Zoeken in de muziekgeschiedenis

24 feb. 2012

Muziekgeschiedenis van 25 Februari

In_the_city_the_jamThe Jam tekent op 25 Februari 1977 een platencontract bij Polydor UK, voor 6000 pond. Paul Weller, Bruce Foxton en Rick Buckler maken muziek in de stijl van de jaren zestig. Hun eerste single In The City haalt in 1977 een bescheiden veertigste plaats in de Engelse hitparade. Drie jaar later staat The Jam voor het eerst bovenaan in Engeland met Going Underground. Dit is de eerste van vier nummer 1-hits. De andere drie zijn Start (Aug. 1980), Town Called Malice (Feb. 1982) en Beat Surrender (Dec. 1982). In het najaar van 1982, als Weller meent dat The Jam op haar hoogtepunt is en niet meer verder komt, ontbindt hij de groep. Weller gaat zich vervolgens bezighouden met een eigen platenlabel, Respond Records, en start met toetsenman Mick Talbot (ex-Dexys Midnight Runners en ex-Merton Parkas) een nieuwe groep, The Style Council, op.


Whitney Houston wordt op 25 Februari 2004 met spoed naar een ziekenhuis in Parijs gebracht, nadat de zangeres een voedselvergiftiging heeft opgelopen, gedurende haar vlucht van de VS naar Frankrijk. "Whitney Houston is met spoed naar het ziekenhuis in Parijs gebracht omdat ze moest overgeven. Dit gebeurde tijdens haar vlucht. Inmiddels gaat het weer beter met haar", aldus Whitney's woordvoerster Nancy Seltzer. Seltzer weet de precieze oorzaak van de voedselvergiftiging niet. Na behandeling kan Whitney Houston weer naar huis.


George_harrison_en_zijn_vrouw_pattiOp zijn 23ste verjaardag, 25 Februari 1966, keren George Harrison en zijn vrouw Patti Boyd terug in Londen. Zij zijn een maand lang op huwelijksreis geweest in het Caribisch gebied. George Harrison en Patti Boyd zijn op 21 januari 1966 met elkaar getrouwd. In November 1970 verschijnt het album Layla And Other Assorted Love Songs van Derek & The Dominoes. Op dit album staat het door Derek (Eric Clapton) geschreven nummer Layla dat opgedragen is aan Patti Boyd de vrouw van zijn beste vriend George Harrison. Wanneer Eric Clapton over zijn gevoelens voor Patti met George Harrison praat, schijnt die gezegd te hebben dat hij haar "mag hebben". In 1974 wordt de echtscheiding tussen Georhe Harrison en Patty Boyd door een rechter bekrachtigd.


Gerry_raffertycity_to_cityGerry Rafferty komt op 25 Februari 1978 op nummer 33 binnen in de Nederlandse Top 40 met City To City. City To City, met op de B-kant Mattie's Rag, bereikt op 25 Maart 1978 een elfde plaats als hoogste notering. City To City is afkomstig van het gelijknamige album City To City van Gerry Rafferty. Op dit Album van de voormalig Stealers Wheel zanger staan verder The Ark, Baker Street, Right Down The Line, Stealin' Time, Whatever's Written In Your Heart, Home And Dry, Island en Waiting For The Day. Het album City To City bereikt op 3 Juni 1978 een vierde plaats in de Nederlandse LP Top 50.Physical_graffiti_van_led_zeppelinVanaf 25 Februari 1975 ligt het album Physical Graffiti van Led Zeppelin in de platenwinkel. Physical Graffiti is hun eerste LP op het eigen Swansong-label. De platenmaatschappij is door de groep samen met hun manager Peter Grant opgericht. Peter Corriston en Mike Doud zijn de ontwerpers van de opmerkelijke hoes waarop een gebouw op 97 St Marks Street in New York te zien is. Achter de ramen, op de binnenhoes, zijn ondermeer Elizabeth Taylor, King Kong, Lee Harvey Oswald, Jerry Lee Lewis, Marlene Dietrich, Peter Grant en Laurel en Hardy te zien. Corriston en Doud hebben zich laten inspireren door het album Compartments van Jose Feliciano uit 1973. Het appartement (in werkelijkheid nog een etage hoger) herbergt een tweedehandskledingzaak met de naam Physical Graffiti. Physical Graffiti komt op 15 Maart 1975 binnen op de eerste plaats van de Britse albumlijst. In Nederland komt Physical Graffiti niet hoger dan de tiende plaats in de LP Top 50. In Amerika wordt moeiteloos de eerste plaats in de Billboard albumlijst gehaald.


Grand_gala_1972Op 25 Februari 1972 wordt door de AVRO op Nederland 1 het Grand Gala Du Disque uitgezonden. Optredende artiesten zijn ondermeer Gene Pitney, The Middle Of The Road, Helen Reddy, Charles Aznavour, Labi Siffre, The New Seekers, Gilbert O' Sullivan, The Beach Boys, The Bee Gees en Johnny Cash. Tijdens dit Grand Gala Du Disque worden de Edisons 1971 uitgereikt aan Charles Aznavour, Wim Overgaauw, John Woodhouse, Herman van Veen, Rogier van Otterloo en Lenny Kuhr. Andere winnaars zijn Perry Como, Creedence Clearwater Revival, Carole King, John Lennon & The Plastic Ono Band, Yes, Janis Joplin, Joe Cocker en Randy Newman.


Toy_caldwellToy Caldwell van The Marshall Tucker Band wordt op 25 Februari 1993 dood gevonden in zijn huis in Moore in South Carolina. Toy Caldwell wordt op 13 November 1947 in Spartanburg, South Carolina geboren. Toy's vader speelt in een countrygroep en hij stimuleert Toy en zijn broer Tommy tot het maken van muziek. Op 11-jarige leeftijd spelen Toy en Tommy nummers van Hank Williams. The Rants, met George McCorkle, is Toy's tweede groep, terwijl Tommy met Doug Gray tot 1966 in de R&B-groep The New Generation speelt. De Caldwells moeten daarna naar Vietnam. In 1970 vormt Toy met Doug Gray en Jerry Eubanks The Toy Factory. Spoedig komen Tommy, George McCorkle en Paul Riddle bij de groep. The Tucker Band is een feit. De platencontracten komen los als de groep op aanraden van Wet Willie naar Phil Walden, de grote man van Capricorn Records in Macon, gaat. In 1973 wordt het debuutalbum The Marshall Tucker Band uitgebracht, die de Tucker-klassiekers Take The Highway en Can't You See bevat. Het is het begin van een glanzende carierre. De groep krijgt evenwel een zware klap wanneer op 28 April 1980 mede-oprichter en belangrijke leverancier van songmateriaal Tommy Caldwell aan de gevolgen van een auto-ongeval komt te overlijden. Hij wordt vervangen door Franklin Wilkie. In 1985 verlaat Toy Caldwell The Marshall Tucker Band om aan een solocarriere te beginnen. Toy Caldwell is 45 jaar geworden.


Op 25 Februari 1986 maakt George Michael bekend dat hij Wham gaat verlaten, om aan een solo carriere te beginnen. Wham brengt nog een Best Of album uit, toepasselijk getiteld The Final, met daarop de nummer 1 hit The Edge Of Heaven als het enige nieuwe nummer. In Juni van hetzelfde jaar neemt Wham definitief afscheid, met een optreden voor 72.000 mensen in Wembley Stadium in London. George Michael wacht dat optreden echter niet af en scoort in April al een solo nummer 1 hit met A Different Corner.


Randy_bewleyRandy Bewley overlijdt op 25 Februari 2009 in Athens in de Amerikaanse staat Georgia aan de gevolgen van een hartaanval. Randall 'Randy' Bewley wordt op 25 Juli 1955 in Sarasota, Florida geboren is vooral bekend als gitarist van de rockband Pylon. Randy Bewley studeert kunst aan de universiteit van Georgia waar hij Michael Lachowski ontmoet. Samen met Vanessa Briscoe Hay en Curtis Crowe richtten zij in 1979 de rockband Pylon op. De groep Pylon neemt tijdens haar bestaat 3 albums, 3 singles en een EP op. Pylon speelt ondermeer in het voorprogramma van groepen als U2, R.E.M., The B-52's, The Talking Heads en Gang of Four. In 1991 wordt de groep opgeheven, maar komt daarna nog enkele keren samen voor gelegenheidsconcerten. Randy Bewley wordt een internationaal invloedrijk gitarist en gebruikt zijn gitaar niet alleen om muzieknoten voort te brengen, maar ook om interessante en bijzondere geluiden mee te maken. Pylons eerste album Gyrate wordt in Oktober 2007 opnieuw uitgebracht. Randy Bewley is 53 jaar geworden.


De familie van Manuela Ruis klaagt op 25 Februari 2005 zanger Michael Jackson en het Marian Medical Centre in Santa Mario, Californie aan. Het ziekenhuis waar Michael Jackson op 15 Februari 2005 wordt opgenomen met een griep, maakt plaats voor de popster door een vrouw te verplaatsen die net een hartaanval heeft gehad. De vrouw overlijdt later die dag. Anna Ruiz, de schoondochter van de overleden vrouw, verteld tegen de Amerikaanse zender ABC News dat ze ziet hoe Michael Jackson het Marian Medical Centre binnenloopt. Vervolgens wordt haar schoonmoeder van de beademing gehaald en met een handpomp beademd terwijl ze naar een kleinere kamer wordt gebracht. Michael Jackson krijgt haar grote kamer. Daarna krijgt de 74-jarige vrouw nog twee hartaanvallen en overlijdt ze. Of de dood van Manuela Ruiz deels te wijten is aan de verplaatsing, is niet bekend. Maar volgens de familie heeft de komst van de popster in ieder geval het ziekenhuispersoneel afgeleid.


Dolly_dots_dutch_treatIn 1986 neemt de dan succesvolle Nederlandse meidengroep de Dolly Dots in Amerika de film Dutch Treat op. Dutch Treat is een initiatief van het Amerikaanse Cannon Motion Pictures, en gaat op 25 Februari 1987 in het Amsterdamse Tuschinski Theater in premiere. Dutch Treat gaat over een zanggroep, die door twee oplichters een gouden carriere wordt beloofd. De komedie is niet erg succesvol, wat vooral te wijten is aan de Amerikaanse hoofdrolspelers en tevens regisseurs David Landsberg en Lorin Dreyfuss. Dutch Treat levert de Dolly Dots wel de bescheiden hit Hearts Beat Thunder op, die op 28 Februari 1987 een 25-ste plaats in de Top 40 haalt en een van hun laatste hits is. Op 7 November 1987 haalt What A Night nog de 18e plaats in de Top 40, maar daarna is de platencarriere van de Dolly Dots voorbij.


The_countdown_all_star_bandCountdown door The Countdown All Star Band komt op 25 Februari 1989 op nummer 35 binnen in de Nederlandse Top 40. De single is uitgebracht ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Countdown, het populaire televisieprogramma van de Veronica Omroep Organisatie. Countdown is een bewerking door Henk Temming, Sander van Herk en Kees Baars van Downtown, de hit van Petula Clark uit 1964. The Countdown All Star Band is een gelegenheidsformatie die bestaat uit leden van Nederlandse groepen als The Nits, Normaal en de Golden Earring. Countdown bereikt op 18 Maart 1989 een 14e plaats in de Nederlandse Top 40.


Please_please_me_vee_jayOp 25 Februari 1963 wordt Please Please Me voor de eerste keer als eerste Beatles single in de Amerika uitgebracht door het Vee Jay label. The Beatles hebben in 1963 moeite om een grote platenmaatschappij te vinden die hun single wil uitbrengen. Uiteindelijk wordt het, het kleine VeeJay label, die de single 3 keer uitbrengt. De eerste keer op 25 Februari 1963, de tweede keer op 30 Januari 1964 en de derde keer op 10 Augustus 1964. Alleen de tweede release bereikt de hitlijsten, de single haalt op 14 Maart 1964 de derde plaats in de Billboard Hot 100. Op de eerste release staat de naam gespeldt als Beattles op het label. In Engeland is Please Please Me de tweede single die verschijnt van de Beatles, daar was Love Me Do de eerste single.


Bruce_springsteen_1988Bruce Springsteen begint op 25 Februari 1988, met een optreden in The Centrum in Worcester, Massachusetts aan zijn Tunnel Of Love Express Tour. Springsteen speelt de volgende nummers: Tunnel of Love, Be True, Adam Raised a Cain, Two Faces, All That Heaven Will Allow, Seeds, Roulette, Cover Me, Brilliant Disguise, Spare Parts, War, Born In The USA, Tougher Than The Rest, She's The One, You Can Look (But You Better Not Touch), I'm A Coward, I'm On Fire, One Step Up, Part Man Part Monkey, Walk Like a Man, Dancing in the Dark, Light of Day. Toegift: Born To Run, Hungry Heart, Glory Days, Can't Help Falling in Love Wih You, Rosalita (Come Out Tonight) en Detroit Medley. Op 28 en 29 Juni 1988 staat Bruce Springsteem met de Tunnel Of Love Tour in een uitverkocht Feijenoord Stadion in Rotterdam.


Van_halenjumpOp 25 Februari 1984 komt het nummer Jump van Van Halen op Nr. 1 in de Billboard Top 100, om daar vervolgens 5 weken te blijven staan. Het is Van Halen's eerste nummer 1 hit in Amerika, en de enige nummer 1 hit met David Lee Roth als zanger. Eddie Van Halen schreef dit nummer al in 1981 maar de groep nam het pas 3 jaar later op voor het album 1984. Voor David Lee Roth zou dit het laatste album zijn wat hij met Van Halen opneemt. In 1986 wordt hij vervangen Sammy Hagar.


Bob_dylan_tijdens_grammy_awards_199De Grammy Awards over het jaar 1997 worden op 25 Februari 1998 in de Radio City Music Hall in New York voor de 40ste keer uitgereikt. De show wordt gepresenteerd door acteur Kelsey Grammer (oa Cheers en Frazier). Opmerkelijke actie tijdens de Grammy uitreiking is de onderbreking tijdens het dankwoord van Shawn Colvin (Song Of The Year) door Wu-Tang Clan lid Ol' Dirty Bastard die het er niet mee eens is dat Wu-Tang Clan verloren heeft in de categorie Best Rap Album. Ander opmerkelijke gebeurtenis is dat zangeres LeAnn Rimes direct na het zingen van het nummer How Do I Live de Grammy voor Best Female Country Vocal Performance verliest aan Trisha Yearwood voor haar vertolking van How Do I Live. Bob Dylan valt tijdes de Grammy Awards van 1997 drie keer in de prijzen met: Album Of The Year (Time Out Of Mind), Best Contemporary Folk Album (Time Out Of Mind) en Best Rock Vocal Performance Male (Cold Irons Bound van het album Time Out Of Mind). The Wallflowers, waarin Bob Dylan's zoon Jakob speelt, gaat met één Grammy Award naar huis voor Best Rock Vocal Performance By A Duo Or Group (One Headlight van het album Bringing Down The Horse). Andere winnaars van 1997 zijn ondermeer Elton John, Shawn Calvin, Paula Cole, Donna Summer, John Lee Hooker en Van Morrison.


U2 begint op 25 Februari 1985 aan hun eerste Amerikaanse stadion tour, met een optreden in de Dallas Reunion Arena in Dallas, Texas. De tour wordt een groot succes, U2 speelt de volgende nummers: 11 O'Clock Tick Tock, I Will Follow, Seconds, MLK, The Unforgettable Fire, Wire, Sunday Bloody Sunday, The Cry, The Electric Co, A Sort Of Homecoming, Bad, October, New Year's Day, Pride (In The Name Of Love) en twee toegiften: Party Girl en Gloria.


Lex_van_rossum_foto_van_bonoLex van Rossen overlijdt op 25 Februari 2007 aan de gevolgen van kanker. Lex van Rossen wordt op 5 Januari 1950 in Haarlem geboren en is voornamelijk bekend als popfotograaf. Van Rossen werkt als popfotograaf ondermeer jarenlang voor het NRC Handelsblad en GPD en geldt als een van de pioniers van de Nederlandse popfotografie. Zijn foto's verschijnen in alle belangrijke popbladen en hij is jarenlang hofleverancier voor Telegraaf popjournalist Jip Golsteijn (1945-2002). Volgens sommigen omdat Golsteijn altijd een afdruk van de foto op zijn bureau wil en Van Rossen de enige is die dat ook na de komst van de digitale fotografie blijft doen. Van Rossen maakt gedurende zijn carriere foto's van de groten der aarde, waaronder Queen en The Rolling Stones. Meest bekend is wellicht de foto van U2 zanger Bono, die het publiek in De Kuip toezingt. De bekroning voor zijn werk krijgt Lex van Rossen in Januari 2005, wanneer hij tijdens Noorderslag de 11e Pop Pers Prijs krijgt uitgereikt. De jury bestempeld hem als een "ware frontsoldaat die de confrontatie met zijn onderwerp, maar ook met het betalend poppubliek vanaf de voorste rijen aandurft." Lex van Rossum is 57 jaar geworden.


Op 25 Februari 1989 komt de single Belfast Child van Simple Minds op Nr. 1 in Engeland. Het nummer is gebaseerd op het ierse volkliedje She Moved Through The Fair. Met een tijd van 6.39 is het ongewoon lang voor een Nr. 1 tophit. Na Hey Jude van The Beatles is Belfast Child de tweede langste Nr 1 hit in Engeland.


Bruce_springsteen_de_doelenBruce Springsteen treedt op 25 februari 1996 voor 2000 toeschouwers op in De Doelen in Rotterdam. Springsteen treedt solo op om zijn nieuwste album The Ghost Of Tom Joad te promoten. Het album is op 2 December 1995 de Nederlandse albumlijst binnengekomen en staat op 16 December als hoogste positie op nummer 16. Op 17 Februari 1996 is The Ghost Of Tom Joad gezakt naar een 69ste plaats. Na het concert stijgt de plaat weer tot nummer 29. Springsteen speelt de volgende nummers: The Ghost Of Tom Joad, Adam Raised A Cain, Straight Time, Highway 29, Darkness On The Edge Of Town, Murder Inc., Nebraska, Sell It And They Will Come, Brothers Under The Bridge, Born In The Usa, Dry Lightning, Reason To Believe, Youngstown, Sinaloa Cowboys, The Line, Balboa Park, Across The Border, Does This Bus Stop At 82nd St.?, This Hard Land, Streets Of Philadelphia, Galveston Bay, No Surrender en My Best Was Never Good Enough. Een dag later, op 26 Februari 1996 staat Bruce Springsteen op het podium van een uitverkocht Carre in Amsterdam.


Door een ontsteking aan strottenhoofd gaat het concert van Alicia Keys op 25 Februari 2008 in Glasgow niet door. Ook het concert op 27 Februari 2008 in Manchester wordt afgelast. De Amerikaanse zangeres die in 2001 doorbreekt met de internationale hit Fallin, moet van haar arts stemrust houden. De concerten, die deel uitmaken van de Europese tournee ter promotie van haar album As I Am, worden later ingehaald. Het concert op 24 Maart 2008 in Ahoy Rotterdam gaat gewoon door.


Bij een motorongeluk in Mexico op 25 Februari 1995 breekt Lyle Lovett zijn sleutelbeen. De zanger/acteur kan daarom op 1 Maart 1995 niet bij de uitreiking van de Grammy Awards aanwezig zijn. Lyle Lovett is genomineerd in de categorie Best Pop Album voor zijn album I Love Everybody. Lyle Lovett wint overigens de Grammy niet, die gaat naar Bonnie Raitt voor haar album Longing In Their Hearts.


George_harrisonIn het totaal uitverkochte (2300 plaatsen) Empire Theatre in Liverpool wordt op 25 Februari 2002 een herdenkingsconcert voor George Harrison gehouden. De ex-Beatle is op 29 November 2001 aan de gevolgen van kanker overleden. Op 25 Februari 2002 zou hij 59 jaar zijn geworden. Gerry & The Pacemakers, The Merseybeats, Steve Harley, Pete Wylie en Ralph McTell zijn enkele artiesten die tijdens dit herdenkingsconcert een tribute brengen aan George Harrison. Volkomen onverwachts klimt ook Paul McCartney op het podium. McCartney vertolkt vervolgens, a capella, het nummer Yesterday als hommage aan de overleden gitarist. "I thought I should just come on and say how much George would have loved this," aldus Paul McCartney die George Harrison "My baby brother" noemt. Verder zegt McCartney: "It's been a very emotional evening. He was a lovely bloke. He gave a lot to this world--his music and his spirituality. He was always a very strong man." Het concert wordt afgesloten door alle artiesten met het nummer My Sweet Lord.


Leigh_nash_en_matt_slocum_2Op 25 Februari 2004 plaats CCM Magazine (Contemporary Christian Music) een ingezonden brief van Leigh Nash en Matt Slocum, de zangeres en de gitarist van Sixpence None The Richer. Zij geven aan dat de groep na tien jaar wordt ontbonden. Leigh Nash heeft onlangs een kind gekregen. Zij wil zich helemaal aan haar gezin wijden. Matt Slocum wil gaan reizen. Hij overweegt daarna weer te gaan studeren. In 1999 scoort Sixpence None The Richer een wereldhit met Kiss Me. De single bereikte de tweede plaats in de Billboard Hot 100. Een meer bescheiden notering is er voor de opvolger, There She Goes. De meest recente uitgave van Sixpence None The Richer is Divine Discontent. Dit album is uitgebracht in oktober 2002. Matt Slocum heeft nog één CD van de groep aangekondigd voor augustus 2004. Om afscheid te nemen van hun fans gaat Sixpence None The Richer in 2004 ook op tournee.


Christopher_cross_grammy_awardsChristopher Cross is op 25 Februari 1981 tijdens de uitreiking van de Grammy Awards in de Radio City Hall in New York met zeven onderscheidingen de grote winnaar. Cross krijgt de Grammy Awards ondermeer voor Record Of The Year (Sailing), Album Of The Year (Christopher Cross), Song Of The Year (Sailing) en Best New Artist. Andere winnaars zijn ondermeer Pat Benatar (Best Rock Vocal Performance Female voor Crimes Of Passion), Bob Seger (Best Rock Performance Male voor Against The Wind), Kenny Loggins (Best Pop Vocal Performance voor This Is It) , Bette Midler (Best Pop Vocal Performance Female voor The Rose) en Barbra Streisand en Barry Gibb (Best Pop Performance Duo voor Guilty)


RockwellOp 25 Februari 1984 komt Somebody' Watching Me van Rockwell op een 22ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen. Rockwell is een zoon van Berry Gordy Jr., de oprichter van de platenmaatschappij Motown, en Margaret Norton en is op 15 Maart 1964 geboren als Kennedy William Gordy. Op Somebody's Watching Me wordt Rockwell bijgestaan door Michael Jackson, die een goede vriend van Rockwell is. Somebody's Watching Me bereikt op 24 Maart 1984 de tweede plaats in de Nederlandse Top 40.


Madonnatake_a_bowTake A Bow van Madonna komt op 25 Februari 1995 op Nr 1. in de Billboard Hot 100, en blijft daar 7 weken staan. Take A Bow is geschreven door Madonna en Babyface, en zou gaan over een mislukte liefde die Madonna heeft gehad met een filmster, waarschijnlijk Warren Beatty. In tegenstelling tot Amerika waar dit nummer een enorme hit is, flopt de plaat volkomen in Engeland. Het bereikt 16 als hoogste plek, dit na 31 opeenvolgende top 10 hits.


Peter_paul_maryOp 25 Februari 1983 beginnen Peter, Paul &
Mary voor het eerst in zestien jaar aan een uitgebreide tournee door Europa. Het folktrio bestaat uit Peter Yarrow, Paul Stookey en Mary Travers. Peter Yarrow studeert aanvankelijk aan de Cornell University. Als zanger is hij verbonden aan het Aviv Theatre en The Negev Group. Hij wordt ontdekt door Dylan-manager Albert Grossman. Paul Stookey is comediant in clubs in de Newyorkse wijk Greenwich Village en heeft verder in een Rock & Roll-groep gespeeld. Mary Travers zingt in verschillende folkgroepen en werkt mee aan de floppende Broadway-show The Next President. In 1962 hebben Peter Paul & Mary hun eerste grote hit met If I Had A Hammer van Pete Seeger. Het jaar daarop scoort het trio wederom een hit met het Dylan nummer Blowin' In The Wind. In 1968 produceert Peter Yarrow de soundtrack voor de film You Are What You Eat. In 1969 maakt het folktrio een come-back met de singles Dog I Love en John Denver's Leaving On A Jet Plane. In 1971 gaan Peter Paul & Mary uit elkaar, maar in 1978 komt het trio weer bij elkaar.


I Forgot To Remember To Forget van Elvis Presley bereikt op 25 Februari 1956 de eerste plaats van de Country & Western-hitlijst van Billboard. Op de B-kant van deze single staat het nummer Mystery Train. I Forgot To Remember To Forget is voor Elvis Presley zijn eerste landelijke nummer 1-notering in Amerika. De waarde van een goed exemplaar van deze 78 toerenplaat wordt tegenwoordig geschat op $2500.


Bill_haley_his_comets_rock_around_tBill Haley & His Comets krijgen op 25 Februari 1957 in Engeland een gouden plaat voor Rock Around The Clock. Er zijn in twee jaar tijd één miljoen van verkocht. Op 26 November 1955 komt Bill Haley & His Comets met Rock Around The Clock voor de eerste keer op de eerste plaats in de Engelse hitlijst. De single is dan al op 12 Juni 1954 in Amerika uitgebracht. Rock Around The Clock is in 1953 geschreven door muziekuitgeven James Myers (Jimmy De Knight) en Max Freedman. Het origineel wordt opgenomen door Sonny Dae & His Knight, een obscuur Western Swing bandje. De tekst is gebaseerd op het nummer Around The Clock Blues, dat Wynonie Harris al in 1945 opneemt, met de Johnny Otis All Stars. (Oorpronkelijke titel is Dance Around The Clock). In 1954 ontmoeten de componisten de countryzanger Bill Haley die wel eens wat anders wil zingen dan alleen country. Op 12 April 1954 wordt Rock Around The Clock opgenomen als B-kant van de single Thirteen Women, en haalt een bescheiden notering in de Amerikaanse hitparade. Dankzij de film Blackboard Jungle, met Glenn Ford in de hoofdrol, waarin Bill Haley het nummer zingt, wordt het in 1955 alsnog een nummer 1 hit en wordt de Rock & Roll een rage over de hele wereld


Op 25 Februari 2004 wordt bekend gemaakt dat The Rolling Stones op de eerste plaats staan van grootverdieners over het jaar 2003, het jaar van de Forty Licks wereld tournee. Het bedrag wat door de Rolling Stones is omgezet, bedraagt $212 miljoen afkomstig van toegangskaartjes en merchandise. De drie miljoen mensen die een optreden hebben gezien geven gemiddeld per persoon $11.00 uit aan merchandise. In de US Rich List Of Music's Biggest Money Makers eindigt Bruce Springsteen op de tweede plaats en de Eagles eindigen als derde.


Buddy Holly & The Crickets nemen op 25 Februari 1957, in de studio van Norman Petty in Clovis, New Mexico een nieuwe versie van That'll Be The Day op. De eerste versie heeft deze groep uit Lubbock in Texas op 22 Juli 1956 voor Decca opgenomen. Decca brengt That'll Be The Day echter niet uit. De nieuwe versie verschijnt uiteindelijk op Brunswick 55009. That'll Be The Day komt op 12 Augustus 1957 de Amerikaanse hitparade binnen, en staat in de week van 23 September 1957 een week op de eerste plaats.


We_are_the_world_van_usa_for_africaWe Are The World van USA For Africa wordt op 25 Februari 1986 met vier Grammy Awards onderscheiden; Record Of The Year, Song Of The Year, Best Pop Performance By A Duo Or Group en Best Music Video Short Form. We Are The World is geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie, en wordt gezongen door een groot aantal gerenommeerde Amerikaanse sterren waaronder Diana Ross, Paul Simon, Bob Dylan, Billy Joel, Kim Carnes, Dionne Warwick, Smokey Robinson, Bette Midler, Stevie Wonder, Al Jarreau, Tina Turner en Bruce Springsteen. We Are The World is geproduceerd door Quincy Jones, en wordt één van de bestverkochte singles van 1985. Het project USA For Africa brengt in totaal ruim zestig miljoen dollar op.


Op 25 Februari 1961 geeft Elvis Presley een liefdadigheidsvoorstelling in zijn woonplaats Memphis. Het is voor Presley zijn eerste live-optreden sinds hij op 5 Maart 1960 de militaire dienst heeft verlaten.


Tijdens de voorstelling van de musical Grease, op 25 Februari 2007 in de schouwburg in Almere, raken beide hoofdrolspelers gewond wanneer tijdens de voorstelling de auto die in de voorstelling wordt gebruikt van het podium af de orkestbak inrijdt. Jim Bakkum (als Danny Zuko) houdt er een hersenschudding en een scheurtje in zijn schouderblad aan over, terwijl Bettina Holwerda (als Sandy) haar hand op meerdere plaatsen breekt. Jim Bakkum hervat zijn rol begin April 2007 weer. Bettina Holwerda staat op 7 Mei 2007 in Uden voor het eerst weer op de planken.


Promised_landChuck Berry staat op 25 Februari 1964 in de Chess Studio in Chicago om het nummer Promised Land op te nemen. Chuck Berry heeft Promised Land geschreven in de gevangenis in Springfield, Missouri waar hij drie jaar moet uitzitten voor het over de staatsgrens smokkelen van een minderjarig meisje. Ook Nadine, Tulane, You Never Can Tell en het toepasselijke No Particular Place To Go schrijft Chuck Berry tijdens zijn gevangeschap. Promide Land komt op 12 December 1964 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de 41ste plaats.
ReinventionOp 25 Februari 2004 is er in Los Angeles een tweede auditieronde voor dansers en danseressen voor de nieuwe wereldtournee van Madonna. Eerder zijn er al audities gehouden in New York. In Los Angeles zijn in Maart 2004 ook de eerste repetities. Kandidaten moeten beschikbaar zijn in de periode van 8 Maart tot 15 September 2004, en moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort en een werkvergunning. Volgens de dan rondgaande geruchten zal de tournee van Madonna op 1 Juni 2004 van start gaan in San Francisco. Er zouden in 32 verschillende Amerikaanse steden concerten gepland staan. Daarna zou Madonna naar Europa komen voor optredens in twaalf  tot vijftien landen. Ook zou zij vier concerten willen geven in Israel. De Re-Invention Tour gaat uiteindelijk op 24 Mei 2004 in Los Angeles van start. Op 8 en 9 September 2004 staat Madonna in het Gelredome in Arnhem. De tour wordt afgesloten op 14 September 2004 met een concert in het Pavilhão Atlântico in Lissabon. In Juni 2006 verschijnt de DVD I'm Going To Tell You A Secret waarin te zien is dat Madonna wel een bezoek brengt aan Israel maar er niet optreedt. De Re-Invention Tour wordt gezien als de meest lucratieve show van het jaar, met een geschatte omzet van $124.5 miljoen.

Edward Pattern overlijdt op 25 Februari 2005 aan de gevolgen van een beroerte. Edward Pattern is een neef van Gladys Knight, en is sinds 1959 één van de leden van Gladys Knight & The Pips. Hij is 65 jaar geworden.

Op 25 Februari 1967 wordt in Eskilstuna in Zweden Anne Lise-Lotte Fredriksson geboren als dochter van Frida en Ragnar Fredriksson. Na een huwelijk van zes jaar gaan Frida en Rangar Fredriksson in 1970 uit elkaar. Frida hertrouwt in 1978 met Benny Andersson. Samen zitten zij in de succesvolle groep ABBA. Anne Lise-Lotte Fredriksson komt op 13 Januari 1998 op 30-jarige leeftijd, in Amerika bij een verkeersongeluk om het leven.

Solomon_burke_dont_give_up_on_meSolomon Burke is vanaf 25 tot 28 Februari 2002 aan het werk in de Sunset Sound Factory in Hollywood voor de opnamen van zijn album Don't Give Up On Me. Burke neemt ondermeer composities op van Elvis Costello, Bob Dylan, Nick Lowe, Van Morrison, Dan Penn, Tom Waits en Brian Wilson. Solomon Burke wordt tijdens de opname bijgestaan door Blind Boys Of Alabama (zang), Daniel Lanois en Chris Bruce (gitaar), Bennie Wallace (tenor saxofoon), David Palmer (piano, orgael), Rudy Copeland (orgel), David Pitch (bas), Jay Bellerose (drums, percussie) en Niki Harris en Jean McClain (achtergrond vocalen). In 2003 wordt het album Don't Give Up On Me beloont met een Grammy in de categorie Best Contemporary Blues Album.

Naked3Op 25 Februari 2005 verschijnt het album Naked III (Live In Panama) van de Golden Earring. Omdat de Earring veertig jaar in het vak zit verschijnt dit album als CD, SACD en wordt het ook op DVD uitgebracht. Naked III (Live In Panama) is opgenomen in de Amsterdamse club Panana. Met dit album voltooit de Golden Earring de unplugged-trilogie. Op Naked III (Live In Panama) staan akoestische versies van oude hits zoals: (Just Like) Vince Taylor, Sleepwalking, Kill Me (Ce Soir), Save Your Skin, No For An Answer en Holy Holy Life. Als eerste single wordt eind Januari 2005 een akoestische versie van hun uit 1968 daterende hit I've Just Lost Somebody uitgebracht. I've Just Lost Somebody wordt opgedragen aan Earring fan Louise Verdonk die op 9 Januari 2005 op 30-jarige leeftijd, bij Rijswijk door een vanaf een viaduct gegooide stoeptegel om het leven komt. Naked III (Live In Panama) komt op 5 Maart 2005 binnen op de derde plaats in de Nederlandse Album Top 100. Deze derde plek is tevens de hoogste notering die dit album haalt.

Muziek Jarige Op 25 Februari
1943: George Harrison - The Beatles Gitaar († 29 November 2001)
1945: Duke D'mond - The Barron Knight Zanger
1948: Elkie Brooks (Elaine Bookbinder) - Vinegar Joe Zangeres
1957: Stewart "Woody" Wood - Bay City Rollers Gitaar
1957: Dennis Diken - The Smithereens Drums
1959: Mike Peters - The Alarm Gitaar
1971: Daniel Powter - Zanger Canada
1973: Justin Jeffre - 98 Degrees Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten