Zoeken in de muziekgeschiedenis

9 apr. 2012

Muziekgeschiedenis van 10 April

Nat_king_coleNat King Cole treedt op 10 April 1956 op in de Municipal Hall van Birmingham in Alabama. De plaats staat bekend als een broeinest van rassenscheiding. Bij het concert zijn dan ook uitsluitend blanken aanwezig. Het optreden loopt uit op een vechtpartij, waarbij Cole verwondingen oploopt, als hij wordt aangevallen door zes rascisten die, naar verluid, kwaad zijn omdat er in zijn begeleidingsgroep ook blanken meespelen. Ondanks zijn verwondingen, maakt Cole het concert af en zweert vervolgens om nooit meer in de zuidelijke staten op te treden. Hij houdt zijn woord.


Johnny_cash_huis_afgebrandOp 10 April 2007 brandt het huis van Johnny Cash in Hendersonville, Tennessee tot de grond toe af. Volgens de brandweer hebben bouwvakkers tijdens de restauratiewerkzaamheden binnen en buiten het huis gewerkt met een licht ontvlambaar houtconserveringsmiddel. Buurman en country zanger Marty Stuart: "So many prominent things and prominent people in American history took place in that house, everyone from Billy Graham to Bob Dylan went into that house. It was a sanctuary and a fortress for Cash. There was a lot of writing that took place there. The Folsom Prison prison record came from there, the San Quentin record, The Holy Land, the Man in Black book came from there." Het huis van Johnny Cash is in Januari 2006 voor tweeeneenhalf miljoen dollar gekocht door Barry Gibb. De zanger van de Bee Gees wilde het huis in de oude staat te herstellen om de nagedachtenis aan Johnny Cash en zijn vrouw June Carter in ere te houden. June Carter is op 15 Mei 2003 op 73-jarige leeftijd overleden. Johnny Cash is 71 jaar als hij op 12 september 2003 overlijdt aan de ziekte van Parkinson. Het interieur van het huis is te zien in de video van Johnny Cash's laatste hit uit 2002 een cover van Nine Inch Nails' Hurt. Barry Gibb laat een nieuw huis bouwen op het landgoed.


Tijdens een concert van The Doors in Boston op 10 April 1970 doet zich het zoveelste incident voor met Jim Morrison. De zanger vraagt aan het publiek of iemand zijn geslachtsdelen wil zien. Het management grijpt in voordat Jim Morrison iets kan ondernemen door de stroom af te sluiten. Het is het begin van de mentale aftakeling van Jim Morrison. Het vreet aan hem om telkens in het beklaagde bankje te belanden voor zaken die voor hem heel gewoon zijn, maar waar de wereld kennelijk niet rijp voor is. Ruim een jaar later op 3 Juli 1971 overlijdt Jim Morrison op 28 jarige leeftijd in Parijs.


Here_there_and_everywhere_a_concertOp 10 April 1999 verschijnt Paul McCartney voor het eerst sinds de dood van zijn vrouw Linda weer in het openbaar, die op 17 April 1998 aan de gevolgen van borstkanker is overleden. McCartney woont in de Royal Albert Hall te Londen een benefiet concert bij, dat is opgedragen aan zijn overleden echtgenote. De opbrengst van het door Chrissie Hynde georganiseerde Here, There And Everywhere: A Concert For Linda wordt geschonken aan verschillende organisaties die zich bezig houden met de bescherming van de rechten van dieren. Optredende artiesten zijn ondermeer The Pretenders, Elvis Costello, Tom Jones, George Michael, Sinead O'Connor, Des'ree, Johnny Marr, Neil Finn (ex-Crowded House), Marianne Faithfull en Ladysmith Black Mambazo. Tijdens het concert, dat de volgende dag door de BBC wordt uitgezonden, zingt een emotionele McCartney oa het lievelingsnummer van zijn vrouw: Ricky Nelson's Lonesome Town.


Bobby Darin staat op 10 April 1958 in de Atlantic Studio in New York om het nummer Splish Splash op te nemen. Splish Splash komt op 23 Juni 1958 binnen in de Billboard Top 100, en bereikt de derde plaats. Splish Splash is de eerste grote hit voor Bobby Darin.


Brian Matthew presenteert op 10 April 1965 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt ondermeer Gerry & The Pacemakers, Alan David, The Kinks, Eleanor Tower, The Seekers, Calvin James, Donovan en The Walker Brothers. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Wally_taxZanger Wally Tax overlijdt op 10 April 2005 in zijn woning in Amsterdam aan de gevolgen van een longembolie. Wally Tax wordt als Wladimir Tax geboren op 14 Februari in 1948 in Amsterdam. In de jaren '60 wordt Wally Tax bekend met de band The Outsiders, die hij samen met Leender Busch, Appie Rammers en Ron Splinter opricht. De platen van The Outsiders verschijnen op het Relax-label van Willem Duys. De belangrijkste hits van de Outsiders zijn Keep On Trying, Monkey On Your Back, Summer Is Here en Touch. In Maart 1966 spelen The Outsiders in het voorprogramma van de Rolling Stones in Den Bosch. The Outsiders hebben een forse invloed op de muzikale ontwikkeling van de zestiger jaren. De invloed van The Outsiders blijkt ook in de jaren '90 wanneer grungebands uit Seattle - waaronder Nirvana - nummers van Wally Tax en co. op hun repertoire zetten. In 1969 gaan The Outsiders uit elkaar en begint Wally Tax de groep Tax Free. Tax Free wordt in de gelegenheid gesteld om in New York haar debuutalbum op te nemen. John Cale van de Velvet Underground is hierop te horen als gastmuzikant. Later volgt een sololoopbaan met onder meer de hit Miss Wonderful (1974). Zijn soloplaat Springtime In Amsterdam (1990) krijgt goede kritieken, maar verkoopt slecht. Wally Tax schrijft ook nummers voor anderen, zoals het eerste echte hitsucces van Lee Towers, It's Raining In My Heart. Voor Champagne schrijft Tax Rock 'n' Roll Star, Oh Me Oh My Goodbye en Valentino. Eind jaren negentig treden The Outsiders nog een aantal keren op in de oude bezetting, in het clubcircuit. Tax geeft er echter al weer snel de brui aan. Uit de biografie van Ettie Huizing, Tot Hier, En Dan verder (1998) valt op te maken, dat het leven van Wally Tax steeds meer in het teken komt te staan van drank en drugs. Vooral na de dood door kanker van zijn vriendin Laurie Langenbach in 1985 raakt Wally Tax aan lager wal. In zijn laatste jaren is hij lichamelijk afgetakeld: Een oude man, die zittend op een barkruk nog concerten geeft. Na regelmatige valpartijen ondergaat de zanger diverse operaties en gaat hij door het leven met een kunstschouder en een -heup. Omdat Wally Tax geen begravenisverzekering heeft organiseert George Oostdijk, die veel met Tax heeft samengewerkt, op 17 April 2005 een benefietconcert in Paradiso in Amsterdam. Met het entreegeld van 10 euro per kaartje, hoopt Oostdijk de uitvaart te kunnen betalen. Volgens hem is het concert niet alleen een eerbetoon aan de overleden zanger maar ook een kans voor de fans om afscheid te nemen. Tijdens deze avond treden een aantal artiesten op. "Het moet een bonte verzameling worden. Ik heb Huub van der Lubbe van De Dijk, die een groot bewonderaar van Wally is, uitgenodigd'', aldus Oostdijk. Op 18 Maart 2005 wordt Wally Tax begraven op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Wally Tax is 57 jaar geworden.


U2 is op 10 April 2005 in San Jose voor een concert in het kader van de Vertigo tour. Voor zanger Bono is er niet alleen het concert. 's Morgens brengt hij een bezoek aan de Glide Memorial Church in San Francisco, om daarna een ontmoeting te hebben met Nancy Pelosi, een afgevaardigde van de Amerikaanse senaat. Ook heeft Bono nog tijd om samen met zijn vrouw Ali de kledinglijn EDUN te lanceren in een winkel op Fifth Avenue in San Francisco. 'Avonds staat Bono dan eindelijk in het uitverkochte HP Pavilion in San Jose voor een concert met zijn band.


Bruce Springsteen wint op 10 April 2001 een rechtszaak om het behoud van de rechten van zijn eerste liedjes die hij geschreven heeft toen hij nog onbekend was. Ronald Winter van Masquerade Music heeft de nummers op het album Before The Fame gezet en uitgebracht. Hij wordt ervan beschuldigd inbreuk te hebben gedaan op het copyright van de nummers van The Boss. Bruce Springsteen kan na de rechtzaak een bedrag van 2 miljoen dollar tegemoet zien.


Meer dan 5000 fans van Nirvana wonen op 10 April 1994 in het Flag Pavilion in Seattle een publieke herdenkingsdienst bij ter nagedachtenis aan Kurt Cobain. De zanger is een dag eerder dood gevonden in zijn huis in Seattle.


Stuart_sutcliffeOp 10 April 1962 komt er een einde aan het leven van Stuart Sutcliffe, wanneer hij in een ambulance onderweg is naar een ziekenhuis in Hamburg, en onderweg overlijdt aan een hersenbloeding. De volgende dag arriveren The Beatles in Hamburg, voor een aantal optredens in de Star Club. Na hun aankomst horen ze op het vliegveld, dat hun oude makker is overleden.Stuart Sutcliff wordt geboren op 23 Juni 1940 in Edinburg, Schotland, en samen met drummer Pete Best behoort hij tot de twee belangrijkste leden van The Beatles voordat deze band doorbreekt. Als Stuart Sutcliffe negentien jaar is, wil hij kunstschilder worden. Hij gaat naar het Liverpool Regional College Of Art. In een cafe in Liverpool ontmoet Stuart Sutcliffe een leeftijdgenoot, John Lennon. Wanneer Sutcliffe een schilderij verkoopt voor 65 Engelse Pond wordt hij door Lennon overtuigd dit geld te gebruiken voor de aanschaf van een basgitaar zodat hij bij Lennons band kan komen spelen. Sutcliffe blijkt echter geen getalenteerd bassist te zijn, dit tot ongenoegen van vooral Paul McCartney. Sutcliffe wordt echter toch lid van de band. Om zijn onkunde te verbergen staat hij op het toneel meestal met zijn rug naar het publiek. Na een van de optredens (in Litherland Town Hall in Liverpool, Engeland) krijgt hij ruzie en raakt gewond aan zijn hoofd. Als Stuart Sutcliffe er niet was geweest, hadden we mogelijk nooit van The Beatles gehoord. Een maand nadat hij, op 1 Januari 1960, lid van The Quarry Men was geworden, stelde Sutcliffe namelijk voor om de naam van de groep te veranderen in The Beetles, dit in navolging van The Crickets, de begeleidingsgroep van de op dat moment populaire Amerikaanse zanger Buddy Holly. John stelt voor er Beatles met ea van te maken als verwijzing naar beat music, zoals rock 'n roll in Engeland wordt genoemd. Na Long John and The Silver Beatles, The Fabulous Silver Beatles en The Silver Beatles wordt en blijft het uiteindelijk: The Beatles. Wanneer de nog onbekende Beatles naar Hamburg vertrekken voor een serie optredens, ontmoet Sutcliffe daar Klaus Voorman. Die stelt hem voor aan zijn vriendin de fotografe Astrid Kircher, met wie Sutcliffe later een relatie krijgt. Kircher veranderd Sutcliffe's kapsel, en hij blijkt later het eerste Beatles-kapsel te dragen. Aan het einde van 1960, besluit Stuart, die inmiddels verloofd is met Astrid Kircher, om in Duitsland achter te blijven en te gaan studeren aan de kunstacademie in Hamburg. De rest van de groep keert naar Liverpool. Sutcliffe's overlijden is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een prop in een bloedvat in de hersenen. Het idee dat de vechtpartij waarbj hij betrokken zou zijn geweest, geleidt zou hebben tot zijn dood is door meerdere bronnen afgedaan als speculatie. Stuart Sutcliffe is 21 jaar geworden.


Kaseko_crossover_concertDe Dijk, Boris, Angela Groothuizen en Oscar Harris staan op 10 April 2008 op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam. Nederlandse en Surinaamse artiesten bundelen op die dag hun krachten voor het Kaseko Crossover Concert. Ook Berget Lewis, Edgar Burgos en Jurgen Raymann zingen liedjes in de kaseko-stijl, die begin vorige eeuw zijn oorsprong vind in Suriname. De artiesten zingen voornamelijk opnieuw gearrangeerde liedjes van Lieve Hugo, de King of Kaseko. Het concert maakt deel uit van de documentaire IKO - The King Of Kaseko, die in Suriname en Nederland is opgenomen. De documentaireserie wordt in December 2008 uitgezonden door de NPS. Het Kaseko Crossover Concert is later ook te zien bij de Avro.


The_number_of_the_beastIron Maiden komt op 10 April 1982 op de eerste plaats in de Engelse albumlijsten met The Number Of The Beast. Het is het eerste album met de nieuwe zanger Bruce Dickingson die Paul Di'Anno heeft opgevolgd. The Number Of The Beast met nummers als Hallowed Be Thy Name, Run To The Hills en Prisoner blijkt een klassieker in het genre te zijn. De wereldtour van 150 concerten die op de release volgt, wordt grotendeels als headliner volbracht met als hoogtepunt de Top Of The Bill positie op het Engelse Reading Festval.


Op 10 April 1982 geeft Dave Edmunds een concert in Paradiso in Amsterdam. Edmunds speelt ondermeer zijn hits I Hear You Knocking en Girls Talk. Door de KRO worden er radio-opnamen gemaakt die later op Hilversum 3 worden uitgezonden.


The Rolling Stones zijn op 10 April 1964 te gast in The Joe Loss Show van de BBC. De Stones spelen de volgende nummers: Hi-Heel Sneakers, Little By Little, I Just Wanna Make Love To You en I'm Movin' On. 


Smiley_smileOp 10 April 1967 brengt Paul McCartney een bezoek aan de Gold Star Recording Studio in Hollywood waar The Beach Boys bezig zijn aan de opnamen van hun LP Smile. McCartney is, samen met roadie Mal Evans, al sinds 5 April 1967 in de Verenigde Staten om in Denver, Colorado de 21ste verjaardag te vieren van zijn vriendin Jane Asher, die met een toneelgezelschap op tournee is door Amerika. Wanneer McCartney in de Gold Star Recording Studio aankomt, vraagt Brian Wilson, zanger/componist van The Beach Boys, om zijn medewerking aan het nummer Vegetables. Paul McCartney zorgt voor wat geluidseffecten. Het nummer komt terecht op Smiley Smile, omdat Smile van The Beach Boys nooit wordt uitgebracht. Smiley Smile komt op 30 September 1967 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de 41ste plaats.


Vanaf 10 April 1967 staan zowel The Who als The Jimi Hendrix Experience zes avonden in het Saville Theatre in Londen. Dit theater is eigendom van Brian Epstein, de manager van The Beatles.


CongratulationsMet zijn 41ste single, Congratulations, heeft Cliff Richard op 10 April 1968 zijn negende nummer 1 hit in Engeland. Congratulations is behalve Cliff's nieuwe single ook de Engelse inzending voor het Eurovisie Songfestival in 1968. De BBC heeft Cliff Richard gevraagd om in de National finale zes liedjes te zingen. Met grote meerderheid wordt Congratulations gekozen. De Britten gaan er van uit dat een tweede achtereenvolgende overwinning er met gemak in zit. Het mag echter niet zo zijn, met één punt verschil wint niet Engeland maar Spanje met het nummer La La La van Massiel.


Vlnr_greg_lake_keith_emerson_en_carOp 10 April 1970 wordt door Nice-toetsenist Keith Emerson (midden), King Crimson-zanger/gitarist Greg Lake (links) en Carl Palmer (rechts) de groep Emerson, Lake & Palmer opgericht. Het idee voor de groep wordt geboren uit een jamsessie van Keith Emerson en Greg Lake, gehouden wanneer zij elkaar eind 1969 ontmoeten tijdens de Amerikaanse tournees van hun respectievelijke formaties The Nice en King Crimson. The Nice geniet op dat moment al twee jaar faam als een van de eerste groepen die pop combineert met klassieke muziek, alhoewel Emerson, bassist Lee Jackson (evenals Emerson ex-Gary Farr & The T-Bones), gitarist David O'List en drummer Brian Davison (beiden uit The Attack) de groep aanvankelijk oprichten als begeleidingsband voor soulzangeres P.P. Arnold. Als The Nice maart 1970 wegens interne spanningen uiteenvalt formeert Lee Jackson zijn Jackson Heights en Brian Davison de groep Every Which Way; geen van beide projecten komt echt van de grond. Emerson Lake & Palmer, waarvoor drummer Carl Palmer (eerder actief bij Chris Farlowe's Thunderbirds, The Crazy World of Arthur Brown en Atomic Rooster) al is aangetrokken voordat The Nice goed en wel verleden tijd is, heeft meer succes. De groep debuteert in Juni 1970 op het Isle Of Wight Festival en in hetzelfde jaar komt het debuutalbum Emerson Lake & Palmer uit. Van deze elpee wordt de hitsingle Lucky Man getrokken. Het tweese album Tarkus brengt de groep ook het nodige succes in de Verenigde Staten. Pictures At An Exibition is een live-elpee die voor het grootste gedeelte in beslag wordt genomen door een uitvoering van de schilderijententoonstelling van de Russische componist Modeste Mussorgsky. De twee volgende albums Trilogy en Brian Salad Surgery worden op het eigen Manticore-label uitgebracht. Na het live albumWelcome Back My Friends To The Show That Never Ends wordt er van EL&P tot 1977 niets meer vernomen en later zal blijken dat Keith Emerson een mentale depressie heeft doorgemaakt. In 1977 verschijnt Works Vol I, waarna EL&P in de zomer op tournee gaat door de Verenigde Staten met een gigantisch orkest, musici en technisch personeel: 160 personen. Vanwege een teruggelopen publieke belangstelling en te hoge kosten moet het orkest halverwege de toer ontslagen worden. In 1979 komt het bericht dat EL&P ontbonden worden. EL&P verbaast echter vriend en vijand als men met de live-single Peter Gunn, een nummer van Henri Mancini veel succes hebben. Postuum halen ze hiermee hun grootste single-succes. Carl Palmer is de enige die ook na de gloriedagen van EL&P nog aan de bak weet te komen door eind 1981 de supergroep Asia op te zetten. Greg Lake werkt even samen met Gary Moore, en treedt op een gegeven moment eveneens voor korte tijd tot Asia toe. Emerson probeert het nog met de muziekscore van de film Nighthawks. Begin 1985 wordt EL&P heropgericht, alleen staat de P ditmaal niet voor Palmer, maar voor de voormalige Jeff Beck Group, Rainbow, MSG en Whitesnake drummer Cozy Powell, echter zonder noemenswaardig succes.


Tom Waits wint op 10 April 1990 een rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen Doritos Chips. Waits beschuldigd Dorito Chips ervan dat zij een radio advertentie gebruiken waar zijn stem wordt nagedaan. De rechtbank vind dit ook en kent de zanger een schadevergoeding toe van bijna 2.5 miljoen dollar. Tom Waits zijn commentaar na de toekenning is "Now by law I have what I always felt I had...a distinctive voice."


Op 10 April 1976 krijgt een optreden van The Sex Pistols met Johnnie Rotten en Sid Vicious van het muziekblad The Melody Maker in Engeland een wel heel korte maar duidelijke recensie. "I hope we shall no more of them".


Frampton_comes_alivePeter Frampton komt op 10 April 1976 op de eerste plaats van de Billboard albumlijst met Frampton Comes Alive. Het is het succesvolste Live album ooit, de plaat staat meer dan een jaar in de lijsten en staat daarvan 10 weken op nummer 1. Van het album worden drie singles uitgebracht: Do Yo Feel Like We Do, Baby I Love Your Way en Show Me The Way. Het laatste nummer valt vooral op door het gebruik van de jappiotube, een plastic slangetje plus box waarmee Peter Frampton door zijn gitaar kan praten.


Donnie_wahlbergOp 10 April 1991 wordt Donnie Wahlberg door een rechter in Louisville, Kentucky veroordeeld tot het maken van een videoboodschap waarin hij jongeren waarschuwt voor het gebruik van drank en drugs. Zij mogen ook niet dronken achter het stuur zitten en zij moeten voorzichtig zijn met vuur. De zanger van de boysband New Kids On The Block steekt op 27 Maart 1991, tijdens een woordenwisseling met de moeder van een jonge fan in het Seelbach Hotel in Louisville, Kentucky, een tapijt in brand met behulp van een fles Wodka. Volgens Donnie Wahlberg is het echter allemaal een misverstand, en heeft hij alleen maar opzettelijk een brandmelder laten afgaan. Na het betalen van een borgsom van vijfduizend dollar kan Donnie Wahlberg 's avonds met New Kids On The Block optreden in Louisville. Door uiteindelijk tijdens de rechtzaak toch te bekennen, wordt de aanklacht voor brandstichting ingetrokken.


Guns n' Roses annuleren op 10 April 1992 een voorstelling in Chicago. Axl Rose, de zanger van Guns n'Roses dreigt gearresteerd te worden en ontvlucht daarom de stad. Rose wordt verantwoordelijk gehouden voor het veroorzaken van een rel tijdens een concert in St. Louis in Juli 1991, waarbij hij het publiek inspringt om een fan een fotocamera afhandig te maken. Nadat Guns n' Roses daarna het concert afbreken ontstaan er onlusten, waarbij er aan de zaal 300.000 dollar schade aangericht wordt. Veertig fans en vijfentwintig politieagenten lopen hierbij verwondingen op.


Een concert van Oasis in Vancouver, Canada wordt op 10 April 1996 na slechts vijf nummers gestaakt wanneer gitarist Noel Gallagher een muntstuk in zijn oog krijgt en zijn broer, zanger Liam Gallagher, door een schoen wordt geraakt. Met de woorden "We're not a bunch of fucking monkeys" verlaat Oasis het podium. De aanwezige politie verwacht dat er rellen uitbreken. Het teleurgestelde publiek verlaat echter rustig de zaal. Met het management van Oasis wordt daarna door de organisator van het concert, Perryscope & Timbre onderhandeld over een vergoeding voor de toeschouwers, wat uiteindelijk niets opleverd.


Houses_of_the_holy_led_zeppelinHouses Of The Holy, het vijfde album van Led Zeppelin, bereikt op 10 April 1973 de gouden status in Amerika. Vier dagen later komt het album de Billboard-albumlijst binnen, en staat vanaf 12 Mei 1973 twee weken op de eerste plaats. De hoes van Houses of The Holy levert in Amerika de nodige problemen op. De naakte kinderen die een rots aan het beklimmen zijn moeten worden verwijderd. Daar de hoes al klaar is, en de plaat op het punt staat uitgebracht te worden besluit het managment van Led Zeppelin een papieren band om de hoes te doen, die de kinderen afdekt. "Otherwise America was going to ban it", aldus Aubrey Powell, de fotograaf van de hoes. De foto's zijn gemaakt in Giant's Causeway in Noord Ierland, de twee kinderen die te zien zijn: Stefan Gates en zijn zusje Samantha Gates zijn later ook te zien op andere abumhoezen. Stefan Gates op de hoes (het boekje) van The Division Bell van Pink Floyd uit 1994 en Samantha Gates op het Led Zeppelin album Presence uit 1976.


Op 10 April 2004 worden in Ahoy in Rotterdam voor de negende keer de TMF Awards uitgereikt. De prijzen gaan dit jaar naar Marco Borsato, Robbie Williams, Do, Christina Aguilera, Krezip, The Sugababes, Jim, Hilary Duff, DJ Tiesto, Paul van Dyk, Brainpower, The Black Eyed Peas, Kane, The Rasmus, Special D., Di-rect en Kylie Minogue.


Vanaf 10 April 1968 is Mickey Hart, naast Bill Kreutzmann, de tweede drummer bij Grateful Dead. In 1971 stapt Hart uit de groep. Vier jaar later keert hij weer terug bij deze groep rond zanger/gitarist Jerry Garcia.


Power_to_the_people_van_john_lennonOp 10 April 1971 komt Power To The People van John Lennon & The Plastic Ono Band op een 14e plaats de Nederlandse Top 40 binnen. Power To The People is een week eerder de Alarmschijf op Radio Veronica. De single is door platenmaatschappij Apple op 22 Maart 1971 uitgebracht.  Power To The People, met op de B-kant het nummer Open Your Box van Yoko Ono met de Plastic Ono Band, bereikt een zevende plaats in de Nederlandse Top 40.


Alice_in_chains_unpluggedAlice In Chains staat op 10 April 1996 in het Majestic Theatre in de Brooklyn Academy Of Music in New York voor een akoestisch optreden. Het concert wordt opgenomen door MTV in het kader van hun Unplugged serie. Gitarist Jerry Cantrell, bassist Mike Inez, drummer Sean Kinney en zanger Layne Staley spelen de volgende nummers: Nutshell, Brother, No Excuses, Sludge Factory, Down In A Hole, Angry Chair, Rooster, Got Me Wrong, Heaven Beside You, Would?, Frogs, Over Now en Killer Is Me. Opvallend is de tekst die Mike Inez op zijn acoustische bas heeft geschreven: "Friends don't let friends get friends haircuts". Inez verwijst hiermee naar Metalliva die in zijn ogen commercieel gegaan zijn, en daarvoor ook hun haar kort geknipt hebben. De registratie wordt op CD uitgebracht. Het album komt op 17 Augustus 1996 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt de derde plaats. In Nederland komt MTV Unplugged van Alice In Chains op 10 Augustus 1996 de albumliojst binnen en komt tot een 24ste plaats. Op 26 Oktober 1999 wordt het optreden ook op DVD uitgebracht.


Eddie O'Jay, een zwarte radiopresentator die door velen als een pionier wordt beschouwd, overlijdt op 10 April 1998 in een ziekenhuis in de Bronx in New York. Eddie O'Jay, wiens echte naam Edward O. Jackson is. krijgt in 1961 een plaatje van een groep die zich The Mascots noemen. De single, Miracles, die op het King Label uit Cincinnati is verschenen trekt de aandacht van Eddie O'Jay en hij begint de single te promoten in zijn radioshow. Als dank vernoemen The Mascots zich naar Eddie O'Jay en gaan vervolgens door het leven als The O'Jays.


Linda_creedLinda Creed overlijdt op 10 Maart 1986 in Ambler, Pennsylvania aan de gevolgen van borstkanker. Linda Creed wordt in 1949 geboren en heft in 1971 haar eerste succes wanneer Dusty Springfield het door haar geschreven nummer Free Girl opneemt. Later in 1971 gaat Linda Creed samenwerken met Thom Bell, een liedjesschrijver, producer en arrangeur in dienst bij het bedrijf van Kenny Gamble en Leon Huff, Philadephia International Records. Hun eerste samenwerking, het nummer Stop, Look, Listen (To Your Heart) wordt een Top 40 hit voor The Stylistics, waarvoor zij later ook de nummers You Are Everything, Betcha By Golly, Wow en I'm Stone in Love With You schrijven. Voor The Spinners schrijven Creed en Bell ondermeer Ghetto Child,'I'm Coming Home, Living A Little Laughing A Little en de hit uit 1976 The Rubberband Man. Linda Creed's favourite nummer is The Greatest Love Of All, wat zij samen schrijft met Michael Masser voor de autobiografische film over het leven van Mohammed Ali, The Greatest. The Greatest Love Of All wordt in de uitvoering van George Benson een wereldhit. Op 26 jarige leeftijd wordt bij haar borstkanker geconstateerd, maar Linda Creed besluit gewoon verder te werken. Een paar weken voordat Whitney Houston met haar versie van The Greatest Love Of All de top zou bereiken van de Billboard Hot 100 overlijdt Linda Creed. Een jaar later richt haar familie de Linda Creed Breast Cancer Foundation op, die ervoor pleit dat vrouwen die niet of onderverzekerd zijn, een gratis borstonderzoek kunnen krijgen, om in een vroeg stadium borstkanker te kunnen ontdekken. Linda Creed is 37 jaar geworden. Veel mensen hebben nooit geweten dat Linda Creed blank is. Haar manier van liedjes schrijven heeft een kenmerkend zwart gevoel en wordt totaal geaccepteerd en gewaardeerd door de vele zwarte artiesten voor wie zij schrijft, en door soulfans over de hele wereld. In 1992 wordt zij postuum opgenomen in de Songwriters Hall Of Fame.


Op 10 April 1981 gaat de door Carl Gottlieb geregisseerde film Caveman in premiere. In deze film spelen Ringo Starr en zijn vrouw Barbara Bach de hoofdrollen. De voormalige Beatle drummer speelt de rol van Atouk. Barbara Bach, zijn vrouw, is Lana.


Janet Jackson treedt op 10 April  2004, voor het eerst sinds het geruchtmakende tepel-incident in de pauze van de Super Bowl op 1 februari 2004, op in Saturday Night Live van de Amerikaanse omroep NBC. Dit programma wordt rechtstreeks en ongecoupeerd uitgezonden vanuit een studio in New York. Janet Jackson is in 1994 al eerder te gast geweest in Saturday Night Live.


Chuck_willisZanger/componist Chuck Willis overlijdt op 10 April 1958, tijdens een operatie aan een maagzweer, in een ziekenhuis in Atlanta. Chuck Willis wordt op 31 Januari 1928 in Atlanta, Georgia geboren, en wordt in 1951 ontdekt door de in Atlanta beroemde deejay Zena Sears, die hem een contract met Okeh bezorgt. Voor dit label maakt hij van 1952 t/m 1954 een groot aantal R&B-hits, als My Story, You're Still My Baby, I Feel So Bad en Going To The River, een zeer melancholieke versie van het gelijkluidende Fats Domino-nummer. In 1956 komt Willis bij Atlantic terecht, bij welk label hij uitgroeit tot één van de belangrijkste zwarte R&R-artiesten Zijn grootste hits zijn het door Buddy Holly, Otis Redding en Eric Clapton gecoverde It's Too Late, de eerste strollhit C.C. Rider (welk nummer hem de bijnaam The King Of The Stroll bezorgt), Betty And Dupree, Hang Up My Rock & Roll Shoes (ook bekend in de uitvoering van Jerry Lee Lewis) en de prachtige ballad What Am I Living For. Op het hoogtepunt van zijn carriere overlijdt Chuck Willis op 30-jarige leeftijd.


Nana_kwadjo_hayesIsaac Hayes krijgt op 10 April 1972, tijdens de uitreiking van de Academy Awards, een Oscar voor de muziek die hij voor de film Shaft heeft geschreven. Isaac Hayes is de eerste zwarte Amerikaanse musicus die in deze categorie in de prijzen valt. Precies 34 jaar later, op 10 April 2006 krijgen Isaac Hayes en zijn vrouw Adjowa een zoon die zij de naam Nana Kwadjo Hayes geven. Nana Kwadjo is een Ghanese naam, Nana betekent "koning" en Kwadjo is "jongen geboren op maandag". Isaac Hayes is sinds 1992 erekoning van het district Ada in Ghana. Lang heeft Hayes niet kunnen genieten van zijn zoontje. Hij overlijdt op 10 Augustus 2008 op 65-jarige leeftijd.


Sounds_of_silenceOp 10 April 1964 nemen Paul Simon en Art Garfunkel in de Columbia Studio in New York de akoestische versie van het nummer The Sounds Of Silence op. Het is één van de nummers die bestemd zijn voor de debuut-LP Wednesday Morning 3 AM. Nadat het album geen succes blijkt, vertrekt Paul Simon naar Engeland. Art Garfunkel gaat weer verder met zijn studie. Ondertussen wordt The Sounds Of Silence opgepikt door een radiostation in Boston. Bij platenmaatschappij Columbia komt er vraag naar het nummer. Producer Tom Wilson denkt dat The Sounds Of Silence best wel eens een hit zou kunnen worden als er elektrische instrumenten aan worden toegevoegd. Na de opnamen van Like A Rolling Stone van Bob Dylan vraagt Tom Wilson op 15 Juni 1965 aan de muzikanten of zij de geluidsband van The Sounds Of Silence willen inspelen. De nieuwe versie komt op 20 November 1965 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 1 Januari 1966 twee weken op de eerste plaats.


James Brown wordt op 10 April 2002 door de gouverneur van South Carolina uitgeroepen tot South Carolina's Godfather Of Soul.


Where_do_i_begin_love_storyAndy Williams komt met het nummer Where Do I Begin (Love Story) op 10 April 1971 de Nederlandse Top 40 binnen. Williams heeft dit thema van de film Love Story op 17 December 1970 opgenomen. In de door Arthur Miller geregisseerde film spelen Ryan O'Neal en Ali MacGraw de hoofdrollen. Erich Segal heeft het script voor dit geromantiseerde drama geschreven. Where Do I Begin (Love Story) haalt de dertiende plaats in de Top 40.


Harry_banninkIn Enschede wordt op 10 April 1929 de later componist Harry Bannink geboren. Bannink is ondermeer bekend van de vele composities die hij voor Wim Sonneveld, Ja Zuster Nee Zuster en Het Klokhuis heeft geschreven. Samen met Annie M.G. Schmidt is Bannink verantwoordelijk voor de musicals Heerlijk Duurt Het Langst, En Nu Naar Bed, Wat Een Planeet, Foxtrot, Madam, De Dader Heeft Het Gedaan en Ping Ping. Harry Bannink overlijdt op 19 Oktober 1999 op 70-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bosch en Duin aan de gevolgen van een hartstilstand. Om Harry Bannink te eren is er in zijn geboorteplaats Enschede een theater naar hem vernoemd en op het nieuw te ontwikkelen Oosterdokseiland in Amsterdam komt, tussen de Simon Carmiggelt- en de W.F. Hermans-straat in, de Harry Bannink-straat te liggen.


Op 10 April 2000 kondigt Sony Music Entertainment een legale download-service aan. De Japanse onderneming gaat binnen afzienbare tijd vijftig hits van ondermeer Lauryn Hill, Pearl Jam, Michael Jackson, Mary Chapin Carpenter en Santana in digitale vorm te koop aanbieden op internet.


Alle_14_favoriet_deel_7Alle 14 Favoriet Deel 7 komt op 10 April 1976 op een 10e plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Dit verzamelalbum bereikt op 24 April 1976 een 2e plaats als hoogste notering.Op Alle 14 Favoriet Deel 7 staan Pussycat met Georgie, Anita Meyer met The Alternative Way, Lucifer met Someone Is Waitin'  For You, Julien Clerc met Venise, Nicolas Peyrac met So Far Away From L.A., Rogue met Fallen Angel, Al Martino met Volare, The Bay City Rollers met Saturday Night, Slik met Forever And Forever, The Wing & A Prayer Fife & Drum Corps met Baby Face, The Jimmy Castor Bunch met King Kong, Groupies Delite met Alley Oop, Piet Veerman met Living To Love You en The George Baker Selection met Morning Sky.


Door de Britse commerciele omroep ABC wordt op 10 April 1966 (Eerste Paasdag) van half vier tot vier uur 's middags een extra aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. In dit televisieprogramma ontvangt presentator Jim Dale ondermeer Billie Davis, Sheila Southern, Danny Williams, The Epics, Crispian St. Peters, The Bachelors, The Seekers en The Searchers.Muziek Jarige Op 10 April

1921: Sheb Wooley - Zanger USA († 16 Sept. 2003)
1932: Nate Nelson - The Platters Zanger
1936: Bobbie Smith - The Detroit Spinners Zanger
1940: Ricky Valance (David Spencer) - Zanger Wales
1947: Karl Russell - The Hues Corporation Zanger
1947: Bunny Livingston - Bob Marley &; The Wailers Percussie / Zang
1948: Fred Smith - Television Bas
1950: Ernest Stewart - KC & The Sunshine Band Toestsen († 26 April 1997)
1950: Eddie Hazel - Parliament Gitaar
1953: Terre Roche - The Roches Gitaar
1957: Steven Gustafson - 10,000 Maniacs Bas
1959: Brian Setzer - The Stray Cats Zanger / Gitaar
1959: Katrina Leskanich - Katrina & The Waves Zangeres
1959: Kenneth Edmonds - Babyface (Producer USA)
1964: Alan 'Reni' Wren - The Stone Roses Drums
1968: Kenediid Osman - Sleeper Bas
1970: Mike Mushok - Staind Gitaar
1979: Sophie Ellis Bextor - Zangeres Engeland
1981: Elizabeth Margaret McClarnon - Atomic Kitten Zangeres
1984: Mandy Moore - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten