Zoeken in de muziekgeschiedenis

15 mrt. 2012

Muziekgeschiedenis van 16 Maart

BrunkertOla Brunkert komt op 16 Maart 2008 bij een macaber ongeluk op Mallorca om het leven. De voormalige drummer van Abba woonde in het appartementencomplex van Betlem op het Spaande eiland Mallorca. Daar wordt hij door één van zijn buren op 16 Maart 2008 gevonden omgeven door glas. De autopsie toont aan dat Brunkert waarschijnlijk met zijn hoofd door een glazen deur in zijn woonkamer is gelopen of gevallen. Hij doet daarop een handdoek om zijn nek en gaat op weg om hulp te zoeken, maar bezwijkt aan bloedverlies in de tuin. Ola Brunkert wordt op 15 September 1946 in Örebro, Zweden geboren en is het meest bekend als drummer van ABBA. Ola Brunkert is ondermeer te horen op de eerste single van de Zweedse groep; People Need Love, de Songfestivalhit Waterloo en vele andere nummers. Brunkert wordt al snel de vaste drummer van ABBA, en speelt samen met bassist Rutger Gunnarsson als enige sessiemusikant op alle opnamen die de groep tussen 1972 en 1981 maakt. In 1977, 1979 en 1980 gaat hij ook met hen op wereldtoernee. In Oktober 1981 neemt hij voor het laatst deel aan een opname met ABBA, voor de single One Of Us. ABBA componist Bjorn Ulvaeus herinnert Brunkert als een goede vriend en een creatieve muzikant: "I remember him as a good friend when we worked together in the mid-1970s. He was a very creative musician who contributed a lot when we toured together and worked in the studio. He was one of the best", aldus Ulvaeus. Ola Brunkert is 61 jaar geworden.


Extase_zonder_jouOp 16 Maart 2007 wordt door SBS6 de eerste aflevering van So You Wanna Be A Popstar uitgezonden. In dit door Nance en Gerard Joling gepresenteerde televisieprogramma strijden elf bekende Nederlanders om een platencontract. Dit zijn Tanja Jess, Erik Hulzebosch, Nelleke van der Krogt, Hilbrand Nawijn, Monique van der Werff, Fajah Lourens, Victor Brand, Geert Hoes, Roxeanne Hazes,  Sascha Visser en Jochem van Gelder. Zij worden beoordeeld door een jury bestaande uit John van Katwijk, Maurice Wijnen, Gemma van Eck en Marc Forno. In de door 1.2 miljoen kijkers bekeken uitzending is Tanja Jess, met haar versie van Madonna's Jump de eerste afvaller. De finale van So You Wanna Be A Popstar tussen Sascha Visser en Erik Hulzebosch wordt op 18 Mei 2007 gewonnen door Erik Hulzebosch met het nummer Extase (Zonder Jou), wat op 23 Mei 2007 als single wordt uitgebracht. Extase (Zonder Jou) komt op 2 Juni 2007 binnen in de Nederlandse Top 40 en bereikt de zevende plaats als hoogste notering. De tweede single, Geloof Me, staat slechts twee weken genoteerd in de Top 40 met een 27ste plaats als hoogste notering.


Justin Timberlake kondigt op 16 Maart 2005 aan dat hij plannen heeft om zijn eigen platenlabel op te richten. De 24-jarige voormalige NSYNC-zanger en zijn manager Johnny Wright gaan praten met platenmaatchappij Atlantic Records in Amerika om hun project van de grond te krijgen. Het label wordt uiteindelijk in de zomer van 2005 opgezet onder de naam JayTee Records. De eerste artiest die JayTee Records vastlegt is een jonge zanger uit Memphis met wie Justin Timberlake destijds opgroeide, Joshua B.


Billy_joelBilly Joel wordt op 16 Maart 2005 vanwegen zijn drankprobleem opgenomen in een ontwenningskliniek. "It's a recent bout of severe gastrointestinal distress." aldus de woordvoerder van Billy Joel, die niet wil zeggen waar het afkickcentrum is, of wat de naam is. Billy Joel is in Februari 2005 in een ziekenhuis voor buikproblemen behandeld. De woordvoerder van Billy Joel ontkende toen dat het met pancreatitis te maken had. Deze aantasting van de alvleesklier is typisch bij overmatige alcoholconsumptie. Het is de tweede keer dat de zanger van hits als Uptown Girl, Allentown en Goodnight Saigon naar een ontwenningskliniek moet. In de zomer van 2002 wordt Joel opgenomen nadat hij een ongeluk met zijn auto heeft veroorzaakt.


Op 16 Maart 1989 begint MTV Amerika wel een heel opmerkelijke prijsvraag voor de fans van Bon Jovi. Als hoofdprijs is namelijk het geboortehuis van zanger Jon Bon Jovi te winnen.


Bez, danser bij The Happy Mondays, wordt op 16 Maart 1989 gearresteerd op Manchester Airport, kort voordat hij op een vlucht naar Belfast zou stappen om daar een optreden te geven. Bez wordt ervan beschuldigd het land te willen verlaten nadat hij is vrijgelaten onder borgstelling bij een eerdere arrestatie


Tammi_terrellOp 16 Maart 1970 overlijdt Tammi Terrell, in het Graduate Hospital in Philadelphia, aan de gevolgen van een hersentumor.Tammi Terrell wordt op 29 April 1945 in Philadelphia, Pennsylvania geboren als Thomasina Montgomery, en is het meest bekend door haar duetten met Marvin Gaye, waarvan er maar liefst elf een hitnotering halen in de Billboard Hot 100, waaronder Your Precious Thing, Ain't Nothing Like The Real Thing en You're All I Need To Get By. In 1961 maakt Terrell haar eerste plaatopnamen voor Ward. In die tijd zingt zij bij The James Brown Revue. Brown produceert in 1963 haar eerste hit Cried. De laatste twee hits van Tammi Terell worden gelijktijdig postuum uitgebracht en halen beiden één maand na haar dood de Amerikaanse hitparade: The Onion Song, dat in September 1969 al een hit in Engeland is, en een cover versie van het oude 5th Dimension nummer, California Soul. Zo staat het althans in de geschiedenisboeken, maar er schuilt een keiharde werkelijkheid van misleiding achter dit tragische verhaal. Op een aantal van de duetten met Marvin Gaye zingt Tammi namelijk helemaal niet. Sinds de tumor, in 1967, bij haar wordt vastgesteld ondergaat Tammi Terrell in twee jaar tijd acht zware operaties, waardoor zij helemaal niet in staat is om nog te zingen. Aanvankelijk maskeert Motown dit door oude opnames op single uit te brengen, maar wanneer die op zijn wordt de stem van Valerie Simpson gebruikt om nieuw materiaal te produceren. De echte Tammi Terrell is dan ook alleen maar te horen op de nummers die voorkomen op het album You're All I Need, dat in 1967 is opgenomen. Tammi Terrell is korte tijd getrouwd met bokser Ernie Terrell. Hij is de broer van Jean Terrell van The Supremes. Tammi Terrell is 24 jaar geworden.


The Beatles vestigen op 16 Maart 1964 een nieuw record in Amerika. Bij het verschijnen van de nieuwe single Can't Buy Me Love worden er al 2.100.000 in de voorbestellingen verkocht. Canxe2x80x99t Buy Me Love van The Beatles, met op de B-kant You Can't Do That komt op 28 Maart 1964 de Billboard Hot 100 binnen. Can't Buy Me Love staat vanaf 4 April 1964 vijf weken op de eerste plaats. You Can't Do That komt niet hoger dan de 48ste plaats. 


Hells_angels_op_6_december_1969_altOp 16 Maart 1983 geven The Hells Angels in New York een persconferentie om de geruchten tegen te spreken dat zij sinds 1969 van plan zouden zijn Mick Jagger te vermoorden. De Hell's Angels zijn op 6 December 1969 door The Rolling Stones ingehuurd als ordedienst (foto) tijdens het concert op het terrein van de Altamont Speedway in Livermore in het noorden van Californie. Er komen driehonderdduizend mensen op dit evenement af. Het concert wordt opgenomen voor de concertfilm Gimme Shelter. Hierin is te zien hoe de achttienjarige Meredith Hunter wordt doodgeslagen door Alan David Pissaro van de Hell's Angels. Op 14 Januari 1971 wordt Pissaro vrijgesproken door het Alameda County Superior Court. Hij zegt te hebben gehandeld uit zelfverdediging. Later eist hij 200.000 dollar schadevergoeding van The Rolling Stones wegens schending van zijn privacy.


Joseph Pope overlijdt op 16 Maart 1996 aan de gevolgen een hartaanval. Pope is één van de leden van de Amerikaanse soulgroep The Tams. Met Hey Girl Don't Bother Me hebben The Tams in 1971 een nummer 1-hit in Engeland. Joseph Pope is 63 jaar geworden.


Sittin_on_the_dock_of_the_bayOp 16 Maart 1968 komt Sittin' On The Dock Of The Bay van Otis Redding op Nr. 1 in de Billboard hitlijst, en blijft daar 5 weken staan. De postuum uitgebrachte single komt op 27 Januari 1968 de Billboard Hot 100 binnen. Otis Redding neemt (Sittin' On) The Dock Of The Bay op 7 December 1967 in de Stax Studio in Memphis op. Wanneer Otis het nummer opneemt heeft hij het laatste couplet nog niet geschreven en besluit het tijdens de opname te neurien. Otis is van plan het nummer af te maken wanneer hij terug is van een optreden in Madison in Wisconsin. Tijdens de terugreis, drie dagen later, komt de soulzanger bij een vliegtuigongeluk om het leven. Bij het afmixen van de single besluit producer Steve Cropper het neurien niet te verwijderen en het zo te laten. (Sittin' On) The Dock Of The Bay is postuum de grootste hit voor Otis Redding.


Op 16 Maart 1956 wordt Ronnie Guy Lewis geboren als tweede zoon van de twintigjarige Jerry Lee Lewis en zijn tweede vrouw Jane Mitchum. Zij zijn op 15 September 1953 met elkaar in het huwelijk getreden. In 1957 gaan Jerry Lee Lewis en Jane Mitchum uit elkaar. Ronnie Guy Lewis wordt later drummer.


Jack_lawrenceDe Amerikaanse liedjesschrijver Jack Lawrence overlijdt op 16 Maart 2009 na een val in zijn huis in Redding, Connecticut.  Jack Lawrence wordt op 7 April 1912 in Brooklyn, New York geboren als Jacob Lewis Schwartz. In 1932 studeert Lawrence af in chiropedie. Dat jaar wordt ook zijn eerste liedje gepubliceerd en besluit hij componist te worden. Het liedje in kwestie Play, Fiddle, Play wordt ook internationaal bekend. Samen met een aantal van zijn collega's maakt Lawrence in het begin van de jaren 1940 het tijdschrift Songwriters On Parade. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dient hij bij de United States Merchant Marine en schrijft hij hun officiele lied. Na de oorlog schrijft Lawrence Yes, My Darling Daughter, dat voor Dinah Shores haar eerste plaatje wordt. Voor Frank Sinatra schrijft hij de hit All Or Nothing At All. Zijn liedje Hold My Hand wordt in 1954 genomineerd voor een Academy Award voor Beste Originele Nummer. In 1975 wordt Lawrence geintroduceerd in de Songwriters Hall Of Fame. Jack Lawrence is 96 jaar geworden.


Big_orange_clown_recordsM. Shawn Crahan, de drummer van Slipknot, is vanaf 16 Maart 2005 eigenaar van zijn eigen platen label, Big Orange Clown Records. Crahan zijn bijnaam in Slipknot is Clown. Het label komt onder de hoede van Sanctuary Records. De eerste band die bij het nieuwe label terecht kan is Gizmachi, een metalgroep uit New York, die op 3 Mei 2005 hun eerste album The Imbuing uitbrengt. Crahan zegt er al lamg naar uitgekeken te hebben om iets te ondernemen waardoor nieuwe bands beter kunnen voorgesteld worden bij een breed publiek. Het is volgens Crahan niet de bedoeling dat alleen maar metalgroepen bij Big Orange Clown Records tekenen. Zelfs klassieke muziek, hiphop of rap is mogelijk.


Brian Matthew presenteert op 16 Maart 1963 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt Brenda Lee, Ronnie Carroll, Mike Sarne, Julie Grant, Sounds Incorporated en Gerry & The Pacemakers. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commercixc3xable omroep ABC.


Op 16 Maart 1985 publiceert People Magazine een overzicht van de 57 rijkste mensen in de showbusiness. Paul McCartney staat bovenaan met een vermogen van vijfhonderd miljoen dollar. Ook Bob Hope staat in de Top 57, ook al beschikt hij over slechts 200 miljoen dollar.


Mtv_unplugged_mariah_careyMariah Carey geeft op 16 Maart 1992 in de Kaufman Astoria Studios in New York een akoestisch optreden. Het concert wordt opgenomen voor en door MTV Unplugged. Dit programma is in de Verenigde Staten op 20 Mei 1992 voor het eerst te zien. Deze MTV Unplugged is een vuurdoop voor Mariah Carey. Sinds de start van haar carriere heeft zij nauwelijks live opgetreden. De show bestaat uit haar eerdere hits en een cover van I'll Be There van The Jackson Five. Dit zingt zij samen met achtergrondzanger Trey Lorenz. De opname verschijnt op single. I'll Be There wordt een grote hit. Het album MTV Unplugged EP komt op 25 Juli 1992 op de eerste plaats in de Nederlandse albumlijst terecht.


Xander de Buisonje moet op 16 Maart 2006 al zijn optredens tot half April 2006 afzeggen. De zanger heeft een poliep op zijn stembanden en moet minimaal vier weken rust houden. Hierdoor komt een aantal uitvoeringen van zijn theatershow en een televisieoptreden te vervallen. Naderhand blijkt deze rustperiode niet genoeg. In April 2006 wordt Xander de Buisonje geopereerd, waardoor hij enkele maanden niet mag/kan zingen.


Watching_the_river_flowOp 16 Maart 1971 staat Bob Dylan in de platenstudio om het nummer Watching The River Flow op te nemen. Dylan wordt tijdens de opname ondermeer bijgestaan door Leon Russell op piano. Watching The River Flow wordt geen grote hit voor Bob Dylan. In de Billboard Hot 100 komt de single niet verder dan de 41-ste plaats. In Nederland is de single in de week van 2 Juli 1971 de Hilversum 3 Troetelschijf. Watching The River Flow, met op de B-kant het nummer Spanish The Loving Tongue, bereikt op 31 Juli 1971 een 24-ste plaats in de Top 40.


Reba_mcentireBij een vliegtuig ongeluk op 16 Maart 1991 in de buurt van de Mexicaanse grens komen behalve de bemanning ook zeven leden en de road-manager van de begeleidinsband van Country zangeres Reba McEntire om het leven. De omgekomen leden zijn: Chris Austin (mandoline, gitaar en viool), Kirk Capello (toetsen), Joey Cigainero (synthesizer), Paula Kaye Evans (achtergrond zangeres), Terry Jackson (bas), Michael Thomas (gitaar), Tony Saputo (drums) en Jim Hammon (road-manager). De country-zangeres is zelf niet aan boord van het vliegtuig. Reba McEntire heeft de avond voor het ongeluk opgetreden op een feestavond van IBM-personeel in San Diego. For My Broken Heart is het eerste album van Reba McEntire wat verschijnt na het ongeluk. Het album is volgens McEntire "A form of healing for all our broken hearts." Al de nummers op het album zijn op die manier ook geschreven. Twee nummers van het album, For My Broken Heart en Is There Life Out There halen de eerste plaast in de Billboard country lijst. Het album zelf haalt de derde plaats in de country albumlijst. Reba McEntire is in Amerika een zeer grote naam. Tijdens haar carierre is de zangeres ondermeer onderscheiden met: 15 American Music Awards, 12 Academy Of Country Music Awards, 7 Country Music Association Awards en 2 Grammy Awards, en heeft ze met de 29 albums die er zijn uitgebracht meer dan 45 miljoen platen verkocht.


Op 16 Maart 1979 moet zanger Neil Diamond een zware operatie ondergaan. Diamond heeft al enige tijd behoorlijk last van zijn rechterbeen. Na een optreden in Cow Palace in San Francisco zakt de zanger in elkaar. In het ziekenhuis blijkt dat Neil Diamond een tumor in zijn rug heeft. Wanneer die wordt verwijderd zou het mogelijk kunnen zijn dat de zanger voorgoed verlamd raakt. De operatie verloopt echter succesvol en Neil Diamond herstelt volledig. In Juli 1979 staat Neil Diamond alweer op de planken om zijn onderbroken tournee voort te zetten.


Rob_de_nijs_jubileumconcert_in_gipsRob de Nijs staat op 16 Maart 2008 op de planken van een uitverkocht Theater Carre in Amsterdam om zijn  45-jarig artiesten jubileum te vieren, en het feit dat hij 65 jaar geworden is. De Nijs wordt daarbij ondermeer bijgestaan door het Metropole orkest o.l.v Lucas Vis. Het concert gaat bijna niet door wanneer Rob de Nijs een dag eerder uit glijdt en zijn duim op twee plaatsen breekt. De duim wordt voorzien van een tijdelijk gips en er wordt besloten de operatie uit te stellen tot na het optreden. Na afloop ontvangt de zanger een Award van platenmaatschappij EMI voor de verkoop van meer dan xc3xa9xc3xa9n miljoen platen en cd's in Nederland.
Tijdens een optreden op 16 Maart 1998 in Toomler, een zaaltje onder het Hilton Hotel in Amsterdam, worden door Acda & De Munnik opnamen gemaakt. De nummers Vondelpark Vannacht, Mooi Liedje en Henk verschijnen in Mei 1998 als extra tracks op hun CD-single Niet Of Nooit Geweest. Deze single komt op 6 Juni 1998 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt op 11 Juli 1998 de tweede plaats als hoogste notering.


Dionne_warwick_ill_never_fall_in_loGrote winnaars bij de 13e uitreiking van de Grammy Award uitreiking op 16 Maart 1971 zijn Simon & Garfunkel die zes Grammy's krijgen voor het album Bridge Over Troubled Water, te weten: Record Of The Year, Album Of The Year, Song Of The Year (Bridge Over Troubled Water), Best Arrangement Accompanying Vocalist(s), Best Contemporary Song (Bridge Over Troubled Water) en Best Engineered Recording, Non-Classical. The Carpenters, bestaande uit broer en zus Richard en Karen Carpenter winnen de prijs voor Best New Act, Best Contemporary Vocal Performance by A Duo, Group Or Chorus voor Close To You). Andere prijswinnaars zijn Dionne Warwick (Best Contemporary Vocal Performance Female voor I'll Never Fall in Love Again), Ray Stevens (Best Contemporary Vocal Performance Male voor Everything Is Beautiful), Henry Mancini (Best Contemporary Instrumental Performance voor Theme From Z And Other Film Music), Miles Davis (Best Jazz Performance voor Bitches Brew), Lynn Anderson (Best Country Vocal Performance Female voor Rose Garden), T-Bone Walker (Best Ethnic Or Traditional Recording voor Good Feelin') en Johnny Cash & June Carter (Best Country Vocal Performance By A Duo Or Group voor If I Were A Carpenter).


Kom_uit_de_bedstee_mn_liefsteOp 16 Maart 1968 komt Kom Uit De Bedstee Mxe2x80x99n Liefste van Egbert Douwe op een vijftiende plaats de Nederlandse Top 40 binnen. Egbert Douwe is de artiestennaam van Rob Out, de diskjockey van Radio Veronica. Kom Uit De Bedstee M'n Liefste is een "vrije" vertaling van Peter Koelewijn van Come To My Bedside My Darling van Eric Anderson. The Brothers Four zetten dit nummer in 1964 als eerste op de plaat. Egbert Douwe heeft zijn versie opgenomen in de GTB-studio in Den Haag, met Peter Koelewijn als producer. Kom Uit De Beste M'n Liefste, met op de B-kant Het Gerucht, staat in de week van 23 Maart 1968 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40.


Met het Over The Rainbow Concert wordt op 16 Maart 1975 de concertzaal The Rainbow gesloten. The Rainbow is dan jarenlang een gerenommeerde popzaal geweest in Finsbury Park in Londen. Tijdens het Over The Rainbow Concert zijn er optredens van Procol Harum, Kevin Coyne en John Martyn. Eind jaren zeventig wordt The Rainbow heropend. In de jaren tachtig wordt de zaal voorgoed gesloten.


David_cassidy_1973_tour_souvenirDavid Cassidy geeft op 16 Maart 1973 het eerste van zes uitverkochte concerten in de Empire Pool in Wembley. David Cassidy is enorm populair in Engeland, mede door zijn rol in The Partidge Family, waarvan de laatste aflevering op 31 Augustus 1974 door ABC-TV wordt uitgezonden. In totaal zijn er 96 afleveringen gemaakt, waarvan de eerste op 4 September 1970 in Amerika wordt uitgezonden. De 'band' van The Partridge Family heeft al een nummer 1 hit in de Amerikaanse Billboard Hot 100 met I Think I Love You nog voordat de serie op tv wordt uitgezonden. Succes is dus verzekerd met deze marketingtruc. De serie gaat over een muzikale familie die bestaat uit: Shirley Jones die de rol van weduwe Shirley Renfrew Partridge speelt, en haar kinderen waarmee ze door heel Amerika toert. De kinderen Keith (David Cassidy), Laurie (Susan Dey), Danny (Danny Bonaduce), Chris (Jeremy Gelbwaks) en Tracy (Suzanna Crough) kunnen componeren, spelen en zingen. De sitcom over de muziekbusiness spreekt miljoenen kinderen en tieners tot de verbeelding vanwege Keith (David Cassidy), die uitgroeit tot een absoluut tiener idool.


Best_years_of_my_lifeOp 16 Maart 2006 wordt door hun platenmaatschappij EMI bekend gemaakt dat The Cats bij elkaar komen voor een eenmalige rexc3xbcnie. Piet Veerman, Arnold Muhren, Jaap Schilder en Cees Veerman hebben in Studio Arnold Muren in Volendam twee liedjes van John Ewbank opgenomen. The Best Years Of My Life en Those Where The Days komen op een verzamel-CD te staan die eind April 2006 wordt uitgebracht. The Best Years Of Our Life van The Cats verschijnt ook op single, en bereikt op 15 April 2006 de tiende plaats in de Mega Top 100 als hoogste notering.


Zes dagen nadat The Sex Pistols een contract hebben afgesloten met A&M Records worden ze al weer ontslagen. Mede door de druk van andere artiesten op het label en door het hoofdkantoor in Los Angeles besluit A&M er een einde aan te maken. The Sex Pistols houden er 25.000 exemplaren van God Save The Queen en £375,000 aan over.


Aaron_tbone_walkerAaron T-Bone Walker overlijdt op 16 Maart 1975 in Los Angeles aan de gevolgen van een hartaanval. T-Bone Walker wordt op 28 Mei 1910 in Linden, Cass County in de Amerikaanse staat Texas geboren als Aaron Thibeaux Walker. In 1929 maakt hij een tweetal country-bluesnummers voor Columbia, die weinig gelijkenis vertonen met zijn latere werk. In de jaren dertig raakt Walker onder de indruk van de gitaristen Scrapper Blackwell (begeleider van Leroy Carr) en vooral Lonnie Johnson. Rond 1935 verhuist Walker naar de Westkust en bemachtigt als een van de eersten een elektrische gitaar. In 1939 maakt hij daarmee opnamen met de Les Hite Band en begint zijn carriere. Voor Capitol en Black & White maakt Walker klassieker na klassieker met als absolute hoogtepunt Call It Stormy Monday. Een vijfjarig contract met Imperial volgt en levert zo mogelijk nog betere muziek op. Na 1954 is het met T-Bone Walker als R&B-ster afgelopen, maar hij blijft op sublieme wijze muzikaal actief. Zijn invloed op andere gitaristen is enorm en is nog steeds niet uitgewerkt. Grote bluesgitaristen als Gatemouth Brown, Pee Wee Crayton, Johnny 'Guitar' Watson en B.B. King hebben veel van T-Bone 'geleerd'. T-Bone Walker is 64 jaar geworden.


Never_can_say_goodbyeVanaf 16 Maart 1971 ligt Never Can Say Goodbye van The Jackson Five in de platenwinkel. Binnen vijf dagen worden er ruim één miljoen exemplaren van deze door Clifton Davis geschreven single verkocht. Never Can Say Goodbye, met op de B-kant het nummer She's Good, komt op 4 April 1971 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de tweede plaats. In Nederland halen The Communards met hun versie van Never Say Goodbye op 12 December 1987 een derde plaats in de Nederlandse Top 40.


The_bee_gees_new_york_mining_disastThe Bee Gees nemen op 16 Maart 1967 in de IBC Studios in Londen, onder productionele leiding van hun manager Robert Stigwood, de single New York Mining Disaster 1941 op. Het nummer is geschreven door Barry en Robin Gibb. De groep is net een maand terug in Engeland. In 1958 is de familie-Gibb vanuit Manchester naar Australie geemigreerd. Hier hebben Barry, Robin en Maurice Gibb als The Gibb Brothers redelijk succes. Als eind 1966 het nummer Spicks And Specks van de broertjes Gibb zowel in Australixc3xab als in Europa een hit wordt, besluit hun vader met zijn gezin naar Engeland terug te keren. Op 3 Januari 1967 stappen zij op het schip de Fair Sky, en komen op 7 Februari 1967 aan in Southampton. Robert Stigwood, die The Bee Gees in Australie heeft ontdekt, neemt hen dan onder zijn hoede. Op 14 April 1967 wordt New York Mining Disaster 1941 uitgebracht, en haalt de vierde plaats op 24 Juni 1967.


Op 16 Maart 1972 beginnen The Beach Boys, met een optreden aan de universiteit van New York State, aan een tournee door de Verenigde Staten. Tijdens deze serie concerten staan Blondie Chaplin en Ricky Fataar voor het eerst officieel als Beach Boy op het toneel. Het laatste optreden van de tour is op 2 April 1972 in Tampa in Florida. The Beach Boys spelen tijdens deze Amerikaanse tour ondermeer de nummers Wouldn't It Be Nice, Sloop John B., Cool Cool Water, Disney Girls, Do It Again, Wild Honey, Don't Worry Baby, Student Demonstration Time, Good Vibrations, California Girls, Fun Fun Fun en I Get Around.


Tijdens een optreden van Metallica op 16 Maart 1992 in de Orlanda Arena in Florida, breken er ernstige ongeregelheden uit. Een portier wordt over het balkon naar beneden gegooid en aan zijn enkels heen en weer gezwaaid, en het publiek vernield de zaal. Metallica wordt later veroordeeld om de schade van in totaal $38.000 te betalen.


Ozzy_osbourne_2005Op 16 maart 2005 verlengt Ozzy Osbourne het contract met zijn platenmaatschappij Epic Records. Ozzy is op dat moment bezig aan de voorbereidingen van zijn nieuwe solo-album. "Ozzy's writing now, and there'll be something out at the beginning of next year.", aldus Sharon Osbourne, zijn vrouw en manager in een verklaring. Eind Maart 2005 verschijnt van Ozzy Osbourne de 4 CD-box Prince Of Darkness. Waar fans niet op mogen rekenen, is een nieuw studio-album van de herenigde Black Sabbath. Dit zou, met zang van Ozzy Osbourne, hun eerste nieuwe plaat zijn sinds Never Say Die uit 1978. "I could go in the studio and write a bunch of stuff, but why do an album just for the sake of (drummer) Bill (Ward), (gitarist) Tony (Iommi]) me and (bassist) Geezer (Butler) together playing if it's not up to the Black Sabbath standard that I left?. It would f*ck it up, you know? It's so sad when you hear these monumental bands do these piece of sh*t records just because they want the money." aldus Ozzy Osbourne in een interview met het blad Billboard. Ozzy Osbourne verheugt zich wel op de aanstaande live-optredens van Black Sabbath in de originele bezetting. "The fortunate thing about me is I have two vibes; I can do the Ozzy thing and the Sabbath thing. The Sabbath thing, when we were kids, we didn't say 'We'll, write this song called 'War Pigs' and in f*cking 25 years we'll be icons. We had no idea. We didn't have any musical education. The beauty of those days was, we would end the song when we wanted to f*cking stop playing. I can honestly say that (with) Black Sabbath, nobody ever told us what to play or how to play. It was our gig." Hoelang Ozzy blijft touren weet de zanger nog niet: "I don't know, I retired about 15 years ago and that lasted a f*cking year. What I learned from that retirement thing was you have to retire to something else. If you sit on your arse watching TV, you're gonna drop dead." aldus Ozzy Osbourne aan wie een pensioen met een beetje vissen en golfen nog niet besteed is: "I fish with f*cking dynamite and I f*cking hate golf."


Louis_davidsOp 16 Maart 1937 staat Louis Davids (geboren als Simon David) gepland voor een optreden in De Bonte Dinsdagavondtrein. De Bonte Dinsdagavondtrein is één van de populairste radioprogramma's voor en na de Tweede Wereldoorlog. Louis Davids moet echter afzeggen vanwege een hevige astma-aanval. Producer Rene Sleeswijk laat in allerijl het revue-duo Willy Walden en Piet Muyselaar opdraven, die dan voor de allereerste keer optreden als de dames Snip en Snap. Het radio optreden is een enorm succes. Precies een jaar later staan Willy Walden en Piet Muyselaar in de studio van Casino Hamdorff in Laren om enkele grammofoonplaten op te nemen. Vastgelegd worden Ja, Meer, Snap Je Dat Nou Juffrouw Snip, Meisjes Daar Zijn De Matrozen en Mijn Weekend Huisje.


Johnny_cymbalIn zijn appartement in Nashville,Tennessee overlijdt Johnny Cymbal op 16 Maart 1993 aan de gevolgen van een hartaanval. Johnny Cymbal wordt op 3 Februari 1945 geboren in Ochiltree, Schotland als John Hendry Blair en is het meest bekend van het door hem zelf geschreven nummer Mr. Bass Man. Mr. Bass Man wordt door Johnny Cymbal op 14 December 1962 in de Mirasound Studios in New York City opgenomen. De Basstem op het nummer is van Ronnie Bright van The Valentines. Mr. Bass Man komt tot de 16e plaats in de Billboard Hot 100 maar ondermeer in Japan en Argentinie wordt de eerste plaats gehaald. Andere hits van Johnny Cymbal zijn: Teenage Heaven, Rock Me Baby en I'm Drinking Canada Dry. Vijf jaar later heeft Cymbal onder het pseudoniem Derek een hit in Amerika met Cinnamon. Al Martino heeft in 1967 succes met het door Johnny Cymbal geschreven nummer Mary In The Morning. Johnny Cymbal is 46 jaar geworden.


The Ramones staan op 16 Maart 1996 tijdens een optreden in Buenos Aires in Argentinixc3xab voor het laatst op het podium, en maken bekend dat dit hun afscheidsconcert is. De New-Yorkse punk-band heeft een jaar eerder al bekendgemaakt dat zij het na 21 jaar wel genoeg vinden. Op 6 Augustus van hetzelfde jaar zijn The Ramones in Los Angeles waar zij hun handen in cement drukken voor The Hollywood Rock Wall. 's Avonds staat de groep op de planken in The Palace in Los Angeles voor een jam-sessie met Eddie Vedder van Pearl Jam en Chris Cornell van Soundgarden. Volgens The Ramones is dit nu werkelijk echt de laatste keer dat zij opgetreden hebben.


Peaches_honeyblossomOp 16 Maart 1989 bevalt Paula Yates van een dochter die Peaches Honeyblossom Michelle Charlotte Angel Vanessa Geldof (foto) wordt genoemd. Vader is Boomtown Rats zanger Bob Geldow. Peaches is de tweede dochter van Geldof en de televisie-presentatrice. Hun eerste dochter Fifi Trixibelle is in 1983 geboren. Na de geboorte van hun derde dochter Pixie in 1991 gaan Bob Geldof en Paula Yates uit elkaar wanneer zij een verhouding krijgt met INXS-zanger Michael Hutchence. Uit deze relatie wordt in juli 1996 Heavenly Hiraani Tiger Lily Hutchence geboren. Begin 2006 klaagt Peaches Honeyblossom Michelle Charlotte Angel Vanessa Geldof in een column in het Britse tienerblad Smash Hits over de belachelijke namen die popartiesten hun kinderen geven. Zo heeft Keith Richards een dochter die haar naam Dandelion (paardenbloem) heeft veranderd in Angela. Frank Zappa heeft zijn kinderen Moon, Dweezil, Ahmet en Diva genoemd. De de zoon van David Bowie, Zowie, gaat tegenwoordig als Duncan door het leven. Peaches Geldof heeft medelijden met Apple, de dochter van Coldplay-zanger Chris Martin en actrice Gwyneth Paltrow die op 14 mei 2004 is geboren.


Eddie Van Halen en zijn vrouw, de actrice Valerie Bertinelli, krijgen op 16 Maart 1991 een zoon. Zij noemen hem Wolfgang. Tijdens de Van Halen tour in 2004 doet Wolfgang enkele gastoptredens met de band. Tijdens de tour in 2007 neemt Wolfgang Van Halen de plaats in van de vertrokken bassist Michael Anthony


Arthur_gunterOp 16 Maart 1976 overlijdt Arthur Gunter in Port Huron in Michigan aan de gevolgen van een longontsteking. Blues gitarist Arthur Gunter wordt geboren op 23 Mei 1926 in Nashville, Tennessee. Als kind zingt Gunter al met zijn broers en neven in de gospel groep The Gunter Brothers Quartet. Begin jaren 50 van de vorige eeuw speelt Arthur Gunter in verschillnde Blues bandjes in Nashville en neemt in 1954 verschillende nummers op voor Excello Records. In 1955 wordt het door hem opgenomen nummer Baby Let's Play House een lokale hit in en rond Nashville.  Baby Let's Play House wordt nationaal bekend door de uitvoering die Elvis Presley opneemt voor Sun Records. "Elvis got that number and made it famous. But I didn't get a chance to shake his hand," aldus Gunter. Aan het eind van 1955 krijgt Arthur Gunter een royalty check uitbetaald van $6500, een ongehoord hoog bedrag in die tijd voor een blues gitarist. Gunter blijft tot 1961 platen opnemen voor Excello, waarvan Juke Box Help Me Find My Baby nog enig succes heeft. In 1966 verhuist hij naar Pontiac, Michigan en treedt dan sporadisch nog op. Arthur Gunter is 49 jaar geworden.


Gute_nacht_freundeReinhard Mey komt op 16 Maart 1974 op nummer 31 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single Gute Nacht Freunde. Sinds 29 December 1975 is iedere avond een gedeelte van dit nummer op de Nederlandse radio te horen aan het begin van Met Het Oog Op Morgen. Helaas voor Reinhard Mey zijn de auteursrechten van de BUMA niet naar hem, maar voor Alfons Yondrascherk, de componist van Gute Nacht Freunde. Gute Nacht Freunde van Reinhard Mey, met op de B-kant Musikanten Sind In Der Stadt bereikt de 14e plaats in de Top 40.


Tupper_saussyOp 16 Maart 2007 overlijdt Tupper Saussy in zijn huis aan Belle Meade Boulevard in Nashville aan de gevolgen van een hartaanval. Frederick Tupper Saussy III wordt op 3 Juli 1936 in Statesboro, Georgia geboren. In de jaren zestig formeert Saussy samen met Don Grant het duo The Neon Philharmonic. Beiden zijn lid van het kamerorkest van The Nashville Symphony Orchestra. Tupper Saussy is ondermeer de componist van Morning Girl (1969) en Heighdy-Ho Princess (1970), de twee hits van The Neon Philharmonic. Na het stoppen van The Neon Philharmonic in 1975 wordt Don Gant studiomuzikant. Hij overlijdt op 6 Maart 1987 op 44-jarige leeftijd. Tupper Saussy is 70 jaar geworden.


Katinka Hartkamp bevalt op 16 Maart 2005 van een dochter die Lea Mara Katinka Kersbergen wordt genoemd. Vader is bassist Aram Kersbergen (oa Kane, Trijntje Oosterhuis, Postman en Green). Katinka Hartkamp is beter bekend onder haar artiestennaam Ester Hart. Op haar website schrijft Esther Hart: "Ondanks een drukke periode van werken, televisie-optredens en nog even snel tussendoor verhuizen, is na een probleemloze zwangerschap Lea Mara Katinka Kersbergen geboren". De tweede naam van de pasgeboren baby is een omdraaiing van de naam van Aram.Muziek Jarige Op 16 Maart

1934: Ray Walker - The Jordanaires Zanger
1942: Jerry Jeff Walker - Zanger USA
1948, Michael Bruce - Alice Cooper Gitaar
1954: Nancy Wilson - Heart Gitaar
1954: Jimmy Nail (James Bradford) - Zanger Engeland
1959: Flavor Flav (William Jonathan Drayton) - Public Enemy Rapper
1963: Stuart Kerr - Texas Drums
1972: Andrew Dunlop - Travis Gitaar
1984: Jamie Westland - Di-Rect Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten