Zoeken in de muziekgeschiedenis

26 feb. 2012

Muziekgeschiedenis van 27 Februari

U2 sluit op 27 Februari 1998 het Australische gedeelte van de PopMart tournee af met een concert in het Football Stadium in Sydney. Sinds U2 in Australie is, gaat het gerucht dat op deze laatste avond de leden van INXS tijdens het concert een nummer meespelen ter nagedachtenis aan hun zanger Michael Hutchence, die op 22 November 1997 is overleden. Het blijft bij een gerucht, wel draagt Bono het nummer MLK op aan de overleden zanger van INXS. Aan het eind van de show, tijdens One, het laatste nummer van de toegift, breekt er plotseling een enorme onweersbui los boven het stadion. Bono vraagt direct of al het licht op het podium uit kan. Alle lichten in het stadion, en op het podium gaan uit en One wordt gespeeld in het licht van duizenden aanstekers.


Anyone_who_had_a_heartCilla Black staat op 27 Februari 1964 voor de eerste keer op Nummer 1 in de Engelse hitlijst met het nummer Anyone Who Had A Heart, een Amerikaanse Top 10-hit van Dionne Warwick uit de zomer van 1963 geschreven door Burt Bacharach en Hal David. Priscilla Veronica Maria White, geboren in één van de meest troosteloze achterbuurten van Liverpool, wordt in 1963 ontdekt door Brian Epstein tijdens een optreden in de Blue Angel Club. Ze heeft weinig gemeen met het gangbare type zangeres uit die tijd: zij is geen fotomodel, maar meer het-meisje-van-hiernaast. In September 1963 brengt ze in de tv-show Ready-Steady-Go! haar eerste single ten gehore. Het is een Lennon-McCartney-compositie, Love Of The Loved. Exact drie maanden na Anyone Who Had A Heart wordt You're My World, haar derde single, haar tweede nummer één-hit. Cilla Black is binnen een half jaar één van Engelands topzangeressen geworden.


Pink_floyd_arnold_layneOp 27 Februari 1967 neemt Pink Floyd in de Sound Techniques studio in Londen hun debuut single Arnold Layne op, met producer Joe Boyd. Arnold Layne is geschreven door Syd Barrett. Op de B-kant staat het ook door Barrett geschreven nummer Candy And A Currant Bun. De oorspronkelijke titel van Candy And A Currant Bun is Let's Roll Another One, maar Pink Floyd moet de titel en het merendeel van de te expliciete tekst aanpassen voordat het uitgebracht mag worden. Ondermeer de regel "I'm high , Don't try to spoil my fun," schiet de platenmaatschappij Columbia in het verkeerde keelgat. Candy And A Currant Bun bevat ook de eerste op plaat vastgelegde 'schreeuw' van Roger Waters. Iets wat ondermeer later in Careful With That Axe, Eugene en Run Like Hell teriug keer. Vier weken eerder hebben de leden van de groep besloten om beroepsmuzikanten te worden. Arnold Layne dat op 11 Maart 1967 in Engeland uitgebracht wordt, gaat over een travestiet die damesondergoed van waslijnen steelt De single wordt door de preutse BBC geboycot, maar bereikt desondanks in Maart 1967 een twingste plaats in de Engelse hitlijst.


Uit het derde huwelijk van Jerry Lee Lewis met zijn 14-jarige achternichtje Myra Gale wordt op 27 Februari 1959 zoon Steve Allen Lewis geboren. Steve Allen Lewis is vernoemd naar de Amerikaanse tv-presentator Steve Allen. In zijn programma heeft Jerry Lee Lewis zijn televisiedebuut gemaakt. Op 24 April 1962, Paaszondag, verdrinkt de driejarige Steve Allen in het prive-zwembad. Jerry Lee Lewis staat op dat moment aan het begin van een uitgebreide tournee door Engeland. Hij probeert de optredens af te zeggen, maar dat blijkt juridisch onmogelijk. De tour, die op 29 April 1962 in in Newcastle begint, wordt één van zijn succesvolste tournees door Engeland.


Op 27 Februari 1977 valt de Royal Canadian Mounted Police, in het Harbour Castle Hotel in Toronto, de kamer binnen van Keith Richards en zijn toenmalige vriendin Anita Pallenberg. Ze zoeken naar drugs en die vinden ze ook, er wordt door de R.C.M.P. cocaine en heroine aangetroffen. Richards is met The Rolling Stones in Canada om een live album op te nemen. De inval komt drie dagen nadat Anita Pallenberg, op het vliegveld van Toronto, ook al is aangehouden, omdat de douane een kleine hoeveelheid hasj in haar bagage heeft gevonden. Richards en Pallenberg worden gearresteerd, maar korte tijd later weer na het betalen van $25.000 op borgtocht vrijgelaten. Ze worden gedagvaard om in Oktober voor de rechter te verschijnen. Aanvankelijk lijkt het er op dat de zaak, die in de media breed wordt uitgemeten, ernstige gevolgen voor het paar gaat hebben, maar het loopt allemaal met een sisser af. De advocaten van Richards gooien het op een akkoordje met de openbare aanklager. De zaak wordt uiteindelijk geregeld met twee benefiet concerten van The Rolling Stones, waarvan de opbrengst gaat naar het Nationale Blindeninstituut van Canada.


DalidaIn een hotel in Parijs wordt de Franse zangeres Dalida (Yolande Christina Gigliotti) op 27 Februari 1967 door personeel bewusteloos in haar bed aangetroffen. Het blijkt dat zij anderhalve dag ervoor een grote dosis slaaptabletten heeft ingenomen om een einde aan haar leven te maken. De zangeres is tot haar wanhoopsdaad gekomen, omdat haar vriend Luigi Tenco zichzelf van het leven heeft beroofd. Hij heeft zichzelf door het hoofd geschoten, omdat hij in Januari 1967 met zijn liedje Goodbye Love op het San Remo Festival geen succes heeft gehad. Dalida wordt in een ziekenhuis behandeld en blijft in leven. Maar op 3 Mei 1987 overlijdt zij alsnog na een gelijksoortige actie. Zij neemt een overdosis slaappillen in en drinkt twee flessen whisky leeg. Uit een achtergelaten briefje blijkt dat zij het ondraaglijk vindt, dat zij haar roem en succes met niemand kan delen. Dalida is 54 jaar geworden.


Grammy_awards_norah_jonesOp 27 Februari 2003 worden de Grammy Awards voor 2002 uitgereikt. Norah Jones wordt acht keer onderscheiden voor haar debuutalbum Come Away With Me. Norah Jones (volledige naam Geetali Norah Jones Shankar) is een dochter van de Indiase sitarspeler Ravi Shankar en Sue Jones. Ze is een halfzuster van muzikante Anoushka Shankar, geboren uit het tweede huwelijk van haar vader Shankar. Jesse Harris, John Mayer, The Dixie Chicks, No Doubt, Carlos Santana & Michelle Branch, Bruce Springsteen en Coldplay vallen dit jaar eveneens in de prijzen. Simon & Garfunkel krijgen een ere-Grammy Award. Zij treden tijdens de uitreiking in Los Angeles voor het eerst sinds jaren weer samen op.


Cliff Richard & The Shadows geven ter gelegenheid van hun twintigjarig bestaan van 27 Februari tot 11 Maart 1978 enkele reunieconcerten in het Palladium in het West End van Londen onder de titel The 20th Anniversary Show. In 1958 wordt Move It als de eerste single van Cliff Richard & The Drifters uitgebracht. In 1959 wordt hun naam veranderd in Cliff Richard & The Shadows, omdat er in Amerika al een groep bestaat die The Drifters heet.


Pearl_van_janis_joplinHet album Pearl van Janis Joplin komt op 27 Februari 1971 op Nr. 1 in de Billboard albumlijst. In de CBS-studio's in Hollywood begint Janis Joplin op 4 Juli 1970 met de opnamen van een nieuwe LP. Twee dagen voor haar dood, op 4 Oktober 1970, heeft zij de opnamen van het album afgerond. Janis Joplin overlijdt op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroine in een motel aan Franklin Avenue in Hollywood. In Januari 1971 verschijnt postuum het album onder de titel Pearl. Op 30 januari 1971 komt de LP de Billboard-albumlijst binnen. Vanaf 27 Februari 1971 staat Pearl negen weken op nummer 1 in de albumlijst van Billboard. De van het album afkomstige nummer Me And Bobby McGee is op 20 Januari 1971 uitgebracht. De single komt op 30 Januari 1971 de Billboard Hot 100 binnen. Vanaf 20 Maart 1971 staat de compositie van Kris Kristofferson twee weken op de eerste plaats.


Op 27 Februari 1966 gaat de Cavern Club in Liverpool failliet. Sinds het laatste optreden van the Beatles, in Augustus 1963, had de eigenaar, Ray McFall, het hoofd nog een paar jaar boven water kunnen houden met optredens van andere artiesten. Maar toen hij op last van de gemeente de zaak moest aanpassen aan de nieuwste wettelijke eisen, had hij het geld niet om te verbouwen, en ging de deur op slot. In Juli van hetzelfde jaar, wordt de zaak overigens weer heropend, door de toenmalige de Engelse minister-president, Harold Wilson, nadat twee plaatstelijke zakenmensen de failliete boedel hadden overgenomen.


Het nummer Video Killed The Radio Star van The Buggles is op 27 Februari 2000 de miljoenste clip die door MTV Amerika wordt uitgezonden. De zender heeft niet zomaar voor deze clip gekozen. Op 1 Augustus 1981 is Video Killed The Radio Star de eerste clip die MTV uitzendt. In de Top 10 van meest uitgezonden clips staat Video Killed The Radio Star op de derde plaats. Bovenaan staat Sledgehammer van Peter Gabriel.


Lucy_steymelOp 27 Februari 2006 overlijdt na een lang ziekbed Lucy Steymel. Lucy Steymel wordt op 2 Februari 1953 in Wichita Falls, Texas geboren als Lucy Ann Steimel. Op 19 jarige leeftijd studeert ze in 1972 af op de S.H. Rider High School, waar ze uitmunt in muziek beoefening. Wanneer zij onenigheid krijgt met haar vader over de te volgen universiteit besluit ze in 1973 naar Europa te vertrekken. Na eerst een tijd in Duitsland gewoond te hebben verblijft ze sinds 1976 in Nederland. Lucy Steymel wordt ontdekt door de gitarist Harry Sacksioni. Begin 1977 formeert Lucy Steymel een eigen groep - met Jack van Rossum (ex-Buffoons) op toetsen, Harry Emmery (Peter Blanker Consort en Joost Nuissl) op bas en John Bukman (eveneens Peter Blanker Consort) op drums. In 1982 wordt het album Three Is A Charm van Lucy Steymel onderscheiden met een Edison. De single I Love You's van dit album blijft in december 1982 in de Tipparade steken. Lucy Steymel is 52 jaar geworden.


Dont_stop_til_you_get_enoughBij de uitreiking van de 22ste uitreiking van de Grammy Awards op 27 Februari 1980 in het Shrine Auditorium in Los Angeles krijgt Michael Jackson zijn allereerste Grammy. Jackson krijgt de prijs in de categorie Best R&B Vocal Performance - Male voor Don't Stop 'Til You Get Enough. Ook is hij genomineerd in de categorie Best Disco Recording (voor Don't Stop Till You Get Enough). Die Grammy gaat echter naar Gloria Gaynor voor het nummer I Will Survive. De categorie Best Disco Recording is in 1980 voor de eerste keer aanwezig, en ook meten voor het laatst. Bij de volgende Grammy Awards is deze categorie alweer verdwenen. Andere winnaars van 1979 zijn Donna Summer voor Hot Stuff (Best Rock Vocal Performance - Female) , Earth, Wind & Fire met After The Love Has Gone (Best R&B Vocal Performance By A Duo Or Group en Best R&B Song) en Boogie Wonderland (Best R&B Instrumental Performance). The Doobie Brother krijgen twee Grammy's voor What A Fool Believes (Record Of The Year en Song Of The Year). Ook Billy Joel, Rickie Lee Jones, Bob Dylan, Dionne Warwick en The Eagles vallen in de prijzen.


Op 27 Februari 1991 wordt James Brown in Aiken, South Carolina, vervroegd vrijgelaten (wegens goed gedrag) uit de State Park-gevangenis, nadat hij iets meer dan twee jaar heeft uitgezeten van een gevangenisstraf van zes jaar. Brown is op 15 December 1988 tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de mishandeling van zijn vrouw en voor het op de vlucht slaan voor de politie. Hoewel hij sindsdien nog een paar keer met justitie in aanraking komt, heeft hij thans geen strafblad meer. In 2003 verleent de staat South Carolina hem namelijk gratie voor al zijn wetsovertredingen uit het verleden. Net uit de gevangenis ontslagen maakt The Godfather Of Soul in de zomer van 1991 zijn comeback met een spetterende show in het Wiltern Theatre in Los Angeles. Onder het publiek bevinden zich o.a. Quincy Jones, Mick Jagger en MC Hammer.


Met een optreden in de City Hall in Sheffield, Engeland beginnen Del Shannon, Wayne Fontana & The Mindbenders en Herman's Hermits op 27 Februari 1965 aan een gezamenlijke Britse tournee die drie weken zal duren.


Op 27 Februari 1965 wordt door de Engelse commerciele omroep ABC een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt Roy Orbison, The Zombies, The Nashville Teens, Johnny Rivers, Dusty Springfield, Tom Jones en The Searchers.


Stars_on_stevie_van_starsoundStars On Stevie van Starsound komt op 27 Februari 1982 de Engelse hitparade binnen. De single haalt de veertiende plaats. Starsound is de Engelse naam voor het Stars On 45-project van de Nederlandse producer Jaap Eggermont. Voor deze medley heeft hij de hulp van Tony Sherman ingeroepen om de stem van Stevie Wonder te imiteren. Op Stars On Stevie zijn de volgende nummers aan elkaar gemixt: Uptight, My Cherie Amour, Yester-Me Yester-You Yesterday, Master Blaster, You Are The Sunshine Of My Life, Isn't She Lovely, Sir Duke, I Wish, I Was Made To Love Her, For Once In My Life, Superstition, Sir Duke (Reprise), Don't You Worry 'Bout A Thing, A Place In The Sun en Fingertips. Op 2 Januari 1983 tijdens een rechtstreekse uitzending vanuit De Rietschans in Loosdrecht bij de TROS op Hilversum 3 wordt aan Tony Sherman de Exportprijs 1982 van de Stichting Conamus uitgereikt. Ook Jaap Eggermont en Martin Duiser krijgen deze prijs voor hun Stars On 45-single Stars On Stevie.


Op 27 Februari 2006 maakt de dan 60-jarige Engelse diskjockey Johnnie Walker bekend dat hij op 31 Maart 2006 stopt met zijn dagelijkse middagshow op BBC Radio 2. Vanaf 18 april 2006 is Chris Evans de nieuwe presentator van de uren tussen vijf en zeven 's avonds. Johnnie Walker blijft op zondagmiddag een programma op BBC Radio 2 presenteren.


RebroffDe Duitse zanger Ivan Rebroff overlijdt op 27 Februari 2008, in een ziekenhuis in Frankfurt, aan de gevolgen van een hartstilstand. Ivan Rebroff wordt op 31 Juli 1931 in Berlijn geboren als Hans Rolf Rippert. Hij doorloopt een klassieke zangstudie aan het conservatorium in Hamburg, maar kiest al in de jaren zestig voor het populaire genre. Dat leverde hem vijftig gouden en een platina plaat op, voor tien miljoen verkochte langspeelplaten, maar ook de hoon van de klassieke sector die hem niet meer serieus neemt. Hoewel de zanger zich daarover soms beklaagd in interviews, is hij niet van plan een ander repertoire te kiezen. Juist in de Koude Oorlog maakt hij veel indruk met de romantische, nostalgische liedjes uit het oude Rusland. Vanwege zijn artiesten naam en imago (bontmuts, volle baard en folkloristische kledij) wordt hij vaak aangezien voor een Rus. En voor het grote publiek is hij dan ook Russischer dan de meeste echte Russen. Ook in Nederland is Rebroff, sinds hij in 1971 optreed in tv-shows van Mies Bouwman en Willem Duys, een grote ster. Rebroff heeft ruim 1400 keer de hoofdrol van de melkboer Tevje gespeeld in de musical Anatevka, onder meer in Parijs. Het bekendste nummer uit die productie, If I Were A Rich Man, groeit in de Duitse vertaling, uit tot een lijflied. Ook speelt hij in operettes. In 1985 wordt Rebroff het Bundesverdienstkreuz toegekend. Zijn laatste concert geeft hij op 9 December 2007 in Wenen. Daarna moet de tournee om gezondheidsredenen worden bexc3xabindigd. Iwan Rebroff is 76 jaar geworden.


In het Burlington Hotel in Dublin overhandigt gitarist The Edge van U2 tijdens de Folk Awards 2003 op 27 Februari 2004 de Lifetime Achievement Award uit aan de Ierse Folk legende Christy Moore. The Edge zegt in zijn toespraak: "There is no one like Christy Moore. It's only when you hear Christy that you really get it because the man is totally unique."


Deep_purple_tragedieOp 27 Februari 1997 vallen er meer dan 50 gewonden in het Estadio Santa Laura in Santiago, Chili, tijdens een optreden van Deep Purple. Het concert is net 15 minuten aan de gang, wanneer de geluidstoren omvalt en neerkomt op het middenveld. De leden van Deep Purple verlaten in shock het podium en zitten al in de bus, wanneer de organisatie van het concert, La Gargola, de groep verzoekt om het concert alsjeblieft af te maken. Men verwacht ernstige ongeregeldheden wanneer het concert definitief niet verder gaat. Ongeregeldheden die buiten al aan de gang zijn, wanneer de politie fans moeten tegenhouden die, ongewis van hetgene zich binnen in het stadion afspeelt, alsnog naar binnen willen. Na 40 minuten ontophoudt gaat Deep Purple met tegenzin akkoord en maakt de show, enigszins ingekort, af.


Laissez_briller_le_soleilVanuit de RTBF-studio in Brussel wordt op 27 Februari 1988 de Belgische voorronde van het Eurovisie Songfestival op de Belgische televisie uitgezonden. Uit de twaalf kandidaten wordt Joseph Reynaerts (artiestennaam Reynaert) met Laissez Briller Le Soleil tot winnaar uitgeroepen en mag hij Belgie op 30 April 1988 in Dublin, Ierland vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival. Joseph Reynaerts eindigt met slechts vijf punten op de achttiende plaats. De Canadese zangeres Cxc3xa9line Dion wint voor Zwitserland met Ne Partez Pas Sans Moi.


Long Tall Sally van Little Richard, met op de B-kant Slippin' And Slidin' wordt op 27 Februari 1956 in Amerika uitgebracht. Little Richard heeft de nummers op 10 Februari 1956 in Los Angeles opgenomen. Long Tall Sally en Slippin' And Slidin' halen los van elkaar allebei de Amerikaanse hitparade. Long Tall Sally komt op 7 April 1956 de Billboard-lijst binnen en bereikt de zesde plaats. Slippin' And Slidin' komt op 21 April 1956 binnen, en blijft op de 33-ste plaats steken.


I_see_a_star_mouth_macnealDe Jaarbeurs in Utrecht wordt op 27 Februari 1974 het door Willem Duys gepresenteerde Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Omringd door Lenny Kuhr, Vicky Leandros, Anne-Marie David en Dana zingen Mouth & MacNeal drie nummers: Zoals De Oudjes Zongen, Liefste en Ik Zie Een Ster. Ik Zie Een Ster wordt met een straatlengte voorsprong eerste. Op het Eurovisie Songfestival, dat op 8 April 1974 in het Engelse Brighton wordt gehouden, worden Mouth & MacNeal derde achter Abba met Waterloo en Si van Gigliola Cinquetti. Met de Engelse versie van hun liedje, I See A Star, behalen Mouth & MacNeal de achtste plaats in de Engelse hitparade. Dezelfde notering behaalt ook Gigliola Cinquetti met Go. Abba staat met Waterloo vanaf 4 Mei 1974 twee weken op de eerste plaats in Engeland. Waterloo is de eerste van negen nummer 1 noteringen in Engeland voor de Zweedse groep.


Op 27 Februari 1990 publiceert Time Magazine het volgende opmerkelijke citaat van de Milli Vanilli "zanger" Rob Pilatus; "Musically, we're more talented than any Bob Dylan or Paul McCartney. Mick Jagger can't produce a sound. I'm the new Elvis". In November van hetzelfde jaar valt Pilatus echter volledig door de mand, als producer Frank Farian tijdens een persconferentie toegeeft dat de muziek van Milli Vanilli door studiomuzikanten was opgenomen. Op 3 April 1998 maakt Pilatus een einde aan zijn leven. Rob Pilatus is dan 32 jaar.


Forever_and_everSlik maakt op 27 Februari 1976 hun podiumdebuut met een optreden in het Apollo Theatre in Glasgow. De Schotse groep, met zanger Midge Ure, staat vanaf 14 Februari 1976 twee weken op de eerste plaats in de Britse hitparade met hun single Forever And Ever. Slik is ontstaan uit Salvation, een groep die in 1972 is opgericht door de broers Jim en Kevin McGilay. Na het vertrek van Kevin McGilay in 1974 gaat Salvation verder onder de naam Slik. Het televisiedebuut van Slik vond plaats op 1 Januari 1976 in Top of the Pops met Forever And Ever. Na Forever And Ever heeft Slik nog hits met Requiem en The Kid's A Punk. In september 1977 verlaat Midge Ure Slik en treedt hij toe tot de Rich Kids. Na enige meningsverschillen binnen de band wordt in 1978 ook een punt achter dit avontuur gezet.


MichaeljacksonpepsicommercialhaironOp 27 Februari 1984 gaat op de clipzender MTV de Pepsi Cola-commercial van The Jacksons in premiere. Tijdens de opnamen voor deze reclamespot, op 27 Januari 1984 in het Shrine Auditorium in Los Angeles, vat het haar van Michael Jackson vlam wanneer de special effects te vroeg afgaan. Met tweede graads brandwonden aan zijn hoofd en een hand wordt Michael Jackson met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij door Dr. Steven Hoeffin behandeld wordt. "He is in discomfort, It will take a few weeks to determine the hair loss." aldus Hoeffin. Michael Jackson krijgt voor zijn medewerking aan de Pepsi commercial $7 miljoen.


Status Quo staat op 27 Februari 1976 in het Hammersmith Odeon in Londen. Toetsenist Andy Bown die sinds het album Hello uit 1973 al mede verantwoordelijk is voor het geluid van Status Quo staat dan voor het eerst met de groep op het podium. Andy Bown is in de jaren 60 lid geweest van The Herd, die in November 1967 in Nederland een derde plaats scoren met het nummer From The Underworld.


OrlonsOp 27 Februari 1993 overlijdt Marlene Davis (links) in Philadelphia aan longkanker. In de jaren zestig is zij zangeres in The Orlons (foto). Deze groep uit Philadelphia ontstaat in de jaren 50 als Audrey & The Teenetts en bestaat dan uit Audrey, Shirley en Jean Brickley, Marlena Davis en Rosetta Hightower. Audrey & The Teenetts zijn redelijk populair in de omgeving van Philadelphia en de vriendinnen willen gaan touren. Audrey is echter te jong, en samen met haar zusje Jean stapt ze uit de groep. Shirley Brickley, Marlena Davis en Rosetta Hightower gaan als trio verder en kiezen als naam The Orlons. In de jaren 60 scoren The Orlons hits als Mashed Potato Time, The Wah Watusi, Don't Hang Up, South Street, Shimmy Shimmy, Rules Of Love, en Knock Knock. Marlene Davis is 48 jaar geworden.


Voor het eerst in vijftien jaar komen Brian Wilson en Mike Love van The Beach Boys op 27 Februari 1995 weer bij elkaar. Zij ontmoeten elkaar in Lake Tahoe in Nevada, de woonplaats van Mike Love. Brian Wilson en Mike Love hebben uiteindelijk besloten hun ruzie bij te leggen, die eind jaren zeventig is ontstaan over de rechten van een aantal nummers van The Beach Boys.


Op 27 Februari 1981 vliegt Cliff Richard van Londen naar Hollywood. Van 3 Maart tot 19 April 1981 maakt Cliff Richard een tournee door de Verenigde Staten en Canada. De tournee begint met een tegenslag, wanneer tijdens repetities in Hollywood een vrachtwagen met apparatuur ter waarde van veertigduizend pond wordt gestolen. Het eerste optreden is op 3 Maart 1981 in het Paramount Theatre in Seattle. Op het repertoire staan o.a. Move It, Green Light, Dreaming, Miss You Nights, A Little In Love, The Rock That Doesn't Roll, Devil Woman en We Don't Talk Anymore.


Edison_voor_blfIn de Convention Factory in Amsterdam wordt op 27 Februari 2001 het Edison Music Award Gala opgenomen. De achttien te verdelen Edisons gaan ondermeer naar Ilse de Lange, U2, Blof (foto), Kane, Krezip, Hans Teeuwen, Frederique Spigt. Eminem, BZN en Marco Borsato. Anouk krijgt voor het nummer Michel van het album Urban Solitude een Edison voor Beste Single Van 2000. De opnamen van het programma duren echter te lang voor de zangeres, en Anouk vertrekt onaangekondigd via de achteruitgang. De Edison wordt haar later per post nagestuurd. Het Edison Music Award Gala wordt gepresenteerd door Nance, en op 1 Maart 2001 door de TROS op Nederland 2 uitgezonden.


Enrico_carusoIn Napels, Italixc3xab wordt op 27 Februari 1873 de latere tenor Enrico Caruso geboren. Na een gedegen zangopleiding bij Guglielmo en Vincenzo Lombardi debuteert Caruso op 16 November 1894 in Napels. In het Londense Covent Garden maakt Enrico Caruso op 14 Mei 1902 zijn debuut buiten Italixc3xab in de opera Rigoletto. Op 24 december 1920 staat Caruso voor het laatst op de planken. In de Metropolitan Opera in New York speelt hij de rol van Eleazar in La Juive van Jacques Halevy. De ernstig zieke zanger keert terug naar Italie, waar hij op 2 Augustus 1921 in Napels overlijdt aan een zware longontsteking. Enrico Caruso is 48 jaar geworden.


Bobby_brownBobby Brown wordt op 27 Februari 2004 door een rechter in de Amerikaanse staat Georgia veroordeelt tot een gevangenisstraf van zestig dagen. De rechter meent dat de 35-jarige zanger zich niet heeft gehouden aan de bepalingen van een voorwaardelijke invrijheidsstelling. Bobby Brown is op 21 Februari 2004 in hechtenis genomen, en zit sindsdien vast op het politiebureau van DeKalb County. Direct na het vonnis gaat Brown zijn cel weer in. De rechter veroordeelt Bobby Brown voor het niet nakomen van de voorwaardelijke straf die de zanger in Augustus 2003 is opgelegd voor het rijden onder invloed. De rechter heeft de maximale straf van 120 dagen gehalveerd, omdat Bobby Brown aan een aantal voorwaarden wel heeft voldaan. De zanger heeft boetes betaald en een taakstraf uitgevoerd. Whitney Houston, de vrouw van Bobby Brown, is niet bij de zitting aanwezig. De familie en de advocaat van de zanger zeggen niet te weten waarom Whitney Houston afwezig is. Bobby Brown moet zich op 5 Mei 2004 alweer bij de rechter verantwoorden voor een andere aanklacht. In December 2003 zou hij Whitney Houston hebben mishandeld bij een echtelijke ruzie.


Solangeknowles_danielsmithOp 27 Februari 2004 treedt Solange Knowles, het 17-jarige zusje van Beyonce (Destiny's Child) op de Bahama's in het huwelijk met Daniel Smith. Beyonce en Kelly Rowland (ook Destiny's Child) en Mathew en Tina Knowles (haar ouders) zijn bij de plechtigheid aanwezig. "Deze nieuwe fase in mijn leven vind ik erg opwindend. Ik ben heel gelukkig. Ik voel mij bevoorrecht dat ik de onvoorwaardelijke liefde en steun krijg van mijn ouders en mijn hele familie", aldus Solange Knowles. Op 18 Oktober 2004 wordt hun zoon Daniel Julez J. Smith geboren.


Jamie_foxx_oscarDe 77e Oscaruitreiking voor het beste in films van 2004 wordt op 27 Februari 2005 gehouden in het Kodak Theatre in Hollywood. De avond wordt gepresenteerd door Chris Rock. Beyonce van Destiny's Child en Minnie Driver treden tijdens de plechtigheid op. Beyonce zingt met Josh Groban het genomineerde Believe, een nummer uit The Polar Express. In deze film speelt Tom Hanks de hoofdrol. De Britse actrice Minnie Driver brengt Learn To Be Lonely, geschreven door Andrew Lloyd Webber en Charles Hart voor de film The Phantom Of The Opera, ten gehore. Acteur Jamie Foxx (foto) krijgt de Oscar voor beste acteur van het jaar. Foxx wordt terecht bekroond voor zijn vertolking van Ray Charles in de film Ray. "Graag jullie waardering voor Ray Charles en zijn grandioze nalatenschap. En Ray Charles, bedankt dat jij hebt geleefd", zegt Jamie Foxx in zijn dankwoord. Ook eert hij zijn overleden grootmoeder. Zij heeft hem indertijd aangemoedigd acteur te worden. De film Ray verliest het in de categorie Beste Film van Million Dollar Baby. Wel wordt Ray met een Oscar onderscheiden voor de beste geluidsmix. Jamie Foxx is ook genomineerd als beste acteur in een bijrol. Deze Oscar gaat echter naar Morgan Freeman voor zijn spel in Million Dollar Baby. Cate Blanchett krijgt een Oscar als beste actrice in een bijrol in The Aviator. Hilary Swank wordt onderscheiden als beste actrice voor haar spel in Million Dollar Baby. De Oscar voor de beste filmsong is voor Al Otro Lado Del Rio uit The Motorcycle Diaries. Tijdens de show rond de uitreiking wordt Al Otro Lado Del Rio vertolkt door Carlos Santana en Antonio Banderas.


Vanuit het Staples Centre in Los Angeles wordt op 27 Februari 2002 de uitreiking van de Grammy Awards 2001 door CBS rechtstreeks op televisie uitgezonden. De Grammy's gaan ondermeer naar U2, Alicia Keys, Nelly Furtado, James Taylor, Eric Clapton, Sade, Coldplay, Usher, Destiny's Child, Enya, Dianne Reeves, Michael Brecker, CeCe Winans en Bob Dylan.


Vanaf 27 Februari 2004 draait de film Dirty Dancing - Havana Nights in de Amerikaanse bioscopen. De titelsong van deze film wordt vertolkt door The Black Eyed Peas. Dirty Dancing - Havana Nights gaat over de opbloeiende romance tussen de Amerikaanse Katey en de Cubaan Xavier ten tijde van de Cubaanse revolutie. Havana Nights is een vervolg op de kaskraker Dirty Dancing uit 1987. Acteur Patrick Swayze breekt met deze film door naar een groter publiek. De soundtrack van Dirty Dancing - Havana Nights ligt vanaf 16 Februari 2004 al in de winkel.


Olsen_brothers_met_fly_on_the_wingsOp 27 Februari 2000 wordt vanuit sportpaleis Ahoy' in Rotterdam het door Paul de Leeuw gepresenteerde Nationaal Songfestival rechtstreeks op televisie uitgezonden. Deelnemers zijn Alderliefste (met Evenwicht), Gina de Wit (met in het Fries Hjir Is It Begjin), Linda Wagenmakers (met No Goodbyes), Sandy Kandau (met One Step Closer), Splash (met Close Harmony), Sonny Hoogwerf (met Wawakilele), Dewi (niet die van Idols met Hit It Off) en Arno Kolenbrander (met One Step Behind). Linda Wagenmakers, gekleed in een gigantische jurk van Jan Arends, de kledingontwerper van o.a. Karin Bloemen, wint met 252 punten. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 13 Mei 2000 in Stockholm eindigt Linda Wagenmakers als dertiende. In Nederland wordt de televisie-uitzending halverwege gestaakt in verband met de vuurwerkramp in Enschede. Het Eurovisie Songfestival wordt gewonnen door de Deense Olsen Brothers met Fly On The Wings Of Love.


Geen_spatader_veranderdIn Theater Carre in Amsterdam worden op 27 en 28 Februari 1997 opnamen gemaakt van het programma Geen Spatader Veranderd van Herman Finkers. In Schouwburg in Hengelo wordt op 16 Mei 1997 een Twentse versie van dit theaterprogramma opgenomen. De opnamen worden in September 1997 op een dubbel-CD uitgebracht. Geen Spatader Veranderd komt op 5 Oktober 1997 binnen in de Nederlandse Album Top 100, en bereikt op 25 Oktober 1997 de 48e plaats als hoogste notering.


Tmf_awardsOp 27 Februari 1996 worden in de kantine van de Factory in Bussum door Wessel van Diepen en Tatjana voor de allereerste keer de TMF Awards uitgereikt. Winnaars zijn ondermeer Nance (beste zangeres), 2 Unlimited (beste dance-act), Rene Froger (beste live-act), Guus Meeuwis (beste nieuwkomer) en Marco Borsato (beste zanger). Vanaf 1998 tot 2005 vind de uitreiking plaats in Ahoy' Rotterdam, en is de jaarlijkse kaartverkoop telkens binnen een half uur uitverkocht. Internationale acts waaronder Destiny's Child, Janet Jackson, Robbie Williams en Kylie Minogue hebben tijdens deze shows optredens verzorgd. In 2006 wordt van locatie veranderd en vind de uitreiking plaats in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Vanaf 1999 heeft het Belgische TMF ook een eigen TMF Awards. Marco Borsato is de enige artiest die tot nu toe elk jaar tenminste één TMF-Award heeft gewonnen.


De Edison Stichting maakt op 27 Februari 1989 bekend dat de 21 te verdelen Edisons ondermeer worden uitgereikt aan Robert Long, Corry Konings, Louis van Dijk, Bernard Berkhouts Swingmates, The Nits en Fatal Flowers. Internationaal worden Barbra Streisand, Bob James, Prince, Tracy Chapman, Eric Clapton, Nancy Griffith, Womack & Womack, The Jeff Healey Band en Queensryche bekroond. De jury van de Edison Stichting bestaat ondermeer uit Jan Douwe Kroeske, Peter van Bruggen, Kees Baars en Jan Vollaard. De uitreiking wordt op 28 April 1989 rechtstreeks op televisie uitgezonden.


Ebony_and_ivoryStevie Wonder staat op 27 Februari 1982 met Paul McCartney in de studio om het nummer Ebony And Ivory op te nemen. Ebony And Ivory wordt op 29 Maart 1982 uitgebracht, en komt op 10 April 1982 binnen in de Nederlandse Top 40. Ebony And Ivory bereikt op 8 Mei 1982 een derde plaats als hoogste notering.


Op 27 Februari 1970 wordt door de AVRO op Nederland 1 het Grand Gala Du Disque uitgezonden. In dit door Willem Duys en Mies Bouwman gepresenteerde programma worden door de presentators en kunsthistoricus Pierre Jansen de Edisons uitgereikt. Optredende artiesten zijn ondermeer Edison-winnaars Liesbeth List, Heintje Simons, Nana Mouskouri, Jose Feliciano en The Cats. Het televisieorkest van de BRT o.l.v. Francis Bay zorgt voor de begeleiding.


The_rolling_stones_top_of_the_popsThe Rolling Stones zijn op 27 februari 1964 voor de tweede keer te gast in Top Of The Pops. In dit muziekprogramma van de BBC spelen de Stones hun nieuwe single Not Fade Away. Op 10 Januari 1964 is de basistrack voor deze single opgenomen. Not Fade Away is een hommage aan Buddy Holly, de zanger van het origineel, met een flinke scheut Bo Diddley. Not Fade Away wordt opgenomen in de Regent Sound Studio in Londen. De single is geproduceerd door Andrew Loog Oldham, engineer is Bill Farley. Andrew Oldham verteld later dat de maracas die te horen zijn, niets anders is dan een lege cognacfles met een dollar erin. Met nog twee sessies op 28 Januari 1964 en op 4 Februari 1964 wordt de single afgemaakt. Op 21 Februari 1964 wordt Not Fade Away, met op de B-kant Little By Little, in Engeland uitgebracht. Deze single verkoopt beter dan hun eerste twee singles Come On en I Wanna Be Your Man. Not Fade Away is met zijn derde plaats de eerste top tien-notering voor The Rolling Stones in Engeland. In totaal staat Not Fade Away vijftien weken genoteerd in de Engelse hitlijst.


Op 27 Februari 1966 wordt Ready Steady Go!, het muziekprogramma van de Britse commerciele omroep ITV, éénmalig rechtstreeks uitgezonden vanuit de club La Locomotiv in Parijs. Optredende artiesten zijn ondermeer The Walker Brothers en Peter & Gordon.


De_spelbrekersVanuit Concordia in Bussum wordt op 27 Februari 1962 het door Elisabeth Mooy gepresenteerde Nationaal Songfestival uitgezonden. De zeven deelnemers zijn Rita Corita (met Carnaval), De Spelbrekers (met Katinka), Joke van den Burg (met 't Is Voorbij), Ella Raya (met Heb Je Nog Die Mooie Ouwe Grachten), Gert Timmerman (met Niets), Conny Vandenbosch (met Zachtjes) en Pat Berry (met Wees Zuinig Op De Wereld). De winnars zijn De Spelbrekers, bestaande uit Theo Rekkers en Huug Kok. Zij zijn op het laatste moment nog ingevallen voor De Padre Twins. Het winnende nummer Katinka is geschreven door Joop Stokkermans, Henny Hamhuis en Lodewijk Post, en vertegenwoordigt Nederland op 18 Maart 1962 tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Luxemburg. Tijdens het optreden van de in smoking gehulde Spelbrekers (foto) teistert een technische storing de televisie-ontvangst in Nederland. De kijkers zien slechts het wit van hun twee overhemden, de rest van het beeld is zwart. Winnaar is Isabelle Aubret voor Frankrijk met Un Premier Amour. De Spelbrekers eindigen samen met Oostenrijk, Belgie en Spanje op een gedeelde dertiende en laatste plaats met een score van nul punten. Katinka haalt op 6 Mei 1962 een negende plaats in de hitlijst van Muziek Express.


Op 27 Februari 1969 wordt vanuit de Messehal in West-Berlijn een nieuwe aflevering van Der Goldene Schuss rechtstreeks op het tweede West-Duitse televisienet uitgezonden. In deze show ontvangt Vico Torriani ondermeer Karel Gott en Cliff Richard.


De BBC zendt op 27 Februari 1969 een nieuwe aflevering uit van Top Of The Pops. Presentator Stuart Henry ontvangt in het populaire televisieprogramma ondermeer Marvin Gaye, Peter Sarstedt, Cliff Richard, Donald Peers, Cilla Black, Sandie Shaw, Glen Campbell en The Hollies.


Muziek Jarige Op 27 Februari

1927: Guy Mitchell (Albert Cernik) - Zanger USA († 1 Juli 1999)
1948: Eddie Gray - Tommy James & The Shondells Gitaar
1951: Steve Harley - Cockney Rebel Zanger
1952: Henk Westbroek - Zanger Nederland
1954: Neal Schon - Journey Gitaar
1955: Gary Christian - The Christians Zanger
1957: Adrian Smith - Iron Maiden Gitaar
1960: Paul Humphreys - Orchestral Manoeuvres In The Dark Toetsen
1964: Derek McKenzie - The Shamen Drums
1964: Ewan Venal - Deacon Blue Bas
1965: David Boulter - Tindersticks Toetsen
1971: Rozonda Thomas - TLC Zangeres
1973: Peter Andre - Zanger Engeland
1981: Josh Groban - Zanger USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten