Zoeken in de muziekgeschiedenis

4 feb. 2012

Muziekgeschiedenis van 5 Februari

Gitarist Mick Ronson speelt op 5 Februari 1970 voor het eerst samen met David Bowie. "I met him for the first time about two days ago, through John the drummer", aldus David Bowie tijdens het optreden. Samen met Tony Visconti op bas en John Cambridge op drums nemen zij voor het programma The Sunday Show van John Peel in de Paris Cinema Studio een uur durend concert op. Geproduceerd door Jeff Griffin speelt David Bowie de volgende nummers: Amsterdam, God Knows I'm Good, Buzz The Fuzz, Karma Man (alle vier door Bowie solo op acoustisch gitaar), London Bye Ta Ta, An Occasional Dream, The Width Of A Circle, Janine, Wild Eyed Boy From Freecloud, Unwashed And Somewhat Slightly Dazed, Fill Your Heart, The Prettiest Star, Cygnet Committee, Memory Of A Free Festival en Waiting For The Man. Memory Of A Free Festival wordt tijdens de uitzending op 8 Februari 1972, tussen 16.00 en 17.00, ingekort tot 3 minuten (oorspronkelijk 6.40 min) terwijl Waiting For The Man helemaal niet wordt uitgezonden, dit ivm de lengte van het programma, dat maar een uur duurt. Op het album Bowie At The B (The Best Of The BBC Sessions 68-72) uit 1996 verschijnen de nummers Amsterdam, God Knows I'm Good, The Width Of A Circle, Unwashed And Somewhat Slightly Dazed, Cygnet Committee en Memory Of A Free Festival voor het eerst op CD.



Zanger Wim Hogenkamp wordt op 5 Februari 1989 dood aangetroffen in zijn huis aan de Amsterdamse Nicolaas Maasstraat. Naast hem wordt een pistool gevonden. In 1977 schrijft Hogenkamp samen met Frank Affolter het nummer De Mallemolen, waarmee Heddy Lester dat jaar meedoet aan het Eurovisie Songfestival. Wim Hogenkamp krijgt in 1978 de Louis Davidsprijs voor het lied Afscheid. In 1979 wordt hij onderscheiden met een Edison voor de LP Heel Gewoon. In 1981 is Wim Hogenkamp één van de Nederlandse deelnemers aan het Knokke Festival. Wim Hogenkamp is 41 jaar geworden.


Het album met de soundtrack van Yellow Submarine, de tekenfilm van The Beatles, bereikt op 5 Februari 1969 in Amerika de gouden status. Op het album staan o.a. It's All Too Much, Only A Northern Song, Hey Bulldog en All Together Now. Deze vier nummers van The Beatles zijn nog niet eerder verschenen.


Op 5 Februari 1972 komt de single Mother And Child Reunion van Paul Simon binnen in de Billboard Hot 100. Het is voor Paul Simon zijn eerste solo hit, na de beeindiging van de samenwerking met Art Garfunkel, twee jaar eerder. De titel en het idee voor Mother And Child Reunion ontstaat wanneer Paul Simon in een Chinees Restaurant in New York een gerecht besteld met kip en eieren als belangrijkste ingredienten. De naam van het gerecht is Mother And Child Reunion, een logische naam, het ei (child) wordt met de kip (mother) weer verenigd (reunion) op een bordje. Paul Simon vind de naam zo grappig dat hij het op een servetje schrijft en meeneemt naar huis. Het nummer, dat uiteindelijk op 1 April 1972 de vierde plaats van de Amerikaanse hitparade haalt, kent duidelijke reggae invloeden. Het is een bewuste keuze van Simon om, door een andere muzikale richting in te slaan, afstand te nemen van de typische Simon & Garfunkel stijl. Het nummer wordt in Jamaica opgenomen, met hulp van muzikant Hux Brown, die eerder ook mede-verantwoordelijk is voor de hits Isrealites van Desmond Dekker & The Aces, Double Barrell van Dave & Ansil Collins en Hold Me Tight van Johnny Nash. Art Garfunkel gaat het muzikaal minder voor de wind, hij moest nog anderhalf jaar wachten op zijn eerste solo hit.


Gabrielle komt op 5 Februari 2000 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Rise. Het nummer bevat een sample van het Bob Dylan nummer Knocking On Heavens Door. Voor Bob Dylan betekent dit zijn derde nummer 1 in Engeland als schrijver van een nummer. Eerder hebben Mr. Tambourine Man (The Byrds in Juli 1965) en Mighty Quinn (Manfred Mann in januari 1968) ook al de hoogste positie in Engeland gehaald.


Op 5 Februari 1966 komt The Ballad Of The Green Berets van Sergeant Barry Sadler (5 November 1989) binnen in de Billboard Hot 100. De timing van de plaat is perfect, in Amerika groeit op dat moment namelijk de publieke weerstand tegen de oorlog in Vietnam. De plaat vliegt de winkels uit en binnen twee weken staat The Ballad Of The Green Berets op nummer 1 in Amerika, waar hij vijf weken blijft staan. Toch is het een onbedoeld succes. Barry Sadler, zelf lid van de speciale Green Berets legereenheid en bovendien een gewonde Vietnam veteraan, heeft het plaatje eigenlijk opgenomen voor distributie onder de Amerikaanse troepen, om die een hart onder de riem te steken. Wanneer de plaat een succes wordt, schenkt Sadler een groot deel van de opbrengst aan de nabestaanden van soldaten die in Vietnam zijn gesneuveld.


Het concert van Metallica in de Reunion Arena in Dallas in Texas wordt op 5 Februari 1989 rechtstreeks in heel Amerika uitgezonden via de omroep Z-Rock.


Op 5 Februari 1988 geven de Dolly Dots een interview aan Henk van der Meyden voor zijn Privé-pagina in De Telegraaf. Van der Meyden is erg verbaasd als Angela, Ria, Patty, Esther, Angéle en Anita hem vertellen dat zij hebben besloten ermee te stoppen. Als reden wordt genoemd het floppen van de film Dutch Treat en het slechte resultaat van de laatste single What A Night (nummer 18 in de Top 40) Het laatste concert van de Dolly Dots vind plaats op 2 Oktober 1988 in de Escape in Amsterdam. Angela Groothuizen gaat met Ruud Mulder verder als het duo Angela & The Rude, Ria Brieffies begint aan en solo-carriere, Patty Zomer wordt styliste en Esther Overbeek visagiste. Na enkele geslaagde optredens tijdens De Vrienden Van Amstel in Januari 2007 geven de Dolly Dots in de originele samenstelling op 25 en 26 Mei 2007 twee uitverkochte reünieconcerten in Ahoy in Rotterdam.


Rudy Pompilli overlijdt op 5 Februari 1976 aan de gevolgen van longkanker. Rudolph Pomilli wordt geboren op 16 April 1924 in Pennsylvanie, en begint zijn carierre als saxofonist van The Ralph Marterie Orchestra waarmee hij in 1953 een hit heeft met een cover versie van het nummer Crazy Man Crazy van Bill Haley. Rudy Pompelli heeft eigenlijk een hekel aan Rock en Roll. Toch gaat hij in 1955 op een uitnodging in van Bill Haley om opvolger te worden van saxofonist Joey Ambrose, die samen met twee andere Comets de band The Jodimars begint. Rudy Popmpilli is vervolgens 19 jaar lang saxofonist van Bill Haley & His Comets. Na een tournee door Europa wordt er in 1974 longkanker bij Pomppelli geconstateerd. Rudy Pompelli is 52 jaar geworden.


Op 5 Februari 1967 ontstaat er een hoog oplopend conflict tussen de Engelse krant News Of The World en The Rolling Stones, dat later grote gevolgen heeft voor verschillende groepsleden. De aanleiding is een artikel, waarin de krant, o.a. beweert dat Mick Jagger het gebruik van LSD heeft toegegeven. Nog dezelfde dag laat Jagger de krant dagvaarden wegens smaad. Hoewel de krant, de volgende dag, bekend maakt dat de verslaggever Brian Jones ten onrechte heeft aangezien voor Mick Jagger, is de schade al aangericht. "Ik Ben geschokt dat een verantwoordelijke krant als News Of The World een dergelijk lasterlijk artikel over mij kan publiceren. Ik wil hierbij duidelijk maken dat dit beeld van mij misleidend en onjuist is. Ik zal mijn advocaten vragen een klacht in te dienen bij het Hooggerechtshof", aldus Mick Jagger in zijn reaktie.


Vanaf 5 Februari 1990 ligt de single Put It There van Paul McCartney in de platenwinkel. Put It There komt op 24 Februari 1990 binnen in de Mega Top 100, en bereikt de 84ste plaats als hoogste notering. De single met als extra nummers Mama's Little Girl en Same Time Next Year staat slechts vier weken in de Nederlandse hitlijst genoteerd. In Engeland bereikt deze single een 32ste plaats. In Amerika wordt Put It There niet op single uitgebracht.


Op 5 Februari 1957 arriveren Bill Haley & His Comets, met het passagiersschip de Queen Elizabeth, vanuit New York in Southampton voor hun allereerste tournee door Engeland. Van Southampton gaat het gezelschap met de trein naar Waterloo Station in Londen waar zij door vijfduizend fans worden verwelkomd. Door de enorme drukte die de fans veroorzaken, kan Bill Haley ternauwernood het station verlaten. Na twintig minuten handtekeningen te hebben uitgedeeld kan hij eindelijk vertrekken. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse Rock & Roll artiest in Engeland op tournee gaat.


Tim Kelly overlijdt op 5 Februari 1998 aan de gevolgen van een verkeersongeluk in Arizona. De gitarist van de groep Slaughter is op weg van Baghdad, Arizona naar Kingman in Arizona als op Highway 96 een vrachtwagen plotseling schaart en zijn auto raakt. Ook een andere auto met vijf inzittende wordt geraakt door de vrachtwagen. De chauffeur van de vrachtwagen en de vijf inzittende van de andere auto raken slechts licht gewond. Tim Kelly wordt met spoed overgebracht naar het Arizona Health Clinic in Baghdad, waar hij om half zeven 's avonds overlijdt. "We're obviously in shock. At first thought, none of us believed he would want anything but to have us keep the upbeat and positive message of Slaughter's music out there in the world. He was an incredible trooper and made it through the highest of the highs and lowest of the lows in his life and career", aldus bassist Dana Strum in een eerste reaktie. Tim Kelly is 34 jaar geworden. Een jaar later wordt de chauffeur van de vrachtwagen, James C. Webb, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van $20.000. De vrachtwagenchauffeur bleek onder invloed gereden te hebben van drugs. "We hope the sentence sends a message to anyone, especially truck drivers, who uses drugs while driving. You can't drive one of those heavyweight vehicles gunned out on speed. Maybe other truck drivers will think twice now", aldus Dana Strum


Op 5 Februari 1961 begint Cliff Richard aan een uitgebreide tournee door Engeland. In het voorprogramma staan Cherry Wainer, Chas McDevitt & Shirley Douglas, Dave Sampson & The Hunters en Norman Vaughan.


Iggy Pop tekent op 5 Februari 1977 een solo-contract bij RCA Records. Lust For Life is de eerste single die van de ex-zanger van The Stooges wordt uitgebracht. De single bereikt in Nederland in December 1977 nummer 3 in de Top 40. Deze hoge notering heeft de als James Osterberg geboren Iggy Pop te danken aan zijn verpletterende optreden in AVRO's TopPop op 18 Oktober 1977. Iedereen in Nederland heeft het over die agressieve punker die de hele studio afbreekt. In werkelijkheid valt de schade mee, Iggy gooit een palmboom omver en gaat erop "liggen".


Pyromania van Def Leppard komt op 5 Februari 1983 de Amerikaanse albumlijst van Billboard binnen. Het album is de opvolger van het in 1981 verschenen High & Dry en betekent de doorbraak voor Def Leppard in Amerika. Een doorbraak die bijna teniet wordt gedaan door een opmerking van zanger Joe Elliot over Mexicanen, maar de rel loopt met een sisser af. Pyromania staat 92 weken in de Billboard albumlijst, maar bereikt nooit de eerste plaats. Het wordt wel, na Thriller van Michael Jackson, het bestverkochte album van 1983 in Amerika. Van Pyromania zijn in Amerika ruim tien miljoen exemplaren verkocht.


Bill Brummond en Jimmy Cautry van de KLF ( Kopyright Liberation Front) worden op 5 Februari 1991 in Battersea in Londen gearresteerd, nadat zij het KLF logo op een billboard van The Sunday Times hebben gespoten. Nadat Brummond en Caytry hebben beloofd het billboard weer schoon te maken mogen de twee vertrekken.


De Britse commerciële omroep ABC zendt op 5 Februari 1966 een nieuwe aflevering uit van Thank Your Lucky Stars. In het door Jim Dale gepresenteerde programma zijn optredens te zien van Dusty Springfield, The Twins, Gerry & The Pacemakers, The King Brothers en The Small Faces.


De honderdvijftigduizend kaartjes voor drie Nederlandse concerten van U2 zijn op 5 Februari 2005 in tachtig minuten uitverkocht. De duurste entreebewijzen kosten zeventig euro (exclusief reserveringskosten) U2 speelt in Nederland tijdens de Vertigo tournee op 13, 15 en 16 Juli 2005 in de Amsterdam ArenA. U2 is in 2001 voor het laatst in Nederland geweest. Op 31 Juli, 1 en 3 Augustus worden er dan drie uitverkochte concerten gegeven in het Gelredome in Arnhem in het kader van de Elevation tournee. Tijdens het concert op 31 Juli zingt Bono het nummer In A Little While speciaal voor de op 11 Juli 2001 overleden Herman Brood. Ook speelt U2 tijdens deze show het Herman Brood nummer When I Get Home. Bono en Herman Brood waren goed bevriend. De Vertigo-wereldtournee begint op 28 Maart 2005 in San Diego in Californië. De start van het Europese gedeelte is op 12 Juni 2005 in Brussel, en wordt afgesloten in Lissabon op 14 Augustus 2005.


Door een regeling van de Britse vakbond van muzikanten mogen The Rolling Stones op 5 Februari 1967 niet hun laatste hit Let's Spend The Night Together playbacken in de Eamonn Andrews Show, een show van de commerciële omroep ITV. "We hadden het gevoel dat ze met ons een voorbeeld wilden stellen. Het was algemeen aanvaard dat in dit soort shows geplaybackt werd, het leek alsof ze ons gewoon wilden zien afgaan. Er was niet genoeg tijd om het nieuwe nummer (LSTNT) te repeteren, en daarom speelden we She Smiled Sweetly van het album Between The Buttons", aldus Bill Wyman over het gebeurde.


Fire van The Pointer Sisters bereikt op 5 Februari 1979 de gouden status in Amerika. Ruth, Anita en June Pointer, dochters van een dominee uit Oakland in Californië, komen met deze compositie van Bruce Springsteen op 11 November 1978 de Billboard Hot 100 binnen. Op 24 Februari 1979 bereikt Fire de tweede plaats. In Nederland staat de single vanaf 10 Maart 1979 vier weken op de eerste plaats. Bruce Springsteen schrijft Fire in eerste instantie voor Elvis Presley. Springsteen stuurt Elvis een demo van het nummer op, een paar weken voordat hij zou overlijden. Bruce Springsteen neemt Fire zelf op in 1977, tijdens de sessie's voor het album Darkness On The Edge Of Town, maar vindt het nummer uiteindelijk niet geschikt voor de sfeer van het album. De eerste officiele versie op plaat van Fire verschijnt op het live album 1975-1985. Deze versie is opgenomen in Winterland op 16 December 1978. In December 1992 brengt Sylvia Millecam een Nederlandse versie van Fire onder de naam Brand uit. Brand komt tot een 17de plaats in de Nederlande Top 40.


Op 5 Februari 1990 treedt Fokke de Jong, de drummer van Normaal in het huwelijk met zijn vriendin Annemiek van Woerkom. Op 9 Augustus 1990 wordt hun dochter Leonie geboren. Zij krijgt op 18 November 1992 een broertje, wanneer Jesse het levenslicht ziet.


Apple Inc. en Apple Corps. bereiken op 5 Februari 2007 een overeenkomst in een langdurig geschil over hun bedrijfslogo's. Zowel de fabrikant van computers en iPods als de maatschappij van The Beatles hebben beide een logo in de vorm van een appel. De twee ondernemingen draaien samen op voor alle juridische kosten. Een rechter heeft in 1991 al bepaald dat Apple Inc. het logo alleen mag gebruiken voor doeleinden die niets met muziek te maken hebben. Met het lanceren van de iPod in 2001 heeft het computerbedrijf deze uitspraak echter geschonden. De maatschappij van The Beatles (eigendom van Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono en de nabestaanden van George Harrison) stappen daarop naar de rechter.


De single You've Made Me So Very Happy van Blood, Sweat & Tears wordt op 5 Februari 1969 in Amerika uitgebracht. You've Made Me So Very Happy is geschreven door Berry Gordy, Frank Wilson, Brenda Holloway en Patrice Holloway. Onder productionele leiding van James William Guercio en Al Kooper wordt het nummer is op 16 en 17 Oktober 1968 opgenomen in de CBS Studios in New York. You've Made Me So Very Happy, met op de B-kant het nummer Blues-Part II, komt op 1 Maart 1969 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt een tweede plaats als hoogste notering. In Nederland bereikt You've Made Me So Very Happy een 23ste plaats in de Top 40.


Alicia Keys heeft de reacties van fans bij een aantal recente live-optredens laten meewegen bij de keuze van haar nieuwe single. Als opvolger van You Don't Know My Name zijn The Diary, Karma en Heartburn overwogen. Uiteindelijk kiest Alicia Keys voor If I Ain't Got You. De videoclip is in Januari 2004 opgenomen in New York. Method Man heeft een gastrol in de clip. "Iedereen ziet dat Alicia Keys echt kan acteren. Zij huilt in de clip. Het is werkelijk een smartlap", aldus Jeff Robinson, de manager van Alicia Keys op 5 Februari 2004. Vanaf 12 Maart 2004 gaat Alicia Keys op tournee in Amerika, samen met Beyoncé en Missy Elliott. Zij staan geboekt voor tweeëntwintig live-data. Hun gezamenlijke tournee duurt tot en met 18 April 2004.


Op 5 Februari 1973 wordt Sail On Sailor, met op de B-kant Only With You, van The Beach Boys uitgebracht. Dit is het enige liedje van hun album Holland dat niet in Nederland is opgenomen. The Beach Boys hebben Sail On Sailor in een studio in Los Angeles op de band gezet. De single, met op de B-kant het nummer Only With You, komt op 24 Februari 1973 de Billboard Hot 100 binnen. Sail On Sailor komt niet hoger dan nummer 73.


Lilly-Sue McFadden wordt op 5 Februari 2003 geboren als tweede dochter van Brian McFadden en zijn vrouw Kerry Katona. De zanger van Westlife en de zangeres van Atomic Kitten zijn op 5 Januari 2002 in de Church Of The Immaculate Conception in Rathfeigh, County Meath in Ierland met elkaar in het huwelijk getreden. Zij hebben dan al een dochtertje, Molly Marie McFadden, die op 31 Augustus 2001 is geboren. In September 2004 gaan McFadden en Katona uit elkaar.


Vanuit Tivoli in Utrecht wordt op 5 Februari 1966 de door Teddy Scholten gepresenteerde finale van het Nationaal Songfestival uitgezonden. De week voorafgaand aan deze finale is iedere avond op de televisie een voorronde te zien waarin één artiest steeds drie nummers zingt. Het winnende liedje van elke avond gaat naar de finale op 5 Februari 1966. Helen Shepherd zingt Wereld, Piet Sybrandy vertolkt Ik Heb Je Lief, Milly Scott brengt Fernando En Filippo, Bob Bouder zingt Nog Wel Bedankt en The Luckberries komen met Dromen Zijn Bedrog. Bob Bouber schrijft geschiedenis door de tekst van Nog Wel Bedankt tijdens de reprise te vergeten! Fernando En Filippo van Milly Scott, geschreven door Kees Bruyn en Gerrit den Braber, wint met 52 punten deze nationale finale. Een maand later, op 5 Maart 1966, eindigt Milly Scott met twee punten op de vijftiende plaats in de finale van het Eurovisie Songfestival in Luxemburg.


Op 5 Februari 1986 wordt de single Kiss van Prince uitgebracht. Op de B-kant staat Love Or $. Kiss komt op 22 Februari 1986 de Billboard Hot 100 binnen. Hij staat vanaf 19 April 1986 twee weken op de eerste plaats. In Nederland is Kiss van Prince goed voor een tweede plaats.


The Jay Jays komen op 5 Februari 1966 op een 30ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met het door de Kinks/The Who producer Shel Talmy geschreven nummer Bald Headed Woman (No Sugar In My Coffee). The Jay Jays zijn de voortzetting van The Jumping Jewels, de begeleidingsband van Johnny Lion. Deze groep is op 31 December 1965 formeel ontbonden. The Jay Jays bestaan uit de gitaristen Hans van Eijk en Tjibbe Veeloo, basgitarist Joop Oonk en drummer Kees Kranenburg Jr. Hans van Eijk is nog wel te horen op dit nummer, maar verlaat (teleurgesteld in de muziekbusiness) de band kort na het uitkomen ervan. Leo Bennink is zijn vervanger. Een jaar later, in 1967 verlaten Bennink en Tjibbe Veeloo de band en worden vervangen door Rudi Contini (gitaar) en Willem Duyn (zang, de latere Big Mouth van Mouth & MacNeal), terwijl Willem Duyn dan ook Jan Vennik (saxofoon) en Hans Jansen (toetsen) meeneemt uit zijn vorige groep The Marks. The Jay Jays verlaten de beatmuziek en kiezen voor een soul-gerichter aanpak. Een nieuwe single, Respect van Otis Redding, opent echter geen nieuwe deuren. Een periode van weinig succes en veel wisselingen in de bezetting volgt. Uiteindelijk verlaten ook de laatste oer-leden, Joop Oonk en Kees Kranenburg Jr. de band. Zij worden vervangen door Bert Ruiter (bas, ex-Fullhouse) en Bart Terlaak (drums ex-Daddy's Act). Veel helpt het allemaal niet en in 1969 wordt de band opgeheven. Hans van Eijk keert nog kortstondig terug op zijn schreden en richt The New Jumping Jewels op, maar zonder succes.


Israel Ramirez wordt op 5 Februari 2006, tijdens de opnamen van een videoclip in de New-Yorkse wijk Brooklyn, doodgeschoten. De lijfwacht van de rapper Busta Rhymes wordt in zijn borst geraakt. Israel Ramirez komt in 2001 in het nieuws als hij als getuige optreedt in een rechtszaak tegen Sean Puffy Combs. Israel Ramirez is 29 jaar geworden.


Op 5 Februari 2006 overlijdt Sylvain Tack in zijn woning in Oudenburg in West-Vlaanderen. Zijn ontzielde lichaam wordt vier dagen later door de politie gevonden. Sylvain Tack wordt op 11 Januari 1934 geboren in Huizingen, en groeit op in een bakkersgezin. Sylvain Tack oefent verscheidene beroepen uit. Zo is hij marktkoopman, stofzuigerverkoper, manager van Paul Severs en eigenaar van de bakkerij waar hij zijn vermaarde Suzy Wafels maakt. In 1973 werkt hij samen met Adriaan van Lanschoot van Radio Atlantis. Deze samenwerking duurt een paar maanden. Op 28 December 1973 is de eerste testuitzending van Radio Mi Amigo te horen vanaf de MV Mi Amigo. Sylvain Tack heeft bij Ronan O'Rahilly, de Ierse eigenaar van dit zendschip, van zes uur 's morgens tot zeven uur 's avonds zendtijd gehuurd. De programma's worden ondermeer gepresenteerd door Norbert, Ad Petersen, Bert Bennett, Joop Verhoof, Mike Moorkens, Frans van der Drift en Peter van Dam. Vanaf 1975 worden de programma's van Radio Mi Amigo opgenomen in Playa de Aro in Spanje. Op 27 November 1981 wordt Sylvain Tack in Parijs gearresteerd wegens cocaïnesmokkel, en wordt veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Op 16 Februari 2006 wordt Sylvain Tack in Oudenburg begraven. De dienst wordt ondermeer bijgewoond door Norbert, Will van der Steen en Bert Bennett. Sylvain Tack is 72 jaar geworden.


Vanwege een flinke verkoudheid gaat het optreden van Rob de Nijs in het Luxor Theater in Rotterdam op 5 Februari 2007 niet door. Rob de Nijs haalt het concert op 4 April 2007 in. Op 8 Februari 2007 is de zanger voldoende hertselt en staat hij in Rijswijk weer op de planken.


Bob Dylan gaat samen met Tom Petty & The Heartbreakers op tournee. De True Confessions Tour start op 5 Februari 1986 met een concert in het Athletic Park in Wellington in Nieuw-Zeeland. Van 10 Februari tot 1 Maart 1986 worden concerten gegeven in Australië, gevolgd door live-data in Japan. Deze serie optredens wordt op 10 Maart 1986 afgesloten in de Budokan in Tokio. Madelyn Quebec, Debra Byrd, Elisecia Wright en Queen Esther Morrow zorgen voor de achtergrondvocalen. Op 9 Juni 1986 begint het Amerikaanse gedeelte van de True Confessions Tour.


Op 5 Februari 2006 wordt in het Ford Field Stadium in Detroit de 40ste finale van de Super Bowl gespeeld. Deze Amerikaanse voetbalbeker wordt gewonnen door The Pittsburgh Steelers. Zij verslaan The Seattle Seahawks met 21-10. Het voorprogramma wordt verzorgd door Stevie Wonder, Joss Stone, John Legend en India.Arie. Aretha Franklin en Aaron Neville zingen voor aanvang van de wedstrijd het Amerikaanse volkslied. Zij worden op piano begeleid door Dr. John. In de rust treden The Rolling Stones op. Dit twaalf minuten durende optreden wordt met vijf seconden vertraging door de Amerikaanse omroep CBS uitgezonden om seksueel geladen passages onhoorbaar te maken. De tekstregel "you make a dead man come" in Start Me Up wordt uit het optreden geknipt. (I Cant't Get No) Satisfaction wordt daarentegen ongemoeid gelaten. Naast genoemde nummers doen de Stones ook nog Rough Justice. CBS neemt geen enkel risico nadat Janet Jackson tijdens haar live-optreden op 1 februari 2004 een blote borst heeft laten zien. Hiervoor heeft CBS een boete van 550.000 dollar moeten betalen. Opnamen van het optreden van The Rolling Stones verschijnen in 2007 op DVD als onderdeel van de box The Biggest Bang.


Muziekjarige van 5 Februari

1941: Barrett Strong - Motown Zanger/Componist
1942: Cory Wells - Three Dog Night Zanger
1943: Chuck Winfield - Blood Sweat & Tears Trompet
1944: Al Kooper - Musicus USA
1944: James R. Cobb - The Classics IV Gitaar
1947: Rikkert Zuiderveld - Ellie en Rikkert Zanger
1948: David Denny - The Steve Miller Band Gitaar
1957: Gemma Van Eck - Babe Zangeres
1960: Paul Jones - Catatonia Bas
1964: Duff ‘Rose’ Mckagan - Velvet Revolver Bas
1964: Sally Still - Furniture Bas
1968: Bobby Brown - Zanger Usa
1968: Christopher Barron - The Spin Doctors Zanger
1973: Trijntje Oosterhuis - Zangeres Nederland
1975: Brainpower (Gerard Mulder) - Rapper Nederland
1976: Janine Abbring - Slimme Schemer & Tido Zangeres
1982: Richy Brown - Zanger Nederland
1985: Lindsey Cardinale - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten