Zoeken in de muziekgeschiedenis

6 feb. 2012

Muziekgeschiedenis van 7 Februari

Op 7 Februari 1987 komt de single De Loop Van Een Geweer van Peter Koelewijn op een 30ste plaats binnen in de Nederlandse Tipparade. Peter Koelewijn schrijft het nummer nadat platenfirma K-tel in 1986 een verzamelplaat wil uitbrengen met als titel Het Beste Van Peter Koelewijn. K-Tel vraag aan de producer/zanger/componist of hij daarvoor een paar extra nummers wil schrijven en opnemen. Eén daarvan wordt De Loop Van Een Geweer, waarin Peter Koelewijn zijn afschuw en onbegrip verwoord bij dodelijk geweld tegen mensen, die zelf juist met anti-geweld en vrede bezig waren (ondermeer Mahamat Ghandi, Bisschop Romero, Martin Luther King, Olaf Palme en John Lennon). "De loop van de zon, wordt door niemand bepaalt, noch de loop van het getij dat rijst en dat daalt, maar de loop van een leven, brak men af keer en keer, door de loop van een geweer. En de loop van de aarde, in het grote heelal, is zo vrij als de loop, van een beek naar het dal, maar de weg van de vrede, werd zo vaak geblokkeerd, door de loop van een geweer". De Loop Van Een Geweer staat slechts vier weken in de Tipparade, met als hoogste notering een 20ste plaats, en haalt uiteindelijk de Top 40 niet.


In Maastricht wordt op 7 Februari 2006 de single Da's Toch Dope Man! van De Heideroosjes gepresenteerd. Op Da's Toch Dope Man! is een rap te horen van Gerd Leers, de burgemeester van Maastricht. De Heideroosjes hebben Leers gevraagd nadat hij in de media het Nederlandse softdrugsbeleid hypocriet heeft genoemd. In Da's Toch Dope Man! pleiten De Heideroosjes voor veranderingen in dit beleid. Gerd Leers heeft plannen voor het reguleren van de wietteelt, die hij uit het criminele circuit wil halen.


Op 7 Februari 1970 komt Mijn Gebed van D.C. Lewis op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en blijft daar vier weken staan. D.C. Lewis is het pseudoniem van Ruud Eggenhuizen (geboren op 27 Januari 1947). Mijn Gebed is geschreven door Joop Stokkermans en Gerrit den Braber. D.C. Lewis wordt begeleid door het orgel van de Grote Kerk in Maassluis dat wordt bespeeld door Feike Asma (1912-1984). De trompetsolo is van wijlen Jan Marinus (1923-1990). Op de B-kant van Mijn Gebed staat het nummer De Laatste Zeven Dagen. Dit is een vertaling van Karel Hille van The Last Seven Days van de Utrechtse groep Gloria. Deze single is in 1969 goed voor een vijfde plaats in de Nederlandse Top 40. D.C. Lewis doet in 1970 met het lied Linda mee aan het Nationaal Songfestival, maar wordt niet uitgezonden naar het Eurovisiesongfestival. Hij scoort later nog twee kleine hits. Zijn Testament en Eva Magdalena halen respectievelijk plaats 23 en 33 in de Nederlandse Top 40. Later zingt hij nog enige tijd bij de Dance And Showband van Jose Marcello. In de jaren '80 wordt bij Eggenhuizen de spierziekte fibromyalgie geconstateerd. Hij overleed op 28 April 2000 aan een hartstilstand. Ruud Eggenhuizenen is 53 jaar geworden.


Op 7 Februari 1965 wordt George Harrison opgenomen in het ziekenhuis van het University College in Londen. Een dag later worden de amandelen van de Beatle geknipt.


Het eerste nummer van het Amerikaanse tijdschrift Crawdaddy verschijnt op 7 Februari 1966. Dit muziekblad wordt in New York uitgegeven door Paul Williams.


Tijdens de 21ste gala avond voor de uitreiking van de jaarlijkse American Music Awards, op 7 Februari 1994 in Los Angeles wint Whitney Houston (op foto met haar moeder) in totaal zeven onderscheidingen. De zangeres krijgt de onderscheidingen achtereenvolgens voor: Favorite Pop/Rock Female Artist, Favorite Pop/Rock Single (I Will Always Love You), Favorite Pop/Rock Album (The Bodyguard Soundtrack), Favorite Soul/R&B Female Artist, Favorite Soul/R&B Single (I Will Always Love You), Favorite Soul/R&B Album (The Bodyguard Soundtrack) en Favorite Adult Contemporary Album (The Bodyguard soundtrack). Haar feestje wordt echter bruut verstoord door Shannon Hoon, de zanger van Blind Melon, die zich zodanig misdraagt dat hij wordt gearresteerd voor openbare geweldpleging en het plegen van weerstand bij zijn aanhouding en het vernietigen van politie-eigendommen. De aanleiding voor zijn woedeuitbarsting is het feit dat de onderscheiding voor Best New Artist aan de Stone Temple Pilots wordt toebedeeld en niet aan Blind Melon.


Op 7 Februari 1991 is de Amerikaanse zanger/gitarist Robert Cray in Nederland om zijn voetafdrukken te zetten in de Star Boulevard. Deze boulevard ligt aan de strandkant bij het Kurhaus in Scheveningen.


Nadat Benny Neyman op 21 December 2007 bekend maakt dat hij lijdt aan een vergevorderde vorm van kanker overlijdt hij op 7 Februari 2008 aan de gevolgen van deze ziekte. Wilhelmus Albertus Neyman wordt op 9 Juni 1951 in Maastricht geboren. Na de middelbare school vertrekt hij naar Amsterdam, waar hij de Academie voor Kleinkunst volgt. Daar wordt hij als een rare gezien, omdat hij geen cabaretier of musicalster wil worden, maar chansonnier. Pas wanneer hij de school heeft afgemaakt wordt Chanson een hoofdvak. Zijn grote voorbeeld is Wim Sonneveld, eveneens homoseksueel, eveneens eigenlijk een chansonnier. Veel leert hij van en bij Conny Vandenbos die hij als zijn "vakmuti" beschouwd. In 1975 verschijnt zijn eerste album, Ik Wilde Als Orpheus Zingen, met introverte luisterliedjes waarvan slechts 300 exemplaren verkocht worden. Neyman breekt pas in 1978 door na zijn overstap naar platenmaatschappij CNR (die hij nooit verlaat), waar hij de plaat Samen Zijn We Rijk uitbrengt. De eerste grote hit van Neyman is Ik Weet Niet Hoe die op 9 Augustus 1980 een vijfde plaats in de Nederlandse Top 40 bereikt. Andere hits zijn Liefde Voor Het Leven, Vrijgezel en Waarom Fluister Ik Je Naam Nog (#1 in Augustus 1985). Benny Neyman is in 1985 een van de eerste zangers die het aandurft om met zijn eigen Nederlandstalige repertoire een landelijke tournee met een avondvullend concert te brengen. Neyman schrijft de teksten van al zijn liedjes zelf. "Mijn teksten zijn vaak autobiografisch, ik heb er nooit moeite mee gehad mezelf bloot te geven. Ik wil juist een beetje echt zijn." Een groot aantal van zijn platen is goed voor goud en platina. In 1995 ontvangt hij een Gouden Harp. In het juryrapport staat: "Benny Neyman is een vaste waarde in de Nederlandse lichte muziek. Hij dwingt die plaats af door zijn natuurlijke charme, gevoeligheid en integriteit, die vriend en vijand - voor zover aanwezig - altijd overtuigt." Tijdens zijn theatertournee in 2003 brengt Benny een hommage aan de één jaar eerder aan longkanker overleden zangeres Conny Vandenbos. Met haar stem op tape zingt hij Zolang Je Bij Me Bent als duet. De opbrengsten van de single gaan naar de Nederlandse Kankerbestrijding. In 2004 graaft hij naar zijn Limburge wortels op het album Trxc3xb6k naar Blouwdxc3xb6rrep. Benny Neyman is 56 jaar geworden.


Platenmaatschappij CBS organiseert op 7 Februari 1984 een groot feest ter ere van Michael Jackson. Tijdens het feest dat wordt gehouden in het Museum Of Natural History in New York wordt Jackson onderscheiden met een platina plaat met een doorsnee van één meter twintig.


Op 7 Februari 1967 brengen Michael Nesmith en Mickey Dolenz van The Monkees een bezoek aan het Britse televisieprogramma Top Of The Pops. Mickey Dolenz is een dag eerder al in Londen aangekomen. Michael Nesmith en zijn vrouw Phyllis zijn 's morgens in Londen gearriveerd, en gaan meteen winkelen in Carnaby Street. Later op de dag geeft Michael Nesmith interviews aan de BBC-radioprogramma's Pop-Inn en 24 Hours. Michael en Phyllis Nesmith besluiten de dag met een bezoek aan de Marquee Club in Londen waar The Spencer Davis Group optreedt.


U2 speelt op 7 Februari 2001 in het Astoria Theatre in Londen als opwarming voor de komende Elevation tournee die op 24 Maart 2001 in Miami, Florida van start gaat. Het publiek van nog geen 2000 toeschouwers bestaat hoofdzakelijk uit prijswinnaars en bekende uit de muziekwereld, waaronder Mick Jagger, alle leden van Oasis behalve Noel Gallagher, Kylie Minogue en The Chemical Brothers. Maar ook de modellen Naomi Campbell en Helena Christensen, Snooker speler Stephen Hendry en schrijver Salman Rushdie zijn aanwezig. De avond wordt geopend door DJ Jon Carter, waarna U2 de volgende set speelt: Until The End Of The World, Beautiful Day, Elevation/Stepping Stone, Stuck In A Moment, Gone, Discotheque, Staring At The Sun, New York, 11 O'Clock Tick Tock, I Will Follow, Desire, The Ground Beneath Her Feet, Mysterious Ways, One/Unchained Melody, All I Want Is You, Bad/Ruby Tuesday/Sympathy For The Devil en als toegift 40. "It's 15 years since we played a small venue, It's like landing a 747 on your front lawn. But our new songs make sense in a smaller venue", aldus Bono over het optreden in het Astoria Theatre.


Op 7 Februari 1959 wordt Buddy Holly begraven in zijn geboorteplaats Lubbock in Texas. De uitvaartdienst vindt plaats in de Tabernacle Baptist Church in Lubbbock. Jerry Allison, Joe Mauldin, Niki Sullivan en Sonny Curtis van The Crickets, Bob Montgomery en Phil Everly dragen de kist met het stoffelijk overschot van de omgekomen zanger naar het Lubbock City Cemetery, zijn laatste rustplaats. Op de grafsteen staat zijn naam gespeeld als Buddy Holley, ook staat de beroemde Fender Telecaster waar Buddy Holly altijd op speeldeingegraveerd. Buddy Holly is op 3 Februari 1959, op 22 jarige leeftijd om het leven gekomen bij een vliegtuigongeluk in de buurt van Mason City in Iowa.


Op 7 Februari 2009 overlijdt in haar appartement in Greenwich Village, New York City de Amerikaanse jazz-zangeres en pianiste Blossom Dearie. Marguerite Blossom Dearie wordt op 28 April 1926 in East Durham, New York geboren en studeerd als kind klassiek piano. Op latere leeftijd stapt ze over naar de jazz, vertrekt naar New York City, waar ze zangeres wordt van The Blue Flames (met het orkest van Woody Herman) en van The Blue Reys (met Alvino Rey). Als soliste vertrekt de pianiste en zangeres daarna naar Parijs, waar ze haar toekomstige echtgenoot (de Belgische saxofonist Bobby Jasper) ontmoet en formeert de vocalgroup The Blue Stars. Deze band scoort in 1954 een hit met de Franstalige versie van Lullaby Of Birdland. In 1956 verschijnt haar meest bekende hit uit die periode; The Riviera, gecomponeerd door Cy Coleman en Joseph McCarthy Junior. Terug in Amerika sluit Blossom Dearie een platencontract bij Verve Records waarvoor ze zes albums opneemt. Haar plaat Blossom Dearie Sings Rootin' Songs' wordt voor slechts één dollar als premium uitgebracht. In 1966 treed Dearie op in de befaamde Ronnie Scott's Club in Londen. Dit optreden leidt tot vier albums op het Fontana label. Uiteindelijk richt Blossom Dearie haar eigen maatschappij op; Daffodil Records. Zo krijgt ze zelf de controle over het opnemen en de distributie van al haar platen. Verder werkt Dearie ondermeer voor televisie (de jeugdserie Schoolhouse Rock), maakt soundtracks voor films als Killing Jessica Stein, My Life Without Me, The Squid And The Whale, The Adventures Of Felix en neemt op met artiesten als Lyle Lovett. De actieve muzikale carrixc3xa8re van Blossom Dearie eindigd in 2006. Blossom Dearie is 82 jaar geworden.


Tijdens een middagsessie op 7 Februari 1969 wordt in de Morgan Studio op 169/171 High Road, Willesden in Londen het nummer Pinball Wizard door The Who afgemaakt en gemixt. Pinball Wizard wordt op Vrijdag 7 Maart 1969 uitgebracht en bereikt in Engeland de vierde plaats. In Amerika wordt Pinball Wizard op 22 Maart 1967 uitgebracht en komt tot een 19de plaats in de Billboard Hot 100.


Op 7 Februari 1969 gaat in Amerika bij de omroep ABC de Tom Jones Show in premiere. ABC heeft de rechten voor twintig miljoen pond sterling verworven van een Britse productiemaatschappij.


Matt Monro overlijdt op 7 Februari 1985 in het Cromwell Hospital in Londen, aan de gevolgen van leverkanker. Matt Monroe wordt op 1 December 1930 in Londen geboren als Terry Parsons. Wanneer pianist Winifred Atwell zijn stem hoort, tipt hij Decca Records om de zanger een contract aan te bieden.Terry Parsons wordt Matt Monroe, Matt van Matt White een vriend van Winifred Atwell en Monro naar Atwell's vaders eerste naam. In 1956 verschijnt Ev'rybody Falls In Love With Someone als de eerste single van Matt Monro. Tussen Maart 1960 en Januari 1966 brengt Matt Monroe 19 singles, 8 EP's en 4 albums uit, en heeft hits met My Kind Of Girl, Gonna Build A Mountain, Softly As I Leave You en From Russia With Love. Op 21 Maart 1964 doet de The Cockney Sinatra, zoals zijn bijnaam luidt, voor Groot-Brittannixc3xab mee aan het Eurovisie Songfestival. Met I Love The Little Things eindigt hij in de Tivolis Koncertsal in Kopenhagen op de tweede plaats. Hetzelfde jaar heeft hij in Engeland zijn grootste hit met Walk Away. In Oktober 1965 bereikt Monro de achtste plaats in de Engelse hitllijst met een cover van Yesterday van The Beatles. Matt Monro is de eerste van een lange rij die dit nummer van The Beatles heeft gecovered. Matt Monro is 55 jaar geworden.


Op 7 Februari 1979 begint The Clash aan hun eerste Amerikaanse tournee met een optreden in het Berkeley Community Theatre in de buurt van San Francisco.


Vanaf 7 Februari 1983 ligt de single I Really Love You van George Harrison in de platenwinkel. Op de B-kant staat het nummer Circles. Zowel I Really Love You als Circles zijn afkomstig van het album Gone Troppo dat op 8 November 1982 is uitgebracht. I Really Love You wordt geen hit.


Op 7 Februari 1998 komt My Heart Will Go On van Celine Dion op een 21ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Het thema van de bioscoopfilm Titanic staat vanaf 21 Februari 1998 tien weken op de eerste plaats. Hiermee is My Heart Will Go On van Celine Dion de bestverkochte single in Nederland van 1998.


Na bijna negen jaar in Australie te hebben gewoond is de familie Gibb op 7 Februari 1967 weer terug in Engeland, nadat zij op 3 Januari 1967 met het schip Fair Sky vanuit Australie zijn vertrokken. In 1958 is de Gibb familie vanuit Manchester geemigreerd. In Australie hebben Barry, Robin en Maurice Gibb als The Gibb Brothers redelijk succes. In 1959 hebben ze hun eigen tv-show, en in 1963 tekenen ze een platencontract met Spin Records, waarvan de opnamen terug te vinden zijn op de albums Rare Precious And Beautiful Vol 1.2 & 3. Dankzij het succes van The Beatles is het klimaat voor jongensgroepen rond 1965 erg goed. Als eind 1966 Spicks And Specks zowel in Australie als in Europa een hit wordt, besluit Hugh Gibb met zijn gezin naar Engeland terug te keren. Ook de twee Australische muzikanten die met The Gibb Brothers spelen, Vince Melouney (gitaar) en Colin Petersen (drums) gaan mee naar Engeland. In Engeland komen ze onder contract bij producent/manager Robert Stigwood. Hun eerste album Bee Gees 1st bevat ondermeer de hits New York Mining Disaster 1941, To Love Somebody en Holiday. Onder de uiterst professionele begeleiding van Robert Stigwood groeien de Bee Gees uit tot een wereldformatie.


De single Old Habits Die Hard van Mick Jagger is vanaf 7 Februari 2005 een week lang de Radio 2 Paradeplaat. Het door Jagger zelf, samen met Dave Stewart van The Eurythmics, geschreven Old Habits Die Hard is afkomstig van de soundtrack bij de bioscoopfilm Alfie. Old Habits Die Hard wordt geen hit.


Vanaf 7 Februari 1970 ligt de single The Joy Of Living van Cliff Richard in de platenwinkel. De inmiddels 49ste single van de Britse zanger komt op 21 Februari 1970 binnen in de Britse hitparade. The Joy Of Living bereikt een 25ste plaats als hoogste notering.


R. Kelly moet zich op 7 Februari 2007 verantwoorden bij het Criminal Courthouse in Chicago. De Amerikaanse R&B en hiphop zanger moet voor de rechter verschijnen omdat in 2002 een videoband in zijn woning is gevonden waarop te zien is hoe hij seksuele handelingen verricht met een veertienjarig meisje. De als Robert Sylvester Kelly geboren zanger komt echter niet opdagen in de rechtbank omdat hij in het Jackson Memorial Hospital in Miami ligt. R. Kelly is op 4 Februari 2007 geopereerd aan zijn blindedarm. Volgens Lawyer Terence Gillespie, zijn advocaat, is de zanger aan de beterende hand, en is hij bij de volgende zitting op 21 Februari 2007 wel aanwezig.


Op 7 Februari 2000 overlijdt de Big Punisher. De als Christopher Lee Rios geboren rapper overlijdt aan de gevolgen van een hartaanval. Waarschijnlijk is zijn lichaamsgewicht van 318 kg de oorzaak geweest dat zijn hart het opgegeven heeft. De 'Teddybeer van de Rap' wordt in 1996 geintroduceerd in de rapwereld via een andere Latino-rap legende Fat Joe. Kort na zijn introductie maakt Big Pun. zoals hij kortweg genoemd wordt, underground een enorme impact door zijn bijdrages aan de albums Funkmaster Flex Mix Tape Vol.2 en het Fat Joe-album Jeaulous One's Envy. Een jaar later verschijnt Big Puns eerste soloalbum Capital Punishment. De plaat wordt een gigantisch succes en Big Pun wordt direct een van de toonaangevende figuren in de latino-rapscene. Na zijn dood verschijnt postuum het album Yeeah Baby, wat door Fat Joe geproduceerd is. "Steeds nadat ik een nummer had opgenomen kreeg het gevoel Yeah Baby, I'm back, Yeah Baby, it's on", zo verklaart Big Pun de albumtitel vlak voor zijn overlijden. Big Punisher is 28 jaar geworden.


James Taylor krijgt op 7 Februari 2006 de MusiCares Person Of The Year Award uitgereikt. Deze prijs voor zijn liefdadigheidswerk wordt in Los Angeles uitgereikt. James Taylor is zeer vereerd. Muzikale vrienden als Bruce Springsteen, Paul Simon en Sting brengen hem een ode door het zingen van een aantal van zijn liedjes.


Op 7 Februari 1985 maakt Ed Koch, burgemeester van New York, bekend dat (Theme From) New York, New York het officiele lied van de stad geworden is. (Theme From) New York, New York is geschreven door John Kander en Fred Ebb voor de gelijknamige film uit 1977 waarin Liza Minnelli de hoofdrol speelt. Begin 1980 neemt Frank Sinatra in Los Angeles zijn versie op van (Theme From) New York, New York. Het nummer komt op 3 Mei 1980 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de 32-ste plaats. In Nederland is (Theme From) New York, New York in de zomer van 1980 goed voor een vijfde plaats in de Top 40.


Dave Peverett overlijdt op 7 Februari 2000 in Orlando, Florida aan de gevolgen van kanker. 'Lonesome' Dave Peverett wordt op 16 April 1943 in Londen geboren, en begint zijn carriere als zanger/gitarist bij The Cross Ties Blues Band (met oa Chris Youlden) en Les Questions. In 1967 gaat Peverett bij de Bluesband Savoy Brown spelen, die dan bestaat uit oprichter Kim Simmonds (gitaar), Chris Youlden (zanger), Rivers Jobe (bas), Bob Hall (toetsen) en Roger Earl (drums). In 1971 kunnen Peverett, Earl en bassist Tony Stevens (die Rivers Jobe vervangen heeft) niet meer overweg met Savoy Brown-oprichter Kim Simmonds en trekken slide gitaarspeler Rod Price aan om Foghat te vormen. Het debuutalbum Foghat komt voorjaar 1972 uit en de groep weet met deze plaat het grootste deel van de oorspronkelijke Savoy Brown-fans voor zich te winnen, vooral in de Verenigde Staten. De schare Amerikaanse fans wordt na de albums Foghat (II) (Maart 1973), Energized (Januari 1974) en Rock And Roll Outlaws (Oktober 1974) steeds talrijker en het grootste deel van het jaar toert Foghat door de gehele Verenigde Staten. Na het album Fool For The City (September 1975) emigreert de band definitief naar New York. De van Night Shift (November 1976) getrokken single Drivin' Wheel weet zich wekenlang in de Amerikaanse Top 10 te handhaven, en Foghat is definitief doorgebroken in Amerika. "His battle with cancer was truly courageous and he did his damnedest to live life to the fullest right until the end. A lesson we should all attempt every day of our lives. It was truly an honour to work with him for so many years. I will miss him greatly. God Bless You Dave", aldus gitarist Rod Price. 'Lonesome' Dave Peverett is 56 jaar geworden.


The Rolling Stones staan op 7 Februari 1963 voor de eerste keer in de Harringay Jazz Club in Londen. De Stones krijgen voor hun optreden een bedrag van 7,50 pond uitbetaald. The Rolling Stones treden samen met The Blues By Six op. Kaartjes kosten 4 shillings.


Vanaf 7 Februari 2007 is All My Life van Billy Joel op het internet te beluisteren. De nieuwe single van de Amerikaanse zanger is een cadeau voor zijn derde vrouw Katie Lee met wie hij op 2 Oktober 2004 is getrouwd. In de Amerikaanse krant Newsday zegt Billy Joel dat zijn fans niet meteen enthousiast moeten worden voor een nieuw album. Joel is voorlopig niet van plan om nieuw repertoire op te nemen.


Venus van Shocking Blue komt op 7 Februari 1970 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 in Amerika. De single is door het Colossus label uitgebracht, en komt op 13 December 1969 de Amerikaanse hitlijst binnen. Het is de eerste Nederlandse productie die de top bereikt van de Billboard Hot 100. Het Haagse gemeentebestuur huldigt de leden van Shocking Blue door in Februari 1970 Robbie Van Leeuwen de Haagse zilveren penning voor bijzondere verdiensten te geven. Zangeres Mariska Veres, bassist Klaasje van der Wal en drummer Cor van Beek krijgen een herinneringsmedaille. Naar aanleiding van het succes in Amerika wordt Venus in Nederland opnieuw uitgebracht. Op 24 Januari 1970 is de single de Nederlandse Top 40 binnengekomen, en haalt neat als inde zomer van 1969 weer een derde plaats. Door het succes van Venus van Shocking Blue besluit het Amerikaanse label Colossus meer Nederlandse producties uit te brengen. Ma Belle Amie van de Delftse groep The Tee Set komt op 24 Januari 1970 de Billboard Hot 100 binnen. De single bereikt op 14 Maart 1970 de vijfde plaats.


John Lennon staat op 7 Februari 1981 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met het nummer Woman. Het is voor John Lennon zijn derde achteréénopvolgende nummer 1 hit in Engeland in 7 weken tijd. Eerder staat de ex-Beatle op 20 December 1980 op nummer 1 met (Just Like) Starting Over, en op 10 Februari 1981 met Imagine. Aanleiding voor het plotselinge succes is de moord op John Lennon op 8 december 1980 in New York door Mark David Chapman.


Bobby Troup overlijdt op 7 Februari 1999 in Sherman Oaks in Californie aan een hartaanval. Bobby Troup wordt geboren op 18 Oktober 1918 in Harrisburg, Pennsylvanie en is het meest bekend als schrijver van het nummer (Get Your Kicks On) Route 66. In 1946 is Nat King Cole de eerste die het nummer opneemt. In 1955 produceert Troup de millionseller Cry Me A River voor de zangeres Julie London, met wie hij op 31 December 1959 in het huwelijk treedt. Cry Me A River is afkomstig uit de film The Girl Can't Help It, waarvoor Bobby Troup het titelnummer schrijft. In 1956 neemt Bobby Trout voor het album California Cool zijn eigen versie op van Route 66. Het nummer wordt daarna nog vele malen gecovered, ondermeer door: The Rolling Stones (1964), John Lennon (1975), Manhattan Transfer (1982), The Replacements (1987). Depeche Mode (1988) en het Brian Setzer Orchestra (1994). Bobby Troup is 81 jaar geworden.


Nana Mouskouri verteld in een interview met het Algemeen Dagblad van 7 Februari 2006 over haar verregaande plannen voor een school voor jong zangtalent. De 71-jarige Griekse zangeres is begin Maart 2006 in Nederland voor haar Farewell World Tour. "Ik blijf in vorm door te zingen. Daar put ik energie uit. Ik ben gezond en gelukkig. Ik wil stoppen op het moment dat het nog goed met mij gaat", aldus Nana Mouskouri.


Op 7 Februari 1964 landen The Beatles met PanAm vlucht 101 op het John F. Kennedy International Airport in New York voor hun eerste Amerikaanse tournee, en een bezoek aan The Ed Sullivan Show. The Beatles worden vergezeld door hun manager Brian Epstein, hun vrienden Mal Evans en Neil Aspinall, producer Phil Spector en zijn groep The Ronettes, en een handjevol journalisten. Op het vliegveld staan meer dan 5000 gillende fans te wachten. "Er waren miljoenen jonge mensen op het vliegveld. Niemand had dat verwacht. We hoorden het toen we nog in de lucht zaten. Er waren journalisten aan boord en de piloot had een telefoontje ontvangen, 'Zeg de jongens dat er een grote menigte op ze wacht' zei hij. We dachten dat we het gemaakt hadden", aldus Paul McCartney. The Beatles zijn op 9 Februari 1964 (foto) te gast in The Ed Sullivan Show waar ze All My Loving, Till There Was You, She Loves You, I Saw Here Standing There en I Want To Hold Your Hand spelen. Meer dan 75 miljoen Amerikanen zijn getuige van dit optreden. De show is zo'n succes dat The Beatles op 16 en 23 Februari 1964 nogmaals te zien zijn in The Ed Sullivan Show. "Ik wist dat onze manager plannen met Ed Sullivan had, maar wij dachten 'dat moeten we eerst nog maar eens zien'. Maar het was alsof we uit het donker tevoorschijn kwamen. Dat is de waarheid. Het was zo overweldigend, we waren verbijsterd", aldus John Lennon.


In Amerika wordt op 7 Februari 1981 door ABC deel één van de mini-serie Elvis And Me uitgezonden. Deze televisieserie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Priscilla Presley. In het door Larry Peerce geregisserde Elvis And Me zijn de hoofdrollen voor Dale Midkiff (Elvis Presley), Susan Walters (Priscilla) en Hugh Gillin (Kolonel Tom Parker).


Na een uitvaartdienst in de Noble Chapel Funeral Home in de San Fernando Valley wordt op 7 Februari 1959 het stoffelijk overschot van Ritchie Valens begraven op het San Fernando Mission Cemetery. Ritchie Valens wordt geboren als Richard Steve Valenzuela op 13 Mei 1941 in Pacoima, Californixc3xab. Op 3 Februari 1959 verongelukt hij met een vliegtuig, waarin ook collega-artiesten Buddy Holly en The Big Bopper de dood vinden. Op negenjarige leeftijd krijgt Valens zijn eerste (Spaanse) gitaar. Als twaalfjarige heeft hij dan al een flink aantal composities op papier staan, waarvan het merendeel is gexc3xafnspireerd door onder meer Mexicaanse muziek. Enkele jaren later formeert hij een eigen groepje, The Silhouettes. Op zijn zeventiende wordt Valens ontdekt door Bob Keene, president van Del-Fi Records in Hollywood, die hem een contract aanbiedt. Zijn eerste plaat, Come On Let's Go/Framed, haalt de Amerikaanse hitlijsten. Zijn tweede single, Donna/La Bamba wordt een wereldhit. Ritchie Valens speelt een rol in de film Go Johnny Go, waarin ook Chuck Berry en Eddie Cochran te zien zijn. Na zijn dood verschijnen er nog enkele singles en een paar elpees, meer is niet voorradig. Ritchie Valens is 17 jaar geworden.


Led Zeppelin komt op 7 Februari 1970 op de eerste plaats van de Engelse albumlijst met Led Zeppelin II. Het album verschijnt slechts negen maanden na het debuutalbum Led Zeppelin I, en is voor de groep hun eerste nummer 1 album in Engeland. Van het album worden in Engeland geen singles uitgebracht. De No Singles politiek is een idee van manager Peter Grant, volgens hem verkoopt een album juist meer als daarop je favouriete nummer staat als die niet op single te krijgen is. Met medewerking van Phil Carson, de baas van Atlantic in de UK, die het idee van Peter Grant steunt lukt dit ook in Engeland. In Amerika daarentegen brengt Atlantic Records het nummer Whole Lotta Love uit op single. Whole Lotta Love, in een verkorte versie, staat vanaf 19 Januari 1970 op de vierde plaats van de Billboard Hot 100 in Amerika. De drie singles die Led Zeppelin van een eerste plaats afhouden zijn: Raindrops Keep Fallin' On My Head van B.J. Thomas, Venus van Shocking Blue en I Want You Back van The Jackson 5. De vierde plaats voor Whole Lotta Love is de hoogste postie die een single van Led Zeppelin ooit heeft gehaald. Manager Peter Grant is furieus dat de single tegen zijn wil in Amerika wordt uitgebracht. Voor het album maakt het echter niet veel uit. Led Zeppelin II staat 138 weken in de Billboard Hot 100 en verkoopt meer dan 6 miljoen exemplaren.


Op 7 Februari 1974 treedt Hans Jansen uit Den Helder voor het eerst op met Ekseption tijdens een concert in Stuttgart in West-Duitsland. Hij is de opvolger van toetsenist Rick Van Der Linden, die in 1973 uit de groep wordt gezet. Rick Van Der Linden wint weliswaar een proces omtrent het eigendomsrecht van de groepsnaam, maar schenkt deze later dan toch aan de groep. Rick Van Der Linden richt vervolgens, samen met Jaap van Eik en Pierre van der Linden de groep Trace op. Ekseption, met Hans Jansen, maakt nog een elpee Bingo, die weinig doet. Twee jaar later is Ekseption ter ziele. Rick Van Der Linden komt een eerdere herseninfarct niet te boven en overlijdt zondagmorgen 22 Januari 2006 59jarige leeftijd in Groningen.


George Michael en Aretha Franklin staan op 7 Februari 1987 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met het nummer I Knew You Were Waiting (For Me). De schrijvers Simon Climie en Dennis Morgan hebben I Knew You Were Waiting (For Me) gelijktijdig aan Aretha Franklin en Tina Turner aangeboden, maar het is Aretha Franklin die ermee aan de haal gaat. Het is voor de Queen Of Soul haar eerste nummer 1 in Engeland sinds ze 20 jaar geleden, in Juni 1967, met Respect haar eerste hit scoort.


Het album Coda van Led Zeppelin bereikt op 7 Februari 1983 de platina status in de Verenigde Staten. Coda is op 18 December 1982 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de zesde plaats. Op Coda staan niet eerder verschenen tracks die Led Zeppelin tussen 25 Juni 1969 en 12 September 1976 heeft opgenomen. Dit zijn We're Gonna Groove, Poor Tom, I Can't Quit You Baby, Walter's Walk, Ozone Baby, Darlene, Bonzo's Montreux en Wearing And Tearing.


Als opvolger van hun nummer één-hit Vertigo kiest U2 voor Europa voor het nummer Sometimes You Can't Make It On Your Own. De tweede single van hun album How To Dismantle An Atomic Bomb verschijnt op 7 Februari 2005. In de Verenigde Staten is All Because Of You de nieuwe U2-single. Op de Sometimes You Can't Make It On Your Own-single staat een aantal bonus-tracks. Jacknife Lee heeft hiervoor niet alleen een remix gemaakt van de album-track Fast Cars, maar ook van Ave Maria, gezongen door Bono en Luciano Pavarotti. Vertigo is te horen in de Redanka-remix. Op de DVD van Sometimes You Can't Make It On Your Own is een live-uitvoering van het liedje te zien, opgenomen in de U2-studio in Dublin in Ierland. De videoclip van Sometimes You Can't Make It On Your Own is op 13 December 2004 opgenomen in het Gaiety Theater, een schouwburg in Dublin. Deze clip is geregisseerd door Phil Joanou. Hij is ook verantwoordelijk voor de videoclip bij de U2-single All Because Of You. Bono heeft Sometimes You Can't Make It On Your Own opgedragen aan zijn vader, wijlen Bob Hewson. Die heeft, als lid van een toneelgezelschap, regelmatig op de planken gestaan van het Gaiety Theater. "Dit lied is een portret van hem. Hij was een geweldige zanger, een tenor. Hij was een man uit de arbeidersklasse van Dublin die naar opera luisterde. Hij stond thuis als dirigent voor de apparatuur met de breipennen van mijn moeder. Hij was gek op opera. Daarom haal ik in dit nummer uit met de tenorstem waar hij zo van hield. Ik hoop dat hij ervan zou hebben genoten", aldus Bono.


Gary Glitter krijgt op 7 Februari 2007 drie maanden strafvermindering. De als Paul Gadd geboren Engelse zanger is in Vietnam tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het misbruiken van twee minderjarige meisjes, maar zegt zelf onschuldig te zijn is. Door deze strafvermindering, ter gelegenheid van Tet (het Vietnamese nieuwjaar), komt Gary Glitter in Augustus 2008 vrij.


Love's Theme van Barry White's Love Unlimited Orchestra bereikt op 7 Februari 1974 de gouden status in Amerika. De single is op 1 December 1973 de Billboard Hot 100 binnengekomen. Love's Theme staat vanaf 9 Februari 1974 twee weken op de eerste plaats.


In Parijs wordt Paul Anka op 7 Februari 1994 door de Franse muziekindustrie onderscheiden voor My Way. De Canadese zanger heeft in 1968 op Comme D'Habitude van Claude Francois de Engelse tekst geschreven. My Way is in de uitvoering van Frank Sinatra een klassieker geworden. Frank Sinatra neemt het nummer op 30 December 1968 in Los Angeles op. In 1965 laat de Fransman Jacques Revaux de melodie al horen aan Michel Sardou. Twee jaar later wordt door Claude Franxcois, samen met Gilles Thibaut de tekst geschreven nadat zijn relatie met France Gall verbroken is. Als Comme D'Habitude (Zoals Gewoonlijk) neemt Claude Francois het nummer in 1967 op. In Januari 1968 maakt David Bowie voor het eerst een Engelse vertaling als Even A Fool Learns To Know. Op 9 Februari 1968 wordt de demo van Bowie aangeboden aan publishing maatschappij Essex Music. De versie van Bowie mag echter niet van de schrijvers worden uitgebracht. Zij hebben liever dat een grote naam het nummer oppikt, en niet een "Yobbo from Bromley". In 1969 vertaald Paul Anka het nummer Comme D'Habitude als My Way, waarbij de vertaling van Bowie Paul Anka beinvloedt heeft. In Nederland wordt My Way geen hit. Dat gebeurt pas in 2001 als de versie van Herman Brood op 18 Augustus de eerste plaatst bereikt.


The Rolling Stones zijn op 7 Februari 1986 in New York om de videoclip bij Harlem Shuffle op te nemen. Deze single komt op 15 Maart 1986 binnen in de Nederlandse Top 40, en haalt de vijfde plaats. Het origineel is in 1963 door Bob & Earl opgenomen. Bob &Earl bestaat uit Robert Byrd (van de groep The Laurels) en Earl Nelson (van de groep The Hollywood Flames). De produktie en arrangementen van The Harlem Shuffle wordt gedaan door Barry White. Harlem Shuffle komt zes jaar later pas, op 3 Mei 1969, binnen in de Nederlandse Top 40. Bob & Earl bereiken de achtste plaats.


Op 7 Februari 1987 moeten Crosby, Stills & Nash hun medewerking aan een liefdadigheidsvoorstelling voor Greenpeace in Vancouver in Canada afzeggen. David Crosby krijgt geen verblijfsvergunning omdat hij een strafblad heeft.


In de De Lane Lea Studio in Londen neemt The Jimi Hendrix Experience op 7 en 8 Februari 1967 het nummer Foxy Lady op. Ook worden de nummers The Wind Cries Mary en Purple Haze opgenomen. Foxey Lady is de openingstrack van het album Are You Experienced die in Juni 1967 de tweede plaats bereikt in de Engelse albumlijst. "On Foxy Lady we just started playing actually, and set up a microphone, and i had those words" aldus Jimi Hendrix over het tot stand komen van Foxey Lady. In Nederland komt de single op 23 December 1967 de Nederlandse Top 40 binnen, en komt niet hoger dan de 31ste plaats.


David Bowie ontkent op 7 Februari 2005 op zijn website de geruchten dat hij deze zomer zal optreden op Europese openlucht-festivals. De 58-jarige Engelse zanger heeft sinds juni 2004 niet meer op een podium gestaan. Hij heeft zijn A Reality World Tour moeten staken na een acute hartoperatie. "Er staan voor David Bowie geen live-data gepland in 2005. Zodra hier verandering in komt, ben jij de eerste die wij op de hoogte brengen", aldus een verklaring op de website. Universal Music brengt in Februari 2005 de DVD Love You Till Tuesday uit. Dit is een DVD met een unieke promotiefilm van David Bowie uit 1968. De film is indertijd geproduceerd voor televisie, maar nooit uitgezonden. David Bowie zingt de originele versie van Space Oddity, zijn eerste hit. Andere zeldzame songs op deze DVD zijn Rubber Band en When I Live My Dream. Op de bonus-DVD zingt David Bowie Threepenny Pierrot en Columbine, in 1970 opgenomen voor een Schots televisieprogramma.


Op 7 Februari 1993 wordt bij de TROS op Radio 3 de eerste Mega Top 50 uitgezonden. Danixc3xabl Dekker en Martijn Krabbxc3xa9 zijn de presentatoren. De BUMA, de publieke omroepen en een groot aantal platenmaatschappijen en detailhandelaren hebben de handen ineengeslagen voor een nieuwe hitparade in plaats van De Nationale Top 100. De Mega Top 50 wordt samengesteld door De Stichting Mega Top 50. Er verschijnt ook een gedrukt exemplaar van de Mega Top 50. I Will Always Love You van Whitney Houston is de eerste nummer 1-hit in deze nieuwe hitparade.


De saxofonist Elton Dean overlijdt op 7 Februari 2006 aan hart en lever problemen. De Engelse saxofonist speelt in 1966 en 1967 in Bluesology, de groep rond Long John Baldry. In Bluesology speelt een zekere Reginald Dwight piano. Uit bewondering voor Elton Dean en Long John Baldry verandert Reginald Dwight zijn later naam in Elton John. In de jaren zeventig speelt Elton Dean in Soft Machine, waarmee hij enkele succesvolle albums maakt. Elton Dean is 61 jaar geworden.


Met ingang van 7 Februari 1970 is Lex Harding de nieuwe presentator van de Nederlandse Top 40 op Radio Veronica. Harding is hiermee de opvolger van Jan van Veen die begin Februari 1970 door de zeezender ontslagen is na een hooglopende ruzie met collega's over de keuze van een Alarmschijf. Alle diskjockeys willen voor de week van 17 Januari 1970 Voodoo Woman van Simon Stokes & The Nighthawks tot Alarmschijf bombarderen. Jan van Veen maakt zich echter hard voor Fat Jack van The Hearts Of Soul. De meeste stemmen blijken toch te zijn uitgebracht op Voodoo Woman. Jan van Veen legt zich hier niet bij neer, en beroept zich op het, tot dan toe nog onbekende, vetorecht van de programmaleiding. Van Veen verlaat de vergadering, een verontwaardigde groep collega's achterlatend die allemaal vinden dat het een democratisch recht is dat de meerderheid beslist. Door de weigering van Jan van Veen ontstaan er spanningen in het Veronicagebouw. Van Veen wordt genegeerd door zijn collega's, en er wordt geprobeert de situatie tot een vreedzame oplossing te brengen. Rob Out stelt de oprichting van een soort programmaraad voor, die het recht heeft beslissingen van de programmaleider terug te draaien. Van Veen weigert echter hiermee akkoord te gaan. "Dit kan echt niet langer zo", stelt Tineke. "Wij moeten Oom Bull waarschuwen. Als hier niks aan wordt gedaan, houd ik het verder voor gezien.xe2x80x9d Bull Verwey stelt voor zijn broer Jaap, tevens directielid van Radio Veronica, te bellen. Jaap Verwey hoort de gang van zaken aan, en roept Jan van Veen ter verantwoording. Een poging om de zaak te sussen wordt volledig door hem onderuitgehaald. Jan van Veen beroept zich opnieuw op zijn verantwoordelijkheid als programmaleider. Jaap Verwey verliest zijn zelfbeheersing en schreeuwt "Eruit! Eruit! En nooit meer in dit gebouw!". Jan van Veen blijft dan ijzig kalm. "Dat zullen wij nog wel 'ns zien. Ik denk dat Dirk (Verwey, ook directielid en schoonvader van Jan van Veen) daar morgen wel anders over denkt". Dirk Verwey heeft moeite met het dreigende vertrek van Jan van Veen. Een en ander resulteert in ruzie tussen Dirk en zijn beide broers, Bull en Jaap Verwey. Dit meningsverschil heeft vergaande gevolgen. De schijnbaar ijzersterke familieband wordt zwaar op de proef gesteld en de breuk tussen de gebroeders Verwey blijkt onomkeerbaar.


In Amerika wordt op 7 Februari 1977 de live-versie van Maybe I'm Amazed van het album Wings Over America van Paul McCartney & Wings uitgebracht. Maybe Ixe2x80x99m Amazed komt op 12 Februari 1977 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de tiende plaats als hoogste notering.


Vanuit het RAI Congrescentrum in Amsterdam wordt op 7 Februari 1979 de door Martine Bijl gepresenteerde 23ste editie van het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. In tegenstelling tot eerdere edities is er dit keer slechts één deelnemer: Xandra, de groep rond de zangeres Sandra Reemer. Zij heeft zichzelf een moderne outfit aangemeten waarbij een lange paardenstaart het meest in het oog springt. Sandra Reemer zingt vijf nummers. Colorado, geschreven door Gerard Cox en Rob en Ferdi Bolland, wordt gekozen om Nederland op 31 Maart 1979 in Jeruzalem te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Xandra eindigt op de twaalfde plaats met 51 punten. Israel wint, voor de tweede achtereenvolgende keer, met Hallelujah door Milk & Honey.


De Muziek Jarige Op 7 Februari

1934: Earl King - Blues Gitarist USA († 17 April 2003)
1934: King Curtis - Saxofonist USA († 13 Aug 1971)
1948: Jimmy Greenspoon - Three Dog Night Orgel
1949: Alan Lancaster - Status Quo Bas
1949: Stoney Browder - Kid Creole & The Coconuts
1954: Dieter Bohlen - Modern Talking
1959: Brian Travers - UB40 Saxofoon
1960: Steve Bronski - Bronski Beat Toetsen/Percussie
1962: David Bryan - Bon Jovi Toetsen
1962: Garth Brooks - Country Zanger USA
1974: Danny Goffey - Supergrass Drums
1975: Wes Borland - Limp Bizkit Gitaar
1978: Ashton Kutcher - Zanger Canada

Geen opmerkingen:

Een reactie posten