Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 mrt. 2012

Muziekgeschiedenis van 30 Maart

Timi_yuroOp 30 Maart 2004 overlijdt Timi Yuro in haar woning in Las Vegas aan de gevolgen van kanker. Timi Yuro wordt op 4 Augustus 1941 als Rosemarie Timotea Aurro geboren in Chicago. Als tiener treedt Timi Yuro op in het restaurant van haar familie. Dit nadat haar moeder heeft ontdekt dat haar dochter als zangeres optreedt in nachtclubs. Timi Yuro is het meest bekend van het nummer Hurt dat door Jimmy Crane en Al Jacobs is geschreven en in 1954 door Roy Hamilton als eerste is opgenomen. Hurt is haar eerste en ook meteen grootste hit. In 1961 haalt het nummer de vierde plaats van de Billboard Hot 100. Er volgen na Hurt in vier jaar tijd nog tien Amerikaanse hitjes, waaronder de originele versie van What's The Matter Baby, dat eind jaren zeventig een grote hit wordt voor Ellen Foley. Een poging van Timi Yuro om in de jaren tachtig een come back te maken loopt op niets uit omdat er dan bij haar keelkanker geconstateerd wordt. Wanneer Timi Yuro van haar ziekte is genezen gaat ze weer op tournee en neemt twee albums op, die speciaal gericht zijn op de Nederlandse markt. Dit omdat Hurt in het najaar van 1981 in Nederland een vierde plaats heeft bereikt in de Top 40. In 1984 keert de kanker terug en moet zij al haar energie wijden aan de bestrijding van haar ziekte. Timi Yuro is 63 jaar geworden.


Tijdens het tweede optreden van The Rolling Stones in het Salle Vallier in Marseille raakt Mick Jagger op 30 Maart 1966 behoorlijk gewond. Halverwege het optreden gooit een ontevreden fan vanuit de met 1200 schreeuwende fans gevulde zaal een stuk hout van een stoel naar het toneel en raakt daarbij Mick Jagger boven zijn rechteroog. De Rolling Stones zanger kan na een bezoek aan het ziekenhuis en 8 hechtigen rijker weer verder met de tour.


Me_and_mr_johnson_van_eric_claptonMe And Mr. Johnson van Eric Clapton ligt op 30 Maart 2004 in de platenwinkel. Op dit album staan veertien nummers, die allemaal door Robert Johnson geschreven zijn. Deze, in Hazelhurst, Mississippi, geboren blues gitarist/zanger die algemeen beschouwd als de beste bluesvertolker aller tijden, legt in 1936 en 1937 slechts 29 werkstukken vast. Nog altijd vormen deze nummers een bron van inspiratie voor veel rock-gitaristen. "Up until I heard his music, everything I had ever heard seemed as if it was dressed up for a shop window somewhere, so that when I heard him for the first time, it was like he was singing only for himself, and now and then, maybe God. At first, it scared me in its intensity, and I could only take it in small doses. Then I would build up strength and take a little more, but I could never really get away from it, and in the end, it spoiled me for everything else. Now, after all these years, his music is like my oldest friend, always in the back of my head, and on the horizon. It is the finest music I have ever heard. I have always trusted its purity, and I always will." licht Eric Clapton zijn bewondering voor Robert Johnson toe. Me And Mr. Johnson bereikt de twaalfde plaats in de Nederlandse Album Top 100 van 24 april 2004.


U2 wordt op 30 Maart 1978 voor het eerst genoemd in Hot Press, een invloedrijk Rock magazine in Ierland. Het korte artikel gaat over een geldprijds die U2 gewonnen heeft. "Newly-formed Dublin new wave band U-2 scored a blow for rock 'n' roll when they won the top prize of 500 pounds in a group contest co-sponsored by the Evening Press and Harp Lager held recently during the Civic Week in Limerick. That's what you call getting the breaks..."


The_emancipation_of_mimiOp 30 Maart 2001 tekent Mariah Carey een contract bij Virgin Records, dat door insiders wordt omschreven als het duurste contract ooit getekend. Mariah Carey wil al een tijdje weg bij haar oude label, Columbia Records, nadat haar huwelijk met Sony directeur Tommy Mottola op de klippen is gelopen. Virgin Records betaalt Mariah Carey $80 miljoen voor de komende 4 CD's. Het gaat echter goed mis voor Virgin. Na het tekenen van het contract en gebukt onder de enorme druk stort de zangeres in. De film Glitter en het bijbehorende album (haar debuut bij Virgin Records) floppen genadeloos. Hierop besluit Virgin haar in 2002 voor $28 miljoen uit te kopen. Nog die zomer vindt ze een nieuw thuis bij Island/Def Jam waar ze haar eigen label opzet, MonarC Music (naar de Monarch vlinder, en ze kan haar initialen erin kwijt). In December 2002 brengt ze haar negende plaat uit, Charmbracelet. Het wordt echter niet het succes waar zij (en Island) op gehoopt heeft. Vervolgens krijgt Mariah Carey van Island drie jaar de tijd om met een vervolg te komen, The Emancipation of Mimi. Het wordt de meest succesvolle plaat in tijden. Mariah Carey krijgt voor het album 3 Grammy's, en de van het album afkomstige singles We Belong Together en Don't Forget About Us worden nummer 1 hits in Amerika.


Unchained_melodyGareth Gates, die bij het Engelse Pop Idol twee geworden is achter winnaar Will Young, komt op 30 Maart 2002 op de eerste plaats in de hitlijst met het nummer Unchained Melody. Het nummer stamt al uit 1955 waar het door Todd Duncan in de film Unchained wordt gezongen. Unchained Melody is ondermeer door Dionne Warwick, Elvis Presley, Willie Nelson, George Benson, Joni Mitchell en Leo Sayer op de plaat gezet. Met zijn versie is Gareth Gates de zevende die het nummer de top 40 inzingt.


Brian Matthew presenteert op 30 Maart 1963 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt ondermeer Billy Fury, The John Barry Orchestra, Mike Preston, Bobby Rydell, Marcie Blaine en Lionel Blair & The Lionel Blair Dancers. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Division_bell_tourPink Floyd begint op 30 Maart 1994 in het Joe Robbie Stadium in Miami, Florida aan hun eerste Amerikaanse tournee in vijf jaar met een optreden voor 63.000 uitzinnige fans. Tijdens de Division Bell Tour worden Gitarist David Gilmour, drummer Nick Mason en toetsenist Richard Wright bijgestaan door Tim Renwick (gitaar) Dick Parry (saxofoon), Jon Carin (keyboards), Guy Pratt (bas), Gary Wallis (percussie) en de drie achtergrondzangeressen Sam Brown, Durga McBroom en Claudia Fontaine. Van het nieuw te verschijen album van Pink Floyd waar de tour naar venoemd is worden vier nummer gespeeld, achtereenvolgens: What Do You Want From Me, Take It Back, Lost For Words en High Hopes. Op 3,4 en 5 September staat de Division Bell Tour drie dagen in een uitverkocht Feijenoord Stadion in Rotterdam. Het album The Division Bell komt op 23 April 1994 op de eerste plaats van de Billboard-albumlijst binnen. In Nederland staat The Division Bell vanaf 16 April 1994 vier weken op de eerste plaats.


Mick Jagger brengt op 30 Maart 2000 een bezoek aan zijn oude school waar hij gedurende zijn jeugd opgezeten heeft. Het bezoek aan Dartford Grammar is niet geheel zonder reden, want de zanger is daar om een nieuwe kunstafdeling te openen die naar hem vernoemd is. Tijdens zijn speech is Mick nog zo vriendelijk om zijn tijd die hij heeft doorgebracht op Dartford Grammar, "de ergste jaren van zijn leven" te noemen.


De Canadese acapella-groep The Nylons wordt op 30 Maart 1986, tijdens het vijftiende Tokyo Music Festival, onderscheiden. Claude Morrison, Marc Connors, Arnold Robinson en Paul Cooper krijgen een bedrag van bijna vijfduizend euro.


Paul_rothchildOp 30 Maart 1995 overlijdt Paul Rothchild (op foto met Janis Joplin) in Los Angeles aan de gevolgen van longkanker. Paul Rothchild wordt op 18 April 1935 geboren, en is het meest bekend als producer van The Doors. Rothchild, die ook wel de vijfde Door wordt genoemd werkt echter ook met Janis Joplin. Zo produceerd hij ondermeer het album Pearl. Ook produceerd hij albums van The Paul Butterfield Band en Love. Later werkt Rothchild nog met Bonnie Raitt en produceerd hij de filmmuziek voor The Rose van Mark Rydell en The Doors van Oliver Stone. Paul Rothchild is 59 jaar geworden.


Castle Music wordt op 30 Maart 2000 verkocht aan de Sanctuary Music Group. Castle Group bezit onder meer alle rechten van de totale Kinks back-catalogus. Sanctuary was voor de overname het bedrag van 40 miljoen Engelse ponden kwijt.


Op 30 Maart 1956 staan er in verschillende Engelse kranten advertenties voor  Heartbreak Hotel, de nieuwe single van Elvis Presley. De kop, in grote letters, luidt: "The King Of Western Bop".


RamonesThe Ramones staan op 30 Maart 1975 voor het eerst op de planken in de Performance Studio in New York. De punkband bestaande uit zanger John Cummings (Johnny Ramone), gitarist Jeffrey Hyman (Joey Ramone), bassist Douglas Colvin (Dee Dee Ramone) en drummer Thomas Erdelyi (Tommy Ramone) wordt in de jaren zeventig opgericht in New York en wordt al snel de pioniers van de punkrock. Op 16 Augustus 1974 maken The Ramones hun live-debuut in de geruchtmakende club CBGB's in New York. De groep heeft hits met Rock 'n Roll Highschool, Pet Semetary en Blitzkrieg Bop, maar in 1996 besluiten ze ermee op te houden. Op 16 Maart 1996 geven zij hun afscheidsconcert in Buenos Aires in Argentinie. Na 22 jaar en zestien albums vinden zij het wel genoeg geweest. Joey Ramone overlijdt op 15 April 2001 op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Dee Dee Ramone, die de groep in Augustus 1989 heeft verlaten, overlijdt op 5 Juni 2002 op 39-jarige leeftijd aan een overdosis. Zanger Johnny Ramone overlijdt op 15 September 2004 op 52-jarige leeftijd aan prostaatkanker. In 2002 worden The Ramones opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame.


Op 30 Maart 1984 verschijnt er voor het eerst in de geschiedenis een video over het maken van een videoclip op de markt. Deze eer valt te beurt aan Michael Jackson's "The Making Of Thriller".


Billy Fury staat op 30 Maart 1962 in de studio voor de opname van Last Night Was Made For Love. Het nummer wordt als single op 27 April 1962 uitgebracht. Een week later komt Last Night Was Made For Love van Billy Fury binnen in de Britse hitparade, en bereikr de vierde plaats als hoogste notering.


Dolores_oriordanDolores O'Riordan en haar echtgenoot Don Burton worden op 30 Maart 2004 aangeklaagd door Joy Fahy, hun kinderoppas en huishoudster. Joy Fahy beweert dat de zangeres van The Cranberries en haar man contractbreuk hebben gepleegd. Ook zouden zij haar onrechtmatig hebben opgesloten. Joy Fahy heeft voor de rechtbank ook verklaard dat Don Burton dagenlang aan de drank is. Dolores O'Riordan ontkent dit heftig "He never drinks during the day. Maybe in Hawaii on the beach but not in the house, he doesn't do that." Joy Fahy, die eerder heeft gewerkt voor Larry Mullen Jr, de drummer van U2, wil £39,000, een Cherokee jeep en een aanbetaling op een appartement van Dolores O'Riordan hebben. Joy Fahy heeft overigens al eerder voor de zangeres van The Cranberries gewerkt. In 1997 wordt ze echter na 11 dagen al ontslagen wanneer Dolores O'Riordan er achter komt dat ze er nog niet aan toe is om haar baby te delen.


Op 30 Maart 1991 maakt Dire Straits bekend dat het tijdens de komende On Every Street tour Polen niet zal aandoen. Reden is dat er nogal wat illegale cd's van de groep in het land in omloop zijn. Dire Straits loopt hierdoor behoorlijk wat aan inkomsten mis. Ook Janet Jackson protesteert hiertegen en zegt haar concerten in Polen af. Nederland wordt wel door Dire Straits bezocht. Op 29 en 30 September staat de groep twee keer in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam.


The Sex Pistols hebben hun eerste optreden in The 100 Club in London op 30 Maart 1976, er komen slechts vijftig mensen kijken. In Juni krijgen zij in dezelfde club een contract om er wekelijks op te treden.


The_chiffons_hes_so_fineOp 30 Maart 1963 komen The Chiffons op de eerste plaats van de Billboard Top 100 in Amerika, met het nummer He's So Fine. In 1971 wordt George Harrison ervan beschuldigd He's So Fine gebruikt te hebben als voorbeeld voor zijn hit My Sweet Lord. Op 31 Augustus 1976 verliest George Harrison, in een rechtbank in New York, de rechtszaak die in Februari 1971 tegen hem is aangespannen. Volgens Bright Tunes Music is My Sweet Lord gebaseerd op He's So Fine, waarvan zij het auteursrecht hebben. De rechter geeft Bright Tunes gelijk en vindt George Harrison schuldig aan onbewust plagiaat. De zaak, die zich in hoger beroep nog jaren voortsleept, levert uiteindelijk voor Harrison een forse kostenpost op ($587.000) en voor de auteursrecht wetgeving een krachtig precedent. Een sailliant detail is nog dat ABKCO Music Incorporated, kort voor de uitspraak, de gehele catalogus van het inmiddels failliete Bright Tunes koopt, en daarmee ook de rechten voor He's So Fine. ABKCO is het bedrijf van Allen Klein, de voormalige manager van The Rolling Stones en The Beatles manager, en bovendien Harrison's persoonlijke manager wanneer de zaak in 1971 begint. Overigens is de versie van George Harrison niet de eerste die op plaat werd gezet. George schrijft het nummer tijdens een verblijf in Denemarken in December 1969, en laat het een week later eerst opnemen door Billy Preston, die net bij Apple Music een contract heeft getekend. Overigens gaan The Chiffons ook niet geheel vrij uit. Componist Ronnie Mack heeft wel heel goed geluisterd naar het nummer Oh Happy Day van Phillip Doddige. En van die versie kan George Harrison natuurlijk ook uit gegaan zijn, aangezien Oh Happy Day al in 1755 gecomponeerd is.


Paul Simonon en Nicky Headon van The Clash worden op 30 Maart 1978 in Camden Town, London door de politie gearresteerd. Uit verveling zijn Simonon en Headon op het dak geklommen van de Chalk Farm Studios om daar met luchtdrukpistolen te gaan schieten op postduiven. Uiteindelijk zijn er vier politiewagens en een politie-helicopter nodig om de twee in te rekenen. Ze krijgen een boete van £3800.


Sergeant_peppers_lonely_hearts_clubDe beroemde hoesfoto voor het album Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles wordt op 30 Maart 1967 gemaakt in de fotostudio van Michael Cooper in de wijk Chelsea,Londen. De hoes is een ontwerp van Peter Blake, samen met zijn vrouw Jann Haworth. Peter Blake krijgt 200 pond voor zijn werk van platenmaatschappij EMI uitbetaald. Jaren later begint hij een rechtzaak tegen EMI om meer geld voor zijn werk te krijgen. Op de hoes The Beatles voor een fotocollage van beroemde persoonlijkheden waaronder Mae West, Shirley Temple, Fred Astaire, Bob Dylan, Tony Curtis, Marlon Brando, Oscar Wilde, Marlene Dietrich, Karl Marx, Johnny Weismuller en W.C. Fields. Voor deze collage hebbn alle vier de Beatles een lijst ingeleverd waarop de namen staan van personen die zij vinden dat ze op de hoes moeten staan. Zo komt het dat Shirley Temple maar liefst drie keer op de hoes voorkomt. Niemand heeft namelijk de moeite genomen om de lijsten met elkaar te vergelijken. Naast The Beatles zelf staan de vier wassenbeelden van de groep die sinds 1964 bij Madame Tussauds in Londen staan.


U2byu2Op 30 Maart 2004 krijgt uitgeverij Harper Collins de rechten van In The Name Of Love - U2 By U2, een fotoboek met een carriere-overzicht van de Ierse groep. Harper Collins brengt het boek wereldwijd uit. Met deze deal zou een bedrag van tweeenenhalf miljoen euro gemoeid zijn. U2 verleent alle medewerking aan het kleuren fotoboek, dat aangevuld wordt met tekst en illustraties. De publicatie zou moeten samenvallen met de release van het nieuwe album van U2. Auteur van In The Name Of Love - U2 By U2 is Jim Henke, een journalist van Rolling Stone. Mede op zijn aandringen is U2 in 1985 op het omslag van Rolling Stone gezet. Jim Henke is ook curator van de U2-afdeling in de Rock And Roll Hall Of Fame in Cleveland in Ohio.


Honkin_on_bobo_aerosmith_2Honkin' On Bobo, het 19de studio-album van Aerosmith, wordt op 30 Maart 2 004 uitgebracht. Op Honkin' On Bobo speelt Aerosmith traditionele blues- en rock&roll-covers van artiesten als Sonny Boy Williamson, Willie Dixon, Peter Green en Mississippi Fred McDowell. Dit resulteert in rockers als Road Runner en Baby, Please Don't Go en slepende bluestracks als Eyesight To The Blind en I Never Loved A Woman (The Way I Loved You). Honkin'On Hobo is echter geen cover album, maar bevat interpretaties van nummers waardoor Steven Tyler, Joe Perry, Brad Whitford, Tom Hamilton en Joey Kramer beinvloed zijn en nog steeds beinvloed worden, getuige het nieuwe nummer The Grind dat geheel in de stijl van het album past. Net als op voorgaande Aerosmith-albums is gitarist Joe Perry ook op Honkin' On Bobo als zanger te horen. Ditmaal zingt Perry het nummer Stop Messin' Around en, samen met Tracy Bonham, Back Back Train.


Jimi Hendrix beleeft op 30 Maart 1967 een hilarisch moment tijdens de opnames van Top Of The Pops voor de BBC. Tijdens zijn optreden start de technicus per ongeluk de band met de backing tracks van het nummer Simon Smith And His Amazing Dancing Bear van Alan Price. Jimi reageert laconiek met de woorden "I Don't Know The Words To This One Man"


Sound_and_vision_1990_world_tourOp 30 Maart 1990  geeft David Bowie, in het kader van zijn Sound And Vision 1990 World Tour, een concert in Ahoy' in Rotterdam. De Sound And Vision tournee is op 4 Maart 1990 begonnen met een optreden in Le Colisee in het Canadese Quebec. In alle steden waar David Bowie optreedt mogen fans aangeven welke nummers zij willen horen. Zij kunnen hun verzoekjes indienen bij lokale of regionale radiostations. De tournee eindigt op 29 September 1990 in Argentinie. David Bowie wordt begeleid door gitarist Adrian Belew, drummer Michael Hodges, bassist Erdal Kizilcay en toetsenist Rick Fox. Voordat hij aan deze tournee begint, maakt David Bowie bekend dat dit zijn laatste zal zijn. In 1991 staat hij echter weer op het podium met zijn nieuwe groep Tin Machine.


Het legendarische concert dat Bob Dylan op 31 Oktober 1964 in de Philharmonic Hall in New York heeft gegeven is vanaf 30 Maart 2004 op CD verkrijgbaar. Van dit optreden zijn tot dan toe alleen illegale LP- en CD-kopieen in omloop. Tijdens het concert verzorgt Joan Baez een gastoptreden.


Lonely_daysThe Bee Gees ontvangen op 30 Maart 1971 in Amerika een gouden plaat voor het nummer Lonely Days. Deze single is op 5 December 1970 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en bereikt op 30 Januari 1971 de derde plaats. In Nederland komt Lonely Days, met op de B-kant het nummer Man For All Seasons, op 28 November 1970 op een 27ste plaats de Top 40 binnen. Vanaf 2 Januari 1971 staat Lonely Days twee weken op een derde plaats als hoogste notering. Lonely Days is de eerste single van The Bee Gees nadat Barry, Maurice en Robin Gibb na twee jaar hun ruzie hebben bijgelegd. Barry en Maurice Gibb gaam als duo verder. Robin Gibb heeft in 1969 een grote solo-hit met Saved By The Bell. Barry Gibb heeft in 1970 op eigen kracht succes met Ixe2x80x99ll Kiss Your Memory.


Johnny Cash staat op 30 Maart 1956 in de Sun Studio in Memphis, Tennessee om het door hemzelf geschreven nummer I Walk The Line op te nemen. De door Sam Phillips geproduceerde single komt op 15 September 1956 de Amerikaanse hitparade binnen. I Walk The Line bereikt de zeventiende plaats. In de Country lijst van Billboard staat I Walk The Line zes weken op de eerste plaats.


Brian_blosil_en_marie_osmondOp 30 Maart 2007 wordt bekend dat Marie Osmond en Brian Blosil "als goede vrienden" uit elkaar gaan. In een verklaring laten zij weten: "Our marriage has always been a faithful one, and neither of us is assigning fault for the divorce." Marie Osmond en Brian Blosil zijn op 28 Oktober 1986 in Salt Lake City, Utah met elkaar in het huwelijk getreden. Samen hebben zij zeven kinderen waarvan er vijf zijn geadopteerd. Marie Osmond is eerder vanaf Juni 1982 drie jaar lang getrouwd geweest met Steve Craig, met wie zij één zoon heeft; Stephen. Marie Osmond is in Nederland vooral bekend als zangeres. In 1973 heeft zij met Paper Roses, dat in December 1973 een 9e plaats bereikt in de Nederlandse Top 40, haar eerste hit. Een jaar later, in November 1974, bereikt zij samen met haar broer Donny Osmond de 3e plaats in de Nederlandse Top 40 met het duet I'm Leaving It All Up To You.


Throw_down_your_armsSly Dunbar maakt op 30 Maart 2005 bekend dat Sinead O'Connor bezig is aan een reggae-album. Om het zo authentiek mogelijk te laten klinken, neemt de Ierse zangeres de plaat op in een studio in Kingston, de hoofdstad van Jamaica. Sinead O'Connor wordt bijgestaan door prominente Jamaicaanse muzikanten, waaronder Mikey Chung (gitaar), Glen Brownie (gitaar), Dean Frasier (saxofoon), David Madden (trompet), Carroll "Bowie" McLaughlin (piano), Robbie Lyn en Steven "Lenky" Marsden (toetsen). Drummer en co-producer van het album Sly Dunbar werkt voor dit project weer samen met bassist Robbie Shakespeare. Sly en Robbie worden al jaren gerekend tot de meest solide producers van reggae-muziek. Op Throw Down Your Arms komt een groot aantal protestsongs uit het reggae-repertoire zoals Jah Nuh Dead, Door Peep, Y Mas Gan, Prophet Has Arise, Untold Stories en War. Throw Down Your Arms wordt op 4 Oktober 2005 uitgebracht door Sanctuary Records. Sinead O'Connor heeft onlangs met deze platenmaatschappij een contract getekend voor drie nieuwe albums.


Enrique_iglesiasOmdat de kaartverkoop tegenvalt ziet het organisatiebureau af van een concert dat Enrique Iglesias op 30 Maart 2004 zou geven in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisie. De Spaanse zanger zou optreden in het Bukit Jalil-stadion in een buitenwijk van Kuala Lumpur. Niet meer dan tweeduizend fans hebben in de voorverkoop een kaartje gekocht. De entreeprijzen varieren van 77 ringgit (omgerekend 16,50 euro) tot 252 ringgit (omgerekend 54 euro). "Wij zijn teleurgesteld. Iedereen met een kaartje krijgt zijn geld terug", aldus de promotor. Het concert in Maleisie zou onderdeel zijn van de Enrique 7-tournee door het Verre Oosten. Eerder zijn om logistieke redenen optredens van Enrique Iglesias afgelast in Hong Kong en op de Filippijnen. Zijn voorgenomen concerten in Singapore, Bangkok in Thailand en Djakarta in Indonesie gaan vooralsnog wel door.


Kiss annuleert op 30 Maart 1999 drie voorgenomen concerten in Rusland. De door de Verenigde Naties gesteunde bombardementen op delen van Joegoslavie werken onder de Russen anti-Amerikaanse gevoelens in de hand. De Amerikaanse ambassade in Moskou kan de veiligheid van de leden van Kiss niet garanderen. De groep ziet daarom voorlopig af van hun optredens in Rusland.


Met een optreden tijdens de 64ste uitreiking van de Academy Awards in Los Angeles viert Celine Dion op 30 Maart 1992 haar 24ste verjaardag. Samen met Peabo Bryson zingt de Canadese zangeres The Beauty And The Beast. Voor dit nummer krijgen componist Alan Menken en tekstschrijver Howard Ashman een Oscar. Menken en Ashman hebben The Beauty And The Beast geschreven voor de gelijknamige tekenfilm.


Glass_spider_aankondigingDavid Bowie geeft op 30 Maart 1987 een voorstelling voor de Nederlandse pers in Paradiso in Amsterdam ter gelegenheid  van zijn aanstaande Glass Spider-wereldtournee. Eerder heeft David Bowie ook een dergelijke voorstelling geven in de Diamond Club in Toronto, de Cat Club in New York, het Players' Theatre in London, La Locomotive in Parijs, Halquera Plateaux in Madrid, Piper in Rome, Parkcafe Lowenbrau in Munchen en de Ritz in Stockholm. Bowie wordt tijdens deze optredens begeleid door de gitaristen Peter Frampton en Carlos Alomar, bassist Carmine Rojas, drummer Alan Childs, toetsenist Erdal Kizilcay en saxofonist Richard Cottle. De Glass Spider-wereldtournee gaat op 30 mei 1987 in de Rotterdamse Kuip van start. Daarvoor repeteren Bowie en zijn band vanaf 18 t/m 24 Mei in de Ahoy in Rotterdam, en op 27 en 28 Mei in de Kuip. David Bowie zal zo'n vijftien landen bezoeken. De wereldtournee  duurt tot 28 November 1987 duren. De laatste voorstelling is in het Western Springs Stadium in Auckland, Nieuw-Zeeland.


Blow_by_blow_van_jeff_beckVanaf 30 Maart 1975 ligt het album Blow By Blow van Jeff Beck in de platenwinkel. Blow By Blow is geproduceerd door George Martin en wordt opgenomen in de AIR Studios in Londen. Beck wordt bijgestaan door Max Middleton (toetsen), Phil Chenn (bas) en Richard Bailey (drums en percussie). Blow By Blow komt op 12 April 1975 de albumlijst van Billboard binnen, en bereikt de vierde plaats als hoogste notering.


Hot_stuffThe Rolling Stones zijn van 25 Maart t/m 2 April 1975 in de studio's van Musicland in Mxc3xbcnchen, West-Duitsland om verder te gaan met de opnamen van hun album Black And Blue. Hiermee zijn zij in December 1974 begonnen. Op 30 Maart 1975 wordt het nummer Hot Stuff opgenomen. Op Hot Stuff is gitarist Harvey Mandel van Canned Heat te horen op solo gitaar. Hot Stuff is in het begin van de opname ook de werktitel voor het album, dat uiteindelijk Black And Blue gaat heten. Black And Blue wordt een jaar later, op 15 April 1976, in Amerika uitgebracht. Europa volgt op 23 April 1976. Black And Blue bereikt in Amerika moeiteloos de eerste plaats. In Engeland wordt een tweede plaats gehaald in de albumlijst.


Het concert van The Yardbirds, met daarin de later Led Zeppelin gitarist Jimmy Page, op 30 Maart 1968 in het Anderson Theatre in New York wordt op de band vastgelegd. Wanneer Led Zeppelin eind 1968 doorbreekt worden de opname van dit concert, onder de naam Live Yardbirds, snel op LP uitgebracht om mee te profiteren van het succes van Zeppelin. Het album wordt vanwege zijn erbarmelijke geluidskwaliteit echter al snel uit de handel genomen.


Paradiso_amsterdamOp 30 Maart 1968 wordt, één dag na de opening van Fantasio, gelegen aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade,  ook Paradiso aan de Weteringschans geopend. Paradiso is evenals Fantasio een bedenksel van Willem De Ridder en is gevestigd in een voormalig kerkgebouw van de Vrije Gemeente te Amsterdam. Het gebouw uit 1879-1880 is van de architecten G.B. Salm (1831-1897) en A. Salm GBzn (1857-1915). In de loop der jaren hebben vrijwel alle grote namen uit de popwereld in Paradiso opgetreden. Van The Rolling Stones tot Pink Floyd, van David Bowie tot Nirvana en van Tori Amos tot Boudewijn De Groot.


Ray Dorset moet op 30 Maart 2000 ruim zeshonderd pond sterling aan achterstallig honorarium betalen aan een voormalig werkneemster. De zanger van Mungo Jerry zou haar, nadat zij niet meer bij hem in dienst was, hebben lastig gevallen en bedreigd. Volgens Ray Dorset heeft hij haar, bij vergissing, tien maanden lang het dubbele salaris betaald.


Op 30 Maart 2001 komt LeAnn Rimes buiten de rechtszaal tot een schikking met haar vader en ex-manager. Zij zouden de zangeres voor bijna $12 miljoen hebben opgelicht.Muziek Jarige Op 30 Maart

1913: Frankie Laine (Francesco Paolo LoVecchio) - Zanger USA († 6 Feb. 2007)
1930: Rolf Harris - Zanger Australie
1942: Graeme Edge - The Moody Blues Drums
1945: Eric Clapton (Eric Patrick Clapp) - Gitarist Engeland
1948: Jim Dandy (James Mangrun) - Black Oak Arkansas Zanger
1950: Dave Ball - Procol Harum Gitaar
1950: Re Styles (Shirley Marie MacLeod) - The Tubes Gitaar/Zanger
1954: Lena Lovich (Lili-Marlene Premilovich) - Zangeres USA
1955: Randy VanWarmer (Randall Vanwormer) - Zanger USA (†  12 Jan. 2004)
1962: MC Hammer (Stanley Kirk Burrell) - Rapper USA
1964: Tracy Chapman - Singer/Songwriter Engeland
1965: Tim Dorney - Republica Toetsen
1967: Martin Kent - Skunk Anansie Gitaar
1968: Celine Dion - Zangeres Canada
1979: Norah Jones - Zangeres USA
1979: Simon Webbe - Blue Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten