Zoeken in de muziekgeschiedenis

22 apr. 2012

Muziekgeschiedenis van 23 April

Phil_waldenPhil Walden overlijdt op 23 April 2006 aan de gevolgen van kanker. Phil Walden (op foto vlnr Gregg Allman, Phil Walden, Dickey Betts - gitarist Allman Brothers Band - en Jimmy Carter) wordt geboren op 11 Januari 1940 in Greenville, South Carolina maar groeit op in Macon in de staat Georgia. Als student aan de Mercer University in Macon helpt Walden om de raciale grenzen in het zuiden van de Verenigde Staten te slechten door overwegend zwarte bands voor feesten op blanke High Schools en Colleges te boeken. Na te zijn afgestudeerd aan de Mercer University is Phil Walden van 1959 tot 1967 de manager van Otis Redding. Naast Redding is Walden ook de manager van ondermeer R&B acts als Al Green, Sam & Dave en Percy Sledge. In 1969 richt Walden samen met Frank Fenter het platenlabel Capricorn Records op. Capricorn Records speelt een grote rol in het bekendmaken van de Southern Rock, met als belangrijkste groep The Allman Brothers Band. Maar ook The Marshall Tucker Band, Elvin Bishop, Wet Willie en Jonathan Edwards danken hun doorbraak en bekendheid aan dit label. Capricorn Records wordt in eerste instantie gedistribueerd door Atlantic Records. Later wordt dit overgenomen door Warner Bros en uiteindelijk door PolyGram Records. Met de artiesten uit de Capricorn stal geeft Walden in 1976 liefdadigheidsconcerten om geld in te zamelen voor verkiezingscampagne van de Democratische presidentskandidaat Jimmy Carter, de gouverneur van Georgia. Jimmy Carter wordt uiteindelijk gekozen tot de 39ste President van Amerika, en is dat van 1977 tot 1981. Capricorn Records houdt er in 1979 mee op. Mede oprichter Frank Fenter overlijdt op 21 Juli 1983 op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. In de jaren 80 vecht Walden tegen zijn toenemende verslaving aan drugs en alcohol. Ook wordt hij geconfronteerd met een uitspraak van de rechtbank dat hij gedurende jaren The Allman Brothers Band te weinig aan royalties heeft uitbetaald. Later richt Phil Walden het label Velocette op. De hele leiding van deze platenmaatschappij bestaat uit de familie Walden, waaronder zijn zoon Phillip Jr. en zijn dochter Amantha. In een reaktie op het overlijden van Phil Walden laat voormalig president Jimmy Carter weten: "Phil was one of the preeminent producers of great music in America. Walden's work with Redding, the Allmans and others, helped to put Macon and Georgia on the musical map of the world." Phil Walden is 66 jaar geworden.


Peter Donovan, eigenaar van een nachtclub in de West Midlands in Engeland krijgt op 23 April 1997 een boete van £2,000 voor het misleiden van Peter Andre fans. Donovan had bekendgemaakt dat de populaire zanger zou optreden in zijn club, maar op de dag zelf treed ene Peter Andrex op, een poppespeler die toiletrollen het publiek ingooit.


JohnnythundersOp 23 April 1991 wordt het stoffelijk overschot van Johnny Thunders gevonden in zijn appartement in New Orleans. De oprichter van The New York Dolls blijkt te zijn overleden aan een overdosis. Johnny Thunders wordt op 15 Juli 1952 geboren als John Anthony Genzale, en begint zijn carierre onder de naam van Johnny Volume op de High School in een bandje Johnny & The Jaywalkers. Na deze band verlaten te hebben gaat hij spelen bij Actress, waar dan ook de latere New York Dolls bassit Arthur "Killer" Kane en drummer Billy Murcia in spelen. Actress wordt in 1971 herdoopt tot The New York Dolls, en Johnny Volume wordt veranderd in Johnny Thunders. Met hun sterk door The Rolling Stones, The Velvet Underground, The Stooges en MC5 geinspireerde muziek, hun spectaculaire, nichterige glitter-uiterlijk en dito podiumshow bouwen The New York Dolls al snel een flitsende reputatie op in het Newyorkse clubcircuit en met name als huisorkest van het decadente Mercer Arts Centre (waar terzelfdertijd acts als Wayne County, The Sparks en Kiss furore beginnen te maken). In Augustus 1973 verschijnt de door Todd Rundgren geproduceerde debuutplaat New York Dolls, die vooral bij fans en critici veel indruk maakt maar verder voor geen meter verkoopt. Hetzelfde lot is weggelegd voor het onder leiding van George 'Shadow' Morton tot stand gekomen Too Much Too Soon, dat aldus een zeer toepasselijke titel blijkt te dragen. Na begin 1975 voor korte tijd gemanaged te zijn door het latere Sex Pistols-brein Malcolm McLaren en op diens instigatie een imago-verandering te hebben ondergaan waarbij rode leren pakken en een communistische podiumvlag het tot een nulpunt gedaalde enthousiasme niet kunnen verhullen, bloeden The Dolls min of meer dood. Thunders en Nolan vertrekken in April 1975 om samen met ondermeer Television bassist Richard Hell de punkband The Heartbreakers op te zetten. Eind 1979 begint Thunders met een nieuwe band, Gang War met daarin ondermeer John Morgan, Ron Cooke, en voormalig MC5 gitarist Wayne Kramer. Midden jaren 80 wordt er met THe Heartbreakers een aantal reunie tours gedaan. In 1991 wordt er bij Johnnie Thunders leukemie geconstateerd. Tot aan zijn dood blijft Thunders bezig met platen opnemen, maar door zijn alcohol en drugs verslaving komt er echter weinig naar buiten. Johnny Thunders is 38 jaar geworden.


Terwijl zijn single Heartbreak Hotel op nummer 1 in de Billboard hitparade staat, maakt Elvis Presley op 23 April 1956 zijn debuut in Las Vegas. Hij heeft een twee weken durend contract met The New Frontier Hotel, om op te treden in het voorprogramma van het Freddie Martin Orchestra en de komediant Shecky Greene. Hoewel hij in de rest van het land inmiddels razend populair is, lopen de gokkers in Las Vegas in het geheel niet warm voor zijn muziek. Omdat het publiek wegblijft, wordt zijn contract al na een week opgezegd. Elvis Presley zou pas dertien jaar later, met aanmerkelijk meer succes, weer terugkeren naar Las Vegas.


Jimmy_woodeJazz bassist Jimmy Woode overlijdt op 23 April 2005 in zijn woonplaats Lindenwold in de Amerikaanse staat New Jersey. Jimmy Woode wordt 23 September1928 als James Bryant Woode in Philadelphia geboren, en is al op jonge leeftijd de huisbassist van de George Weins Storyville Club in Boston. Woode speelt ondermeer samen met Duke Ellington, Charlie Parker, Sarah Vaughan, Miles Davis, Ella Fitzgerald, Billie Holiday en Earl 'Fatha' Hines. Vijf jaar lang maakte hij deel uit van Duke Ellingtons band. In 1960 verlaat hij de band en emigreerd naar Europa. Een groot deel van de rest van zijn leven brengt hij door in Zweden, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Woode is medeoprichter van de Kenny Clarke/Francy Boland Big Band. Jimmy Woode is 78 jaar geworden.


Once_upon_a_timeVanaf 23 April 1965 ligt de single Once Upon A Time van Tom Jones in de platenwinkel. De zanger uit Wales heeft deze opvolger van It's Not Unusual op 15 Maart 1965 in Londen opgenomen. Once Upon A Time, met op de B-kant het nummer I Tell The Sea, komt op 6 Mei 1965 de Britse hitparade binnen, en haalt een 32ste plaats als hoogste notering.


Harold_arlenIn zijn woning in Manhattan in New York overlijdt op 23 April 1986 de componist Harold Arlen. Harald Arlan wordt geboren op 15 Februari 1905 in Buffalo, New York als Hyman Arluck. Al vroeg komt de zoon van de voorzanger in de synagoge in aanraking met muziek. Hij krijgt pianoles en blijkt erg muzikaal te zijn. Op zijn twaalfde raakt Arlen in de ban van de jazzmuziek en vanaf die tijd wil hij zich alleen nog maar met muziek bezighouden. Hij verlaat enige jaren later voortijdig de Middelbare School en als pianist, arrangeur en zanger verdiend hij in de twintiger jaren zijn brood. De succesvolste band in de regio The Buffalodians vraagt hem mee te spelen en zo verruild hij Buffalo voor New York. Zijn eerste megahit is Get Happy uit 1930. Nadien zouden volgen er nog vele nummer 1 hits. Arlen componeerd voor de vermaarde Cotton Club in Harlem en schrijft de muziek voor een aantal films waaronder The Wizard Of Oz. Het nummer Over The rainbow krijgt een Academy Award en wordt later uitgeroepen tot The Number One Song Of The Century. Samen met tekstschrijver Ted Koehler schrijft hij klassiekers geschreven als Stormy Weather, I've Got The World On A String, How I Know en Let's Fall In Love. Samen met Johnny Mercer tekent Harold Arlan voor ondermeer Blues In The Night, One For My Baby, That Old Black Magic en Come Rain Or Come Shine. Harold Arlen is 81 jaar geworden.


The Nerk Twins spelen op 23 April 1960 in The Fox And Hounds in Caversham, Berkshire. Ook de volgende dag, 24 April 1960 zijn zij daar geboekt. The Nerk Twins, een gelegnheids duo, bestaat uit Paul McCartney en John Lennon. Tijdens de twee dagen verblijven Paul en John in het plaatselijke pension van de tante van Paul McCartney.


PetehamOp 23 April 1975 maakt Pete Ham een eind aan zijn leven, door zichzelf op te hangen in de garage van zijn woning in Londen. Pete Ham wordt geboren op 27 April 1947 in Swansea en is de drijvende kracht achter Badfinger. Samen met Tom Evans schrijft hij ondermeer Harry Nilsson's wereldhit Without You. Het origineel staat op het album No Dice van Badfinger uit 1970. Tijdens zijn laatste levensjaren wordt Ham steeds depressiever, door zijn alsmaar groter wordende financiele problemen als gevolg van conflicten met Stan Polley, de ex-manager van de groep, en Warner Brothers Records. In zijn afscheidsbrief staat ondermeer het volgende te lezen: "Anne, I love you. Blair, I love you. I will not be allowed to love and trust everybody. This is better. Pete. P.S. Stan Polley is a soulless bastard. I will take him with me."  Pete Ham is 27 jaar geworden. Kort na zijn dood wordt Badfinger opgeheven, maar de groep komt drie jaar later toch weer bij elkaar totdat het noodlot weer toeslaat wanneer ook Tom Evans besluit zich op 19 November 1983 op 36-jarige leeftijd, op te hangen na alweer een zakelijk conflict binnen de groep en persoonlijke problemen.


Op 23 April 1983 komt de Golden Earring met het nummer The Devil Made Me Do It binnen in de Billboard Hot 100. The Devil Made Me Do It, afkomstig van het album Cut, is de opvolger van Amerikaanse Top 10 hit Twilight Zone, maar komt echter niet hoger dan een 79ste plek.


Adam_ant_the_antsAdam Ant & The Ants maken op 23 April 1977 hun live debuut op het podium van The Roxy Club in Londen. Adam Ant & The Ants zijn eind 1976 uit de resten van het Londense pubrockbandje B-Sides opgericht. Belangrijkste man is Adam Ant (Stuart Goddard) die er met zijn sado-masochistische podiumact, dubbelzinnige teksten en opwindende muziek voor zorgt dat de Ants binnen korte tijd uitgroeien tot één van de meest geliefde en beruchte punkgroepen. Een optreden in Derek Jarman's geruchtmakende film Jubilee trekt de aandacht van de platenbusiness en in het najaar van 1978 verschijnt op Decca de eerste single, Young Parisians. De groep bestaat dan naast Adam Ant uit Matthew Ashman (gitaar), Andrew Warren (bas) en David Barbe (drums). Na nog twee singles op het onafhankelijke Do It-label komt in November 1979 het debuutalbum Dirk Wears White Sox uit. Deze aan Dirk Bogarde heeft met zijn sterk jazzy inslag weinig meer met punk van doen. En hoewel er binnen enkele weken zo'n 40.000 exemplaren van verkocht worden, loopt de populariteit van de groep in de daaropvolgende maanden sterk terug. Andrew Warren is de eerste die het zinkende schip verlaat, hij wordt vervangen door Leigh Roy Gorman. Dan grijpt Ants-fan en ex-Pistols-manager Malcolm McLaren in. Hij neemt het management van de groep op zich en slaagt er in Adam te overtuigen van de noodzaak van een andere 'sound'. Als Adam er echter niet over peinst om naar McLaren's pijpen te dansen waar het het schrijven van teksten betreft, weet de laatste het vertrouwen van de overige groepsleden te winnen en in een gezamenlijke actie wordt Adam gewipt. Samen met zijn oude vriend Marco Pirroni - voorheen gitarist in Rema Rema, Models, Beastly Cads en Siouxsie & The Banshees - slaagt Adam er in een nieuwe Ants-formatie op poten te zetten. De nieuwe 'antmusic' drijft vooral op de opzwepende Burundi-beat (naar de oorlogsdrums van de Afrikaanse Burundistam) van de twee drummers en het Link Wray-achtige spel van Pirroni. Het blijkt een uiterst succesvol concept: binnen een jaar zijn Adam and the Ants de populairste groep van Engeland. Hun tournees zijn weken van tevoren uitverkocht, hun singles halen moeiteloos de Top 10.


Bruce Springsteen vraagt tijdens een optreden in de Sports Arena in Los Angeles op 23 April 1988 aan het publiek om met z'n alle Happy Birthday te zingen, vanwege Roy Orbison's 52ste verjaardag. Roy Orbison op zijn beurt vraagt op 23 September 1988 het publiek tijdens een optreden in Oakland om dezelfde gunst op de 39ste verjaardag van Bruce Springsteen. Nog geen drie maanden later overlijdt Roy Orbison op 6 December 1988 aan een hartstilstand wanneer hij op bezoek is bij zijn moeder in Hendersonville in Tennessee.


Sticky_fingers_spainThe Rolling Stones brengen op 23 April 1971 in Engeland hun nieuwe lp Sticky Fingers uit. De hoes van Sticky Fingers, met echt werkende ritssluiting, is ontworpen door de kunstenaar Andy Warhol, die daarvoor £15,000 krijgt uitbetaald. Andy Warhol is ook verantwoordelijk voor het beroemde lips/tong logo wat The Rolling Stones vanaf nu gaan gebruiken. Als de rits van de hoes wordt opengedaan komt er een foto tevoorschijn van een onderbroek. Veel fans denken dat Mick Jagger zelf heeft geposeerd voor de hoesfoto en de onderbroekfoto. Andy Warhol heeft echter zijn vriend, Carey Tippin gevraagd. Later verklaard Andy Warhols assistent Glenn O'Brian dat hij degene is op de voorkant van de hoes, en dat model Jed Johnson degene is die in zijn onderbroek gefotografeerd is. Speciaal voor de Spaanse hoes van Sticky Finfers wordt door fotograaf John Pashe een andere voorkant gefotografeerd (het blik met vingers). De bestaande hoes met rits wordt door het Franco-regime als obsceen beschouwd. In Singapore wordt het hele album, met welke hoes dan ook, verboden. Het Ministerie van Cultuur laat via de Controleur Van Onwenselijke Publicaties weten: "Ik moet u mededelen dat de plaat als aanstootgevend wordt beschouwd, en niet in Singapore mag worden gedistribueerd. U wordt verzocht alle exemplaren van de plaat aan dit kantoor te overhandigen". In zowel Amerika als in Engeland komt Sticky Fingers op de eerste plaats van de hitlijsten. In Nederland komt Stick Fingers op 19 Juni op de eerste plaats van de LP Top 20 en blijft daar de komende 12 weken staan.


In het BBC programma The Kenny Everett Video Show gaat op 23 April 1979 het nummer Boys Keep Swinging in premiere. Het is de nieuwe single van David Bowie. Boys Keep Swinging is afkomstig van het album Lodger.


David_bowie_lets_danceDavid Bowie komt op 23 April 1983 met het door Nile Rodgers geproduceerde album Let's Dance op de eerste plaats in de Engelse albumlijst. Let's Dance is Bowie's meest commerciele en toegankelijke album in jaren. Reden hiervoor is volgens David zelf, "Ik wil niet dat het publiek mij gaat zien als een of andere excentriekeling". Op de plaat doen alle leden van Chic, inclusief Bernard Edwards, mee. Ook gitarist Stevie Ray Vaughan, op dat moment nog onbekend, is te horen op Let's Dance. In Nederland komt Let's Dance tot de tweede plaats in de albumlijst. Van het album worden in Nederland drie singles getrokken; Let's Dance (een Nr. 1 hit), China Girl (een Nr. 2 hit) en Modern Girl (een Nr. 9 hit)


Op 23 April 1992 maakt George Michael bekend dat hij $500.000 heeft overgemaakt aan diverse Amerikaanse en Engelse goede doelen. Het geld is afkomstig van de royalties van de verkoop van de single Don't Let The Sun Go Down On Me, die bijna overal ter wereld op de eerste plaats heeft gestaan. In Nederland staat dit duet met Elton John vanaf 11 januari 1992 acht weken op de eerste plaats.


Ronnie_meyjesIn de Hitkrant van 23 April 1983 wordt gemeld dat Ronnie Meyjes (2e links) uit Earth & Fire (foto) stapt. Meyjes is in begin 1980 de officiele opvolger van Chris Koerts. De broer van Gerard Koerts (links) speelt op 10 December 1979 in het Amsterdamse Carre zijn laatste concert met Earth & Fire. Chris Koerts gaat zich toeleggen op een studie Musicologie in Amsterdam. Hij wordt tijdens de komende concerten tijdelijk opgevolgd door Kayak gitarist Johan Slager. Na een auditie van meer dan vijftig gitaristen wordt de voormalige gitarist van ondermeer Brainbox, Q65 en Livin' Blues, Ronnie Meyjes aangetrokken. Meyjes wordt na zijn vertrek bij Earth & Fire gitarist bij The Millionaires. Deze band heeft muzikaal een totaal andere stijl dan de groep rond zangeres Jerney Kaagman. Ronnie Meyjes zegt dat hij opstapt, omdat hij meer wil spelen dan bij Earth & Fire. Niet veel later gaat Earth & Fire uit elkaar. Op Hemelvaartsdag 1983 geeft Earth & Fire in Lemele het laatste professionele optreden in hun bestaan. Drummer Ab Tamboer (rechts) vertrekt naar Het Goede Doel. Bassist Bert Ruiter (2e rechts) wordt producer. Gitarist Chris Koerts gaat, naast zijn studie, samen met zijn tweelingbroer Gerard een eigen opnamestudio bouwen. Jerney Kaagman (midden) gaat solo verder.


Devil_womanOp 23 April 1976 wordt het nummer Devil Woman van Cliff Richard op single uitgebracht, en komt op 8 Mei 1976 de Engelse hitparade binnen waar het een 9de plaats haalt. Wat Cliff Richard eerder in de jaren zestig en zeventig niet is gelukt, een top 10 notering in Amerika, lukt wel in 1986 wanneer Devil Woman op 4 Juli 1976 de Billboard Hot 100 binnen komt , en uiteindelijk een zesde plaats haalt. Devil Woman is voor Cliff Richard de grootste hit in Amerika. In Nederland wordt Devil Woman geen hit.


Black_and_blue_the_rolling_stonesBlack And Blue, het 17de album van The Rolling Stones dat in Europa wordt uitgebracht, verschijnt op 23 April 1976. In Amerika, waar het het 21ste album is, is Black And Blue al op 15 April 1976 uitgebracht. Het is de eerste LP van The Rolling Stones waarop Ron Wood voor het eerst meespeelt. Hij is de opvolger van Mick Taylor die de groep tijdens de opnamen van Black And Blue heeft verlaten. Ook bevat Black And Blue bijdragen van andere gitaristen die The Rolling Stones uitprobeerde om een opvolger voor Mick Taylor te vinden, waaronder: Harvey Mandel en Wayne Perkins. Harvey Mandel is afkomstig uit de Bluesscene in Chicago en heeft vanaf 1969 bij Canned Heat gespeeld. Later werkt hij veel met John Mayell en neemt enkele solo albums op. Wayne Perkins is afkomstig uit Birmingham, Alabama en is daar een bekende sessie gitarist. Black And Blue is ondermeer opgenomen in Rotterdam in Januari en Februari 1975 op de mobiele studio. Het album komt op 1 Mei 1976 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en staat vanaf 15 Mei 1976 vier weken op de eerste plaats. Op Black And Blue staan de volgende nummers: Hot Stuff, Hand Of Fate, Cherry Oh Baby, Memory Motel, Hey Negrita, Melody, Fool To Cry en Crazy Mama.


Take That begint op 23 April 2006 met een concert in Newcastle, Engeland aan een comeback-tournee. In totaal zullen Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange en Mark Owen achtentwintig live-optredens geven. "Wij staan bekend om onze energieke show en geven dan ook waar voor je geld", aldus Gary Barlow. Ook Robbie Williams is tijdens de shows te bewonderen, zij het niet in levende lijve. De enige ontbrekende Take That'er wordt op een reusachtig scherm geprojecteerd als hologram.


The_great_rock_roll_swindle_the_sexVoor de film The Great Rock & Roll Swindle van The Sex Pistols worden op 23 April 1978 speciale opnamen gemaakt van Sid Vicious, waarin hij een playback-versie doet van My Way. The Great Rock & Roll Swindle is een film over en met The Sex Pistols. In tien simpele lessen verklaart manager Malcolm McLaren het succes van deze Engelse punkband met ondermeer Johnny Rotten en Sid Vicious. The Great Rock & Roll Swindle is geregisseerd door Julien Temple, en zowel plottechnisch als muzikaal ontspoort de film volkomen. Tijdens de opnamen is de band feitelijk al uit elkaar, en het heeft er alle schijn van dat Temple uiteindelijk gekozen heeft voor de verbeelding van het montere nihilisme dat de eerste punkgolf typeert, ten koste van een coherente verhaallijn. Swindle is Monty Python met veiligheidsspelden.


Surf_cityJan & Dean nemen op 23 April 1963 in de Gold Star Recording Studio in Hollywood het nummer Surf City op. Het nummer is geschreven door Jan Berry, samen met Brian Wilson van The Beach Boys Brian doe ook meezingt in het achtergrondkoortje. De single, met op de B-kant She's My Summer Girl, komt op 15 Juni 1963 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 20 Juli 1963 twee weken op de eerste plaats.


Oh_what_a_nightIn het Melbourne, Australie gaat op 23 April 2004 de musical Oh What A Night in premiere. In deze show zijn hits uit de jaren zeventig te horen zoals YMCA, Play That Funky Music, Disco Inferno, That's The Way (I Like It), You Make Me Feel Like Dancing en We Are Family. Eén van de hoofdrollen wordt vertolkt door Kathy Sledge van Sister Sledge. "We Are Family is nog altijd actueel. Het zit ook in een hoop films en commercials. Ik heb het pas nog gezongen met Oleta Adams. Iedereen zingt het - van padvinders tot de familie van ex-president Clinton. Het was echt te gek toen Clinton het met ons meezong", zegt Kathy Sledge. Sister Sledge treedt nog regelmatig op. "Onlangs stonden wij in Canada nog in het voorprogramma van Cher. Wij komen geregeld bij elkaar, ook al wonen wij verspreid over de hele wereld. Debbie Sledge heeft zich gevestigd in Nederland. Een andere zuster zit in Arizona. De rest van ons woont aan de Amerikaanse oostkust", aldus Kathy Sledge.


Mister_pleasantThe Kinks zijn op 23 April 1967 in Nederland voor televisieopnamen. In De Adéle Bloemendaal Show van de VPRO, die geregisseerd door Rob Touber, spelen zij hun nieuwe single Mr. Pleasant. De single, met op de B-kant het nummer This Is Where I Belong, komt op 29 April 1967 de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 27 Mei 1967 twee weken op de tweede plaats.


Alphabet_street_van_princeVanaf 23 April 1988 ligt de single Alphabet Street van Prince in de platenwinkel. Alphabet Street komt op 30 April 1988 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de achtste plaats. Ook in Nederland komt Alphabet Street op 30 April 1988 binnen in de Top 40. Op 28 Mei 1988 wordt de vijfde plaats bereikt als hoogste notering. Alphabet Street is de eerste single van het album Lovesexy van Prince, en de enige die in Amerika de Top 10 van de Billboard Hot 100 weet te halen. De twee andere singles die van het album getrokken worden, Glam Slam en I Wish You Heaven halen respectievelijk een 44ste en een 18e plaats in de Amerikaanse hitlijst. Ook in Nederland is Alphabet Street de succesvolste single van het album. Glam Slam komt op 13 Augustus 1988 niet verder dan de 15e plaats, terwijl I Wish You Heaven op 12 November 1988 'slechts' de negentiende plaats bereikt.


Ooby_doobyOrbie Lee en Nadine Orbison geven op 23 April 1942 hun zoon, Roy, voor zijn 6e verjaardig een gitaar kado. Van zijn vader en van een oom krijgt Roy Orbison gitaarles. In 1956 heeft Roy Orbison zijn eerste hit met Ooby Dooby. Dit door Wade Moore en Dick Penner geschreven nummer wordt door The Teen Kings, waarvan Roy Orbison dan lid is, eind maart 1956 opgenomen. Ooby Dooby komt tot een 59ste plaats in de Billboard Hot 100. Er worden zo'n twintigduizend exemplaren van verkocht.


Since_you_came_into_my_lifeGlenda Peters wint als Randy Crawford met One Day I'll Fly Away op 23 April 1985 de finale bij de soundmixers van de Hennie Huisman Soundmix-Playbackshow. De jury bestaande uit Willem Duys, Tineke de Nooij en Barry Stevens besluit dat Gerard Joling als Don McLean met Crying derde is geworden. Glenda Peters haalt op 22 Juni 1985 met haar eerste single Since You Came Into My Life de 34ste plaats in de Nederlandse Top 40. Haar volgende single Never Leave You Again komt op 2 November 1985 niet verder dan een 7e plaats in de Tipparade. De derde geworden Gerard Joling doet het beter. Zijn eerste single, Love Is In Your Eyes haalt in Mei 1985 direct een vierde plaats in de Nederlandse Top 40, en de tweede single (Ticket To The Tropics) staat op 26 Oktober 1985 op de eerste plaats en is zeker niet de laatste hit van de uit Schagen, Noord-Holland afkomstige zanger.


Timothy_wrightNadat hij op 5 Juli 2008 zwaargewond raakt bij een auto ongeluk op de Interstate 80 bij Greene Township in de Amerikaanse staat Pennsylvania overlijdt op 23 April 2009 uiteindelijk Timothy Wright aan de gevolgen hiervan. Bij het ongeluk veroorzaakt door John Pick uit Lewisburg, Pennsylvania komen de echtgenote (foto) en kleinkind van Wright direct om het leven. Ook Pick overleeft het ongeluk niet. Timothy Wright wordt op 17 Juni 1947 in New York geboren en is beter bekend als de Godfather Of Gospel. Op 12-jarige leeftijd begint hij met piano spelen en hij zingt en componeerd als tiener in de St. John's Fire Baptized Holiness Church Of God in Brooklyn. Midden jaren '70 vormt hij zijn eigen gospelensemble, het Timothy Wright Concert Choir. Wright wordt dominee van Grace Tabernacle in Crown Heights (New York) en brengt sinds 1990 regelmatig platen uit. Zijn album Come Thou Almighty King uit 1995, met het New York Fellowship Mass Choir, wordt genomineerd voor een Grammy Award als beste traditionele gospel. Dit is ook het geval met zijn album uit 1999; Been There Done That. Timothy Wright is 61 jaar geworden.


Op 23 April 1971 worden John Lennon en Yoko Ono in Palma de Mallorca gearresteerd op verdenking van ontvoering. Het paar heeft namelijk Kyoko Cox, Yoko's dochter uit haar eerdere huwelijk met Anthony Cox, meegenomen op vakantie. Yoko's ex-man, die de voogdijschap over het meisje heeft, doet daarop aangifte van de vermeende ontvoering. Overigens woont Julian Lennon, John's zoon uit zijn huwelijk met Cynthia Powell, tegenwoordig op Mallorca, waar hij in de plaats Portals Nous een luxe restaurant bezit genaamd The Red Bar.


Corinne_herms_si_la_vie_est_cadeauVanuit de Rudi-Sedlmayer-Halle in Munchen in Duitsland wordt op 23 April 1983 het door Marlene Charell gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. De Franse zangeres Corinne Hermès wint voor Luxemburg met het nummer Si La Vie Est Cadeau. Tweede wordt Ofra Haza uit Israel met Hi. Främling van Carola Haggkvist uit Zweden is goed voor een derde plaats. De Nederlandse Bernadette Kraakman wordt zevende met het door Martin Duiser en Piet Souer geschreven Sing Me A Song. Rendez-Vous van de Belgische groep Pas De Deux krijgt slechts dertien punten en eindigt als voorlaatste op de achttiende plaats. Gedeeld laatste worden Remedios Amaya uit Spanje met ¿Quién Maneja Mi Barca? en Çetin Alp & The Short Waves uit Turkije met het nummer Opera.


The Rolling Stones beginnen op 23 April 1965, met een optreden in The Maurice Richard Arena in Montreal in Canada aan hun derde tournee door Noord-Amerika. Het is voor de groep tot dan het langste buitenlandse verblijf. De tour verloopt alles behalve rustig. Er zijn problemen met hotels, moeilijkheden met fans, een negatieve pers, zorgen thuis, ruzie's onderling en de eerste tekenen van een serieuze splitsing binnen de groep beginnen te ontstaan. Brian Jones begint het gevoel te krijgen dat hij buitengesloten wordt. De tour wordt afgesloten met twee optredens op 29 Mei 1965 in de Academy Of Music in New York. In het voorprogramma staan deze tour ondermeer: The Knickerbockers, Herman's Hermits, Bobby Vee, Freddy Cannon, The Hondells, Billy Stewart, Marty Robbins, The Beach Boys, Skeeter Davis, The Newbeats, The Righteous Brothers, The Byrds, The Ladybirds en Paul Revere & The Raiders.


SurvivorsOp 23 April 1981 staan Johnny Cash, Carl Perkins en Jerry Lee Lewis in een studio in Stuttgart, West-Duitsland om het album Survivors op te nemen. Survivors wordt geproduceerd door Rodney Crowell, de schoonzoon van Johnny Cash. De volgende nummers worden die dag op de band vastgelegd: Get Rhythm, I Forgot To Remember To Forget, Goin' Down The Road Feelin' Bad, That Silver Haired Daddy Of Mine, Matchbox, I'll Fly Away, Whole Lot Of Shakin' Going On, Rockin' My Life Away, Blue Suede Shoes, Peace In The Valley, Will The Circle Be Unbroken en I Saw The Light.


Op 23 April 1995 meldt de Londense krant The Sunday Times dat een lasser in Liverpool een tape heeft ontdekt met daarop de allereerste opnamen van The Beatles. Op de band staan zestien liedjes, waarop The Beatles zijn te horen met ondermeer Hallelujah I Love Her So, een nummer van Ray Charles en Hello Little Girl, een compositie van John Lennon en Paul McCartney dat zijzelf nog nooit officieel op plaat hebben gezet. De opnamesessie zou dateren uit 1959. De tape zelf zou op een veiling rond de 300.000 dollar kunnen opbrengen, aldus The Sunday Times.


RamonesVanaf 23 April 1976 ligt het debuut album van The Ramones in de platenwinkel. Dit titelloze album komt op 5 Juni 1976 binnen in de Billboard-albumlijst, en bereikt de 111ste plek als hoogste notering. Zanger Joey Ramone, gitarist Johnny Ramone, bassist Dee Dee Ramone en drummer Tommy Ramone hebben hun debuut album voor een bedrag van nog geen $6000 opgenomen. Onder productionele leiding van producers Craig Leon, T. Erdelyi en Marty Thau worden de volgende nummers voor hun legendarische debuut vastgelegd: Blitzkrieg Bop, Beat On The Brat, Judy Is A Punk, I Wanna Be Your Boyfriend, Chain Saw, Now I Wanna Sniff Some Glue, I Don't Wanna Go Down To The Basement, Loudmouth, Havana Affair, Listen To My Heart, 53rd & 3rd, Let's Dance, I Don't Wanna Walk Around With You en Today Your Love Tomorrow The World.


Jim Dale presenteert op 23 April 1966 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt Dale ondermeer Joe Brown, Russ Conway, The Overlanders, Timi Yuro, The Alan Price Set, Dorothy Squires, Jimmy Wilson en The Lovin' Spoonful die hun nieuwe hit Daydream spelen. Thank You Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Op 23 April 1969 brand in Los Angeles de Ash Grove tot de grond toe af. Deze blues- en folkclub is de eerste zaal die Canned Heat heeft gecontracteerd voor een optreden.


Vanaf 23 April 1985 ligt de single I Don't Want To Do It van George Harrison in de platenwinkel. I Don't Want To Do It, met op de B-kant Queen Of The Hop wordt geen hit voor de voormalige  Beatle.


Op 23 April 1987 daagt Carole King de platenbaas Lou Adler voor de rechter, wegens contractbreuk. Zij eist, naast ruim 400.000 dollar in achterstallige royalties, ook het eigendomsrecht van al haar oude opnames op.



Muziek Jarige Op 23 April

1936: Roy Orbison - Zanger USA († 6 Dec. 1988)
1939: Ray Peterson - Zanger USA († 25 Jan. 2005)
1947: Saskia (Trudy v/d Berg) - Saskia & Serge
1949: John Miles - Zanger Engeland
1952: Narada Michael Walden - Zanger USA
1955: Captain Sensible (Ray Burns) - The Damned Zanger
1960: David Gedge - The Wedding Zanger / Gitaar
1960: Steve Clark - Def Leppard Gitaar
1964: Simon Matthews - Jesus Jones Drums
1968: Paul Clifford - The Wonder Stuff Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten