Zoeken in de muziekgeschiedenis

2 mrt. 2012

Muziekgeschiedenis van 3 Maart

Cab_calloway_minnie_the_moocherCab Calloway neemt op 3 Maart 1931 het nummer Minnie The Moocher op. Minnie The Moocher is gebaseerd op de oude folksong Willie The Weeper. Minnie The Moocher is geschreven door Irving Mills, Clarence Gaskill en Cab Callolway. Calloway is de opvolger van Duke Ellington op de Bandstand in Harlem, en vooral bekend om zijn extravaganza, zowel in taalgebruik, body language, podiumkledij en showvakmanschap. Zijn bijnaam The Hi-De-Ho Man krijgt Calloway door zijn uitroep in Minnie The Moocher. De 78 toerenplaat van Minnie The Moocher komt op 21 Maart 1931 binnen in de Amerikaanse hitparade. In de week van 4 april 1931 staat Minnie The Moocher op de eerste plaats. Moocher is overigens slang voor oplichter.


Birds_and_beesHet Engelse duo Warm Sounds neemt op 3 Maart 1967 het nummer Birds And Bees op. Warm Sounds bestaat uit Barry Husband (gitaar/zang/bas) en Denver Gerrard (gitaar/zang). Barry Husband, ook bekend als Barry Younghusband, heeft eerder in de groep Tuesday's Children gespeeld. Birds And Bees is geproduceerd door Mike Hurst, die later naam maakt als producer van Cat Stevens, en verschijnt op het semi-progressieve Deram label, een zusje van Decca Records. De single komt tot de 27ste plaats in de Engelse hitlijst. In de Radio London Fab 40 lijst, de hitlijst van Radio London waar de single veel gedraaid wordt, bereikt Birds And Bees de zesde plaats. De opvolger, Nite Is A Comin, doet helemaal niets. Een overstap naar het Immediate Records label levert nog de single Sticks And Stones op, maar als die ook niets doet, houdt het duo er mee op. Husband en Candy John Carr, een drummer die af en toe met de groep werkt, worden lid van de groep Hapshash & The Coloured Coat, en doen af en toe mee met Donovan's Open Road band. Denver Gerrard neemt onder de naam Denny Gerrard) nog een solo album op, Sinister Morning.


Hocus_pocus_usHocus Pocus van Focus komt op 3 Maart 1973 de Billboard Hot 100 binnen. Hocus Pocus is eerder al op 10 Juli 1971 de Top 40 binnengekomen. Op de B-kant staat dan het nummer Janis. Focus bestaat dan uit: Thijs van Leer (zang, fluit, toetsen), Jan Akkerman (gitaar), Cyriel Havermans (bas) en Pierre van der Linden (drums). Hocus Pocus staat in 1971 zeven weken in de Top 40, met als hoogste notering een 10e plaats. In 1973 wordt het nummer opnieuw opgenomen, dit keer met Bert Ruiter op basgitaar. Deze uitvoering is sneller dan de originele, en is speciaal bedoeld voor de Amerikaanse markt. Deze keer staat het nummer Sylvia op de B-kant. Hocus Pocus in de Amerikaanse uitvoering haalt op 2 Juni 1973 een negende plaats in de Billboard Hot 100.


U2 staat op 3 Maart 1982 in Fort Myers, Florida in het voorprogramma van de J.Geils Band. In totaal speelt U2 veertien keer in het voorprogramma. De optredens zijn geregeld door de Amerikaanse platenmaatschappij van U2, Warner Brothers die niet tevreden is met de verkoopcijfers van het album October. U2 speelt ondermeer de volgende nummers: Gloria, I Threw A Brick Through A Window, A Day Without Me, An Cat Dubh, Into The Heart, Rejoice, The Cry, The Electric Co., I Fall Down, I Will Follow, Twilight en Out Of Control.


Eddie_van_halen_2008Doordat Eddie van Halen op 3 Maart 2008 in het ziekenhuis wordt opgenomen moeten vijf concerten van de reunietoer van Van Halen worden afgelast. Waar de dan 53-jarige gitarist aan lijdt, wordt niet bekendgemaakt. Met zijn gezondheid gaat het echter al langer niet goed. In de voorgaande jaren vecht hij ondermeer tegen kanker en bezoekt hij een afkickkliniek voor de behandeling van zijn alcoholverslaving. De vijf toerdata die komen te vervallen, worden later weer ingehaald. Van Halen begint op 27 September 2007 met de reunietoer, waaraan ook de oorspronkelijke leadzanger David Lee Roth deelneemt.


Madonnalike_a_prayerOp 3 Maart 1989 gaat de nieuwe videoclip van Madonna van het nummer Like A Prayer bij MTV in premiere. In de videoclip van Like A Prayer is ondermeer te zien hoe Madonna toevallig getuige is van een verkrachting en moord, en hoe een beeld van de heilige Martinus van Porres tot leven komt en haar hartstochtelijk kust. Het Vaticaan spreekt van een godslasterlijke video vanwege de vermenging van erotiek en katholieke symbolen. De katholieke organisatie Famiglia Domani in Italie noemt de video Godslastering en dreigt met juridische stappen om verdere uitzendingen te voorkomen. Wanneer op 21 Maart 1989 het album Like A Prayer uitkomt staat het desondanks (of dankzij) deze controverse binnen de kortse keren in meer dan dertig landen op de eerste plaats.


Heartbreak_hotel_elvis_presleyElvis Aron Presley, een 20-jarige vrachtwagenchauffeur uit Tupelo in Mississippi verschijnt op 3 Maart 1955 voor het eerst op de Amerikaanse televisie wanneer hij optreedt in het programma Louisiana Hayride. Promotors zijn zo onder de indruk, dat zij Elvis Presley naar New York sturen om daar auditie te doen voor Talent Scouts, een populaire talentenjacht van programmamaker Arthur Godfrey. Godfrey en zijn producenten wijzen de zanger echter af. Even later zou de zanger evenmin zijn toegelaten tot de Grand Ole Opry in Nashville in Tennessee. "Ga jij maar weer in je vrachtwagen rijden", zou er tegen Elvis Presley zijn gezegd. Nog geen jaar wordt in Februari 1956 Elvis' eerste RCA-Victor-single opgenomen, Heartbreak Hotel. In minder dan twee weken worden er van Heartbreak Hotel meer dan één miljoen exemplaren verkocht, Elvis' eerste gouden plaat is een feit, en Amerika is in de greep van Elvis Presley-mania.


Maybe_tomorrow_maybe_tonightEarth & Fire komt op 3 Maart 1973 op de 20ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Maybe Tomorrow Maybe Tonight. Dit nummer is geschreven door hun toetsenist Gerard Koerts. Maybe Tomorrow Maybe Tonight is in de week van 24 Februari 1973 de Alarmschijf op Radio Veronica. Na Wild And Exciting, Invitation en Storm And Thunder is dit de vierde Alarmschijf van Earth & Fire binnen drie jaar. Maybe Tomorrow Maybe Tonight, met op de B-kant Theme From Atlantis, bereikt op 31 Maart 1973 de derde plaats in de Nederlandse Top 40.Buffalo_springfieldOp 3 Maart 1966, wordt in Los Angeles, de groep Buffalo Springfield opgericht, De oorsprong ligt in The Au Go Go Singers, een folkgezelschap waarvan op een gegeven moment Stephen Stills en Richie Furay deel uitmaken. Tijdens een Canadese tournee speelt het gezelschap in Winnipeg samen met The Squires, de groep van Neil Young, die ook als folkartiest optreedt. In de groep Mynah Birds loopt hij Bruce Palmer tegen het lijf en in 1965 vertrekken ze gezamenlijk naar Los Angeles, waarheen Stills, na het uiteenvallen van The Au Go Go Singers, reeds vertrokken is. Stills weet de in New York achtergebleven Furay over te halen om met hem een nieuwe groep op te zetten, welke gestalte krijgt nadat ze in een verkeersopstopping het Canadese tweetal ontmoeten. Dewey Martin, die vanaf 1960 in Nashville ervaring opdoet bij o.a. Roy Orbison en Faron Young, wordt, nadat hij kort bij The Dillards heeft vertoefd, uit de groep MFO geplukt en completeert in maart 1966 de bezetting. De naam Buffalo Springfield is ontleend aan een stoomwals die voor het huis staat waar men woont.


Norman_hurrican_smithIn Londen overlijdt op 3 Maart 2008 de geluidstechnicus en muziekproducer Norman Smith. Norman Smith wordt op 22 Februrai 1923 in Edmonton, Noord Londen geboren. Smith begint zijn carriere in 1960 als geluidstechnicus bij platenmaatschappij EMI. In die hoedanigheid werkt hij vanaf 1962 samen met muziekproducer George Martin aan de eerste albums van de Beatles. Norman Smith is technicus op alle Beatlesopnamen tot aan 1965. Het laatste Beatlesalbum wat hij opneemt is Rubber Soul. Daarna wil hij onderhand wel eens promotie maken en producer worden, in de EMI-hiearchie het hoogst haalbare. Maar hij wil ook met de Beatles blijven werken. George Martin voelt er echter niets voor om een tweede producer naast zich te dulden. Smith wordt producer maar stopt bij The Beatles. Daar wordt hij opgevolgd door studiotechnicus Geoff Emerick. Norman Smith wordt producer van Pink Floyd. Maar voor het werkelijk grote succes van Pink Floyd begint (met Dark Side Of The Moon, in 1973), is Smith alweer bij hen weg. Opnieuw is Norman Smith alleen betrokken bij het vroege werk van de band: de eerste drie Pink Floyd albums. Begin jaren zeventig krijgt Smith, tot zijn eigen verbazing, zelf een carriere als popartiest van de grond. Hij schrijft al liedjes sinds hij twaalf jaar oud is, maar brengt er nu eens wat van uit. Op zijn 48ste verschijnt hij als de zanger "Hurricane Smith" in Toppop-achtige programma's, met liedjes als Oh Babe What Would You Say (#3 in Top 40) en Don't Let It Die (#14 in Top 40). In 2002 maakt Norman Smith samen met zoon Nick een opmerkelijke combinatie van muziek- en gesproken woord-cd, waarop hij herinneringen ophaalt aan zijn jaren met de Beatles en Pink Floyd. Ook schrijft hij een boek, met een zo gelimiteerde oplage dat het in geen enkele bibliotheek voorkomt, met de titel luidt "John Lennon Called Me Normal. Norman Smith is 85 jaar geworden.


Geef_mij_je_angstAndre Hazes komt op 3 Maart 1984 op 37 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single Geef Mij Je Angst. Het origineel van dit nummer is is Gib Mir Dein Angst van Udo Jurgens. De Nederlandse vertaling is door Andre Hazes zelf gemaakt. Geef Mij Je Angst bereikt een 35ste plaats. Na de dood van Andre Hazes in September 2004 komt Geef Mij Je Angst opnieuw in de belangstelling. Guus Meeuwis zingt het nummer tijdens de herdenkingsdienst voor Andre Hazes in de Amsterdam ArenA. Guus Meeuwis bereikt met Geef Mij Je Angst op 9 April 2005 de top van de Nederlandse Top 40, en blijft daar in totaal zeven weken staan.


I_want_a_guy_the_supremesI Want A Guy, is de debuutsingle van The Supremes die op 3 Maart 1961 wordt uitgebracht, met als lead zangeres Diane Ross. The Supremes beginnen in 1959 als The Primettes, en bestaan dan uit: Florence Ballard, Mary Wilson, Diane Ross en Betty McGlown. Voor het Lupine label wordt het nummer Tears Of Sorrow opgenomen, wat gezongen wordt door Diane Ross. Op de B-kant staat Pretty Baby, waarop Mary Wilson de lead vocalen voor haar rekening neemt. Het plaatje doet niets. Florence Ballard, Mary Wilson, Diane Ross en Barbara Martin (die Betty McGlown dan al vervangen heeft) besluiten het bij Motown te gaan proberen. Daar worden ze echter door Berry Gordy Jr weggestuurd omdat ze veels te jong zijn. De meisjes blijven echter rondhangen bij de studio en uiteindelijk wordt hun volhouden beloont. Exc3xa9n van de schrijvers van I Want A Guy, Freddie Gorman: "They were in the studio, just hanging around. Brian Holland and i had them start singing I Want A Guy. Berry came in and said 'Are you girls still here? Didn't i tell you to go home? I don't want another girlgroup!' We told him 'Berry you should hear this song that we're doing' Diane was singing the lead and Mary, Barbara en Florence were doing the backgrounds we showed them. And he liked it! Then he got involved, actually wrote some lyrics to it" Op 15 Januari 1961 tekenen The Primettes een contract bij Motown Records van Berry Gordy Jr. Betty McGlown is dan al vervangen door Barbara Martin, die echter al snel uit de groep stapt. The Primettes gaan verder als trio, en nemen onder een nieuwe naam, The Supremes hun eerste plaatje op: I Want A Guy. Tussen 1961 en 1963 brengen The Supremes acht singles uit, die allemaal floppen. Desondanks blijft Berry Gordy vertrouwen in de groep hebben. In December 1963 wordt de eerste hit gescoord met When The Lovelight Starts Shining Through His Eyes,wat een 23ste plaats haalt in de hitlijst. Enkele maanden hierna neemt Gordy de beslissing dat Diane Ross voortaan alleen de lead zangeres is, ook wordt haar naam veranderd in Diana Ross. In de lente nemen The Supremes de single Where Did Our Love Go op. Het nummer is eigenlijk geschreven voor The Marvelettes, maar die keuren het af. In Augustus 1964 is Where Did Our Love Go, de eerste van vele nummer 1 noteringen in de Billboard Hot 100.


Op 3 Maart 1990 komt Imagination van XYMOX binnen in de Billboard Hot 100. XYMOX is een Nederlands trio dat in Amsterdam is opgericht door zanger/toetsenist Ronny Moorings, toetsenist Peter Nooten en bassiste/zangeres Anka Wolbert. Imagination bereikt de 85ste plaats


Phantom_of_the_night_van_kayakPhantom Of The Night van Kayak komt op 3 Maart 1979 binnen in de albumlijst van Billboard. Het album staat zeven weken genoteerd en komt niet hoger dan 147. Het Amerikaanse vakblad Record World roept Kayak naar aanleiding van het album uit tot meest veelbelovende band van 1979. Edward Reekers is Op Phantom Of The Night voor het eerst als de nieuwe zanger van Kayak te horen. Edward Reekers heeft van 1973 tot 1976 in Delft Nederlands en Engels aan de lerarenopleiding gestudeert, maar na twee jaar houdt hij het voor gezien. Daarna gaat hij Engels studeren, maar die studie maakt hij ook niet af. In 1978 wijst een vriend van Reekers hem op een advertentie in een muziekblad dat de symfonische rockband Kayak op zoek is naar een zanger. Reekers is een grote fan van de band, maar heeft niet het idee dat Kayak op hem zit te wachten. Omdat zijn vriend blijft doorzeuren stuurt Reekers een bandje op. Hij wordt in Maart uitgenodigd voor een auditie en wordt aangenomen.


Mike Patto overlijdt op 3 Maart 1979 aan de gevolgen van keelkanker. Mike Patto wordt op 22 September 1942 in Cirencester, Cloucestershire geboren als Michael Thomas McCarthy en is vooral bekend als zanger en toetsenist van het heropgerichte Spooky Tooth. Hiervoor speelt Mike Patto in Timebox (Beggin', hitje, 38ste plaats in UK in de zomer van 1968) en in zijn eigen groep Patto. Mike Patto is 36 jaar geworden.


Elton_john_david_furnishElton John bekent op 3 Maart 2004 dat hij graag zou willen trouwen, wanneer een nieuwe wet in Engeland goedgekeurd en aangenomen wordt. De bijna 57-jarige zanger en zijn Canadese partner David Furnish zijn al meer dan tien jaar samen. In het Britse parlement is een wetsvoorstel ingediend die homoparen meer rechten en meer bescherming garandeert. "David en ik zijn helemaal voor het homohuwelijk, maar wij gaan voorlopig niet met elkaar trouwen. Als de nieuwe wet in Groot-Brittannie wordt aangenomen, zullen wij het zeker doen. Wij leven in een nogal zieke wereld als mensen die elkaar eeuwige trouw beloven niet worden beschermd. Ik zou graag met David willen trouwen. In mijn hoofd is dat al zo", aldus Elton John. Elton John is al eens getrouwd geweest. In 1988 zijn hij en zijn vrouw Renate Blauel, na een huwelijk van vier jaar, uit elkaar gegaan. Op 22 December 2005 zijn Elton John en David Furnish in Windsor Guildhall met elkaar getrouwd.


Op 3 Maart 2001 dreigt Daimler Chrysler naar de rechter te stappen, als de Stereophonics hun nieuwe plaat Jeep blijft noemen. Daimler Chrysler steld dat de naam Jeep beschermd is door copyright en daarom niet zomaar gebruikt mag worden. De Stereophonics besluiten om hun nieuwe album dan maar Just Enough Education To Perform te noemen. Het album haalt op 28 April 2001 een 43ste plaats in de Nederlandse albumlijst


The_jeff_beck_groupZes maanden nadat hij, tijdens een Amerikaanse tournee, plotseling uit The Yardbirds is gestapt, en van plan is om zich helemaal uit de muziekindustrie terug trekken, keert Jeff Beck (middenvoor) terug in het spotlicht. Op 3 Maart 1967 geeft hij in Londen het eerste concert met de Jeff Beck Group, waar ook Rod Stewart (midden achter) en Ron Wood (rechts) deel van uitmaken. The Jeff Beck Group is in 1966 opgericht.Het kost de groep een jaar van vallen en opstaan alvorens de line-up zich stabiliseert en in de tussentijd neemt Beck drie solosingles op, Hi Ho Silver Lining, Tallyman en Love Is Blue, waarmee hij bescheiden hits scoort. De definitieve bezetting van The Jeff Beck Group omvat uiteindelijk, naast Beck zelf, zanger Rod Stewart, gitarist/bassist Ron Wood en drummer Mickey Waller, aan wie iets later pianist Nicky Hopkins wordt toegevoegd. In deze samenstelling wordt het debuutalbum Truth opgenomen. Daarna wordt Waller vervangen door Tony Newman en wordt het tweede album Beck-Ola opgenomen. De rauwe stem van Stewart en het gemene gitaargeluid van Beck vormen een uitstekende combinatie. Na enkele tegenvallende tournees gaat de groep medio 1969 uit elkaar, waarna Beck als gevolg van een ernstig auto-ongeluk achttien maanden uit de roulatie is. Als hij is hersteld besluit hij verder te gaan met een andere, wat funkixc3xabr Jeff Beck Group.


Op 3 Maart 1967 veroorzaken The Animals een rel in Ottawa, Canada. Op het allerlaatste moment weigeren ze om op te treden als ze niet vooraf betaald worden. Na een uur vertraging is het publiek het wachten zat en breekt de zaal af. Het concert vindt dan ook nooit plaats. The Animals zijn in Amerika eigenlijk The Animals niet meer. Zanger Eric Burdon heeft zich begin 1967 permanent in Amerika gevestigd en The Animals ontbonden. Als reden voor de ontbinding geeft Burdon op dat de muzikale capaciteiten van de groepsleden, uitgezonderd die van drummer Barry Jenkins, niet aan zijn eisen voldoen. Handig profiterend van de goede naam van de oude formatie noemt hij zijn groep The New Animals. De groep bestaat nu uit Danny McCulloch (gitaar), Vic Briggs (gitaar) en John Weider (bas, viool). Barry Jenkins blijft ook in The New Animals de drummer. Burdon wil zich met deze formatie geheel richten op de Verenigde Staten. Desondanks ontbindt Burdon ook deze The Animals voorgoed in December '68 om zich volledig aan een filmcarrixc3xa8re te kunnen wijden.


I_dont_want_to_go_to_chelsea_van_elVanaf 3 Maart 1978 ligt (I Don't Want To Go To) Chelsea van Elvis Costello in de platenwinkel. (I Don't Want To Go To) Chelsea is de eerste single die verschijnt op het nieuwe Radar Records. Deze platenmaatschappij is opgericht door voormalig Stiff-directeur Jake Rivera en Andrew Lauder. (I Don't Want To Go To) Chelsea is afkomstig van het eerste album voor Radar Records, This Year's Model waarvan ook de nummers Pump It Up en Radio Radio hit worden. (I Don't Want To Go To) Chelsea komt op 11 Maart 1978 de Engelse hitparade binnen, en haalt een zestiende plaats. In Nederland komt de single op 8 April 1978 niet verder dan een 16e plaats in de Tipparade.


Op 3 Maart 1983 wordt een lid van de Hell's Angels gehoord door een onderzoekscommissie van de Amerikaanse senaat. Hij verklaart dat de Hell's Angels uit California al jaren lang een prijs op het hoofd van Mick Jagger hebben staan en dat er al twee keer concrete plannen zijn gemaakt om de zanger van The Rolling Stones van het leven te beroven. Volgens de getuige is er een verband met het desastreus verlopen concert dat The Rolling Stones op 6 December 1969 hebben gegeven op het terrein van de Altamont Speedway in Livermore, Californie. Tijdens het concert zijn de Hell's Angels ingehuurd voor de beveiliging. De zaak loopt echter volkomen uit de hand, met de dood van Meredith Hunter als absoluut dieptepunt. De dader, Alan David Pissaro wordt in Januari 1971 vrijgesproken door het Alameda County Superior Court. Hij zegt te hebben gehandeld uit zelfverdediging. Later eist Pissaro $200.000 schadevergoeding van The Rolling Stones wegens schending van zijn privacy.


Go_your_own_way_2Fleetwood Mac begint op 3 Maart 1976 in de Wally Heider Recording Studios in Los Angeles aan de opnamen van Rumours. Het is het tweede album met het echtpaar Lindsey Buckingham en Stevie Nicks. Rumours ligt vanaf 4 Februari 1977 in de platenwinkel, en wereldwijd worden er ruim vijftien miljoen exemplaren van verkocht. Go Your Own Way, Dreams, Don't Stop en You Make Loving Fun zijn vier singles die van Rumours worden uitgebracht. Alle vier de nummers worden top 10 hits in Amerika. Go Your Own Way staat vanaf 26 Maart 1977 drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Rumours komt op 26 februari 1977 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en staat vanaf 2 April 1977 tien weken op de eerste plaats. In totaal staat Rumours 104 weken in de Nederlandse albumlijst.


Cum_on_feel_the_noize_van_sladeCum On Feel The Noize van Slade komt op 3 Maart 1973 binnen op Nr. 1 in de Engelse hitlijst. Slade bestaande uit: Noddy Holder (zang/gitaar), Dave Hill (gitaar), Jim Lea (bas) en Don Powell (drums) is een van de meest invloedrijke Britse band van begin jaren 70. Slade weigert zich als sterren te gedragen, en verloochent haar arbeidersverleden niet. Het schrijversduo Holder/Lea componeert een groot aantal hits op rij waarin de 'working class appeal' tot uiting komt in de opzettelijk foutieve spelling van de titels: Look Wot You Dun, Take Me Bak 'Ome, Mama Weer All Crazee Now, Gudbuy 'T Jane ('72), Cum On Feel The Noize en Skweeze Me Pleeze Me. Het is voor de eerste keer sinds The Beatles dat een groep weer binnenkomt op de eerste plaats.


I_can_hear_musicOp 3 Maart 1969 wordt I Can Hear Music van The Beach Boys als single uitgebracht. de platenwinkel. I Can Hear Music is geschreven door Phil Spector, Ellie Greenwich en Jeff Barry. The Ronettes nemen I Can Hear Music in 1966 voor het eerst op. Hun single komt niet verder dan de honderdste plaats in de Billboard Hot 100 van 29 Oktober 1966. De versie van The Beach Boys bereikt op 26 April 1969 de vierentwintigste plaats. In Nederland is I Can Hear Music goed voor een zesde plaats in de Top 40.


Derek_longmuir_in_1973Derek Longmuir, voormalig drummer van The Bay City Rollers, wordt op 3 Maart 2000 op borgtocht vrijgelaten. Longmuir wordt beschuldigd van het downloaden van kinderporno op zijn computer. Bij hem thuis worden 153 videobanden aangetroffen waarvan er 22 kinderporno bevatten, en op 73 floppy disc worden ruim 1000 erotisch getinte foto's van kinderen aangetroffen. Derek Longmuir verklaart in eerste instantie dat alles behoort aan een Amerikaanse vriend. Op 24 Maart 2000 wordt Longmuir door rechter Isobel Poole van het Queens Park Court in Edinburgh veroordeelt tot een taakstraf van 300 uur. Derek Longmuir die door zijn werkgever het Edinburgh Royal Infirmary dan al geschorst is in zijn baan als verpleger weigert elk commentaar. Zijn advocaat Robbie Burnett verklaart: "He is not a paedophile and is not someone who engages in child sex nor somebody terribly interested in child porn. He deplores and disapproves of the exploitation of children for any of these purposes." Derek Longmuir gaat in hoger beroep in tegen zijn schorsing als verpleger. Hij wint dit en mag zijn oude beroep weer gaan uitoefenen. In de uitspraak staat ondermeer: "The committee has considered your case very carefully and has decided that although your actions are regarded as professional misconduct, your name should not be removed from the register. However, the committee has decided to give you a caution as to your further conduct." The Bay City Rollers zijn begin jaren 70 mega populair in Engeland. De band scoort tussen 1971 en 1977 twaalf hits waarvan er acht de Top 5 halen. Bye Bye Love en Give A Little Love halen in 1975 zelfs de eerste plaats.


Met een optreden in New York maken de heropgerichte Mamas & Papas op 3 Maart 1982 hun live-debuut. John Phillips en Denny Doherty zijn dan nog de twee originele Papas. De twee originele Mama's zijn er echter niet meer bij. Mama Cass Elliot is op 29 Juli 1974 in Londen overleden, en Mama Michelle Phillips heeft er na haar scheiding van John Phillips geen zin meer in. De nieuwe Mamas zijn Spanky McFarlane, voormalig zangeres van Spanky & Our Gang, en MacKenzie Phillips, de 23-jarige dochter van Michelle en John Phillips. Na dit eerste optreden gaan The Mamas & The Papas, nieuwe stijl, op tournee door Amerika.


The Smashing Pumpkins worden op 3 Maart 1994 uit de BBC TV-show Top Of The Pops gehaald. De BBC is het niet eens met een stukje tekst van Disarm, nummer wat de groep zou gaan zingen. De regel "Cut that little child up inside of me" wordt niet goedgekeurd, en The Smashing Pumpkins weigeren het te veranderen. Disarm is de hoogste nieuwe binnenkomer die week in Top Of The Pops. Later in Maart geven The Smashing Pumkins vier uitverkochte concerten in de Astoria in Londen.


Op 3 Maart 1985 is Michael Jackson op bezoek bij Madame Tussaud's in Londen om zijn wassen evenbeeld te onthullen.


The_starspangled_bannerThe Star-Spangled Banner wordt met ingang van 3 Maart 1931 het volkslied van de Verenigde Staten van Amerika. Het vervangt hiermee America The Beautiful van Kathrine Ann Bates. De oorspronkelijke titel van de melodie van The Star-Spangled Banner is The Anacreontic Song en is geschreven door Stafford Smith en wordt omstreeks 1777 al gezongen in de Londense Crown And Anchor pub. Door de Engelse immigranten wordt de melodie ook in Amerika populair. In 1814 schrijft Francis Scott Key een gedicht (klik op plaatje voor ware grootte) tijdens het beleg door de Engelsen van Fort McHenry nabij Baltimore onder de titel Defence Of Fort McHenry To The Tune Anacreon In Heaven, met daarin de passage over de vlag die boven het fort blijft wapperen. The Star-Spangled Banner lijkt commercieel gezien een betere titel en het nummer wordt kort na de slag om Baltimore overal in de theaters gezongen en door het Amerikaanse publiek enthousiast onthaald. Het manuscript van Francis Key wordt in 1934 voor $24.000 geveild. Een van de voornaamste attracties in het Smithsonian Institute in Washington DC is de doorzeefde Star-Spangled Banner die Francis Key boven Fort McHenry heeft zien wapperen. De melodie is in 1986 door de Edison Concert Band voor het eerst vastgelegd op cilinder. De eerste plaatopname is in 1900 door Sousa's Band.  Bekendste uitvoering is die van Jimi Hendrix tijdens het Woodstock concert in Augustus 1969.


50 Cent (Curtis James Jackson III) ziet op 3 Maart 2005 af van een signeer-sessie in de Virgin Megastore in New York. De rapper is na een schiet-incident op 28 Februari 2005 in de lobby van het studiogebouw van Hot 97 (WQHT-FM), een radiostation in New York, ondergedoken. Bij deze schietpartij is een man uit het gezelschap rond 50 Cent gewond geraakt. Er worden geen arrestaties verricht.


Een rechtbank in Barai, Vietnam, veroordeeld Gary Glitter op 3 Maart 2006 tot een celstraf van drie jaar wegens misbruik van twee minderjarige meisjes. De rechter noemt de Engelse zanger "cziek en abnormaal". Volgens de als Paul Gadd geboren zanger is er sprake van een "samenzwering'' tegen hem, en noemt dit vonnis "ongelooflijk". Gary Glitter is in November 1999 in Groot-Brittannie veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Na zijn vrijlating in Januari 2000 duikt hij onder in Cuba, waar hij in 2002 wordt uitgezet omdat hij zou samenwonen met een minderjarig meisje. Gary Glitter probeert in Vietnam een nieuw leven op te bouwen. Hier wordt hij in November 2005 opgepakt voor het misbruik van twee minderjarige meisjes. Ter gelegenheid van het Vietnamese nieuwjaar krijgt Gary Glitter op 7 Februari 2007 strafvermindering. In Augustus 2008 moet Gary Glitter weer een vrij man zijn.


Hollaback_girl_gwen_stefaniNa What You Waiting For en Rich Girl wordt Hollaback Girl de derde solosingle van Gwen Stefani. Dit maakt de voormalig zangeres van No Doubt op 3 Maart 2005 bekend. Evenals de vorige singles is Hollaback Girl afkomstig van haar haar solodebuut album Love Angel Music Baby. Gwen Stefani noemt Hollaback Girl haar "attitude song". Stefani neemt stelling in het nummer en hoopt dat de fans van haar groep No Doubt beter begrijpen waarom zij aan dit soloproject is begonnen. "Als ik eerlijk ben, weet ik niet waarom. Maar ik moet het verantwoorden aan alle fans van No Doubt die zich afvragen waarom ik dit doe", licht Gwen Stefani toe. Op Hollaback Girl werkt Gwen Stefani samen met Pharrell Williams van The Neptunes, die voor Hollaback Girl de drumklappen van We Will Rock You van Queen heeft geleend. In de tekst verwijst Gwen Stefani naar Another One Bites The Dust, een andere hit van Queen. De videoclip bij Hollaback Girl is opgenomen op een school in Zuid-Californixc3xab. Paul Hunter is de regisseur. Hollaback Girl bereikt op 11 Juni 2005 de achtste plaats in de Nederlandse Top 40.


Op 3 Maart 1978 wordt Douglas Kenneth Osmond geboren als derde kind van Alan en Suzanne Osmond. Douglas Osmond is tegenwoordig één van de leden van The Osmonds Second Generation. Hij is op 11 Mei 2000 getrouwd met Tiffany Shelle Moore. Zij hebben inmiddels twee kinderen. Hun zoon Maximus Douglas wordt op 25 Mei 2001 geboren. Hun dochter Ivy Shell volgt op 1 Juli 2004.


Lou Christie krijgt op 3 Maart 1966 een gouden plaat voor zijn single Lightnin' Strikes. Lightnin' Strikes staat in de week van 19 Februari 1996 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 en is de enige nummer 1-hit voor deze zanger uit Glenn Willard in Pennsylvania.


Tanal_padar_en_dave_benton_everybodOp 3 Maart 2001 wordt het Nationaal Songfestival wederom in de Rotterdamse Ahoy' georganiseerd. Het door Paul de Leeuw georganiseerde Nationaal Songfestival wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden. Acht artiesten doen mee, met de volgende nummers: Friday Night Fever (Love Will Rule The World), Celine en Rene (Simply In Love), Bart Brandjes (Count Me Out), Paul de Graaf (Laat Je Zien), Ebonique (So Much Love), Montezuma's Revenge (Danielle La Plus Belle), Michelle (Out On My Own) en Sven (Fool For You). Hoewel velen verwachtten dat het up-tempo-nummer van Ebonique zou gaan winnen, overtuigt Michelle uit Wijk bij Duurstede zowel jury als het televotende thuispubliek met het zeer rustige en intimistische Out On My Own dat zij samen met haar twee achtergrondzangeressen op blote voeten, en gedeeltelijk in kleermakerszit, zingt. Ebonique wordt tweede en Montezuma's Revenge zingt zich A-Capella naar een derde plaats. Michelle wordt op het songfestival in Kopenhagen, Denemarken met een totaal van 16 punten, 18e van de 23 deelnemers. Tanal Padar en Dave Benton winnen voor Estland met het vrolijke Everybody.


In de zesentwintigste aflevering van het Amerikaanse televisieprogramma Shindig zijn op 3 Maart 1965 ondermeer optredens te zien van Bobby Sherman, Roy Clarke, The Chambers Brothers, Jay & The Americans, Little Eva en Joe Tex. Daarnaast is er een opname te zien van The Rolling Stones. Zij spelen Heart Of Stone en Suzie Q.


Voormalig All Saint zangeres Natalie Appleton bevalt op 3 Maart 2004 van een zoon die Ace wordt gedoopt. De vader van de baby is Liam Howlett, de 32-jarige toetsenist van The Prodigy. Voor Howlett is dit zijn eerste kind. De 29-jarige Natalie Appleton heeft uit een eerdere relatie een dochter. "Liam vindt het te gek dat hij nu voor het eerst vader is. Moeder en kind maken het heel erg goed", aldus een woorddvoerder. Natalie Appleton en Liam Howlett zijn drie jaar eerder in Frankrijk getrouwd. Nicole Appleton, haar zuster en ook voormalig All Saints zangeres heeft een relatie met een andere Liam. Zij gaat dan al een tijd om met Liam Gallagher, de zanger van Oasis.


Ray_of_light_van_madonnaVanaf 3 Maart 1998 ligt het album Ray Of Light van Madonna in de platenwinkel. Vier dagen later komt het album binnen in de Nederlandse Album Top 100. Ray Of Light staat in de week van 28 Maart 1998 voor de eerste keer op de eerste plaats. Op 9 Mei staat Ray Of Light opnieuw een week op de eerste plaats en op 6 Juni 1998 zelfs voor de derde keer. In Engeland bereikt Madonna op 15 Maart 1998 de eerste plaats. Het is voor Madonna, na Like A Virgin (1984), True Blue (1986), Like A Prayer (1989), The Immaculate Collection (1990) en de soundtrack van Evita (1996) haar zesde nummer 1 hit album in Engeland. Een opmerkelijk record, omdat geen andere vrouwelijke artiest ooit meer dan drie nummer één albums heeft gescoord in Engeland. Ray Of Light is voor een grootste gedeelte geproduceerd door de Britse dance-producer William Orbit. Madonna heeft eerder al in 1990 met Orbit samengewerkt. Toen maakte hij een paar remixen voor het verzamelalbum The Immaculate Collection.


Op 3 Maart 1999 beginnen de Amerikaanse Boyband N'SYNC en de Ierse meidengroep B*Witched aan een gezanelijke veertien dagen durende tournee door Amerika. Het eerste optreden is in Jacksonville in Florida. N'SYNC (met Justin Timberlake) is voornamenlijk bekend van hits als I Want You Back, Bye Bye Love, I'll Never Stop en Girlfriend. B*Witched is het meest bekend van de nummers C'est La Vie en Thank Abba For The Music.


Door de Britse commerciele omroep ABC wordt op 3 Maart 1962 een nieuwe aflevering uitgezonden van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt Billy Fury, The King Brothers, Ronnie Hilton, David Ede & The Rabin Band, Tony Osbourne, Bobby Shafto, Marie McCann en Bobby Rydell.


Eimear_quinn_the_voiceVanuit de Cinevideo-studio in Almere wordt op 3 Maart 1996 in een extra lange TV Show van Ivo Niehe de finale van het 36-ste Nationale Songfestival uitgezonden. Aan deze finale zijn vijf voorrondes voorafgegaan. Op de 5 dagen voor de uiteindelijke finale zingt elke artiest drie nummers waaruit er steeds één gekozen wordt voor de uiteindelijke finale. Van de vijfdeelnemers: Roland Verstappen, Gina, Lucretia van der Vloot, De Clau-Dya's en Franklin Brown & Maxine worden uiteindelijk Franklin Brown & Maxine met De Eerste Keer gekozen om Nederland op 18 Mei 1996 te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in de Noorse hoofdstad Oslo. Opvallend detail van deze editie van het Nationaal Songfestival is dat de artiesten live zingen in Almere terwijl het Metropole Orkest hen begeleid in de NOS studio vanuit Hilversum. Franklin Brown & Maxine  eindigen op 18 Mei 1996 op een zevende plaats. De Ierse Eimear Quinn wint de Eurovisie Songfestival met het nummer The Voice.


Micha_marahhey_nanaOp 3 Maart 1979 wordt door de BRT het programma rond Eurosong, de Belgische voorronde van het Eurovisie Songfestival, op televisie uitgezonden. Micha Marah zingt Mijn Dagboek, Hey Nana en Comment Ca Va. Met Hey Nana vertegenwoordigt zij Belgie 31 maart 1979 in Jeruzalem in Israel tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Met Oostenrijk eindigt Belgie op de laatste plaats. Hallelujah door Milk & Honey & Gali Atari is het winnende liedje. Het is de tweede achtereenvolgende keer dat Israel wint.


Bing Crosby valt op 3 Maart 1977, tijdens het opnemen van een televisie-special voor CBS in het Ambassador Auditorium in Pasadena, Californie in de orkestbak. Bij deze val breekt de Amerikaanse zanger één van zijn rugwervels.


Giuseppe_di_stefanoOp 3 Maart 2008 overlijdt in Milaan de Italiaanse tenor Giuseppe Di Stefano. Giuseppe Di Stefano wordt op 24 Juli 1921 in Motta Sant'Anastasia op Sicilie geboren. Zijn debuut maakt hij in 1946 in Reggio Emilia als Des Grieux in Massenets opera Manon. Met dezelfde rol maakt hij een jaar later zijn debuut in het Scala van Milaan. In 1948 maakt hij zijn debuut bij de Metropolitan Opera in New York als de Hertog in Rigoletto van Verdi. In 1957 maakt Di Stefano zijn Engelse debuut op het Edinburgh Festival in de rol van Nemorino in L'Elisir d'amore (De Liefdesdrank) van Vincenzo Bellini en in 1961 zijn debuut in het Royal Opera House (Covent Garden) als Cavaradossi in de opera Tosca van Giacomo Puccini. Tijdens zijn internationale carriere wordt hij ondermeer onderscheiden met een Gouden Orfeo, een Italiaanse muziekprijs, vergelijkbaar met de Amerikaanse Oscar. Bekendheid verwerft hij ook door zijn duetten met Maria Callas, met wie hij zowel op het toneel als in de studio zingt. In 1992 treedt Di Stefano in Rome voor het laatst op. In December 2004 raakt Di Stefano levensgevaarlijk gewond bij zijn huis in Diani Beach in Kenia wanneer hij door onbekend gebleven overvallers tijdens een overval in elkaar wordt geslagen. De zanger is een week bewusteloos, ondergaat verscheidene operaties en krijgt voeding via een infuus. Daarna wordt hij overgevlogen naar de San Rafaelkliniek in Milaan waar hij uiteindelijk aan de gevolgen van de klappen op zijn hoofd overlijdt. Giuseppe Di Stefano is 86 jaar geworden.


Met een optreden in de Roxy Club in Londen beginnen Johnny Thunders & The Heartbreakers, Cherry Vanilla en The Police aan een gezamenlijke tournee door Engeland.


Calling_dr_loveNaar verluidt zijn de leden van Kiss op 3 Maart 1977 in The Record Plant in New York met plaatopnamen bezig, wanneer zij bezoek krijgen van Bruce Springsteen. De zanger uit New Jersey wordt gevraagd gitaar te spelen op Love Gun. Ook op deze dag wordt in Amerika het nummer Calling Dr Love als nieuwe single van Kiss uitgebracht. Dit nummer van het nog te verschijnen album Love Gun bereikt een 16e plaats in de Billboard Hot 100. Het album Love Gun verschijnt op 30 Juni 1977 is is bij uitkomen direct platinum.


Led_zeppelin_bbc_sessionsLed Zeppelin maakt op 3 Maart 1969, onder productionele leiding van Bernie Andrews, in het Playhouse Theatre aan de Northumberland Avenue in London opnamen voor het BBC Radio One-programma Top Gear van John Peel. Led Zeppelin bestaat dan uit zanger Robert Plant, gitarist Jimmy Page, bassist John Paul Jones en drummer John Bonham. De opname worden op 23 Maart 1969 uitgezonden, in een show waarin ook opnamen zijn te horen van Free, The Moody Blues en Deep Purple). Op 11 November 1997 wordt het album Led Zeppelin BBC Sessions uitgebracht met daarop de nummers You Shook Me, I Can't Quit You Baby en Dazed And Confused van de sessie van 3 Maart 1969. Het ook op die dag opgenomen Communication Breakdown wordt niet opgenomen op dit album. In Engeland bereikt Led Zeppelin BBC Sessions in November 1997 een 27ste plaats in de albumlijst.


Op 3 Maart 1970 wordt John Carter Cash geboren als zoon van Johnny Cash en June Carter. Deze country & western artiesten zijn op 1 Maart 1968 in Franklin in Kentucky in  het huwelijk getreden. Na de dood van zijn vader in September 2003 verschijnt van John Carter Cash de CD Bitter Harvest. Op dit debuut-album zingt John Carter Cash met zijn vader het duet Way-Worn Traveler.


Disco Really Made It van Gruppo Sportivo komt op 3 Maart 1979 op nummer 27 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat het nummer I Don't Know. Met zijn elfde plaats is Disco Really Made It de grootste hit voor Gruppo Sportivo in Nederland.


Rock_roll_parts_1_2_van_gary_glitteVanaf 3 Maart 1972 ligt in Engeland de single Rock & Roll (Parts 1 & 2) van Gary Glitter in de platenwinkel. Rock & Roll (Parts 1 & 2) komt op 10 Juni 1972 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de tweede plaats. Het is de eerste hit voor de als Paul Gadd geboren Gary Glitter. Na Rock & Roll (Parts 1 & 2) volgen nog achttien hits waarvan er negen een top 5 notering halen. I'm The Leader Of The Gang (I Am) (Juli 1973), I Love You Love Me Love (November 1973) en Always Yours (Juni 1974) halen zelfs de eerste plaats van de Engelse hitlijst. In Nederland is Do You Wanna Touch Me? (Oh Yeah) met op 10 Maart 1973 een 4e plaats als hoogste positie de grootse hit voor Gary Glitter.


De 15e uitreiking van de Grammy Awards wordt op 3 Maart 1973 vanuit het Ryman Auditorium in Nashville, Tennessee voor de eerste keer door CBS uitgezonden.  eerder verzorgde ABC de televisie uitzendingen. Winnaars zijn ondermeer Roberta Flack, America, Harry Nilsson, Helen Reddy, Billy Preston, Billy Paul, Aretha Franklin, The Temptations, The Statler Brothers, Elvis Presley en Michel Legrand. De onlangs overleden Louis Armstrong († 6 Juli 1971) en Mahalia Jackson († 27 Januari 1972) worden postuum onderscheiden met de Lifetime Achievement Award, een oeuvreprijs.


Net_als_toenIn Frankfurt Am Main in West-Duitsland wordt op 3 Maart 1957 het tweede Eurovisie Songfestival gehouden. Voor Nederland doet, net als in 1956, Corry Brokken mee. De Nederlandse zangeres wint met het door Willy van Hemert en Guus Jansen Sr. geschreven nummer Net Als Toen. Frankrijk eindigt als tweede met La Belle Amour, gezongen door Paul Desjardin. De jarige Lys Assia, de winnares van 1956, doet weer mee voor Zwitserland. Met L'Enfant Que J' tais eindigt zij op de voorlaatste plaats. Er doen in 1957 tien landen mee aan het Eurovisie Songfestival.


Peter_alleni_go_to_rioLiza Minelli treedt op 3 Maart 1967 in New York in het huwelijk met Peter Allen. Voor de dochter van Judy Garland is het haar eerste huwelijk. In 1971 heeft Liza Minelli een relatie met Desi Arnaz Jr. en in 1973 gaat zij enige tijd om met Peter Sellers. Op 24 Juni 1974 gaan Liza Minnelli en Peter Allen officieel uit elkaar. Peter Allen heeft vier jaar later in Nederland een hit met I Go To Rio. Deze single haalt op 11 Februari een 27ste plaast in de Nederlandse Top 40. Peter Allen overlijdt 18 Juni 1992, op 48-jarige leeftjd, aan de gevolgen van Aids.


Go_like_elijahChi Coltrane komt op 3 Maart 1973 met het nummer Go Like Elijha op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. De Amerikaanse zangeres wordt tot het schrijven van Go Like Elijha geinspireerd door het bijbelboek II Koningen:2 waarin de geschiedenis wordt beschreven van de dood van de profeet Elia. Hij wordt voor het oog van 50 andere profeten met een strijdwagen met vurige paarden in een wervelwind letterlijk opgenomen in de hemel. Chi Coltrane wordt geboren op 16 November 1948 in Racine, Wisconsin als één van de zeven kinderen van een Canadese moeder en een Duitse vader, een violist. Ze heeft al vroeg interesse in muziek en kan op haar twaalfde al acht instrumenten bespelen. Haar favoriete instrument is de piano. In 1970 speelt ze in diverse clubs in Chicago. Een jaar later vertegenwoordigd ze haar land op het International Rock Festival in Rio de Janeiro. Niet veel later tekent ze een platencontract bij CBS/Columbia Records. Na Go Like Elijha die 3 weken op de eerste plaats blijft staan heeft Chi Coltrane in Nederland alleen nog een hitje met You Were My Friend (#11 in Top 40). Feelin'Good (1973) en Whoever Told You (1974) bereiken slechts de Tipparade waarna het stil wordt rond de Amerikaanse zangeres. Muziek Jarige Op 3 Maart

1927: Junior Parker (Herman Parker Jr.) - Blues Zanger USA († 18 Nov. 1971)
1942: Mike Pender (Mike Pendergast) - The Searchers Gitaar
1944: Jance Garfat - Dr Hook Bas
1947: Dave Mount - Mud Drums
1947: Jennifer Warnes - Zangeres USA
1949: Derek Weaver - Amen Corner Toetsen
1954: Chris Hughes - Adam & The Ants Drums
1960: Lilian Day Jackson - Spargo Zangeres
1960: Mark Rogers - Hollywood Beyond
1966: Tone-Loc (Antony Smith) - Rapper USA
1969: John Bigham - Fishbone Gitaar
1977: Ronan Keating - Zanger Ierland
1986: Stacie Orrico - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten