedt op 15 Mei 2001 in de Escatawpa Assembly Of God Church in Escatawpa, Mississippi in het huwelijk met Terika Roberts. De zanger van 3 Doors Down en Terika Roberts (familie van gitarist Matt Roberts van 3 Doors Down) kennen elkaar dan al 5 jaar. De huwelijksvoltrekking is simpel. "Some people think because he's a rock star, it's gonna be wild," aldus de verse Mrs Roberts.


Marcel_thielemansOp 15 Mei 2003 overlijdt in Hilversum de Vlaamse trombonist en zanger Marcel Thielemans. Marcel Thielemans wordt geboren op 13 Mei 1912 in Schaarbeek in Belgie en wordt in Augustus 1933 bij The Ramblers van Theo Uden Masman aangenomen als trombonist en zanger. In 1964 worden The Ramblers opgeheven. In de jaren zeventig wordt het orkest door Marcel Thielemans nieuw leven ingeblazen. Wanneer hij 85 jaar wordt, vindt Marcel Thielemans het wel genoeg geweest en draagt hij de leiding van The Ramblers over aan hun bassist, Jacques Schols. Marcel Thielemans is 91 jaar geworden.


Ruslana_lyzhichkoVanuit de Abdi Ipekci Arena in Istanbul, Turkije wordt op 15 Mei 2004 de door Meltem Cumbul en Korhan Ayhan gepresenteerde 49e editie van het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Oekraine wint met Wild Dance door Ruslana Lyzhichko, vooral omdat zij buitengewoon veel punten krijgt van de Oostbloklanden. De tweede plaats is voor Servie-Montenegro. Griekenland wordt derde. Turkije wordt vierde met For Real door Athena. De Nederlandse inzending, Without You van Re-Union, die drie dagen eerder op 12 Mei 2004 tijdens de halve finale nog zesde worden, eindigt op een teleurstellende twintigste plaats. Ook de Belgische Xandee doet het niet best. Van de vierentwintig deelnemers wordt zij met 7 punten 22ste. De voor Noorwegen uitkomende Knut Anders Sørum wordt met het nummer High laatste. Hij krijgt slechts drie punten.


Op 15 Mei 2007 geeft de Franse zanger Julien Clerc een concert in het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam. Clerc heeft een dag eerder met Rob de Nijs een nieuwe versie van This Melody opgenomen. Dit duet is bestemd voor het nieuwe album van Rob de Nijs, Chansons dat in Maart 2008 in de platenwinkels ligt.


Slow_riversIn een studio in Maidenhead in het Engelse graafschap Berkshire nemen Cliff Richard en Elton John op 15 Mei 1985 het nummer Slow Rivers op. Dit duet wordt in Nnovember 1986 op single uitgebracht. Op de B-kant staat Billy And The Kids gezongen door Elton John. Zowel Slow Rivers als Billy And The KIds zijn door Elton John, samen met zijn vaste tekstschrijver Bernie Taupin geschreven. Slow Rivers bereikt de 44ste positie in de Britse hitparade.


Op 15 Mei 1996 wordt op de Engelse televisie een geluidloos filmpje van The Beatles uitgezonden. Het filmpje bevat de oudste bewegende beelden van de groep. De opnamen dateren van 1961, drie jaar voor de grote doorbraak van The Beatles. De film is aangetroffen in een bureaula in een huis in Liverpool.


Niamh_kavanagh_in_your_eyesVanuit een tot concertzaal omgebouwde manege in Millstreet, Ierland wordt op 15 Mei 1993 de door Finnuola Sweeney gepresenteerde 38ste editie van het Eurovisie Songfestival door de Ierse RTÉ uitgezonden. Een miljardair uit Millstreet heeft de Ierse televisie gratis zijn manege ter beschikking aangeboden, waardoor de kosten voor de Ierse televie maatschappij aardig dalen. Winnaar wordt de voor Ierland uitkomende Niamh Kavanagh met het nummer In Your Eyes. Het is de twee achtereenvolgende keer dat Ierland de internationale liedjeswedstrijd wint. Een jaar eerder wint Linda Martin in Zweden voor Ierland met het nummer Why Me. De voor Engeland uitkomende Sonia wordt tweede met Better The Devil You Know. Ruth Jacott eindigt voor Nederland op de zesde plaats met Vrede, geschreven door Eric van Tijn, Jochem Fluitsma en Henk Westbroek. De Belgische Barbara Dix eindigt met Iemand Als Jij op de laatste plaats. Voor en na dit 38ste Eurovisie Songfestival wordt door de VARA op Nederland 3 De Leeuw Is Los, het programma van Paul de Leeuw, uitgezonden. Wanneer hij na afloop van het festival via de satelliet verbinding heeft met Ruth Jacott zingen zij spontaan en onvoorbereid het duet Blijf Bij Mij.


Ahmet Rodan Zappa wordt op 15 Mei 1974 geboren als zoon van Frank en Gail Zappa. Ahmet Rodan dankt zijn tweede voornaam aan Rodan, een monster in Japanse films dat leeft op een dieet van Boeing 707-vliegtuigen.


De dan 19-jarige Kenny Rogers treedt op 15 Mei 1958 in Houston, Texas in het huwelijk met Janice Gordon. Samen krijgen zij één dochter, Carole Lynne. In April 1960 gaan Kenny en Janice Rogers uit elkaar. Na Janice Gordon volgen nog: Jean (1960 tot 1963), Margo Anderson (1963 tot 1976), Marianne Gordon (1977 tot 1993) en Wanda Miller met wie Kenny Rogers in 1997 getrouwd is.


In een aflevering van Thank Your Lucky Stars ontvangt presentator Brian Matthew op 15 Mei 1965 ondermeer The Dave Clark Five en The Everly Brothers. Ook Georgie Fame & The Blue Flames, Mark Wynter, Twinkle, Danny Williams en Ray Anton & The Peppermint Men zijn te gast. Dit populaire televisieprogramma wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Op 15 Mei 1988 geeft Was (Not Was) een concert in De Vrije Vloer in Utrecht. De KRO maakt hiervan opnamen die later op Radio 3 worden uitgezonden.


Muziek Jarige Op 15 Mei

1918: Eddy Arnold - Country Zanger USA († Mei 2008) 
1932: Baba Oje - Arrested Development Spiritueel Adviseur
1937: Trini Lopez - Zanger USA
1938: Lenny Welch - Zanger USA
1944: Ian "Tich" Amey - Dave Dee Dozy Beaky Mick & Tich Zanger
1946: Rod Coombes - The Strawbs Drums
1947: Graham Goble - The Little River Band Gitaar / Zang
1948: Brian Eno (Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno) - Roxy Music Toetsen
1948: Gary Thain - Uriah Heep Bas († 9 Maart 1976)
1951: Dennis Fredericksen - Toto Zanger
1951: Herman Schulte - Kadanz Zanger
1953: Mike Oldfield - Instrumentalist Engeland
1959: Andrew Eldritch - The Sisters Of Mercy Zanger
1965: Jon Sevink - The Levellers Viool
1965: Mark Colwill - Tindersticks Bas
1966: Pete Wiggs - Saint Etienne Toetsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten